Dátum: Nedeľa 22.01.2017 Dnes oslavuje:

Zora Zajtra: Miloš

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

5 expertov na štíhlosť: Tieto potraviny môžete jesť aj hneď po diéte

Zdroj: Báječná žena/Jana Brožíková 08. februára 2013, 07:00
Foto: Profimedia.sk Vyberajte si potraviny, s ktorými sa chudne ľahko a bez trápenia.

Po akom jedle môžete bez obáv siahnuť aj pri diéte? Hľadali sme za vás.

Keď ste hladná a nemáte čas variť alebo rozmýšľať nad tým, čo pri diéte smiete a čo nie, vyberajte si potraviny, s ktorými sa chudne ľahko a bez trápenia.

Biely jogurt

Trojdňová jogurtová kúra skvelo naštartuje chudnutie. Uprednostnite probiotické jogurty so živými kultúrami, ktoré sa postarajú o dobré trávenie a zlepšia prirodzenú obranyschopnosť. Najvhodnejšie sú čiastočne odtučnené, u ktorých energetická hodnota nepresiahne 450 kJ/100 g, nie úplne bez tuku. Predĺžia pocit sýtosti a organizmus lepšie využije prítomný vápnik. Biely jogurt môžete pripraviť aj nasladko s čerstvým ovocím, orieškami a s medom alebo naslano v podobe dresingov a omáčok.

Čerstvý syr

Mäkký nízkotučný syr, napríklad cottage cheese, tvaroh, mozzarella, žervé a podobne. Vyberte si biely alebo ochutený, napríklad pažítkou, bazalkou, olivami, prípadne si ho dochuťte na tanieri. Prednosťou týchto syrov je kombinácia veľmi nízkeho obsahu tuku a vysokej koncentrácie bielkovín. Zjednodušene: nízka energetická hodnota a vysoká výživová hodnota umocnia pocit sýtosti. Energetická hodnota: 300 až 650 kJ/100 g, závisí to od typu syra a množstva tuku.

Acidofilné mlieko

Mlieko upravené baktériami mliečneho kvasenia je skvelé nielen na chudnutie, ale aj zo zdravotného hľadiska. Pri nerozumnom chudnutí si totiž môžete nevhodnou skladbou potravy pokaziť trávenie. Acidofilné mlieko obsahuje ľahko stráviteľný mliečny tuk, plnohodnotné bielkoviny, vitamíny A a B, vápnik, fosfor a jód. Denne vypite aspoň jeden pohár, odtučnené má iba 170 kJ/100 g. Pozor na ochutené výrobky, ktoré obsahujú pridaný cukor, sú oveľa kalorickejšie.

Ryba na zelenine

Nutrične hodnotné jedlo môžete mať aj bez varenia – z konzervy. Tuniakový, lososový, makrelový alebo sleďový šalát so zeleninou obsahuje kvalitné, ľahko stráviteľné bielkoviny, mastné kyseliny omega 3 a vlákninu. Pritom vôbec nie je vysokokalorický, 100 g má okolo 400 kJ. Mäso z morských rýb vám dodá aj dôležitý jód. Pri nízkej hladine tohto stopového prvku štítna žľaza netvorí dostatok hormónov a zväčší sa, čo spôsobuje kolísanie hmotnosti, najčastejšie smerom nahor.

Morčacia šunka

Kvalitné živočíšne bielkoviny potrebujete na obnovu buniek a na ochranu svalovej hmoty pri chudnutí. Morčacie mäso patrí spolu s kuracím a rybacím mäsom medzi najdiétnejšie zdroje bielkovín, preto ho nájdete aj v prísnych zdravotných diétach, napríklad v pankreatickej. Nízku energetickú hodnotu si však zachová len vtedy, ak pokrm pri varení nepremastíte. V šalátoch, sendvičoch a chuťovkách vymeňte bravčovú šunku za morčaciu, ktorá má o polovicu menej energie – okolo 420 kJ/100 g.

(Ne)diétne potknutia

A na čo si musíte pri zhadzovaní kíl dávať veľký pozor? Toto sú vaši skrytí nepriatelia.

  • Presladené raňajky, napríklad buchty, koláče, dokonca i niektoré cereálie prisládzané cukrom by ste teraz mali radšej vynechať. Lepšou voľbou je nízkotučný biely jogurt s cereáliami bez pridaného cukru alebo s celozrnným pečivom.
  • Instantné jedlá typu polievka do hrnčeka. Hoci nemajú veľa kalórií, obsahujú málo bielkovín, veľa soli a väčšinou aj zvýrazňovače chutnosti, preto po nich rýchlo vyhladnete. Vhodnejší je čerstvo uvarený zeleninový alebo kurací vývar.
  • Light výrobky, v ktorých je časť jednej zložky vykompenzovaná nadbytkom inej. Príklad: odtučnené môžu byť nadupané cukrom či zahustené škrobom a naopak – tie bez cukru sa ukážu ako plné tuku. Pozorne čítajte informácie na obaloch!

Radí nutričná poradkyňa Denisa Lysinová

  • V jedálnom lístku chudnúceho človeka by mala mať najčestnejšie miesto zelenina. Tvorí ju prevažne voda, ceníme si ju však najmä pre vysoký obsah vlákniny a ochranných látok. Vo všeobecnosti má veľmi nízku energetickú hodnotu, takže väčšia porcia pokrmu dobre zasýti – bez obáv zo zbytočného priberania.
  • Nemenej dôležité sú pri chudnutí potraviny s vyšším obsahom bielkovín, ale zároveň s nižším obsahom tuku. Tieto potraviny pôsobia ako tlmiče hladu, navodzujú pocit sýtosti a bránia strate svalovej hmoty. Patrí sem napríklad tvaroh, biely jogurt, kyslomliečne nápoje, čerstvý syr typu cottage, olomoucké syrčeky, chudé mäso, vaječný bielok, strukoviny, tofu a podobne.
  • Potrebu sacharidov dopĺňajte celozrnnými výrobkami bohatými na raž a ovos. Ich prednosťou je nižší glykemický index. Potrebu tukov získavajte najmä z olivového oleja a tučných rýb, občas z hrsti nesolenej zmesi orechov a semiačok. Správny a dostatočný pitný režim by mal byť samozrejmosťou. Uprednostnite obyčajnú vodu a zelený čaj.



 

Naj z glancu

 

Vaše diétne tipy

Dostaňte sa do formy: Zalejte si čaj na očistu a navarte superobed!

Stačí zmeniť lenivé sviatočné návyky a nový rok začnete plná energie.
 

SÚŤAŽ: Schudnite s profíkmi a zbavte sa konečne kíl!

Stále skúšate nejaké diéty a nové metódy chudnutia, no ručička na váhe stále...
 

Milujete cheesecake? Máme pre vás recept, z ktorého nepriberiete!

Rovnaký motív ako veľa žien - maškrtiť a zostať štíhla, mala Lucia Gulišová...
 

Oklamte jouly: 5 tipov ako si udržať a uzde denný energetický príjem

Nemučte sa hladovkou, malé triky dokážu viac.
 

4 nepriatelia štíhlej línie: TIETO potraviny už viac neraňajkujte

Raňajkujete či vôbec? To, čím odštartujete deň môže do veľkej miery ovplyvniť...