Dátum: Pondelok 05.12.2016 Dnes oslavuje:

Oto Zajtra: Mikuláš

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Nebezpečné beztukové diéty: Chudnite s dobrými tukmi

Zdroj: Báječná žena/Jana Brožíková 15. marca 2013, 10:00
Foto: Profimedia.sk Lyžička prírodného, za studena lisovaného oleja v čerstvom šaláte zvýši využiteľnosť vitamínov a minerálov v organizme a prospeje vášmu zdraviu.

Keď vynecháte všetok tuk, budete stále hladná a neschudnete.

Neodmietnete hranolčeky s tatárskou, ale v živote by ste si nedali olivový olej na zeleninový šalát? Mali by ste to robiť presne naopak. Aj najkvalitnejší tuk pri vysokých teplotách, spracovaní do margarínov alebo pri výrobe potravín stráca svoje dobré vlastnosti. Na druhej strane, lyžička prírodného, za studena lisovaného oleja v čerstvom šaláte zvýši využiteľnosť vitamínov a minerálov v organizme a prospeje vášmu zdraviu.

Protipóly

Tuky tvoria spolu s bielkovinami a so sacharidmi trojicu základných živín. Sú nielen zdrojom energie, ale aj nosičmi vône a chuti, vďaka nim je jedlo aromatickejšie a lahodnejšie. Príliš tučná strava však zvyšuje riziko vážnych zdravotných komplikácií, najmä obezity, ochorení srdca a ciev, cukrovky i niektorých druhov rakoviny. Negatívne zdravotné následky majú na svedomí „zlé“ tuky s vysokým podielom transmastných a nasýtených mastných kyselín. Nachádzajú sa v tučnom mäse, údeninách a vo vnútornostiach, vo výrobkoch z nekvalitných stužených margarínov, v zmiešaných tukoch, bravčovej masti, čiastočne aj v plnotučných mliečnych výrobkoch.

Naopak, bez „dobrých“ tukov, zložených prevažne z nenasýtených mastných kyselín, sa nedá zdravo žiť. Pomáhajú pri vstrebávaní a využití vitamínov rozpustných v tuku – A, D, E a K, dodávajú do organizmu látky, ktoré si nedokáže sám vytvoriť, napríklad esenciálne mastné kyseliny. Dobré tuky chránia srdce a cievy, sú nevyhnutné na stavbu bunkových membrán, podporujú činnosť rôznych telesných orgánov vrátane mozgu. Nachádzajú sa v rastlinných olejoch, rybom tuku, avokáde, orechoch i v olejnatých semenách a mali by tvoriť dve tretiny všetkých tukov, ktoré zjete.

Neverte mýtom

Najväčším „diétnym“ omylom je tvrdenie, že keď chcete schudnúť, nesmiete jesť žiadny tuk. Ak naozaj potrebujete zhodiť pár kilogramov, jedzte správne tuky. Keby ste zo stravy úplne vylúčili tuk, váš organizmus by po čase začal reagovať na deficit spomínaných vitamínov aj esenciálnych mastných kyselín. Okrem toho by ste sa po najedení cítili nedostatočne zasýtená a mali by ste tendenciu „dojedať“. Takýmto dopĺňaním energie by ste zjedli dva- až trikrát viac, ako by vám stačilo, keby pokrm obsahoval malé množstvo tuku.

Riziko číha aj v niektorých light potravinách s minimálnym alebo nulovým obsahom tuku, napríklad v jogurtoch. Na zlepšenie chuťových vlastností sa do nich namiesto chýbajúceho tuku pridávajú rôzne náhrady, najčastejšie na báze cukru. Ušetríte síce energiu z tuku, ale získate prázdne kalórie z cukru. Pri mliečnych výrobkoch sa odporúča siahnuť po polotučných variantoch, ktoré majú príjemnú chuť, dobrú využiteľnosť vápnika a často menej rôznych aditív, hlavne cukru.

Fakty o olejoch

V teplej kuchyni kraľuje slnečnicový olej, na druhom mieste je olivový a až tretí v poradí repkový olej. Pritom pomer mastných kyselín v repkovom oleji je pre zdravie dokonca vhodnejší ako v olivovom oleji. O aké mastné kyseliny ide? SAFA – nasýtené, TFA – transmastné, MUFA – mononenasýtené, n-3 PUFA – omega-3, n-6 PUFA – omega-6.

Viete, že...

... ľudia s miernou nadváhou majú údajne väčšiu šancu na dlhý život? Tvrdia to americkí odborníci, ktorí zverejnili výsledky najnovšej analýzy. Trocha telesného tuku navyše vraj pomáha lepšie zvládnuť rôzne choroby a znižuje riziko zlomenín pri pádoch. Zároveň však zdôrazňujú, že vysoká nadváha a obezita zvyšujú riziko rôznych vážnych ochorení a skracujú život.

Radí nutričná poradkyňa Denisa Lysinová

  • Vlastnosti tukov a ich pôsobenie na zdravie závisia od toho, aké mastné kyseliny ich tvoria. Z tohto hľadiska sa tuky delia na nasýtené, mononenasýtené a polynenasýtené. Prvé dve skupiny si ľudské telo dokáže vytvoriť samo, na príjem polynenasýtených je odkázané z potravy.
  • Mononenasýtené tuky sa nachádzajú napríklad v olivovom oleji, avokáde a v niektorých orechoch. Zlepšujú elasticitu ciev, pružnosť pokožky, znižujú „zlý“ LDL cholesterol a zvyšujú jeho „dobrú“ frakciu HDL. Ich pozitívny vplyv sa prejaví najmä vtedy, keď v strave nahradia nasýtené mastné kyseliny.
  • Blahodarný účinok polynenasýtených mastných kyselín radu n-3 a n-6, niekedy označovaných aj ako vitamín F, sa prejaví vtedy, keď ich budete konzumovať v pomere 3 : 1. Pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi a zabraňovať tvorbe krvných zrazenín i usadzovaniu tukových plátov na stenách ciev, preto hrajú významnú úlohu v prevencii srdcovo-cievnych ochorení. Dobrým zdrojom mastných kyselín radu n-6 je slnečnicový, sezamový, sójový a repkový olej.
  • Mastné kyseliny radu n-3, známe aj ako EPA a DHA, navyše podporujú imunitu, zvyšujú odolnosť proti infekciám, pomáhajú pri hojení rán, podporujú tvorbu červených krviniek, stimulujú činnosť mozgu a majú protizápalové účinky. Tieto tuky obsahujú morské ryby, najmä losos, makrela a sardinky, ale aj ľanové a tekvicové semená.



 

Naj z glancu

 

Vaše diétne tipy

Netrápte sa diétami: 5 prírodných spaľovačov tukov, o ktorých musíte vedieť!

Pri pohľade na váhu sa chytáte za hlavu, že je najvyšší čas začať niečo robiť?...
 

Diéta na zohriatie: V chladných dňoch si naservírujte zeler a čakanku!

Čo by ste mali teraz jesť, aby ste mali dostatok živín a nepribrali?
 

Maximálny účinok za minimum času: Schudnite za 5 dní 3 kilá s týmto nápojom

Potrebujete sa rýchlo dostať do obľúbených šiat? Vyskúšajte tento super...
 

Orechové maslo: Doma si ho urobíte za pár minút a zaženie chuť na sladké

Chcete spraviť niečo pre svoje zdravie? Nahraďte živočíšne tuky orechovým...
 

Premôžte neprekonateľnú chuť na sladké: Stačí, ak si osvojíte tieto návyky!

Bojujete a vždy boj prehráte? Vieme, ako si určiť hranice a na posedenie...