Dátum: Pondelok 23.01.2017 Dnes oslavuje:

Miloš Zajtra: Timotej

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

5 najnechutnejších vecí, ktoré ste dnes asi zjedli

Zdroj: glanc.sk 07. novembra 2012, 10:00
Foto: Profimedia.sk

Garantujeme vám, že po tomto rebríčku určite prehodnotíte svoj jedálny lístok. Takže to berte ako dobrú diétu...

5. Celulóza

Výrobcovia ju pridávajú do jedla, pretože pôsobí ako konzervant a ukázalo sa, že ušetrí až 30% nákladov ročne. Prášková celulóza bežne nahrádza asi polovicu tuku v sušienkach, no najčastejšie sa používa pri výrobe syra, cestovín, ale tiež do jogurtov a zmrzliny.

4. Karmín

Toto pekné slovo vo vás môže síce na prvé počutie evokovať krásnu červenú farbu, v prípade potravín však ide o farbivo, ktoré sa vyrába z podrvených chrobákov! Konkrétne ide len o samičky chrobákov, ktoré výrobcovia zabijú ponorením do vriacej vody. Potom ich vysušia, podrvia a prírodné farbivo je na svete. Tento chutnučký extrakt sa pridáva takmer do všetkého od mäsa, džemov, džúsov cez cukríky, pečivo až po mliečne výrobky.

3. Vlasy a perie

L-cysteín je prísada, ktorá sa používa do každého pečiva. Môže byť umelo vyrobená v laboratóriu alebo z aminokyselín získaných práve z vlasov a peria. Na internete sa pred rokmi objavili dokonca špekulácie, že Číňanky si takto privyrábajú. Vraj aby uživili svoju rodinu predávajú vlasy potravinárskemu priemyslu. Najväčšia sieť rýchleho občerstvenia, ktorá je aj u nás na každom kroku, tiež priznala, že túto prísadu používa do svojich hamburgerov. Tak si nabudúce rozmyslite, či si ho ešte dáte.

2. Kastoreum

Ide o výlučok z bobrov, ktorými si značkujú svoje územie. A my to dnes bežne jeme. Ide o horký sekrét, ktorý vylučujú análne žľazy, a to je už asi dostačujúci dôvod na znechutenie. Táto látka sa bežne používa v kozmetike, no aj v potravinárstve. Na zložení jedla je kastoreum väčšinou napísané ako prírodná aróma a bežne sa pridáva do výrobkov už viac ako sedemdesiat rokov. Zdá sa, že bobrí zadok chutí ako maliny alebo vanilka.

Foto: Shutterstock

1. Hmyz a hlodavce

To, že ich bežne konzumujeme a ani o tom nevieme, vás zrejme neprekvapí. Ale na tejto tabuľke si určite „pochutnáte“:
10 g akéhokoľvek korenia obsahuje asi 30 kúskov hmyzu
100g mrazenej brokolice obsahuje tiež asi 60 vošiek a roztočov
V konzerve húb je asi dvadsať mŕtvych červíkov
V 100 g paradajkového pretlaku je asi 15 lariev múch



 

Naj z glancu

 

Vaše diétne tipy

Dostaňte sa do formy: Zalejte si čaj na očistu a navarte superobed!

Stačí zmeniť lenivé sviatočné návyky a nový rok začnete plná energie.
 

SÚŤAŽ: Schudnite s profíkmi a zbavte sa konečne kíl!

Stále skúšate nejaké diéty a nové metódy chudnutia, no ručička na váhe stále...
 

Milujete cheesecake? Máme pre vás recept, z ktorého nepriberiete!

Rovnaký motív ako veľa žien - maškrtiť a zostať štíhla, mala Lucia Gulišová...
 

Oklamte jouly: 5 tipov ako si udržať a uzde denný energetický príjem

Nemučte sa hladovkou, malé triky dokážu viac.
 

4 nepriatelia štíhlej línie: TIETO potraviny už viac neraňajkujte

Raňajkujete či vôbec? To, čím odštartujete deň môže do veľkej miery ovplyvniť...