Tip redakcii
 

Zbavte sa chuti na sladké a rozlúčte sa s kilami navyše

Ak deň čo deň musíte zjesť nejakú sladkosť, zrejme ste si vypestovali závislosť. Presvedčte vlastný mozog, že mu to škodí.

03. decembra 2013, 09:00
Cukor funguje ako droga a touto závislosťou trpia väčšinou ženy.

Cukor funguje ako droga a touto závislosťou trpia väčšinou ženy.

Autor: Profimedia.sk

Prečo nám chutí všetko, čo je sladké? Cukor funguje ako droga a touto závislosťou trpia väčšinou ženy. Americkí vedci prišli na to, že na vine môže byť mozog, ktorý si zvykol na vysoké dávky cukru. Sladkosti totiž zvyšujú hladinu sérotonínu v mozgu, biologicky aktívnej látky, ktorá navodzuje pocit šťastia a pohody. Keď cukor obmedzíte alebo úplne vylúčite, dostavia sa abstinenčné príznaky, ktoré sa môžu prejaviť nervozitou, úzkosťou až triaškou. No potom už nestačí doplniť bežnú dávku, mozog si žiada až o tretinu viac.

Bezcenné jouly

Odborníci varujú, že spotreba cukru je omnoho vyššia, ako je prijateľné. Pritom rafinovaný cukor na rozdiel od komplexných sacharidov, ktoré sa nachádzajú v cereáliách či strukovinách, ľudské telo nepotrebuje.

Množstvo cukru v strave si často vôbec neuvedomíte, preto všetka energia z neho je navyše – a bez akejkoľvek výživovej hodnoty. Nadmerná spotreba rafinovaného cukru je zodpovedná nielen za tvorbu zubných kazov a obezitu, ale aj za kvasinkové ochorenia, choroby srdca a ciev i niektoré typy rakoviny.

Priberanie z cukru je špecifické tým, že tukové zásoby sa ukladajú na najnebezpečnejšej partii – na bruchu, čo zvyšuje riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení a cukrovky. Cukor zároveň znižuje účinky hormónu leptínu, ktorý telu signalizuje, že je sýte, preto máme tendenciu jesť viac, ako naozaj potrebujeme. Zároveň poškodzuje pečeň podobne ako alkohol.

Pozor! Cukor neprospieva ani ženskej kráse. Reaguje s kolagénom, urýchľuje starnutie pokožky, tvorbu vrások a podieľa sa aj na tvorbe pigmentových škvŕn. Nadbytok jednoduchých cukrov zhoršuje pamäť a koncentráciu, spôsobuje výkyvy nálady a môže byť aj príčinou depresií.

Repa verzus trstina

Cukor z trstiny sa vyrába už tri tisícročia, repný je známy len necelé tri storočia. Biely repný cukor obsahuje čistú sacharózu a z hľadiska výživy je iba zdrojom prázdnych kalórií. Na trávenie bieleho cukru telo potrebuje niektoré vitamíny skupiny B, z minerálov horčík, chróm a zinok, a vlákninu. Navyše tento cukor odbúrava vápnik a ničí v črevách dobré baktérie, ktoré chránia pred chorobami, čo je nebezpečné najmä u detí, ktoré jedia nadmerné množstvo sladkostí.

Prírodný repný cukor obsahuje stopové zvyšky melasy a pre hnedú farbu si ho ľahko môžete pomýliť s prírodným trstinovým cukrom. Ten sa vyrába z čerstvej trstinovej šťavy bez chemických procesov a prídavných látok. Zostáva v ňom viac melasy, preto si uchováva aj určité množstvo vitamínov a minerálov. Od podielu melasy závisí aj farba trstinového cukru – od béžovej až po čokoládovú – a intenzita karamelovej príchute v nápojoch. Energeticky sú na tom obidva druhy rovnako – okolo 1 680 kJ/100 g.

Viete, že…

… celková denná dávka cukru by nemala prekročiť 5 percent energetického príjmu, čo je asi 25 gramov alebo 5 lyžičiek?

Nekalorické náhrady

Umelé sladidlá, ako sú sacharín, cyklamát, aspartám či acesulfám K, majú rôzne chemické zloženie aj intenzitu sladkej chuti. Neobsahujú takmer žiadne kalórie, no ovplyvňujú chuť potravín, preto sa väčšinou používajú ich kombinácie. Podľa odborníkov sú bezpečné, majú však stanovené maximálne denné množstvo. Umelé sladidlá sa vôbec nesmú podávať deťom do 3 rokov, preto pozor na nízkoenergetické nápoje, ktoré nimi môžu byť prisladené.

Hitom 21. storočia sa stala stévia. Presne pred dvoma rokmi Európska komisia schválila nový typ sladidla na prírodnej báze – glykozidy steviolu. Tieto látky sa získavajú z rastlinky, ktorá je 200- až 300-krát sladšia ako cukor. Stéviové sladidlá neškodia zubom, sú nízkokalorické a vhodné aj pre diabetikov.

Podľa niektorých teórií umelé sladidlá môžu negatívne ovplyvniť prirodzenú schopnosť tela reagovať na prísun energie. Pri ich pravidelnom používaní organizmus údajne prestáva rozlišovať medzi nízkoenergetickými a vysokoenergetickými pokrmami, čo môže viesť k prejedaniu.

Radí nutričná poradkyňa Denisa Lysinová

  • Keďže na Slovensku skonzumujeme v priemere na osobu asi 40 kg cukru ročne, stáva sa z neho jeden z hlavných vinníkov obezity, cukrovky a zubného kazu. K najčastejšie používaným sladidlám patrí sacharóza, ktorá sa získava z cukrovej repy alebo z trstiny. Alternatívou tohto cukru je napríklad med, fruktóza, rôzne druhy sladov, melasa, javorový sirup či rôzne náhradné sladidlá.
  • Z náhradných sladidiel sú najznámejšie fruktóza a sorbitol, ktoré sa nachádzajú najmä v dia potravinách. Tieto výrobky však nemusia mať zákonite nižší obsah energie ako cukor! Umelé sladidlá, ako sú sacharín a aspartám, neobsahujú takmer žiadne kalórie a bývajú súčasťou takzvaných light výrobkov. Odporúčajú sa najmä pri redukčnom stravovaní.
  • V poslednom období narastá záujem o prírodnú nízkoenergetickú alternatívu umelých sladidiel, konkrétne o extrakty zo stévie. Predávajú sa tekuté, vo forme prášku a tabliet. Sú vhodné aj na varenie a pečenie, pričom nedvíhajú hladinu glukózy v krvi.

Autor: Báječná žena/Jana Brožíková
 


 

Vaše diétne tipy

Fit pred letom: Voňavé chudnutie

Aj vás trápia kilá navyše po dlhej a chladnej zime? Dá sa to vyriešiť jednoducho...
 

Prečo tieto ženy vyzerajú božsky? Pijú olej a jedia vývar z kostí

Už roky majú náš obdiv, páči sa nám ich postava aj pokožka. Skúste dať na ich...
 

Chudnete? Osviežte si jedálniček výbornými smoothie, ktoré vám pri zhadzovaní kíl pomôžu

Máme pre vás tri skvelé recepty na chutné a zdravé nápoje.
 

Ivane Christovej sa podarilo schudnúť. Máme pre vás tip, ako to môžete dokázať aj vy!

Bývalá misska nikdy nepatrila medzi vychudnuté krásky a aj za čias najväčšej...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.
 
 

Na ostatných stránkach