Tip redakcii
 

5 najnechutnejších vecí, ktoré ste dnes asi zjedli

Garantujeme vám, že po tomto rebríčku určite prehodnotíte svoj jedálny lístok. Takže to berte ako dobrú diétu...

07. novembra 2012, 10:00

Autor: Profimedia.sk

5. Celulóza

Výrobcovia ju pridávajú do jedla, pretože pôsobí ako konzervant a ukázalo sa, že ušetrí až 30% nákladov ročne. Prášková celulóza bežne nahrádza asi polovicu tuku v sušienkach, no najčastejšie sa používa pri výrobe syra, cestovín, ale tiež do jogurtov a zmrzliny.

4. Karmín

Toto pekné slovo vo vás môže síce na prvé počutie evokovať krásnu červenú farbu, v prípade potravín však ide o farbivo, ktoré sa vyrába z podrvených chrobákov! Konkrétne ide len o samičky chrobákov, ktoré výrobcovia zabijú ponorením do vriacej vody. Potom ich vysušia, podrvia a prírodné farbivo je na svete. Tento chutnučký extrakt sa pridáva takmer do všetkého od mäsa, džemov, džúsov cez cukríky, pečivo až po mliečne výrobky.

3. Vlasy a perie

L-cysteín je prísada, ktorá sa používa do každého pečiva. Môže byť umelo vyrobená v laboratóriu alebo z aminokyselín získaných práve z vlasov a peria. Na internete sa pred rokmi objavili dokonca špekulácie, že Číňanky si takto privyrábajú. Vraj aby uživili svoju rodinu predávajú vlasy potravinárskemu priemyslu. Najväčšia sieť rýchleho občerstvenia, ktorá je aj u nás na každom kroku, tiež priznala, že túto prísadu používa do svojich hamburgerov. Tak si nabudúce rozmyslite, či si ho ešte dáte.

2. Kastoreum

Ide o výlučok z bobrov, ktorými si značkujú svoje územie. A my to dnes bežne jeme. Ide o horký sekrét, ktorý vylučujú análne žľazy, a to je už asi dostačujúci dôvod na znechutenie. Táto látka sa bežne používa v kozmetike, no aj v potravinárstve. Na zložení jedla je kastoreum väčšinou napísané ako prírodná aróma a bežne sa pridáva do výrobkov už viac ako sedemdesiat rokov. Zdá sa, že bobrí zadok chutí ako maliny alebo vanilka.

Foto: Shutterstock

1. Hmyz a hlodavce

To, že ich bežne konzumujeme a ani o tom nevieme, vás zrejme neprekvapí. Ale na tejto tabuľke si určite „pochutnáte“:
10 g akéhokoľvek korenia obsahuje asi 30 kúskov hmyzu
100g mrazenej brokolice obsahuje tiež asi 60 vošiek a roztočov
V konzerve húb je asi dvadsať mŕtvych červíkov
V 100 g paradajkového pretlaku je asi 15 lariev múch

Autor: glanc.sk
 


 

Vaše diétne tipy

Šokujúce priznanie z Extrémnych premien: Jána už unesie aj výťah

Paradoxne, obezita priniesla do života Jána Hodoňa (39) popularitu aj...
 

Máte po 40tke? 5 najčastejších chýb, prečo ženy v tomto veku nevedia schudnúť

Snažíte sa bez úspechu? Možno robíte niektorú z týchto chýb. Prehodnoťte...
 

4 nepriatelia štíhlej línie: TIETO potraviny už viac neraňajkujte

Raňajkujete či vôbec? To, čím odštartujete deň môže do veľkej miery ovplyvniť...
 

Známej speváčke šaman zachránil život. Prečo takto skončila?

Marcella Molnárová (52) tvrdí, že ani v tomto veku sa nemusí v jedle obmedzovať....
 

Máte radi husté polievky a omáčky? Vyskúšajte namiesto múkovej zápražky sliz

Hľadáte ideálnu diétnu potravinu? Uvarte si okru.
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.