Tip redakcii
 

Diéta pre pekné opálenie: Schudnite do bronzova

Chcete si udržať čo najdlhšie sexi bronzovú farbu? Stavte na tie správne potraviny! A navyše sa zbavíte aj pár kíl.

21. augusta 2012, 09:00
Ilustračná fotografia

Ilustračná fotografia

Autor: Shutterstock

Do svojho jedálneho lístka zaraďte bronzových spojencov. Sú nimi:

vitamín A

Stará sa o vlhkosť pokožky a obnovu buniek, chráni pleť pred slnečným žiarením a vráskami, zabezpečuje pružnosť pokožky. Nájdete ho vo vaječnom žĺtku, rybacom oleji, mlieku a mliečnych výrobkoch, pečeni.

vitamín B

Jeho nedostatok spôsobuje mastnú pleť, popraskané pery a bolestivé kútiky. Ozdravuje pokožku, regeneruje bunky. Jeho zdrojom sú kvasnice, tvaroh, syry, ryby, ovsené vločky a obilniny.

vitamín C

Zmierňuje negatívne dôsledky slnenia na pokožku, zabraňuje jej predčasnému starnutiu a vašej pleti dodá žiarivý vzhľad. Nachádza sa v paprike, citrusoch, jahodách, kivi, ríbezliach, chrene, cesnaku, zemiakoch, karfiole a kalerábe.

vitamín E

Je účinný antioxidant, spomaľuje proces starnutia buniek. Nájdete ho v masle, sóji, olivovom a repkovom oleji, pšeničných klíčkoch, mandliach, orechoch a vajciach.

betakarotén

Dôležitý provitamín, ktorý sa v tele mení na vitamín A. Pomôže vašej pleti získať krásne a zdravé opálenie, zlepšuje jej odolnosť proti spáleniu. Je silný antioxidant, z tela vylučuje škodlivé látky. Jeho zdrojom je tmavá listová a oranžová zelenina, oranžové ovocie, nájdete ho napríklad v mrkve, tekvici, špenáte a hrášku.

Ako by mal vyzerať váš jedálny lístok?

Raňajky

Zmiešajte jednu stredne veľkú nastrúhanú mrkvu, pár kvapiek citrónovej šťavy a trochu bylinkovej soli. K tomu zjedzte jedno vajíčko natvrdo a malú grahamovú žemľu. Obed

Špenátová polievka

Na lyžici repkového alebo olivového oleja krátko orestujte prelisovaný strúčik cesnaku, pridajte lyžičku hladkej múky, premiešajte, pridajte 3 deci studeného zeleninového vývaru a zemiak nakrájaný na malé kocky. Keď začne vrieť, pridajte tri hrste nasekaných špenátových listov alebo rovnaké množstvo mrazeného špenátu a varte asi 10 minút. Osoľte, okoreňte mletým čiernym korením, varte asi 10 minút a rozmixujte. Na tanieri ozdobte lyžicou kyslej smotany a lyžicou nízkotučného strúhaného syra.

Desiata a olovrant

Medzi hlavnými jedlami si dajte čerstvú zeleninu alebo ovocie, nízkotučné acidofilné mlieko alebo čerstvú ovocnú či zeleninovú šťavu.

Večera

Tuniak so zeleninou

Osoľte, okoreňte a na panvici s lyžicou repkového oleja opečte 120-gramovú porciu tuniaka, prípadne ho nahraďte kuracími prsami. Vo výpeku krátko orestujte na kocky nakrájanú jednu oranžovú a jednu červenú papriku, na väčšie kúsky nakrájanú paradajku, aby zelenina veľmi nezmäkla. Na tanieri pridajte hrsť rukoly. Zeleninu a tuniaka nakoniec pokvapkajte citrónovou šťavou a jemne posoľte.

Autor: Báječná žena/ Alena Jurisová
 
 

 

Vaše diétne tipy

Ivane Christovej sa podarilo schudnúť. Máme pre vás tip, ako to môžete dokázať aj vy!

Bývalá misska nikdy nepatrila medzi vychudnuté krásky a aj za čias najväčšej...
 

Zbavte sa prebytočných kíl správnou vôňou

Už zopár kvapiek oleja vám pomôže odbúrať tuk.
 

V 30tke nosila Petra veľkosť 3XL: Ako sa jej podarilo schudnúť neuveriteľných 60 kíl?

Jedlo víťazilo nad všetkým – prezrádza sesternica herca Mariána Mitaša...
 

Chudnite s prehľadom: 4 diétne omyly, ktorým raz a navždy prestaňte veriť!

Uverili ste niektorým tvrdeniam, čo kedy jesť, aby ste rýchlo schudli?...
 

Obrovská pomoc pre Slovákov na diéte: Táto tabuľka vám výrazne uľahčí život!

Neovládli ste sa a zhltli ste ku káve nugátový croissant? Vychodíte ho za...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.