Dátum: Sobota 10.12.2016 Dnes oslavuje:

Radúz Zajtra: Hilda

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Aj so strukovinami schnudnete: Doprajte si ich raz týždenne

Zdroj: Báječná žena/ Jana Brožíková 15. októbra 2013, 11:00
Foto: profimedia.sk Aj so strukovinami schudnete

Raz týždenne si doprajte diétnu fazuľovú polievku, šošovicový prívarok alebo šalát s cícerom a v zdraví sa dožijete stovky.

Sušené zrnká sú svojím zložením nezastupiteľné, preto by ste na ne pri varení nemali zabúdať. Sú dôležité pre vaše trávenie, mozog, kosti, kĺby, svaly i pre vlasy a pokožku. Obsahujú množstvo vitamínov, minerálov a stopových prvkov, rastlinných bielkovín a vlákniny. Fazuľa, hrach a cícer patria medzi výborné zdroje mangánu, horčíka, vápnika, fosforu, železa, draslíka, medi a vitamínov skupiny B, najmä kyseliny listovej. Sója má navyše aj veľa vitamínu K a mastných kyselín omega-3, preto by mala byť súčasťou aj bežnej, nielen vegetariánskej stravy.

Pre vegetariánky aj dietárky

Strukoviny v kombinácii s obilninami a so zeleninou nahradia aj mäso. Všetky majú nízky glykemický index, to znamená, že zasýtia na dlhší čas a kontrolujú hladinu cukru v krvi, ktorá sa po ich konzumácii zvyšuje rovnomerne a pomaly. Vďaka tomu sa prebytočná energia neukladá vo forme tukových zásob. Strukoviny tak môžu byť významnou súčasťou stravy aj pri redukčných diétach a pri prevencii nadváhy. Keď si pri varení jedál zo strukovín dáte pozor na množstvo tuku a kalorických prísad, môžete si dopriať aj chutné krémové polievky, prívarky a kaše.

Chránia pred chorobami

Strava bohatá na fazuľu a šošovicu je údajne lepšou prevenciou diabetu 2. typu ako strava s vysokým obsahom vlákniny z cereálií, v priemere až o 40 percent, tvrdia kanadskí odborníci, ktorí skúmali zdravotné benefity strukovín v ľudskej strave. Strukoviny sú veľmi prospešné pre srdce a cievy. Neobsahujú cholesterol a navyše pomáhajú znižovať hladinu škodlivého cholesterolu v krvi. Vysoký obsah vlákniny chráni pred rakovinou tráviacej sústavy. Denne by ste mali zjesť okolo 25 gramov vlákniny. Najviac jej má biela fazuľa – 24,5 g/100 g, najmenej šošovica a hrach – okolo 13 g/100 g.

Prečo nadúvajú?

Na vine sú oligosacharidy – zložené cukry, ktoré sa nachádzajú v šupkách a čiastočne sa štiepia až v hrubom čreve. Pôsobením črevnej mikroflóry začnú kvasiť, pričom sa uvoľňuje oxid uhličitý. Pri pravidelnej konzumácii sa organizmus trocha prispôsobí, treba však začať s malými dávkami. Pomôže aj to, keď zo sušených strukovín počas namáčania viackrát zlejete vodu a doplníte čerstvú. Nadúvanie zmierňujú niektoré bylinky, napríklad majorán, rasca, koriander, tymian, bazalka, šalvia a saturejka.

Radí nutričná poradkyňa Denisa Lysinová

  • Strukoviny si v humánnej výžive ceníme najmä pre vyšší obsah bielkovín, aj keď neplnohodnotných. Ich kvalita sa však významne zvýši, keď sa skombinujú s obilninami.
  • Strukoviny sú dobrým zdrojom vitamínov skupiny B a oboch druhov vlákniny – nerozpustnej aj rozpustnej. Prvá povzbudzuje pohyb čriev a vyprázdňovanie, druhá pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi.
  • Hoci strukoviny sú vo všeobecnosti bohaté aj na minerálne látky – železo, vápnik či draslík –, ich využiteľnosť v organizme je veľmi malá, pretože sú naviazané v ťažko rozpustných komplexoch.
  • Napriek vyššej energetickej hodnote majú strukoviny nízky glykemický index a pomáhajú udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi, preto môžu byť užitočné aj pre cukrovkárov. Vzhľadom na ich priaznivé účinky by sme ich mali zaradiť do jedálneho lístka aspoň trikrát do týždňa, či už vo forme polievok, kaší, alebo nátierok.

Naše rady

  • Strukoviny pred namáčaním skontrolujte, či ich nenapadol hmyz. Poškodené zrnká vyhoďte.
  • Správne uvarené zrnká ľahko rozpučíte medzi dvoma prstami. Pri varení nepridávajte do vody sódu bikarbónu, lebo zničíte vitamíny skupiny B.
  • Kyslé prísady, napríklad ocot, rajčiny alebo rajčinovú šťavu, pridávajte až pred koncom varenia, pretože spomaľujú varenie.
  • Pri varení strukoviny nemiešajte a nesoľte ani pred varením ani počas neho, až tesne pred dovarením. Na povrchu by sa rozvárali a vnútri by ostali tvrdé.

Tip Glancu: Keď si na večeru pripravujete zeleninový šalát, zamiešajte doň trocha fazule, šošovice alebo cícera, aby ste neskôr nesnorili po maškrtách. Hodia sa na to sterilizované strukoviny, ale môžete si uvariť aj viac sušených a zmraziť. Po uvarení ich zalejte studenou vodou a nechajte stáť, kým nevychladnú. Potom ich sceďte, nechajte dobre odkvapkať a odložte do mrazničky.



 

Naj z glancu

 

Vaše diétne tipy

Anna a jej tajomstvo na boj s tukom: Pod jej dozorom schudla klientka 47 kíl!

Pribrala som štyri konfekčné veľkosti – hovorí Anna Stráňavská (48). Schudla...
 

Stihnite to do Vianoc: Vylepšite si svoju figúru 2 lyžicami tohto zázraku

Aj vy sa čudujete, kde sa vzal ten faldík na bruchu? Do Vianoc s ním ešte stíhate...
 

Nedarí sa vám schudnúť? Za vašu hmotnosť nemôže ani vek ani boľavé kolená

Málo pohybu, zlá životospráva a takmer žiaden šport. Spoznali ste sa? Aj...
 

Netrápte sa diétami: 5 prírodných spaľovačov tukov, o ktorých musíte vedieť!

Pri pohľade na váhu sa chytáte za hlavu, že je najvyšší čas začať niečo robiť?...
 

Diéta na zohriatie: V chladných dňoch si naservírujte zeler a čakanku!

Čo by ste mali teraz jesť, aby ste mali dostatok živín a nepribrali?