Tip redakcii
 

Potraviny, ktoré liečia: Hrozno pomôže na brucho, repa na tlak

Viete, čo sa stane, ak vystavíte huby na dvadsať minút slnečnému žiareniu? Budú zdravšie. Máme pre vás ešte ďalšie prekvapujúce fakty o potravinách.

17. decembra 2013, 10:00
Máme pre vás niekoľko prekvapujúcich faktov o potravinách.

Máme pre vás niekoľko prekvapujúcich faktov o potravinách.

Autor: Matej Kalina

Niekto nedá dopustiť na kapustnicu s klobásou, iný do nej dáva len slivky a rovnako je to s hubami. Ten, kto si nevie predstaviť túto tradičnú polievku bez vône dubákov, sa chytí za hlavu, keď vidí recept so šampiňónmi alebo s hlivami. Lenže práve tie posledné dokážu v zime urobiť z kapustnice liek. Potrebujete len trochu šťastia: aby aspoň chvíľu svietilo slnko.

Déčko z húb

Už vieme, že na to, aby sme sa ubránili vírusom, ktoré už medzi nami kolujú, potrebujeme okrem iného aj dostatok vitamínu D. Túto podpornú barlu našej imunity si telo dokáže vyrobiť zo slnečného žiarenia, ktorého však máme v týchto mesiacoch žalostne málo. Zásoby z leta, ktoré sme si doniesli z pláží vydržia maximálne tri mesiace.

Okrem treščej pečene, haringov, lososa, tuniaka, sleďa či sardiniek v oleji alebo vaječného žĺtka sú chutným zdrojom déčka aj huby. Uznávaná austrálska vedkyňa profesorka Rebecca Masonová zo Sydney Medical School napríklad tvrdí, že stačia tri až štyri šampiňóny a dennú potrebu máte vybavenú.

Má to však jeden háčik. Huby treba pár desiatok minút „poopaľovať“ na slnku. Hoci na tanieriku na balkóne. Prečo? Aby v nich prebehla tá správna fotochemická reakcia.

Aspoň dvadsať minút

Naša uznávaná mykologička RNDr. Ivona Kautmanová vysvetľuje: „Huby obsahujú veľké množstvo ergosterolu, inými slovami, provitamínu D. V sto gramoch čerstvých húb je ho až šesťdesiat miligramov. Keď ich vystavíme svetlu, provitamín sa premení na vitamín D.“ Platí to o väčšine húb, nielen o pečiarkach, čiže šampiňónoch, alebo hlive, ktoré sa dajú v týchto mesiacoch kúpiť čerstvé.

„Vystavenie slnečnému žiareniu by malo byť aspoň dvadsaťminútové,“ dodáva odborníčka. Každý, kto sa rozhodne pre túto procedúru, by však mal rátať s tým, že huby prídu o čosi zo svojej krásy.

„Biele šampiňóny, ktoré sa pestujú prakticky v úplnej tme, môžu na slnku len stmavnúť,“ upozorňuje pestovateľ húb Peter Kocmunda. „Hliva ustricovitá síce potrebuje pri raste aspoň osemhodinové svetlo zo žiarovky, ale na slnečné lúče je háklivá. Vädne.“ Zhnednutie aj povädnutie sú však podľa pestovateľa len chybou krásy, o cenné vlastnosti huby neprídu.

Tip Glancu: Praženica je nudná? Skúste šampiňóny namarinovať v balzamovom octe, napichnúť na špajdľu a vychladiť v chladničke.

Mango proti tuku

Do rodiny potravín, ktorým sa pripisuje tukožrútsky účinok, sa pridružilo aj mango. Voňavé, chutné, plné vlákniny, vitamínu C, A a jedinečných antioxidantov, bojujúcich proti zápalu, ktorý je spúšťačom chorôb a urýchľovačom starnutia.

Vedci z Oklahoma State University nás však potešili zistením, že môžu pomôcť aj znížiť množstvo telesného tuku. Vyskúšali to zatiaľ len na laboratórnych myšiach, ktoré po dvoch mesiacoch mali nielen menej tuku, ale aj nižšiu hladinu cukru v krvi a cholesterolu. Čo sme horší ako myši?

Tip Glancu: Steak s kuskusom a mangovou salsou.

Bobule na pamäť

Bobuľové ovocie sa spája s bojom proti obezite či ochoreniam srdca, vysokému tlaku aj proti osteoporóze. Podľa servera health.com sa objavila štúdia ukazujúca, že bobule môžu pomôcť odstrániť toxíny z mozgu, chrániť ho pred starnutím a takou pliagou, ako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Vďaka mrazničkám si ho môžeme dopriať aj v zime.

Tip Glancu: Nepečená tvarohová torta s černicami, malinami, čučoriedkami a ríbezľami.

Hrozno zmenší brucho

Hrozno je plné flavonoidov, ktoré chránia pred ochoreniami srdca a ciev, bránia tvorbe zrazenín a znižujú cholesterol. Štúdia z Michiganskej univerzity uvádza, že zmes odrody červeného, čierneho a bieleho hrozna je čarovným kokteilom, ktorý zbavuje pečeň tuku a likviduje aj nebezpečný abdominálny tuk z oblasti brucha. Toto fungovalo u potkanov, ale vedci predpokladajú, že u človeka by sa takto dalo znížiť riziko vzniku metabolického syndrómu, ktorý hrozí cukrovkou druhého typu, mŕtvicou a chorobami srdca.

Tip Glancu: Farebné hrozno s mozzarellou, mandľami a so zeleným šalátom.

Repa na tlak

Je doslova vitamínovo-minerálno-antioxidačnou bombou, nad ktorou sme ohŕňali nos v školskej jedálni. Červená repa však pomáha v boji s rakovinou a zlepšuje vytrvalosť. Časopis American Heart Association prišiel s novinkou, že repa môže znížiť aj krvný tlak. Za predpokladu, že zjete aspoň dvadsať dekagramov denne.

Tip Glancu: Cviklový šalát s kuracími kúskami, so smotanou, s orechmi, fetou, medom, so šalotkou a s jablkami.

Foto: Archív

Autor: Šarm/Katarína Čulenová
 


 

Vaše diétne tipy

Strava ma vyliečila, tvrdí autorka stravovacieho hitu Antónia Mačingová. Naozaj to funguje u každého?

„Keď ma lekárka otestovala, zistila, že som alergická hádam na všetko…...
 

TAKTO to robí Dara Rolins! Ženy sa chcú obliekať ako ona, mať jej postavu aj frajera. Speváčka svoje finty netají

Návod, ako vyzerať skvele, poskytla Dara Rolins (44) opäť vo svojom novom...
 

Ryža pri chudnutí? Prečo nie! Táto 1 surovina zníži jej obsah kalórií

Zahájili ste boj s kilami navyše? Ak ste na druhú koľaj dočasne odsunuli...
 

SCHUDLA 45 kíl a dnes si už na sladkosti ani nespomenie. Miriam prezradila, ako sa jej to podarilo

V šou Extrémne premeny Slovensko sa podarilo zmeniť životný štýl aj bývalej...
 

Rudo urobil pred svadbou to, čo robia budúce nevesty. Životnú zmenu si nevie vynachváliť!

Keď sa dnes už manželov Kučákovcov spýtate, kedy sa dali dokopy, Rudo okamžite...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.