Dátum: Streda 07.12.2016 Dnes oslavuje:

Ambróz Zajtra: Marína

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

V zime sa zahrievajte zvnútra: Z týchto jedál ani nepriberiete

Zdroj: Báječná žena/Jana Brožíková 11. decembra 2013, 11:00
Foto: profimedia.sk V sychravom počasí vás poctivá polievka rýchlo zohreje, dodá energiu a zasýti.

Zaskočili vás chladné dni? Ak sa vaše telo nevie rýchlo prispôsobiť nižším teplotám, zahrejte sa zvnútra.

Každá potravina má určitý vplyv na váš organizmus. Niektoré vás schladia, niektoré zohrejú, iné sú neutrálne. Keď ste zimomravý typ, v tomto období by ste mali zaradiť do jedálnička viac potravín s teplým účinkom a obmedziť tie, ktoré by vás ešte viac ochladili.

Hrejivé a zdravé

Nič lepšie ako teplú polievku doteraz nikto nevymyslel. V sychravom počasí vás rýchlo zohreje, dodá energiu a zasýti. Príprava domácich polievok z čerstvých surovín nie je náročná a nezaberie vám veľa času. Bylinkami, koreninami a obmenou surovín zakaždým vytvoríte nový originál, takže sa vám nikdy neprejedia.

Keď polievky vynechávate, aby ste nepribrali, mali by ste vedieť, že ich pravidelní konzumenti majú menší sklon k nadváhe. Ak pred hlavným jedlom zjete ľahkú polievku, celý obed bude mať asi o dvadsať percent menej kalórií, ako keby ste zjedli iba veľkú porciu druhého chodu. Dôležité však je, aby porcia polievky nepresiahla 700 kJ.

Diétne tipy

Kvalitná polievka by mala obsahovať nielen základné živiny – bielkoviny, tuky a sacharidy, ale aj vitamíny, minerály a vlákninu. Ak si chcete dať aj druhý chod, vyberte si mäsový alebo zeleninový vývar s kúskami zeleniny. Ak bude polievka vaše hlavné jedlo, môže byť krémová a sýtejšia, ale nemusí byť zbytočne kalorická.

Namiesto klasickej smotany použite nízkotučnú. Namiesto zásmažky z tuku a múky ju zahustite rozmixovanou zeleninou. Časť zeleniny si nechajte na ozdobu. Ku krémovým polievkam sa hodí celozrnné pečivo a namiesto druhého chodu čerstvý zeleninový šalát. Polievky však nemusia byť iba súčasťou obeda, poslúžia aj ako chutná a ľahká večera.

Nepokazte to!

Pri varení polievok si dávajte si pozor na tri najčastejšie chyby:

  • nekvalitné suroviny, ktoré pokazia vôňu aj chuť
  • dlhé varenie zeleniny, pretože ničí vitamíny
  • prehnané solenie, lebo neprospieva zdraviu

Báječná rada

Každé jedlo má určitú energetickú a biologickú hodnotu. Energetická hodnota závisí od množstva jednotlivých živín – bielkovín, sacharidov a tukov, ktoré obsahujú použité suroviny. Biologická hodnota závisí od kvality surovín a od množstva vitamínov, minerálnych látok a vlákniny.

Ideálne polievky pre vaše zdravie aj postavu sú také, ktoré majú vysokú biologickú a nízku energetickú hodnotu.

Rozdiel, ktorý cítite

Z obilnín vás príjemne rozohreje sladká ryža, pohánka a proso. Teplý efekt majú aj niektoré mliečne výrobky, hlavne kozie a ovčie mlieko, bryndza a plesňové syry, a takisto slepačie vajcia. Hrejivé účinky majú všetky cibuľoviny, teda pór, cesnak, pažítka aj cibuľa, z ovocia najmä pomaranče, slivky a broskyne.

Keď pripravujete mäsité pokrmy, mali by ste uprednostniť kuracie, jahňacie a hovädzie mäso, morské plody a ryby.

Presne opačný, čiže chladivý účinok má kravské mlieko a jogurty, exotické ovocie, lesné plody, huby, cuketa, špargľa, zeler, čakanka a čerstvé šaláty z uhoriek, rajčín a kapusty. Čili papričky síce pália, no výsledný efekt je presne opačný, teda chladivý.

Varovanie! Zohrievacie potraviny jedzte s mierou, keď máte vysoký tlak, trápia vás časté migrény, nespavosť, nadmerné nočné potenie alebo suchý kašeľ.

Troška na chuť

Najobľúbenejším zohrievacím korením je škorica. Pridajte štipku do kávy alebo do zázvorového čaju, ktoré majú takisto hrejivé účinky. Škorica spolu s klinčekmi ochutí a prevonia teplý dezert z dusených jabĺk, grog či varené víno.

Medzi korenia s hrejivým účinkom patrí aj badián, bazalka, rasca, oregano, muškátový orech, mleté čierne korenie, rozmarín, tymian, mletý zázvor a karí. Z ochucovadiel sem patria všetky druhy horčice, sójové omáčky a vínne octy.

Zo semien vás zohreje sezam, tekvica a slnečnica, pocit tepla sa dostaví pri ich trávení. Vyskúšajte celozrnné pečivo posypané týmito semienkami a uvidíte, že to funguje. Keď sa chcete rozohriať ráno, skôr ako vykročíte z domu do nevľúdneho počasia, pridajte do ranných cereálií zopár mandlí alebo vlašských orechov.



 

Naj z glancu

 

Vaše diétne tipy

Stihnite to do Vianoc: Vylepšite si svoju figúru 2 lyžicami tohto zázraku

Aj vy sa čudujete, kde sa vzal ten faldík na bruchu? Do Vianoc s ním ešte stíhate...
 

Nedarí sa vám schudnúť? Za vašu hmotnosť nemôže ani vek ani boľavé kolená

Málo pohybu, zlá životospráva a takmer žiaden šport. Spoznali ste sa? Aj...
 

Netrápte sa diétami: 5 prírodných spaľovačov tukov, o ktorých musíte vedieť!

Pri pohľade na váhu sa chytáte za hlavu, že je najvyšší čas začať niečo robiť?...
 

Diéta na zohriatie: V chladných dňoch si naservírujte zeler a čakanku!

Čo by ste mali teraz jesť, aby ste mali dostatok živín a nepribrali?
 

Maximálny účinok za minimum času: Schudnite za 5 dní 3 kilá s týmto nápojom

Potrebujete sa rýchlo dostať do obľúbených šiat? Vyskúšajte tento super...