Tip redakcii
 

Chudnite s citrusmi: Hlad zaženie jeden pomaranč

Prepadol vás večer hlad a vy neviete, či viac zhrešíte krajcom celozrnného chleba alebo jedným pomarančom? Poznáme odpoveď.

29. januára 2013, 09:00
Citrusy vám pomôžu schudnúť

Citrusy vám pomôžu schudnúť

Autor: Profimedia.sk

Máte vo zvyku dôkladne očistiť pomaranč, mandarínku, grep či pomelo nielen od vrchnej šupy, ale aj od bielej šupky, ktorá pokrýva plod a obaľuje aj jednotlivé mesiačiky? Robíte veľkú chybu. „V bielej šupke sa nachádza vzácna rozpustná vláknina, pektín. Pôsobí ako pôda pre množenie zdravých probiotických baktérií. V procese, keď baktérie tento pektín trávia, vznikajú takzvané mastné kyseliny s krátkym reťazcom, ktoré chránia črevo pred rakovinou,“ vysvetľuj e MUDr. Peter Minárik, odborník na výživu a stravovanie, a dodáva, že blahodarných účinkov citrusov je oveľa viac.

Podľa lekára si treba dopriať aspoň jeden citrus denne, pričom netreba prepadnúť len určitému druhu. „V jednom plode nájdete viac vitamínu C, druhý je zasa bohatší na iné látky,“ dodáva. Čo sa týka céčka, za jeho najväčšiu zásobáreň sa pokladá citrón. „V sto gramoch citróna je päťdesiattri miligramov vitamínu C, ale prekvapujúco približne rovnaké množstvo ho obsahuje aj pomaranč,“ hovorí.

Lieči aj vonia

Dužina citrusov príjemne vonia. „Dokonca prchavé aromatické látky neprinášajú len príjemný pocit, ale ich vdychovanie má protizápalové, protiekzémové a protirakovinové účinky,“ prekvapuje doktor Minárik. Hneď však dodáva, že kilo pomarančov rakovinu neodplaší: „Ide o to, ako sa stravujete po celé dni, mesiace aj roky. Citrusy do rodiny preventívnych opatrení však patria.“ Keď už je reč o éterických látkach v citrusoch, nemýľte si vdychovanie tých, ktoré sa uvoľňujú pri krájaní dužiny a bielej šupky s tými, ktoré unikajú z vrchnej šupy.

Podľa portálu vitalia.cz sú citrusy po ručnom zbere ošetrované stimulátorom zrelosti, umývané a impregnované voskom. Kvôli ochrane pri transporte sa k nim pridávajú aj prostriedky na ochranu proti plesniam a iným škodcom. Ide hlavne o bifenyl (E 230), orthofenylfenol (E 231), othofenylfenolát sodný (E 232) a thiabendazol (E 233). „U ľudí, ktorí prichádzali do kontaktu s poslednými dvoma látkami, sa zistilo poškodenie pečene a nervov,“ píše sa v článku. Dužina je však po ošúpaní bezpečná.

Naozaj spaľujú tuky?

O citrusoch, najmä o grapefruite a pomele, sa hovorí, že pomáhajú pri chudnutí. Čo na to hovorí doktor Minárik ako poradca pre obezitu? Takzvané spaľovače tukov v citrusoch sú, ale sú neúčinné, pretože sú v zanedbateľných mikrodávkach. „Nehľadajme v citrusoch zázraky na chudnutie,“ hovorí.

Pomoc pri večernom hlade?

Ako vyriešiť dilemu pri večernom hlade? Ublíži línii viac pomaranč či pomelo, alebo celozrnný krajec chleba? „V stogramovom pomaranči je okolo deväť gramov cukru, ktorý znamená rýchlu energiu, a preto aj rýchlejšie potlačí hlad,“ hovorí doktor Minárik. Mechanizmus je jednoduchý: cukor sa okamžite vstrebe, vylúči sa inzulín, ktorý cukor uprace do buniek, hlavne svalových a pečeňových.

Rovnako rýchlo však dôjde k poklesu cukru a telo si pýta energiu opäť. Preto ak chcete zahnať hlad zdravým pomarančom, nech sa páči, ale rýchlo do postele, aby ste stihli zaspať, kým nebudete opäť hladní. Ak plánujete byť ešte hore, radšej siahnite po spomínanom chlebe, ktorý síce zaženie hlad o niečo neskôr, ale hladinu cukru v krvi udrží dlhšie stabilnú.

Vedeli ste?

Na jednej strane nám lekári odporúčajú pri prechladnutí čaj s citrónom a medom, na druhej strane upozorňujú, aby sme ich nekombinovali s antibiotikami? Ako to je? Opýtali sme sa internistu – gastroenterológa MUDr. Miloša Bubána.

Máme si dávať pozor na antibiotiká?

Pravidlo, že kyslé potraviny sa nesmú kombinovať s antibiotikami, neplatí plošne. Niektoré lieky sa nesmú zasa zapíjať mliekom či užívať nalačno alebo, naopak, s jedlom. V antibiotikách sú totiž rôzne účinné látky a každej môže brániť v dobrom vstrebávaní a účinku niečo iné. Určite však netreba lieky zapíjať napríklad grepovou šťavou.

Hovorí sa, že citrusy podporujú trávenie, je to pravda?

Netvrdil by som, že je to pravidlo. Ľuďom, ktorí majú málo žalúdkových štiav, však môže pomôcť napríklad citrónová voda. Uľaví sa im.

Existuje nejaký trik, ktorý by dovoľoval jesť citrusy ľuďom, ktorí ich majú radi, ale páli ich po nich záha?

Žiaľ, nie. Proti páleniu záhy pomôže len dodržiavanie takzvanej eliminačnej diéty, teda vylúčenie potravín, ktoré im škodia, z jedálneho lístka.

Výborná desiata alebo olovrant

Pomaranč, grep alebo pomelo sú dobrá voľba. K nim však pridajte ešte biely jogurt. „Bielkoviny spôsobia , že jedlo sa v žalúdku zdrží dlhšie a pocit sýtosti bude lepší,“ odporúča MUDr. Minárik.

Autor: ŠARM/ Katarína Čulenová
 


 

Vaše diétne tipy

Známej speváčke šaman zachránil život. Prečo takto skončila?

Marcella Molnárová (52) tvrdí, že ani v tomto veku sa nemusí v jedle obmedzovať....
 

Máte radi husté polievky a omáčky? Vyskúšajte namiesto múkovej zápražky sliz

Hľadáte ideálnu diétnu potravinu? Uvarte si okru.
 

Čitateľky, ktoré chudli so Šarmom: Opäť majú chuť žiť!

Naše čitateľky Martina Konfederáková (38) a Anna Krupská (57) po dvojmesačnom...
 

Podovolenkový detox: Nápoj z 2 surovín prečistí črevá a naštartuje trávenie

Prehnali ste to s dobrotami počas dovolenky? Vráťte telo do normálu pomocou...
 

Špecialistka na zdravú výživu Tina Zlatoš Turnerová radí: Hladovka je prospešná!

Niektorí špecialisti na zdravú výživu tvrdia, že by sme mali jesť päťkrát...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.