Dátum: Nedeľa 04.12.2016 Dnes oslavuje:

Barbora Zajtra: Oto

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Cestoviny a ryža počas diéty: Vieme, ako ich môžete jesť

Zdroj: Báječná žena 20. marca 2013, 12:00
Foto: profimedia.sk Cestoviny a ryžu si môžete dopriať aj pri diéte

Myslíte si, že pri diéte nesmiete jesť cestoviny ani ryžu? Môžete, keď k nim nepridáte zbytočné kalórie.

Cestoviny sa jednoducho pripravujú a výborne chutia. S trochou fantázie z nich vyčaríte neuveriteľné množstvo rozmanitých jedál – predkrmy, šaláty, prílohy, hlavné jedlá i dezerty. Bezvaječné cestoviny z tvrdej pšenice – semoliny – sú ľahko stráviteľné a bohaté na rastlinné bielkoviny. Obsahujú vitamíny skupiny B dôležité pre trávenie, tkanivá a nervový systém, vitamín E a minerály fosfor, vápnik, sodík, horčík, meď a železo. Optimálna dávka na jedlo pre jednu osobu je 60 až 90 g sušených cestovín. Energetická hodnota uvarených cestovín sa pohybuje okolo 1 500 kJ/100 g.

Z cestovín nepriberiete, keď k nim nepridáte zbytočné kalórie v podobe tučných syrov a smotanových omáčok. Namiesto nich si doprajte viac zeleniny. Kalorickejšie sú aj hotové plnené cestoviny, napríklad ravioli a tortellini. Dôležitý je čas varenia cestovín, pretože ovplyvňuje výšku glykemického indexu. Domäkka uvarené cestoviny majú vyšší GI ako pripravené al dente alebo varené najviac 10 minút. Škroby sa dlhým varením premieňajú na gélové formy, ktoré majú vyšší glykemický index, preto nie sú ideálne pri redukčnej diéte.

Dokonalá obilnina

Ryža vždy stála trocha v tieni iných obilnín, pritom môže byť skvelou súčasťou racionálnej stravy. Najhodnotnejšou zložkou ryžových zŕn sú komplexné sacharidy. Tieto zložené cukry by mali tvoriť približne polovicu energie, ktorú prijmeme z jedla. Ukladajú sa vo svaloch a slúžia ako zásobáreň energie nielen pre svaly, ale pre všetky telesné bunky. Ryža je bohatá na vitamíny skupiny B, minerálne látky a stopové prvky, najmä fosfor, železo a draslík. Sto gramov surovej ryže má priemerne 365 kJ, ale pri varení trojnásobne zväčší objem.

Keď ju zamiešate do zeleninového šalátu, na zasýtenie vám postačí aj polovičné množstvo. Bonusom je pomerne nízky glykemický index, to znamená, že ryža výrazne nerozkolíše hladinu cukru v krvi, preto ju pokojne môžete jesť aj pri chudnutí. Natural je na stupnici od 0 do 100 presne v polovici, biela má GI 64. Dôležité je, aby ste si vybrali vhodný typ ryže na konkrétny pokrm a naučili sa ju správne pripraviť. Inú použijete na prílohu, inú ako nákyp, puding či suši. Rozdiel je aj v tom, či ryžu uvaríte, udusíte, alebo sparíte.

Koľko denne?

Odborníci na výživu odporúčajú denne zjesť 3 až 6 porcií obilnín. Za jednu porciu sa považuje 125 g uvarených cestovín, 1 kopček uvarenej ryže, 30 g müsli alebo ovsených vločiek, 1 krajec (50 g) celozrnného chleba alebo 1 celozrnný rožok (60 g).

Naše rady

  • Pri varení cestovín nešetrite vodou, na 100 gramov sušených cestovín počítajte najmenej s litrom vody. Vodu osoľte, až keď začne prudko vrieť. Do hrnca pridajte aspoň lyžičku soli.
  • Semolinové cestoviny neoplachujte, iba sceďte a zamiešajte do nich pár kvapiek olivového oleja, aby sa rozvinula ich jemná chuť.
  • Ryžu dôkladne preperte v teplej vode a dajte odkvapkať. Na 1 diel ryže pridajte 2 diely vody, varte pomaly a bez miešania asi 20 minút.
  • Dusenú ryžu pripravíte v rúre. Na 1 diel ryže treba pridať až dvaapolnásobok vody. Prikryte a duste, kým sa voda úplne neodparí. Nemiešajte.

Radí nutričná poradkyňa Denisa Lysinová

  • Ryža aj cestoviny patria do skupiny takzvaných sacharidových potravín, ktorých hlavnú zložku tvorí škrob.
  • Ryžu ocenia najmä celiatici, pretože ako jedna z mála obilnín neobsahuje lepok. Používa sa tiež na liečenie rôznych tráviacich ťažkostí – od porúch trávenia až po divertikulózu.
  • Ako najvhodnejšia sa javí konzumácia nelúpanej ryže natural, pretože lúpaním sa znižuje jej biologická hodnota. Zbavuje sa nielen pliev, ale aj klíčkov, ktoré obsahujú cenné vitamíny a minerálne látky. 
  • Na trhu je veľký výber cestovín – vaječné, bezvaječné, „biele“, celozrnné, bezlepkové, plnené či obohatené rôznymi ingredienciami, napríklad špenátom alebo mrkvou.
  • Pri cestovinách je dôležitý aj spôsob varenia. Keď ich pripravíte al dente, po konzumácii udržia stabilnú hladinu cukru v krvi a predĺžia pocit nasýtenia.



 

Naj z glancu

 

Vaše diétne tipy

Netrápte sa diétami: 5 prírodných spaľovačov tukov, o ktorých musíte vedieť!

Pri pohľade na váhu sa chytáte za hlavu, že je najvyšší čas začať niečo robiť?...
 

Diéta na zohriatie: V chladných dňoch si naservírujte zeler a čakanku!

Čo by ste mali teraz jesť, aby ste mali dostatok živín a nepribrali?
 

Maximálny účinok za minimum času: Schudnite za 5 dní 3 kilá s týmto nápojom

Potrebujete sa rýchlo dostať do obľúbených šiat? Vyskúšajte tento super...
 

Orechové maslo: Doma si ho urobíte za pár minút a zaženie chuť na sladké

Chcete spraviť niečo pre svoje zdravie? Nahraďte živočíšne tuky orechovým...
 

Premôžte neprekonateľnú chuť na sladké: Stačí, ak si osvojíte tieto návyky!

Bojujete a vždy boj prehráte? Vieme, ako si určiť hranice a na posedenie...