Dátum: Štvrtok 19.01.2017 Dnes oslavuje:

Drahomíra Zajtra: Dalibor

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Gastronomický slovník: Čo znamenajú chytáky na jedálnom lístku?

Zdroj: Plus JEDEN DEŇ/mh 30. decembra 2013, 07:00
Foto: Profimedia.sk Rébus: Na niektoré špecialitky nám slovenčina nestačí.

Predstavte si, že vezmete svoju polovičku na slávnostnú koncoročnú večeru a čašník vám odporučí filírované kuracie prsia s gratinovanou zeleninou a ako dezert čokoládový mousse. Sú aj pre vás niektoré gastronomické výrazy doslova španielskou dedinou? Koniec záhadám, tu je slovník!

Al dente: označuje stav cestovín, ktoré sú uvarené, ale nie úplne mäkké

Antipasta: predkrm, často ide o stredomorské potraviny ako huby, olivy, šunka

Blanšírovanie: úprava zeleniny, ktorá sa sparí najprv vo vriacej vode a ihneď sa vloží do ľadovej vody

Býčie srdce: druh rajčín

Filírovanie: vykrajovanie tenkých plátkov mäsa, ale aj pomarančov či grepov

Flambovanie: opaľovanie jedál aromatizovaných v alkohole

Frapovanie: schladzovanie pohárov ľadom krúživým pohybom

Gratinovanie: zapekanie pokrmov zaliatych syrovo-smotanovou omáčkou alebo posypaných syrom

Klevela: teplá ovocná omáčka

Mousse: ľahká mrazená pena, napríklad čokoládová – sladká alebo syrová – slaná

Pont neuf: príloha – zemiaky nakrájané na hrubšie hranolčeky s jednou klenutou stranou, servíruje sa na mäse ako most

Sorbet: ľadová ovocná šťava alebo ľahká ovocná zmrzlina

Soufflé: nadýchaný nákyp, najčastejšie z ochutených našľahaných bielkov



 

Naj z glancu

 

Vaše diétne tipy

SÚŤAŽ: Schudnite s profíkmi a zbavte sa konečne kíl!

Stále skúšate nejaké diéty a nové metódy chudnutia, no ručička na váhe stále...
 

Milujete cheesecake? Máme pre vás recept, z ktorého nepriberiete!

Rovnaký motív ako veľa žien - maškrtiť a zostať štíhla, mala Lucia Gulišová...
 

Oklamte jouly: 5 tipov ako si udržať a uzde denný energetický príjem

Nemučte sa hladovkou, malé triky dokážu viac.
 

4 nepriatelia štíhlej línie: TIETO potraviny už viac neraňajkujte

Raňajkujete či vôbec? To, čím odštartujete deň môže do veľkej miery ovplyvniť...
 

Osvojte si overené triky: TAKTO sa konečne dopracujete k štíhlejšej postave

Nezačnite nový rok diétou, ktorú o pár dní aj tak porušíte.