Tip redakcii
 

Nebezpečné beztukové diéty: Chudnite s dobrými tukmi

Keď vynecháte všetok tuk, budete stále hladná a neschudnete.

15. marca 2013, 10:00
Lyžička prírodného, za studena lisovaného oleja v čerstvom šaláte zvýši využiteľnosť vitamínov a minerálov v organizme a prospeje vášmu zdraviu.

Lyžička prírodného, za studena lisovaného oleja v čerstvom šaláte zvýši využiteľnosť vitamínov a minerálov v organizme a prospeje vášmu zdraviu.

Autor: Profimedia.sk

Neodmietnete hranolčeky s tatárskou, ale v živote by ste si nedali olivový olej na zeleninový šalát? Mali by ste to robiť presne naopak. Aj najkvalitnejší tuk pri vysokých teplotách, spracovaní do margarínov alebo pri výrobe potravín stráca svoje dobré vlastnosti. Na druhej strane, lyžička prírodného, za studena lisovaného oleja v čerstvom šaláte zvýši využiteľnosť vitamínov a minerálov v organizme a prospeje vášmu zdraviu.

Protipóly

Tuky tvoria spolu s bielkovinami a so sacharidmi trojicu základných živín. Sú nielen zdrojom energie, ale aj nosičmi vône a chuti, vďaka nim je jedlo aromatickejšie a lahodnejšie. Príliš tučná strava však zvyšuje riziko vážnych zdravotných komplikácií, najmä obezity, ochorení srdca a ciev, cukrovky i niektorých druhov rakoviny. Negatívne zdravotné následky majú na svedomí „zlé“ tuky s vysokým podielom transmastných a nasýtených mastných kyselín. Nachádzajú sa v tučnom mäse, údeninách a vo vnútornostiach, vo výrobkoch z nekvalitných stužených margarínov, v zmiešaných tukoch, bravčovej masti, čiastočne aj v plnotučných mliečnych výrobkoch.

Naopak, bez „dobrých“ tukov, zložených prevažne z nenasýtených mastných kyselín, sa nedá zdravo žiť. Pomáhajú pri vstrebávaní a využití vitamínov rozpustných v tuku – A, D, E a K, dodávajú do organizmu látky, ktoré si nedokáže sám vytvoriť, napríklad esenciálne mastné kyseliny. Dobré tuky chránia srdce a cievy, sú nevyhnutné na stavbu bunkových membrán, podporujú činnosť rôznych telesných orgánov vrátane mozgu. Nachádzajú sa v rastlinných olejoch, rybom tuku, avokáde, orechoch i v olejnatých semenách a mali by tvoriť dve tretiny všetkých tukov, ktoré zjete.

Neverte mýtom

Najväčším „diétnym“ omylom je tvrdenie, že keď chcete schudnúť, nesmiete jesť žiadny tuk. Ak naozaj potrebujete zhodiť pár kilogramov, jedzte správne tuky. Keby ste zo stravy úplne vylúčili tuk, váš organizmus by po čase začal reagovať na deficit spomínaných vitamínov aj esenciálnych mastných kyselín. Okrem toho by ste sa po najedení cítili nedostatočne zasýtená a mali by ste tendenciu „dojedať“. Takýmto dopĺňaním energie by ste zjedli dva- až trikrát viac, ako by vám stačilo, keby pokrm obsahoval malé množstvo tuku.

Riziko číha aj v niektorých light potravinách s minimálnym alebo nulovým obsahom tuku, napríklad v jogurtoch. Na zlepšenie chuťových vlastností sa do nich namiesto chýbajúceho tuku pridávajú rôzne náhrady, najčastejšie na báze cukru. Ušetríte síce energiu z tuku, ale získate prázdne kalórie z cukru. Pri mliečnych výrobkoch sa odporúča siahnuť po polotučných variantoch, ktoré majú príjemnú chuť, dobrú využiteľnosť vápnika a často menej rôznych aditív, hlavne cukru.

Fakty o olejoch

V teplej kuchyni kraľuje slnečnicový olej, na druhom mieste je olivový a až tretí v poradí repkový olej. Pritom pomer mastných kyselín v repkovom oleji je pre zdravie dokonca vhodnejší ako v olivovom oleji. O aké mastné kyseliny ide? SAFA – nasýtené, TFA – transmastné, MUFA – mononenasýtené, n-3 PUFA – omega-3, n-6 PUFA – omega-6.

Viete, že...

... ľudia s miernou nadváhou majú údajne väčšiu šancu na dlhý život? Tvrdia to americkí odborníci, ktorí zverejnili výsledky najnovšej analýzy. Trocha telesného tuku navyše vraj pomáha lepšie zvládnuť rôzne choroby a znižuje riziko zlomenín pri pádoch. Zároveň však zdôrazňujú, že vysoká nadváha a obezita zvyšujú riziko rôznych vážnych ochorení a skracujú život.

Radí nutričná poradkyňa Denisa Lysinová

  • Vlastnosti tukov a ich pôsobenie na zdravie závisia od toho, aké mastné kyseliny ich tvoria. Z tohto hľadiska sa tuky delia na nasýtené, mononenasýtené a polynenasýtené. Prvé dve skupiny si ľudské telo dokáže vytvoriť samo, na príjem polynenasýtených je odkázané z potravy.
  • Mononenasýtené tuky sa nachádzajú napríklad v olivovom oleji, avokáde a v niektorých orechoch. Zlepšujú elasticitu ciev, pružnosť pokožky, znižujú „zlý“ LDL cholesterol a zvyšujú jeho „dobrú“ frakciu HDL. Ich pozitívny vplyv sa prejaví najmä vtedy, keď v strave nahradia nasýtené mastné kyseliny.
  • Blahodarný účinok polynenasýtených mastných kyselín radu n-3 a n-6, niekedy označovaných aj ako vitamín F, sa prejaví vtedy, keď ich budete konzumovať v pomere 3 : 1. Pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi a zabraňovať tvorbe krvných zrazenín i usadzovaniu tukových plátov na stenách ciev, preto hrajú významnú úlohu v prevencii srdcovo-cievnych ochorení. Dobrým zdrojom mastných kyselín radu n-6 je slnečnicový, sezamový, sójový a repkový olej.
  • Mastné kyseliny radu n-3, známe aj ako EPA a DHA, navyše podporujú imunitu, zvyšujú odolnosť proti infekciám, pomáhajú pri hojení rán, podporujú tvorbu červených krviniek, stimulujú činnosť mozgu a majú protizápalové účinky. Tieto tuky obsahujú morské ryby, najmä losos, makrela a sardinky, ale aj ľanové a tekvicové semená.

Autor: Báječná žena/Jana Brožíková
 


 

Vaše diétne tipy

Strava ma vyliečila, tvrdí autorka stravovacieho hitu Antónia Mačingová. Naozaj to funguje u každého?

„Keď ma lekárka otestovala, zistila, že som alergická hádam na všetko…...
 

TAKTO to robí Dara Rolins! Ženy sa chcú obliekať ako ona, mať jej postavu aj frajera. Speváčka svoje finty netají

Návod, ako vyzerať skvele, poskytla Dara Rolins (44) opäť vo svojom novom...
 

Ryža pri chudnutí? Prečo nie! Táto 1 surovina zníži jej obsah kalórií

Zahájili ste boj s kilami navyše? Ak ste na druhú koľaj dočasne odsunuli...
 

SCHUDLA 45 kíl a dnes si už na sladkosti ani nespomenie. Miriam prezradila, ako sa jej to podarilo

V šou Extrémne premeny Slovensko sa podarilo zmeniť životný štýl aj bývalej...
 

Rudo urobil pred svadbou to, čo robia budúce nevesty. Životnú zmenu si nevie vynachváliť!

Keď sa dnes už manželov Kučákovcov spýtate, kedy sa dali dokopy, Rudo okamžite...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.