Tip redakcii
 

Citrusy sú spoľahlivé pri virózach aj diétach

ak máte rady pomaranče, mandarínky, či grepy, jedzte ich denne pre krásu, zdravie a dobrú postavu.

27. novembra 2013, 10:00
Jedzte pomaranče pre zdravie aj štíhlu postavu

Jedzte pomaranče pre zdravie aj štíhlu postavu

Autor: profimedia.sk

Zjete každý deň odporúčaných päť porcií čerstvého ovocia a zeleniny? Ak sa vyhýbate ovociu pre vysoký obsah cukru, pri citrusoch by ste mali urobiť výnimku. Obsahujú okolo 90 percent vody, majú nízku energetickú hodnotu a pri ich trávení nevzniká toxický odpad, práve naopak – stimulujú vylučovanie škodlivín z tela. Citrusy sú výnimočné aj obsahom vitamínov, minerálov a rôznych fytochemikálií, ktoré priaznivo pôsobia na imunitný systém a sú výbornou prevenciou mnohých ochorení vrátane infarktu, mŕtvice a rakoviny.

Na prevenciu mŕtvice

Britskí vedci nedávno uverejnili výsledky novej štúdie, podľa ktorej citrusové ovocie, najmä pomaranče a grapefruity, významne znižujú riziko mŕtvice u žien. Počas 14 rokov skúmali účinky potravín, ktoré obsahujú rôzne skupiny flavonoidov, z hľadiska prevencie cievnej mozgovej príhody. Do projektu bolo zaradených takmer 70-tisíc žien. Výsledky potvrdili známy fakt, že najlepšou ochranou pred srdcovo-cievnymi ochoreniami je pravidelná konzumácia dostatočného množstva ovocia a zeleniny s vysokým obsahom vitamínu C a flavonoidov.

Jedna skupina týchto fytochemikálií so silným antioxidačným účinkom – flavonóny, ktoré sa nachádzajú najmä v citrusoch, však ukázali mimoriadne silné ochranné vlastnosti – znižujú riziko cievnej mozgovej príhody u žien až o 19 percent. Najviac flavonónov obsahujú pomaranče a pomarančová šťava (82 percent) a grapefruity a grapefruitová šťava (14 percent). Podľa vedcov treba uprednostniť čerstvé ovocie pred šťavami, ktoré majú vysokú koncentráciu cukru.

Chránia aj obličky

Ďalšia dobrá správa je, že citrusové ovocie, najmä grapefruity, pomáhajú pri polycystickom ochorení obličiek, keď sa v obličkách tvoria početné cysty, čo môže viesť až k zlyhaniu tohto dôležitého orgánu. Vedci z troch londýnskych univerzít zistili, že naringenín, ktorý citrusy obsahujú vo vysokej koncentrácii, by mohol pomôcť pri vývoji účinného lieku na túto dedičnú chorobu. Kanadskí výskumníci zas zistili, že naringenín by mohol byť účinnou pomôckou v prevencii nadváhy a metabolického syndrómu. Tento flavonoid účinne znižuje hladinu tukov a cholesterolu v krvi a upravuje hladinu krvného cukru. Pomáha tak predchádzať nielen srdcovo- -cievnym ochoreniam, ale aj diabetu 2. typu.

Poznáte ich?

Ak rady objavujete nové chute, vyskúšajte menej známe odrody a krížence.

  • Horký pomaranč je kríženec pomela a mandarínky. Má viacero odrôd, jednou z nich je aj sevilský pomaranč, z ktorého sa pripravuje pravá marmeláda.
  • Klementínka patrí do mandarínkovej skupiny, má sladkú, šťavnatú, sýtooranžovú dužinu a zvyčajne neobsahuje kôstky.
  • Kumkvát je minicitrus s jemne horkastou dužinou. Drobné plody sa jedia celé aj so šupkou. Výborne chutia v kombinácii s mäsom z hydiny.
  • Mandora vznikla krížením pomaranča a mandarínky, ale ani jedna z chutí nie je dominantná.
  • Pomelo je najväčší citrus. Podobá sa na grep, ale je menej horký. Má veľmi hrubú kôru, preto obsahuje menej dužiny aj šťavy.
  • Sweet grep chutí ako grapefruit, ale je sladší, horkosť je potlačená na minimum.
  • Tangerínka sa nápadne podobá na príbuzné mandarínky, len je väčšia a má sladkú, výraznú chuť.

Radí nutričná poradkyňa Denisa Lysinová

  • Citrusové plody sú všeobecne cenené pre vysoký obsah antioxidačne pôsobiaceho vitamínu C, ktorý výraznou mierou ovplyvňuje imunitu a obranyschopnosť nášho organizmu. Vďaka obsahu špeciálnych rastlinných látok – fytochemikálií – dokážu preventívne pôsobiť proti nádorovým, srdcovo-cievnym a zápalovým ochoreniam, čo bolo aj vedecky potvrdené.
  • Ak však máte problémy so zubnou sklovinou alebo žalúdočné vredy, buďte opatrné. Napríklad citróny obsahujú pomerne vysoký obsah kyseliny citrónovej, ktorá by vaše zdravotné komplikácie mohla zhoršiť. U niektorých ľudí môžu citrusové plody vyvolať alergickú reakciu alebo migrénu. Žiadny z týchto problémov sa vás netýka? Potom vám pravidelnú a výdatnú konzumáciu citrusov možno iba odporúčať.

Naše rady

  • Rozkrojené citróny odkladajte reznou plochou na tanierik. Zabránite vysušovaniu dužiny a strate vitamínu C. 
  • Ak potrebujete iba trocha šťavy, citrón neprekrojte, iba kôru prepichnite vidličkou a šťavu vytlačte.
  • Citrusové ovocie vydrží dlhšie v chladnej tmavej miestnosti zabalené do jemného papiera.

Alergiou na citrusové ovocie trpí 3 až 5 percent ľudí. Keď sa vám po konzumácii citrusov ťažšie dýcha, rozbolí vás hlava alebo sa vám na koži objavia vyrážky, pre istotu si dajte urobiť testy.

Autor: Báječná žena/ Jana Brožíková
 


 

Vaše diétne tipy

Známej speváčke šaman zachránil život. Prečo takto skončila?

Marcella Molnárová (52) tvrdí, že ani v tomto veku sa nemusí v jedle obmedzovať....
 

Máte radi husté polievky a omáčky? Vyskúšajte namiesto múkovej zápražky sliz

Hľadáte ideálnu diétnu potravinu? Uvarte si okru.
 

Čitateľky, ktoré chudli so Šarmom: Opäť majú chuť žiť!

Naše čitateľky Martina Konfederáková (38) a Anna Krupská (57) po dvojmesačnom...
 

Podovolenkový detox: Nápoj z 2 surovín prečistí črevá a naštartuje trávenie

Prehnali ste to s dobrotami počas dovolenky? Vráťte telo do normálu pomocou...
 

Špecialistka na zdravú výživu Tina Zlatoš Turnerová radí: Hladovka je prospešná!

Niektorí špecialisti na zdravú výživu tvrdia, že by sme mali jesť päťkrát...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.