Tip redakcii
 

Diéta pre pekné opálenie: Schudnite do bronzova

Chcete si udržať čo najdlhšie sexi bronzovú farbu? Stavte na tie správne potraviny! A navyše sa zbavíte aj pár kíl.

21. augusta 2012, 09:00
Ilustračná fotografia

Ilustračná fotografia

Autor: Shutterstock

Do svojho jedálneho lístka zaraďte bronzových spojencov. Sú nimi:

vitamín A

Stará sa o vlhkosť pokožky a obnovu buniek, chráni pleť pred slnečným žiarením a vráskami, zabezpečuje pružnosť pokožky. Nájdete ho vo vaječnom žĺtku, rybacom oleji, mlieku a mliečnych výrobkoch, pečeni.

vitamín B

Jeho nedostatok spôsobuje mastnú pleť, popraskané pery a bolestivé kútiky. Ozdravuje pokožku, regeneruje bunky. Jeho zdrojom sú kvasnice, tvaroh, syry, ryby, ovsené vločky a obilniny.

vitamín C

Zmierňuje negatívne dôsledky slnenia na pokožku, zabraňuje jej predčasnému starnutiu a vašej pleti dodá žiarivý vzhľad. Nachádza sa v paprike, citrusoch, jahodách, kivi, ríbezliach, chrene, cesnaku, zemiakoch, karfiole a kalerábe.

vitamín E

Je účinný antioxidant, spomaľuje proces starnutia buniek. Nájdete ho v masle, sóji, olivovom a repkovom oleji, pšeničných klíčkoch, mandliach, orechoch a vajciach.

betakarotén

Dôležitý provitamín, ktorý sa v tele mení na vitamín A. Pomôže vašej pleti získať krásne a zdravé opálenie, zlepšuje jej odolnosť proti spáleniu. Je silný antioxidant, z tela vylučuje škodlivé látky. Jeho zdrojom je tmavá listová a oranžová zelenina, oranžové ovocie, nájdete ho napríklad v mrkve, tekvici, špenáte a hrášku.

Ako by mal vyzerať váš jedálny lístok?

Raňajky

Zmiešajte jednu stredne veľkú nastrúhanú mrkvu, pár kvapiek citrónovej šťavy a trochu bylinkovej soli. K tomu zjedzte jedno vajíčko natvrdo a malú grahamovú žemľu. Obed

Špenátová polievka

Na lyžici repkového alebo olivového oleja krátko orestujte prelisovaný strúčik cesnaku, pridajte lyžičku hladkej múky, premiešajte, pridajte 3 deci studeného zeleninového vývaru a zemiak nakrájaný na malé kocky. Keď začne vrieť, pridajte tri hrste nasekaných špenátových listov alebo rovnaké množstvo mrazeného špenátu a varte asi 10 minút. Osoľte, okoreňte mletým čiernym korením, varte asi 10 minút a rozmixujte. Na tanieri ozdobte lyžicou kyslej smotany a lyžicou nízkotučného strúhaného syra.

Desiata a olovrant

Medzi hlavnými jedlami si dajte čerstvú zeleninu alebo ovocie, nízkotučné acidofilné mlieko alebo čerstvú ovocnú či zeleninovú šťavu.

Večera

Tuniak so zeleninou

Osoľte, okoreňte a na panvici s lyžicou repkového oleja opečte 120-gramovú porciu tuniaka, prípadne ho nahraďte kuracími prsami. Vo výpeku krátko orestujte na kocky nakrájanú jednu oranžovú a jednu červenú papriku, na väčšie kúsky nakrájanú paradajku, aby zelenina veľmi nezmäkla. Na tanieri pridajte hrsť rukoly. Zeleninu a tuniaka nakoniec pokvapkajte citrónovou šťavou a jemne posoľte.

Autor: Báječná žena/ Alena Jurisová
 


 

Vaše diétne tipy

Šokujúce priznanie z Extrémnych premien: Jána už unesie aj výťah

Paradoxne, obezita priniesla do života Jána Hodoňa (39) popularitu aj...
 

Máte po 40tke? 5 najčastejších chýb, prečo ženy v tomto veku nevedia schudnúť

Snažíte sa bez úspechu? Možno robíte niektorú z týchto chýb. Prehodnoťte...
 

4 nepriatelia štíhlej línie: TIETO potraviny už viac neraňajkujte

Raňajkujete či vôbec? To, čím odštartujete deň môže do veľkej miery ovplyvniť...
 

Známej speváčke šaman zachránil život. Prečo takto skončila?

Marcella Molnárová (52) tvrdí, že ani v tomto veku sa nemusí v jedle obmedzovať....
 

Máte radi husté polievky a omáčky? Vyskúšajte namiesto múkovej zápražky sliz

Hľadáte ideálnu diétnu potravinu? Uvarte si okru.
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.