Tip redakcii
 

Gastronomický slovník: Čo znamenajú chytáky na jedálnom lístku?

Predstavte si, že vezmete svoju polovičku na slávnostnú koncoročnú večeru a čašník vám odporučí filírované kuracie prsia s gratinovanou zeleninou a ako dezert čokoládový mousse. Sú aj pre vás niektoré gastronomické výrazy doslova španielskou dedinou? Koniec záhadám, tu je slovník!

30. decembra 2013, 07:00
Rébus: Na niektoré špecialitky nám slovenčina nestačí.

Rébus: Na niektoré špecialitky nám slovenčina nestačí.

Autor: Profimedia.sk

Al dente: označuje stav cestovín, ktoré sú uvarené, ale nie úplne mäkké

Antipasta: predkrm, často ide o stredomorské potraviny ako huby, olivy, šunka

Blanšírovanie: úprava zeleniny, ktorá sa sparí najprv vo vriacej vode a ihneď sa vloží do ľadovej vody

Býčie srdce: druh rajčín

Filírovanie: vykrajovanie tenkých plátkov mäsa, ale aj pomarančov či grepov

Flambovanie: opaľovanie jedál aromatizovaných v alkohole

Frapovanie: schladzovanie pohárov ľadom krúživým pohybom

Gratinovanie: zapekanie pokrmov zaliatych syrovo-smotanovou omáčkou alebo posypaných syrom

Klevela: teplá ovocná omáčka

Mousse: ľahká mrazená pena, napríklad čokoládová – sladká alebo syrová – slaná

Pont neuf: príloha – zemiaky nakrájané na hrubšie hranolčeky s jednou klenutou stranou, servíruje sa na mäse ako most

Sorbet: ľadová ovocná šťava alebo ľahká ovocná zmrzlina

Soufflé: nadýchaný nákyp, najčastejšie z ochutených našľahaných bielkov

Autor: Plus JEDEN DEŇ/mh
 


 

Vaše diétne tipy

NAHRADÍ CUKOR aj TUK. Nejde o žiadny zázrak, ale opäť o niečo, čo nám ponúka príroda

Neviete sa rozhodnúť medzi medom, stéviou či javorovým sirupom? Skúste...
 

Neuveriteľné! Toto jedli hollywoodske hviezdy na galavečere odovzdávania ocenení Zlatý glóbus!

Pozrite sa, čo skončilo na ich rozmaznaných jazýčkoch. Žeby im nezáležalo...
 

Brzda pre roztiahnuté žalúdky: Skúste sa desať dní stravovať podľa zakladateľa makrobiotiky

Máme za sebou polovicu januára a vy stále nezačali s diétou, hoci ste si to...
 

TIPY od fitnestrénerov: Tieto dobroty môžete jesť bez výčitiek

Manželia Tina a Vlado Zlatošovci ponúkajú vo svojej knihe aj zdravé recepty....
 

Teraz to vyjde! Začínate nový rok chudnutím? Takto dosiahnete trvalé výsledky

To, ako definitívne skoncovať s nadváhou a tukovými vankúšikmi alebo...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.