Tip redakcii
 

5 najnechutnejších vecí, ktoré ste dnes asi zjedli

Garantujeme vám, že po tomto rebríčku určite prehodnotíte svoj jedálny lístok. Takže to berte ako dobrú diétu...

07. novembra 2012, 10:00

Autor: Profimedia.sk

5. Celulóza

Výrobcovia ju pridávajú do jedla, pretože pôsobí ako konzervant a ukázalo sa, že ušetrí až 30% nákladov ročne. Prášková celulóza bežne nahrádza asi polovicu tuku v sušienkach, no najčastejšie sa používa pri výrobe syra, cestovín, ale tiež do jogurtov a zmrzliny.

4. Karmín

Toto pekné slovo vo vás môže síce na prvé počutie evokovať krásnu červenú farbu, v prípade potravín však ide o farbivo, ktoré sa vyrába z podrvených chrobákov! Konkrétne ide len o samičky chrobákov, ktoré výrobcovia zabijú ponorením do vriacej vody. Potom ich vysušia, podrvia a prírodné farbivo je na svete. Tento chutnučký extrakt sa pridáva takmer do všetkého od mäsa, džemov, džúsov cez cukríky, pečivo až po mliečne výrobky.

3. Vlasy a perie

L-cysteín je prísada, ktorá sa používa do každého pečiva. Môže byť umelo vyrobená v laboratóriu alebo z aminokyselín získaných práve z vlasov a peria. Na internete sa pred rokmi objavili dokonca špekulácie, že Číňanky si takto privyrábajú. Vraj aby uživili svoju rodinu predávajú vlasy potravinárskemu priemyslu. Najväčšia sieť rýchleho občerstvenia, ktorá je aj u nás na každom kroku, tiež priznala, že túto prísadu používa do svojich hamburgerov. Tak si nabudúce rozmyslite, či si ho ešte dáte.

2. Kastoreum

Ide o výlučok z bobrov, ktorými si značkujú svoje územie. A my to dnes bežne jeme. Ide o horký sekrét, ktorý vylučujú análne žľazy, a to je už asi dostačujúci dôvod na znechutenie. Táto látka sa bežne používa v kozmetike, no aj v potravinárstve. Na zložení jedla je kastoreum väčšinou napísané ako prírodná aróma a bežne sa pridáva do výrobkov už viac ako sedemdesiat rokov. Zdá sa, že bobrí zadok chutí ako maliny alebo vanilka.

Foto: Shutterstock

1. Hmyz a hlodavce

To, že ich bežne konzumujeme a ani o tom nevieme, vás zrejme neprekvapí. Ale na tejto tabuľke si určite „pochutnáte“:
10 g akéhokoľvek korenia obsahuje asi 30 kúskov hmyzu
100g mrazenej brokolice obsahuje tiež asi 60 vošiek a roztočov
V konzerve húb je asi dvadsať mŕtvych červíkov
V 100 g paradajkového pretlaku je asi 15 lariev múch

Autor: glanc.sk
 


 

Vaše diétne tipy

Počuli ste už o hubovej káve, hubovom latte a hubovom kakau? Oplatí sa ich vyskúšať!

Máte problémy so srdcom, alebo tlakom? Riešte to kávou. Samozrejme, bezkofeínovou....
 

Strava ma vyliečila, tvrdí autorka stravovacieho hitu Antónia Mačingová. Naozaj to funguje u každého?

„Keď ma lekárka otestovala, zistila, že som alergická hádam na všetko…...
 

TAKTO to robí Dara Rolins! Ženy sa chcú obliekať ako ona, mať jej postavu aj frajera. Speváčka svoje finty netají

Návod, ako vyzerať skvele, poskytla Dara Rolins (44) opäť vo svojom novom...
 

Ryža pri chudnutí? Prečo nie! Táto 1 surovina zníži jej obsah kalórií

Zahájili ste boj s kilami navyše? Ak ste na druhú koľaj dočasne odsunuli...
 

SCHUDLA 45 kíl a dnes si už na sladkosti ani nespomenie. Miriam prezradila, ako sa jej to podarilo

V šou Extrémne premeny Slovensko sa podarilo zmeniť životný štýl aj bývalej...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.