Tip redakcii
 

Diéta pre pekné opálenie: Schudnite do bronzova

Chcete si udržať čo najdlhšie sexi bronzovú farbu? Stavte na tie správne potraviny! A navyše sa zbavíte aj pár kíl.

21. augusta 2012, 09:00
Ilustračná fotografia

Ilustračná fotografia

Autor: Shutterstock

Do svojho jedálneho lístka zaraďte bronzových spojencov. Sú nimi:

vitamín A

Stará sa o vlhkosť pokožky a obnovu buniek, chráni pleť pred slnečným žiarením a vráskami, zabezpečuje pružnosť pokožky. Nájdete ho vo vaječnom žĺtku, rybacom oleji, mlieku a mliečnych výrobkoch, pečeni.

vitamín B

Jeho nedostatok spôsobuje mastnú pleť, popraskané pery a bolestivé kútiky. Ozdravuje pokožku, regeneruje bunky. Jeho zdrojom sú kvasnice, tvaroh, syry, ryby, ovsené vločky a obilniny.

vitamín C

Zmierňuje negatívne dôsledky slnenia na pokožku, zabraňuje jej predčasnému starnutiu a vašej pleti dodá žiarivý vzhľad. Nachádza sa v paprike, citrusoch, jahodách, kivi, ríbezliach, chrene, cesnaku, zemiakoch, karfiole a kalerábe.

vitamín E

Je účinný antioxidant, spomaľuje proces starnutia buniek. Nájdete ho v masle, sóji, olivovom a repkovom oleji, pšeničných klíčkoch, mandliach, orechoch a vajciach.

betakarotén

Dôležitý provitamín, ktorý sa v tele mení na vitamín A. Pomôže vašej pleti získať krásne a zdravé opálenie, zlepšuje jej odolnosť proti spáleniu. Je silný antioxidant, z tela vylučuje škodlivé látky. Jeho zdrojom je tmavá listová a oranžová zelenina, oranžové ovocie, nájdete ho napríklad v mrkve, tekvici, špenáte a hrášku.

Ako by mal vyzerať váš jedálny lístok?

Raňajky

Zmiešajte jednu stredne veľkú nastrúhanú mrkvu, pár kvapiek citrónovej šťavy a trochu bylinkovej soli. K tomu zjedzte jedno vajíčko natvrdo a malú grahamovú žemľu. Obed

Špenátová polievka

Na lyžici repkového alebo olivového oleja krátko orestujte prelisovaný strúčik cesnaku, pridajte lyžičku hladkej múky, premiešajte, pridajte 3 deci studeného zeleninového vývaru a zemiak nakrájaný na malé kocky. Keď začne vrieť, pridajte tri hrste nasekaných špenátových listov alebo rovnaké množstvo mrazeného špenátu a varte asi 10 minút. Osoľte, okoreňte mletým čiernym korením, varte asi 10 minút a rozmixujte. Na tanieri ozdobte lyžicou kyslej smotany a lyžicou nízkotučného strúhaného syra.

Desiata a olovrant

Medzi hlavnými jedlami si dajte čerstvú zeleninu alebo ovocie, nízkotučné acidofilné mlieko alebo čerstvú ovocnú či zeleninovú šťavu.

Večera

Tuniak so zeleninou

Osoľte, okoreňte a na panvici s lyžicou repkového oleja opečte 120-gramovú porciu tuniaka, prípadne ho nahraďte kuracími prsami. Vo výpeku krátko orestujte na kocky nakrájanú jednu oranžovú a jednu červenú papriku, na väčšie kúsky nakrájanú paradajku, aby zelenina veľmi nezmäkla. Na tanieri pridajte hrsť rukoly. Zeleninu a tuniaka nakoniec pokvapkajte citrónovou šťavou a jemne posoľte.

Autor: Báječná žena/ Alena Jurisová
 


 

Vaše diétne tipy

Lucia Mokráňová dodržuje zaujímavú diétu: Chudne vďaka vlnám!

Exfarmárke Lucii Mokráňovej (25) ukazuje ručička na váhe mínus desať kilogramov....
 

FIT do plaviek: TIETO potraviny môžete jesť do zbláznenia a nepriberiete!

Leto nám už nezadržateľne klope na dvere a preto sa treba dostať čo najrýchlejšie...
 

Máte tučné brucho? Choďte na rannú prechádzku. Slnko medzi ôsmou a deviatou ráno dokáže vytopiť tuk!

Prijali ste ako fakt, že svoje staré džínsy už nezapnete a od istého veku...
 

FOTO: Takúto postavu ešte nemala! Zuzana Plačková sa zaťala a zhodila 14 kíl

Hviezda nákupných maniačok priznala, že prvý mesiac sa nedotkla ani len...
 

Bez celulitídy aj po štyridsiatke. Silvia Lakatošová pozná recept, ako na to

Silvia Lakatošová hovorí, že za to, ako vyzerá, nemôžu dobré gény. Po dvoch...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.