Tip redakcii
 

Gastronomický slovník: Čo znamenajú chytáky na jedálnom lístku?

Predstavte si, že vezmete svoju polovičku na slávnostnú koncoročnú večeru a čašník vám odporučí filírované kuracie prsia s gratinovanou zeleninou a ako dezert čokoládový mousse. Sú aj pre vás niektoré gastronomické výrazy doslova španielskou dedinou? Koniec záhadám, tu je slovník!

30. decembra 2013, 07:00
Rébus: Na niektoré špecialitky nám slovenčina nestačí.

Rébus: Na niektoré špecialitky nám slovenčina nestačí.

Autor: Profimedia.sk

Al dente: označuje stav cestovín, ktoré sú uvarené, ale nie úplne mäkké

Antipasta: predkrm, často ide o stredomorské potraviny ako huby, olivy, šunka

Blanšírovanie: úprava zeleniny, ktorá sa sparí najprv vo vriacej vode a ihneď sa vloží do ľadovej vody

Býčie srdce: druh rajčín

Filírovanie: vykrajovanie tenkých plátkov mäsa, ale aj pomarančov či grepov

Flambovanie: opaľovanie jedál aromatizovaných v alkohole

Frapovanie: schladzovanie pohárov ľadom krúživým pohybom

Gratinovanie: zapekanie pokrmov zaliatych syrovo-smotanovou omáčkou alebo posypaných syrom

Klevela: teplá ovocná omáčka

Mousse: ľahká mrazená pena, napríklad čokoládová – sladká alebo syrová – slaná

Pont neuf: príloha – zemiaky nakrájané na hrubšie hranolčeky s jednou klenutou stranou, servíruje sa na mäse ako most

Sorbet: ľadová ovocná šťava alebo ľahká ovocná zmrzlina

Soufflé: nadýchaný nákyp, najčastejšie z ochutených našľahaných bielkov

Autor: Plus JEDEN DEŇ/mh
 


 

Vaše diétne tipy

Šokujúce priznanie z Extrémnych premien: Jána už unesie aj výťah

Paradoxne, obezita priniesla do života Jána Hodoňa (39) popularitu aj...
 

Máte po 40tke? 5 najčastejších chýb, prečo ženy v tomto veku nevedia schudnúť

Snažíte sa bez úspechu? Možno robíte niektorú z týchto chýb. Prehodnoťte...
 

4 nepriatelia štíhlej línie: TIETO potraviny už viac neraňajkujte

Raňajkujete či vôbec? To, čím odštartujete deň môže do veľkej miery ovplyvniť...
 

Známej speváčke šaman zachránil život. Prečo takto skončila?

Marcella Molnárová (52) tvrdí, že ani v tomto veku sa nemusí v jedle obmedzovať....
 

Máte radi husté polievky a omáčky? Vyskúšajte namiesto múkovej zápražky sliz

Hľadáte ideálnu diétnu potravinu? Uvarte si okru.
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.