Tip redakcii
 

V zime sa zahrievajte zvnútra: Z týchto jedál ani nepriberiete

Zaskočili vás chladné dni? Ak sa vaše telo nevie rýchlo prispôsobiť nižším teplotám, zahrejte sa zvnútra.

11. decembra 2013, 11:00
V sychravom počasí vás poctivá polievka rýchlo zohreje, dodá energiu a zasýti.

V sychravom počasí vás poctivá polievka rýchlo zohreje, dodá energiu a zasýti.

Autor: profimedia.sk

Každá potravina má určitý vplyv na váš organizmus. Niektoré vás schladia, niektoré zohrejú, iné sú neutrálne. Keď ste zimomravý typ, v tomto období by ste mali zaradiť do jedálnička viac potravín s teplým účinkom a obmedziť tie, ktoré by vás ešte viac ochladili.

Hrejivé a zdravé

Nič lepšie ako teplú polievku doteraz nikto nevymyslel. V sychravom počasí vás rýchlo zohreje, dodá energiu a zasýti. Príprava domácich polievok z čerstvých surovín nie je náročná a nezaberie vám veľa času. Bylinkami, koreninami a obmenou surovín zakaždým vytvoríte nový originál, takže sa vám nikdy neprejedia.

Keď polievky vynechávate, aby ste nepribrali, mali by ste vedieť, že ich pravidelní konzumenti majú menší sklon k nadváhe. Ak pred hlavným jedlom zjete ľahkú polievku, celý obed bude mať asi o dvadsať percent menej kalórií, ako keby ste zjedli iba veľkú porciu druhého chodu. Dôležité však je, aby porcia polievky nepresiahla 700 kJ.

Diétne tipy

Kvalitná polievka by mala obsahovať nielen základné živiny – bielkoviny, tuky a sacharidy, ale aj vitamíny, minerály a vlákninu. Ak si chcete dať aj druhý chod, vyberte si mäsový alebo zeleninový vývar s kúskami zeleniny. Ak bude polievka vaše hlavné jedlo, môže byť krémová a sýtejšia, ale nemusí byť zbytočne kalorická.

Namiesto klasickej smotany použite nízkotučnú. Namiesto zásmažky z tuku a múky ju zahustite rozmixovanou zeleninou. Časť zeleniny si nechajte na ozdobu. Ku krémovým polievkam sa hodí celozrnné pečivo a namiesto druhého chodu čerstvý zeleninový šalát. Polievky však nemusia byť iba súčasťou obeda, poslúžia aj ako chutná a ľahká večera.

Nepokazte to!

Pri varení polievok si dávajte si pozor na tri najčastejšie chyby:

  • nekvalitné suroviny, ktoré pokazia vôňu aj chuť
  • dlhé varenie zeleniny, pretože ničí vitamíny
  • prehnané solenie, lebo neprospieva zdraviu

Báječná rada

Každé jedlo má určitú energetickú a biologickú hodnotu. Energetická hodnota závisí od množstva jednotlivých živín – bielkovín, sacharidov a tukov, ktoré obsahujú použité suroviny. Biologická hodnota závisí od kvality surovín a od množstva vitamínov, minerálnych látok a vlákniny.

Ideálne polievky pre vaše zdravie aj postavu sú také, ktoré majú vysokú biologickú a nízku energetickú hodnotu.

Rozdiel, ktorý cítite

Z obilnín vás príjemne rozohreje sladká ryža, pohánka a proso. Teplý efekt majú aj niektoré mliečne výrobky, hlavne kozie a ovčie mlieko, bryndza a plesňové syry, a takisto slepačie vajcia. Hrejivé účinky majú všetky cibuľoviny, teda pór, cesnak, pažítka aj cibuľa, z ovocia najmä pomaranče, slivky a broskyne.

Keď pripravujete mäsité pokrmy, mali by ste uprednostniť kuracie, jahňacie a hovädzie mäso, morské plody a ryby.

Presne opačný, čiže chladivý účinok má kravské mlieko a jogurty, exotické ovocie, lesné plody, huby, cuketa, špargľa, zeler, čakanka a čerstvé šaláty z uhoriek, rajčín a kapusty. Čili papričky síce pália, no výsledný efekt je presne opačný, teda chladivý.

Varovanie! Zohrievacie potraviny jedzte s mierou, keď máte vysoký tlak, trápia vás časté migrény, nespavosť, nadmerné nočné potenie alebo suchý kašeľ.

Troška na chuť

Najobľúbenejším zohrievacím korením je škorica. Pridajte štipku do kávy alebo do zázvorového čaju, ktoré majú takisto hrejivé účinky. Škorica spolu s klinčekmi ochutí a prevonia teplý dezert z dusených jabĺk, grog či varené víno.

Medzi korenia s hrejivým účinkom patrí aj badián, bazalka, rasca, oregano, muškátový orech, mleté čierne korenie, rozmarín, tymian, mletý zázvor a karí. Z ochucovadiel sem patria všetky druhy horčice, sójové omáčky a vínne octy.

Zo semien vás zohreje sezam, tekvica a slnečnica, pocit tepla sa dostaví pri ich trávení. Vyskúšajte celozrnné pečivo posypané týmito semienkami a uvidíte, že to funguje. Keď sa chcete rozohriať ráno, skôr ako vykročíte z domu do nevľúdneho počasia, pridajte do ranných cereálií zopár mandlí alebo vlašských orechov.

Autor: Báječná žena/Jana Brožíková
 


 

Vaše diétne tipy

Výherkyne súťaže: Naše čitateľky sú s nami odhodlané chudnúť!

Naše čitateľky Martina Konfederáková (38) a Anna Krupská (56) vyhrali...
 

Lucia Mokráňová dodržuje zaujímavú diétu: Chudne vďaka vlnám!

Exfarmárke Lucii Mokráňovej (25) ukazuje ručička na váhe mínus desať kilogramov....
 

FIT do plaviek: TIETO potraviny môžete jesť do zbláznenia a nepriberiete!

Leto nám už nezadržateľne klope na dvere a preto sa treba dostať čo najrýchlejšie...
 

Máte tučné brucho? Choďte na rannú prechádzku. Slnko medzi ôsmou a deviatou ráno dokáže vytopiť tuk!

Prijali ste ako fakt, že svoje staré džínsy už nezapnete a od istého veku...
 

FOTO: Takúto postavu ešte nemala! Zuzana Plačková sa zaťala a zhodila 14 kíl

Hviezda nákupných maniačok priznala, že prvý mesiac sa nedotkla ani len...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.