Tip redakcii
 

Cestoviny a ryža počas diéty: Vieme, ako ich môžete jesť

Myslíte si, že pri diéte nesmiete jesť cestoviny ani ryžu? Môžete, keď k nim nepridáte zbytočné kalórie.

20. marca 2013, 12:00
Cestoviny a ryžu si môžete dopriať aj pri diéte

Cestoviny a ryžu si môžete dopriať aj pri diéte

Autor: profimedia.sk

Cestoviny sa jednoducho pripravujú a výborne chutia. S trochou fantázie z nich vyčaríte neuveriteľné množstvo rozmanitých jedál – predkrmy, šaláty, prílohy, hlavné jedlá i dezerty. Bezvaječné cestoviny z tvrdej pšenice – semoliny – sú ľahko stráviteľné a bohaté na rastlinné bielkoviny. Obsahujú vitamíny skupiny B dôležité pre trávenie, tkanivá a nervový systém, vitamín E a minerály fosfor, vápnik, sodík, horčík, meď a železo. Optimálna dávka na jedlo pre jednu osobu je 60 až 90 g sušených cestovín. Energetická hodnota uvarených cestovín sa pohybuje okolo 1 500 kJ/100 g.

Z cestovín nepriberiete, keď k nim nepridáte zbytočné kalórie v podobe tučných syrov a smotanových omáčok. Namiesto nich si doprajte viac zeleniny. Kalorickejšie sú aj hotové plnené cestoviny, napríklad ravioli a tortellini. Dôležitý je čas varenia cestovín, pretože ovplyvňuje výšku glykemického indexu. Domäkka uvarené cestoviny majú vyšší GI ako pripravené al dente alebo varené najviac 10 minút. Škroby sa dlhým varením premieňajú na gélové formy, ktoré majú vyšší glykemický index, preto nie sú ideálne pri redukčnej diéte.

Dokonalá obilnina

Ryža vždy stála trocha v tieni iných obilnín, pritom môže byť skvelou súčasťou racionálnej stravy. Najhodnotnejšou zložkou ryžových zŕn sú komplexné sacharidy. Tieto zložené cukry by mali tvoriť približne polovicu energie, ktorú prijmeme z jedla. Ukladajú sa vo svaloch a slúžia ako zásobáreň energie nielen pre svaly, ale pre všetky telesné bunky. Ryža je bohatá na vitamíny skupiny B, minerálne látky a stopové prvky, najmä fosfor, železo a draslík. Sto gramov surovej ryže má priemerne 365 kJ, ale pri varení trojnásobne zväčší objem.

Keď ju zamiešate do zeleninového šalátu, na zasýtenie vám postačí aj polovičné množstvo. Bonusom je pomerne nízky glykemický index, to znamená, že ryža výrazne nerozkolíše hladinu cukru v krvi, preto ju pokojne môžete jesť aj pri chudnutí. Natural je na stupnici od 0 do 100 presne v polovici, biela má GI 64. Dôležité je, aby ste si vybrali vhodný typ ryže na konkrétny pokrm a naučili sa ju správne pripraviť. Inú použijete na prílohu, inú ako nákyp, puding či suši. Rozdiel je aj v tom, či ryžu uvaríte, udusíte, alebo sparíte.

Koľko denne?

Odborníci na výživu odporúčajú denne zjesť 3 až 6 porcií obilnín. Za jednu porciu sa považuje 125 g uvarených cestovín, 1 kopček uvarenej ryže, 30 g müsli alebo ovsených vločiek, 1 krajec (50 g) celozrnného chleba alebo 1 celozrnný rožok (60 g).

Naše rady

  • Pri varení cestovín nešetrite vodou, na 100 gramov sušených cestovín počítajte najmenej s litrom vody. Vodu osoľte, až keď začne prudko vrieť. Do hrnca pridajte aspoň lyžičku soli.
  • Semolinové cestoviny neoplachujte, iba sceďte a zamiešajte do nich pár kvapiek olivového oleja, aby sa rozvinula ich jemná chuť.
  • Ryžu dôkladne preperte v teplej vode a dajte odkvapkať. Na 1 diel ryže pridajte 2 diely vody, varte pomaly a bez miešania asi 20 minút.
  • Dusenú ryžu pripravíte v rúre. Na 1 diel ryže treba pridať až dvaapolnásobok vody. Prikryte a duste, kým sa voda úplne neodparí. Nemiešajte.

Radí nutričná poradkyňa Denisa Lysinová

  • Ryža aj cestoviny patria do skupiny takzvaných sacharidových potravín, ktorých hlavnú zložku tvorí škrob.
  • Ryžu ocenia najmä celiatici, pretože ako jedna z mála obilnín neobsahuje lepok. Používa sa tiež na liečenie rôznych tráviacich ťažkostí – od porúch trávenia až po divertikulózu.
  • Ako najvhodnejšia sa javí konzumácia nelúpanej ryže natural, pretože lúpaním sa znižuje jej biologická hodnota. Zbavuje sa nielen pliev, ale aj klíčkov, ktoré obsahujú cenné vitamíny a minerálne látky. 
  • Na trhu je veľký výber cestovín – vaječné, bezvaječné, „biele“, celozrnné, bezlepkové, plnené či obohatené rôznymi ingredienciami, napríklad špenátom alebo mrkvou.
  • Pri cestovinách je dôležitý aj spôsob varenia. Keď ich pripravíte al dente, po konzumácii udržia stabilnú hladinu cukru v krvi a predĺžia pocit nasýtenia.

Autor: Báječná žena
 


 

Vaše diétne tipy

Počuli ste už o hubovej káve, hubovom latte a hubovom kakau? Oplatí sa ich vyskúšať!

Máte problémy so srdcom, alebo tlakom? Riešte to kávou. Samozrejme, bezkofeínovou....
 

Strava ma vyliečila, tvrdí autorka stravovacieho hitu Antónia Mačingová. Naozaj to funguje u každého?

„Keď ma lekárka otestovala, zistila, že som alergická hádam na všetko…...
 

TAKTO to robí Dara Rolins! Ženy sa chcú obliekať ako ona, mať jej postavu aj frajera. Speváčka svoje finty netají

Návod, ako vyzerať skvele, poskytla Dara Rolins (44) opäť vo svojom novom...
 

Ryža pri chudnutí? Prečo nie! Táto 1 surovina zníži jej obsah kalórií

Zahájili ste boj s kilami navyše? Ak ste na druhú koľaj dočasne odsunuli...
 

SCHUDLA 45 kíl a dnes si už na sladkosti ani nespomenie. Miriam prezradila, ako sa jej to podarilo

V šou Extrémne premeny Slovensko sa podarilo zmeniť životný štýl aj bývalej...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.