Prečo má jedlo v lietadle hnusnú chuť: Za všetko môže hluk

Prečo má jedlo v lietadle hnusnú chuť: Za všetko môže hluk

Dezert nechutí vysoko nad zemou ako dezert. / archív

 
 
 

Dobrovoľníci testovali vzorky rôznej koncentrácie piatich základných chutí v hlučných podmienkach, napodobňujúcich kabínu lietadla.

publikované: 19.05.2015

Od kaučukovitej praženice až po vlažnú zemiakovú kašu – v lietadle je každý chod katastrofálny. Americkí vedci sa však teraz domnievajú, že prišli na to, prečo jedlo vo vzduchu chutí tak divne. Dezert nie je na palube hlučného lietadla dostatočne sladký, zatiaľ čo chuť slaných jedál je tam oveľa intenzívnejšia. „Naša štúdia potvrdila, že v prostredí hluku je naše vnímanie chuti ohrozené,“ povedal Robin Dando z Cornell University.

Okrem sladkej chuti vnímame v lietadle výrazne aj tzv. umami, pikantnú chuť aminokyselín, ako je napríklad glutamát v potravinách, alebo paradajková šťava.

V prostredí lietadla so silou hluku asi 85 decibelov, ktorý vytvára rev motorov a hlasy ľudí v uzavretom priestore, sa chute znateľne líšia od chutí na zemi. Experiment ukázal, že mnohé jedlá vo vzduchu „chutia nudne“. Grant Mickels, výkonný riaditeľ  pre kulinársky rozvoj spoločnosti Lufthansa LSG Sky povedal, že vo výške 11-tisíc metrov je prvá vec, ktorá sa zmení, vaše vnímanie chuti.

Nemecká výskumná organizácia Fraunhofer Institute odhalila, že atmosféra kabíny v kombinácii s chladným vzduchom otupí vaše chuťové poháriky, skoro ako by ste mali nádchu. Testy tiež zistili, že vnímavosť cestujúcich na slanú a sladkú chuť klesne zhruba o 30 percent vo veľkej výške. Znížená vlhkosť v kabíne spôsobí, že vám vyschne nosová sliznica a otupia sa čuchové senzory nevyhnutné pre ochutnávky potravín. 

Zasiahne to takzvaný chuťový profil, obsahujúci všetky štyri chuťové zmysly: pre sladkú, kyslú, slanú a horkú chuť, ale zvýrazní to najmä piatu chuť umami, spojenú s glutamátom, čo je tajná prísada do potravín podávaných v lietadle. Odborníci z nemeckej leteckej spoločnosti Lufthansa si všimli, že cestujúci počas letu popíjajú toľko paradajkovej šťavy ako piva. Nielen hluk, ale aj tlak v kabíne totiž zlepšuje chuť paradajkovej šťavy. Odborníci teraz dúfajú, že výsledky štúdií by mohli byť použité na zlepšenie chuti jedla pri lete. 

Autor: Zázračný svet/ nit
 
 Ďalšie články
Prečo má jedlo v lietadle hnusnú chuť: Za všetko môže hluk
Zázračný svet/ nit