Tip redakcii
 

Gastronomický slovník: Čo znamenajú chytáky na jedálnom lístku?

Predstavte si, že vezmete svoju polovičku na slávnostnú koncoročnú večeru a čašník vám odporučí filírované kuracie prsia s gratinovanou zeleninou a ako dezert čokoládový mousse. Sú aj pre vás niektoré gastronomické výrazy doslova španielskou dedinou? Koniec záhadám, tu je slovník!

30. decembra 2013, 07:00
Rébus: Na niektoré špecialitky nám slovenčina nestačí.

Rébus: Na niektoré špecialitky nám slovenčina nestačí.

Autor: Profimedia.sk

Al dente: označuje stav cestovín, ktoré sú uvarené, ale nie úplne mäkké

Antipasta: predkrm, často ide o stredomorské potraviny ako huby, olivy, šunka

Blanšírovanie: úprava zeleniny, ktorá sa sparí najprv vo vriacej vode a ihneď sa vloží do ľadovej vody

Býčie srdce: druh rajčín

Filírovanie: vykrajovanie tenkých plátkov mäsa, ale aj pomarančov či grepov

Flambovanie: opaľovanie jedál aromatizovaných v alkohole

Frapovanie: schladzovanie pohárov ľadom krúživým pohybom

Gratinovanie: zapekanie pokrmov zaliatych syrovo-smotanovou omáčkou alebo posypaných syrom

Klevela: teplá ovocná omáčka

Mousse: ľahká mrazená pena, napríklad čokoládová – sladká alebo syrová – slaná

Pont neuf: príloha – zemiaky nakrájané na hrubšie hranolčeky s jednou klenutou stranou, servíruje sa na mäse ako most

Sorbet: ľadová ovocná šťava alebo ľahká ovocná zmrzlina

Soufflé: nadýchaný nákyp, najčastejšie z ochutených našľahaných bielkov

Autor: Plus JEDEN DEŇ/mh
 


 

Vaše diétne tipy

Známej speváčke šaman zachránil život. Prečo takto skončila?

Marcella Molnárová (52) tvrdí, že ani v tomto veku sa nemusí v jedle obmedzovať....
 

Máte radi husté polievky a omáčky? Vyskúšajte namiesto múkovej zápražky sliz

Hľadáte ideálnu diétnu potravinu? Uvarte si okru.
 

Čitateľky, ktoré chudli so Šarmom: Opäť majú chuť žiť!

Naše čitateľky Martina Konfederáková (38) a Anna Krupská (57) po dvojmesačnom...
 

Podovolenkový detox: Nápoj z 2 surovín prečistí črevá a naštartuje trávenie

Prehnali ste to s dobrotami počas dovolenky? Vráťte telo do normálu pomocou...
 

Špecialistka na zdravú výživu Tina Zlatoš Turnerová radí: Hladovka je prospešná!

Niektorí špecialisti na zdravú výživu tvrdia, že by sme mali jesť päťkrát...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.