Škoricové hniezda

12. apríl 2011, 07:00

POTREBUJEME Na kvások: 1 lyžicu hladkej múky, 40 g droždia, 1 lyžičku kryštálového, cukru 100 ml vlažného mlieka, Na cesto: 500 g polohrubej múky 70 kryštálového cukru, 2 žĺtky, 200 ml vlažného mlieka, 100 g rozpusteného múku na pomúčenie dosky, 100 g zmäknutého masla na natieranie, 2 balíčky škoricového cukru, 2 lyžice jemného kryštálového cukru na posypanie, soľ

Škoricové hniezda

Škoricové hniezda Foto: Archív

Ako na to:

1. Z múky, droždia, cukru a vlažného mlieka vymiešame kvások a necháme na teplom mieste vykysnúť.

2. Preosiatu múku zmiešame s cukrom a so soľou. Pridáme žĺtky rozmiešané vo vlažnom mlieku, 50 g rozpusteného masla a nakysnutý kvások. Vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.

3. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 1 cm. Natrieme zmäknutým maslom, trikrát preložíme po šírke a potom ešte po dĺžke. Prikryjeme utierkou a necháme 30 minút kysnúť.

4. Kysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku 7 až 8 mm. Potrieme zvyšným rozpusteným maslom a posypeme škoricovým a kryštálovým cukrom. Cesto pevnejšie stočíme a pokrájame na plátky hrubé asi 1,5 až 2 cm. Uložíme plochou stranou na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte chvíľu kysnúť. Potom vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 200 °C pečieme asi 15 minút. Hotové poprášime jemným kryštálovým cukrom.

24 kusov (na 2 plechy)

Autor: Plus JEDEN DEŇ receptár
Poslať e-mailom