Tip redakcii
 

Cestovinová diéta: V zime hladovky nefungujú, schudnete, ak sa dobre najete

S cestovinovou diétou si môžete dopriať aj husacie hody. Prezradíme vám ako sa dosýta najesť, no pritom nepribrať.

10. januára 2013, 13:00
S cestovinami sa dá schudnúť, ak viete ako na to.

S cestovinami sa dá schudnúť, ak viete ako na to.

Autor: Profimedia.sk

Tento typ diéty ocenia najmä tie z vás, ktoré už majú čo-to odhladované. Ak ste si mysleli, že cestoviny plné sacharidov vás ešte viac obkolesia tukom, ste na omyle. Respektíve, z bielych vaječných cestovín by to tak bolo. No nie ak siahnete po výrobkoch z hrubej pšenice, bez vajec a uvarených al dente.

Zábavné a ľahké

Keďže takéto kvalitné talianske cestoviny vyrábajú len zo zdravej múky, nemusíte sa báť, že sa vám tuk bude lepiť na brucho a boky. Navyše, v obchodoch nájdete množstvo tvarov a veľkostí, takže nebudete mať pocit, že jete stále dookola to isté jedlo. Nuda a stereotyp totiž prekazili už nejednu ryžovú diétu.

Cestoviny máte pripravené jednoducho a rýchlo, čo je ďalšou výhodou tejto diéty. Ak si ich večer navaríte a dobre uskladníte, môžete si ich zobrať do práve a dávkovať počas celého dňa. Navyše sa jednoducho zohrievajú aj v mikrovlnke.

Rôzne príchute

Cestoviny kombinujte rôzne, aby sa vám neobjedli. Ráno skúste sladké varianty, na obed slané s rôznymi omáčkami bez smotany a večer si doprajte studené cestovinové šaláty.

Ak sa nemôžete vyhnúť stretnutiu v reštaurácii, opäť to s touto diétou ľahko prežijete. Cestoviny sa dajú totiž objednať takmer všade. Len pozor na prílohu. Voľte ich s cesnakovým olejom, pestom alebo paradajkami. Prípadne k nim skúste čili a máte dve muchy jednou ranou, pretože práve toto ostré korenie je tiež výborným spaľovačom tukov.

Pomocou talianskych cestovín sa už roky udržiava vo forme aj hollywoodska herečka Sophia
Lorenová. Na tanieri má najčastejšie špagety a stále jej to svedčí!

cestoviny

Foto: Profimedia.sk

Namotajte sa

  • Cestoviny vyberajte bezvaječné.
  • Uprednostnite celozrnné, grahamové alebo špaldové, minimálne z tvrdej pšenice.
  • Pripravujte ich al dente, do polomäkka.
  • Varte ich v dostatočnom množstve osolenej vody. Nedávajte do vody olej!
  • Po uvarení cestoviny neprelievajte vodou, ale pokvapkajte ich panenským olivovým olejom. Nebudú sa lepiť.
  • Zabudnite na ťažké syrové a smotanové omáčky. Používajte jogurty, tvaroh a čerstvé syry.
  • Listovú zeleninu jedzte v neobmedzenom množstve a doprajte si aj bazalku. Obmedzuje chuť do jedla.
  • Cestoviny nejedzte neskoro večer.

Tip Glancu: Skúste aj kuskus. Zalejte ho horúcou vodou v pomere 2:1, prikryte a o tri minúty môžete jesť.

Autor: Zdravie špeciál
 


 

Vaše diétne tipy

Známej speváčke šaman zachránil život. Prečo takto skončila?

Marcella Molnárová (52) tvrdí, že ani v tomto veku sa nemusí v jedle obmedzovať....
 

Máte radi husté polievky a omáčky? Vyskúšajte namiesto múkovej zápražky sliz

Hľadáte ideálnu diétnu potravinu? Uvarte si okru.
 

Čitateľky, ktoré chudli so Šarmom: Opäť majú chuť žiť!

Naše čitateľky Martina Konfederáková (38) a Anna Krupská (57) po dvojmesačnom...
 

Podovolenkový detox: Nápoj z 2 surovín prečistí črevá a naštartuje trávenie

Prehnali ste to s dobrotami počas dovolenky? Vráťte telo do normálu pomocou...
 

Špecialistka na zdravú výživu Tina Zlatoš Turnerová radí: Hladovka je prospešná!

Niektorí špecialisti na zdravú výživu tvrdia, že by sme mali jesť päťkrát...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.