Bary budúcnosti: Levitujúce kokteily a robotickí barmani

Bary budúcnosti: Levitujúce kokteily a robotickí barmani

Na ľudských barmanov si možno raz nik ani nespomenie / profimedia

 
 
 

Roboty ako barmani, levitujúce kokteily a zázračné tabletky proti opici. To všetko nás zrejme už čoskoro čaká.

publikované: 03.05.2015

Keď si budúce generácie o pár desiatok rokov sadnú do baru, zrejme sa dobre pobavia na tom, čo sme kedysi považovali za perfektnú nočnú vychádzku. „Predstav si, oni normálne čakali v rade pri barovom pulte na nápoje,“ blysne sa vtipnou hláškou niektorý z členov veselej spoločnosti. „A prekrikovali sa cez ohlušujúcu hudbu, aby si mohli niečo objednať,“ pridá sa druhý. „U baby z mäsa a kostí, ktorej hovorili čašníčka.“

Ako to bude vyzerať?

Pri výbere podniku sa v budúcnosti budete radiť s aplikáciou, ktorá vás informuje o momentálnom osadenstve baru. Zistí napríklad, či je tam niekto z vašich priateľov, aký je vekový priemer návštevníkov aj pomer mužov a žien. Drinky si objednáte ešte pred príchodom a prinesú vám ich drony. O kvalitu nápojov sa budú starať robotickí degustátori, ktorí vám nalejú, ale aj hodia s vami reč. No a keď už budete mať dosť nočného hýrenia, dáte si tabletku na vytriezvenie a poberiete sa domov. Zdá sa vám takýto scenár pritiahnutý za vlasy? Tak sa podržte. Väčšina spomínaných technológií už existuje!

Kto je v podniku?

Momentálne už sú na trhu aplikácie, ako napríklad SceneTap, ktoré vám čo-to prezradia o ľuďoch v nočnom podniku. Túto službu poskytuje už dvadsaťpäť barov v San Franciscu. Hneď ako zákazník vstúpi, jeho tvár zaznamenajú kamery a špeciálny softvér ju podrobí analýze. Premeraním niektorých vzdialeností na tvári, povedzme dĺžky medzi nosom a očami, dokáže algoritmus odhadnúť pohlavie aj vek dotyčnej osoby. Používateľ aplikácie si potom nájde bary na Google Maps a vyberie sa baliť baby tam, kde je najväčšie percento mladých žien.

Levitujúca Bloody Mary

Veľa sa toho zrejme zmení aj vnútri baru. Výskumníci sa domnievajú, že budúce generácie neuspokojí len také obyčajné pitie kokteilov zo sklenených pohárov. Preto už teraz začínajú ponúkať alternatívy. Nedávno sa im podarilo vyvinúť prvý prístroj na levitujúce kokteily. Ten využíva zvukové vlny, ktoré nadnášajú kvapôčky alkoholu. Zákazníci ich tak môžu teoreticky oblízať priamo vo vzduchu. „Je to poriadne silný stroj,“ vysvetľuje britský  spoluvynálezca originálnych kokteilov Charlie Harry Francis. „Vyrobili sme štyridsaťpercentný džintonik a Bloody Mary s vyše osemdesiatpercentnou vodkou. Tá vás vyzuje z ponožiek.“
Ďalšou možnou novinkou sú drinky v inom skupenstve. Firma Vapshot napríklad prišla s vyparenými nápojmi, ktoré konzumujete cez slamku.

Iná miestnosť, iná chuť

Podľa výskumníkov bude dekorácia rovnako dôležitá ako chuť a spôsob podávania drinku. Nedávna štúdia zistila, že popíjanie whisky v miestnosti, kde prevláda červená farba, znamená, že budete cítiť prevažne príchuť černíc. Zatiaľ čo zelené steny dodajú whisky príchuť dreva. Profesor Charles Spencer urobil unikátny experiment: Tristo ľudí ochutnalo tú istú whisky, pričom drink mali vypiť v troch rozlične zariadených miestnostiach. Výsledok? V každej miestnosti chutila whisky účastníkom ankety inak.
Preto sa nedá vylúčiť, že bar budúcnosti bude obsahovať technológie, vďaka ktorým si budú môcť zákazníci meniť nastavenia v súkromných miestnostiach baru jednoduchými gestami.

Robot degustátorom

Pri výbere kvalitných drinkov sa však nebudete musieť spoliehať len na svoje chuťové poháriky. Za barový pult sa totiž tlačia robotickí degustátori. Tí by pre vás mohli teoreticky vybrať a namiešať perfektný nápoj.
Nie je to až také sci-fi, ako sa môže zdať. Len nedávno vytvorili španielski výskumníci robotický ochutnávač piva. Ten dokáže svojím veľmi citlivým jazykom rozlíšiť rôzne druhy a dokonca i kontrolovať obsah alkoholu. Tím na univerzite v Barcelone zakomponoval do robotického jazyka dvadsaťjeden senzorov a trénoval ho rozlišovať medzi pivami, ako sú Schwarzbier, Lager,  Pilsen, Alsatian, a nealkoholickým pivom. Systém preukázal osemdesiatdvapercentnú úspešnosť.

Technologické objednanie drinku

No aj keď máte dokonalý drink, dlhý rad v zaplnenom bare bol vždy jednou z najväčších otráv piatkovej noci. Risknete, že stratíte miesto pri stole čakaním v rade na objednávku, alebo počkáte, kým sa rad zmenší, aj keď sa stále zväčšuje, rovnako ako váš smäd.
Cieľom novej anglickej aplikácie Onderella je vyriešenie tejto dlhoročnej dilemy, a to použitím mobilných telefónov na objednanie drinkov. Ako funguje? Objednávky umiestníte na internet a aplikácia vám jednoducho pošle správu, keď barman nápoje pripraví. Ďalšia možnosť je objednať si drinky z domu, a keď dorazíte do baru, na stole vás už bude čakať prvé kolo.

Ale čo s „opicou“?

Výskumníci majú plány aj na vyriešenie tejto otázky. Zameriavajú sa najmä na tabletku, ktorá vypne opitosť. Znie to až veľmi dobre na to, aby to bola pravda. No podľa bývalého vládneho protidrogového poradcu Davida Nutta by to mohla byť budúcnosť pitia. Minulý rok experimentoval s látkami, ktoré by mohli umožniť ľuďom zapnúť aj vypnúť opitosť.
Najprv vypijete pohár tohto výtvoru s cieľom vyvolať tie isté pocity ako pri obyčajnom alkohole. Keď sa vám už zunuje pocit opitosti, jednoducho si vezmete tabletku, po ktorej ihneď vytriezviete. Podľa profesora Nutta, pracujúceho na britskej univerzite v Londýne, by tento výmysel mohol spôsobiť prevrat v zdravotnej starostlivosti. „Tieto ambície sú skvelé v dosahu modernej neurológie,“ tvrdí.

Autor: Zázračný svet/ah
 
 Ďalšie články
Bary budúcnosti: Levitujúce kokteily a robotickí barmani
Zázračný svet/ah