Tip redakcii
 

Cestoviny a ryža počas diéty: Vieme, ako ich môžete jesť

Myslíte si, že pri diéte nesmiete jesť cestoviny ani ryžu? Môžete, keď k nim nepridáte zbytočné kalórie.

20. marca 2013, 12:00
Cestoviny a ryžu si môžete dopriať aj pri diéte

Cestoviny a ryžu si môžete dopriať aj pri diéte

Autor: profimedia.sk

Cestoviny sa jednoducho pripravujú a výborne chutia. S trochou fantázie z nich vyčaríte neuveriteľné množstvo rozmanitých jedál – predkrmy, šaláty, prílohy, hlavné jedlá i dezerty. Bezvaječné cestoviny z tvrdej pšenice – semoliny – sú ľahko stráviteľné a bohaté na rastlinné bielkoviny. Obsahujú vitamíny skupiny B dôležité pre trávenie, tkanivá a nervový systém, vitamín E a minerály fosfor, vápnik, sodík, horčík, meď a železo. Optimálna dávka na jedlo pre jednu osobu je 60 až 90 g sušených cestovín. Energetická hodnota uvarených cestovín sa pohybuje okolo 1 500 kJ/100 g.

Z cestovín nepriberiete, keď k nim nepridáte zbytočné kalórie v podobe tučných syrov a smotanových omáčok. Namiesto nich si doprajte viac zeleniny. Kalorickejšie sú aj hotové plnené cestoviny, napríklad ravioli a tortellini. Dôležitý je čas varenia cestovín, pretože ovplyvňuje výšku glykemického indexu. Domäkka uvarené cestoviny majú vyšší GI ako pripravené al dente alebo varené najviac 10 minút. Škroby sa dlhým varením premieňajú na gélové formy, ktoré majú vyšší glykemický index, preto nie sú ideálne pri redukčnej diéte.

Dokonalá obilnina

Ryža vždy stála trocha v tieni iných obilnín, pritom môže byť skvelou súčasťou racionálnej stravy. Najhodnotnejšou zložkou ryžových zŕn sú komplexné sacharidy. Tieto zložené cukry by mali tvoriť približne polovicu energie, ktorú prijmeme z jedla. Ukladajú sa vo svaloch a slúžia ako zásobáreň energie nielen pre svaly, ale pre všetky telesné bunky. Ryža je bohatá na vitamíny skupiny B, minerálne látky a stopové prvky, najmä fosfor, železo a draslík. Sto gramov surovej ryže má priemerne 365 kJ, ale pri varení trojnásobne zväčší objem.

Keď ju zamiešate do zeleninového šalátu, na zasýtenie vám postačí aj polovičné množstvo. Bonusom je pomerne nízky glykemický index, to znamená, že ryža výrazne nerozkolíše hladinu cukru v krvi, preto ju pokojne môžete jesť aj pri chudnutí. Natural je na stupnici od 0 do 100 presne v polovici, biela má GI 64. Dôležité je, aby ste si vybrali vhodný typ ryže na konkrétny pokrm a naučili sa ju správne pripraviť. Inú použijete na prílohu, inú ako nákyp, puding či suši. Rozdiel je aj v tom, či ryžu uvaríte, udusíte, alebo sparíte.

Koľko denne?

Odborníci na výživu odporúčajú denne zjesť 3 až 6 porcií obilnín. Za jednu porciu sa považuje 125 g uvarených cestovín, 1 kopček uvarenej ryže, 30 g müsli alebo ovsených vločiek, 1 krajec (50 g) celozrnného chleba alebo 1 celozrnný rožok (60 g).

Naše rady

  • Pri varení cestovín nešetrite vodou, na 100 gramov sušených cestovín počítajte najmenej s litrom vody. Vodu osoľte, až keď začne prudko vrieť. Do hrnca pridajte aspoň lyžičku soli.
  • Semolinové cestoviny neoplachujte, iba sceďte a zamiešajte do nich pár kvapiek olivového oleja, aby sa rozvinula ich jemná chuť.
  • Ryžu dôkladne preperte v teplej vode a dajte odkvapkať. Na 1 diel ryže pridajte 2 diely vody, varte pomaly a bez miešania asi 20 minút.
  • Dusenú ryžu pripravíte v rúre. Na 1 diel ryže treba pridať až dvaapolnásobok vody. Prikryte a duste, kým sa voda úplne neodparí. Nemiešajte.

Radí nutričná poradkyňa Denisa Lysinová

  • Ryža aj cestoviny patria do skupiny takzvaných sacharidových potravín, ktorých hlavnú zložku tvorí škrob.
  • Ryžu ocenia najmä celiatici, pretože ako jedna z mála obilnín neobsahuje lepok. Používa sa tiež na liečenie rôznych tráviacich ťažkostí – od porúch trávenia až po divertikulózu.
  • Ako najvhodnejšia sa javí konzumácia nelúpanej ryže natural, pretože lúpaním sa znižuje jej biologická hodnota. Zbavuje sa nielen pliev, ale aj klíčkov, ktoré obsahujú cenné vitamíny a minerálne látky. 
  • Na trhu je veľký výber cestovín – vaječné, bezvaječné, „biele“, celozrnné, bezlepkové, plnené či obohatené rôznymi ingredienciami, napríklad špenátom alebo mrkvou.
  • Pri cestovinách je dôležitý aj spôsob varenia. Keď ich pripravíte al dente, po konzumácii udržia stabilnú hladinu cukru v krvi a predĺžia pocit nasýtenia.

Autor: Báječná žena
 


 

Vaše diétne tipy

Šokujúce priznanie z Extrémnych premien: Jána už unesie aj výťah

Paradoxne, obezita priniesla do života Jána Hodoňa (39) popularitu aj...
 

Máte po 40tke? 5 najčastejších chýb, prečo ženy v tomto veku nevedia schudnúť

Snažíte sa bez úspechu? Možno robíte niektorú z týchto chýb. Prehodnoťte...
 

4 nepriatelia štíhlej línie: TIETO potraviny už viac neraňajkujte

Raňajkujete či vôbec? To, čím odštartujete deň môže do veľkej miery ovplyvniť...
 

Známej speváčke šaman zachránil život. Prečo takto skončila?

Marcella Molnárová (52) tvrdí, že ani v tomto veku sa nemusí v jedle obmedzovať....
 

Máte radi husté polievky a omáčky? Vyskúšajte namiesto múkovej zápražky sliz

Hľadáte ideálnu diétnu potravinu? Uvarte si okru.
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.