Tip redakcii
 

5 najnechutnejších vecí, ktoré ste dnes asi zjedli

Garantujeme vám, že po tomto rebríčku určite prehodnotíte svoj jedálny lístok. Takže to berte ako dobrú diétu...

07. novembra 2012, 10:00

Autor: Profimedia.sk

5. Celulóza

Výrobcovia ju pridávajú do jedla, pretože pôsobí ako konzervant a ukázalo sa, že ušetrí až 30% nákladov ročne. Prášková celulóza bežne nahrádza asi polovicu tuku v sušienkach, no najčastejšie sa používa pri výrobe syra, cestovín, ale tiež do jogurtov a zmrzliny.

4. Karmín

Toto pekné slovo vo vás môže síce na prvé počutie evokovať krásnu červenú farbu, v prípade potravín však ide o farbivo, ktoré sa vyrába z podrvených chrobákov! Konkrétne ide len o samičky chrobákov, ktoré výrobcovia zabijú ponorením do vriacej vody. Potom ich vysušia, podrvia a prírodné farbivo je na svete. Tento chutnučký extrakt sa pridáva takmer do všetkého od mäsa, džemov, džúsov cez cukríky, pečivo až po mliečne výrobky.

3. Vlasy a perie

L-cysteín je prísada, ktorá sa používa do každého pečiva. Môže byť umelo vyrobená v laboratóriu alebo z aminokyselín získaných práve z vlasov a peria. Na internete sa pred rokmi objavili dokonca špekulácie, že Číňanky si takto privyrábajú. Vraj aby uživili svoju rodinu predávajú vlasy potravinárskemu priemyslu. Najväčšia sieť rýchleho občerstvenia, ktorá je aj u nás na každom kroku, tiež priznala, že túto prísadu používa do svojich hamburgerov. Tak si nabudúce rozmyslite, či si ho ešte dáte.

2. Kastoreum

Ide o výlučok z bobrov, ktorými si značkujú svoje územie. A my to dnes bežne jeme. Ide o horký sekrét, ktorý vylučujú análne žľazy, a to je už asi dostačujúci dôvod na znechutenie. Táto látka sa bežne používa v kozmetike, no aj v potravinárstve. Na zložení jedla je kastoreum väčšinou napísané ako prírodná aróma a bežne sa pridáva do výrobkov už viac ako sedemdesiat rokov. Zdá sa, že bobrí zadok chutí ako maliny alebo vanilka.

Foto: Shutterstock

1. Hmyz a hlodavce

To, že ich bežne konzumujeme a ani o tom nevieme, vás zrejme neprekvapí. Ale na tejto tabuľke si určite „pochutnáte“:
10 g akéhokoľvek korenia obsahuje asi 30 kúskov hmyzu
100g mrazenej brokolice obsahuje tiež asi 60 vošiek a roztočov
V konzerve húb je asi dvadsať mŕtvych červíkov
V 100 g paradajkového pretlaku je asi 15 lariev múch

Autor: glanc.sk
 


 

Vaše diétne tipy

Podovolenkový detox: Nápoj z 2 surovín prečistí črevá a naštartuje trávenie

Prehnali ste to s dobrotami počas dovolenky? Vráťte telo do normálu pomocou...
 

Špecialistka na zdravú výživu Tina Zlatoš Turnerová radí: Hladovka je prospešná!

Niektorí špecialisti na zdravú výživu tvrdia, že by sme mali jesť päťkrát...
 

Poznáme jediný sendvič, po ktorom schudnete!

Expresné zoštíhlenie vám zabezpečí kombinácia troch prístrojov. Výsledok...
 

Výherkyne súťaže: Naše čitateľky sú s nami odhodlané chudnúť!

Naše čitateľky Martina Konfederáková (38) a Anna Krupská (56) vyhrali...
 

Lucia Mokráňová dodržuje zaujímavú diétu: Chudne vďaka vlnám!

Exfarmárke Lucii Mokráňovej (25) ukazuje ručička na váhe mínus desať kilogramov....
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.