Dátum: Utorok 06.12.2016 Dnes oslavuje:

Mikuláš Zajtra: Ambróz

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Diéta podľa génov: Schudnite vďaka nutrigenetike

Zdroj: ŠARM/ Katarína Čulenová 19. septembra 2013, 10:00
Foto: Michal Šebeňa/profimedia.sk K vyšetreniu patrí aj bioimpedančná váha.

Prečo nechudnete aj napriek prísnej diéte alebo sa trápite s jojo-efektom? Odpoveď môže dať nutrigenetika, ktorá dorazila už aj na Slovensko.

Možno patríte k tým, ktorí sú už unavení z hromadenia knižiek o rôznych diétnych programoch a vyskúšali ste aj módne diéty hollywoodskych celebrít. Kým sa však zadok Jennifer Lopezovej vďaka Dukanovej diéte trochu zmenšil, ten váš ostal rovnaký, ak nie väčší. A o jojo-efekte nehovoriac. Krvopotne sa zbavíte piatich kíl a o dva mesiace naberiete šesť. Spásou môže byť pre vás nutrigenetika, ktorá je už niekoľko rokov populárna v USA a v Európe jej prišli na chuť Švédi, Holanďania a Česi. Vedný odbor, ktorý sa zaoberá vzťahmi medzi tým, čo zjeme, a našou genetickou výbavou, už dorazil aj k nám.

Jedinečné DNA

„Na každú známu diétu zareaguje dobre vždy len určité percento ľudí. Niekto je úspešný, ak obmedzí prísun kalórií, iného poteší ručička na váhe, ak obmedzí sacharidy,“ hovorí molekulárna biologička a dietologička Mgr. Janette Čemická. Cesta k poznaniu toho, čo nám prospieva, je však často len tápaním a trápením. „Máme klienta, ktorý schudol dvadsať kíl, ale nedarí sa mu udržať si hmotnosť. Tá istá diéta už nezaberá, hoci sa snaží žiť aj stravovať zdravo. Urobili sme mu všetky testy a jeho DNA ukázalo, že je nízkosacharidový typ. Ak sa bude stravovať podľa nášho jedálneho lístka, ktorý sme mu ušili na mieru, jeho telo bude spaľovať tak, ako treba, a kilá pribúdať nebudú,“ vysvetľuje. Čo to znamená?

Otvoríte ústa

Stačí otvoriť na pár sekúnd ústa a dať si paličkou odobrať vzorku slín, zmiešaných s bunkami uvoľnenými zo sliznice. Dva týždne trvá, kým v laboratóriu analyzujú štyri konkrétne gény, čo majú vplyv na metabolizáciu živín, ktoré zjete v strave. „Rozbor DNA môže ukázať aj na mnohé civilizačné ochorenia, na ktoré máte predispozíciu. Keďže strava zásadne ovplyvňuje naše zdravie, vieme sa pokúsiť predísť im. A to nie je málo,“ dvíha prst Mgr. Čemická.

Odber genetického materiálu je jednoduchý.

Foto: Michal Šebeňa

Postavíte sa na váhu

Rozbor DNA, ktorý je možné doplniť aj rozborom krvi, nestačí. Dietologičku bude zaujímať váš zvyčajný jedálny lístok, životný štýl, ale aj ochorenia a aktuálna životná situácia, či ste v strese, alebo v pohode. Veľa závisí aj od toho, či chcete schudnúť, udržať si hmotnosť, alebo zistiť príčinu nekomfortu. „Máme klienta s dokonalou, vyšportovanou postavou, ktorý žije zdravo, ale sťažuje sa na nedostatok energie a únavu. Takisto potrebuje upraviť jedálny lístok tak, aby bol v súlade s jeho genotypom,“ hovorí Mgr. Čemická.

Súčasťou skladania mozaiky o tom, ako vás naprogramovala príroda, je aj vyšetrenie na bioimpedančnej váhe, ktorá zmeria zloženie vášho tela. Ukáže napríklad, koľko tuku máte a ako je rozložený, rovnako aj svalovú hmotu.

Dostanete jedálny lístok

Na konci vyšetrení je určenie toho, aký ste typ – nízko- alebo vysokosacharidový, či zónový. Na základe informácií z prineseného aktuálneho jedálneho lístka vám pomocou nutričného softvéru poradia úpravu stravy v súlade s vašimi génmi. Domov si odnesiete hrubšiu osobnú bibliu so všetkými prikázaniami, spolu s podrobným sedemdňovým jedálnym lístkom. „Dobrý dietológ by mal ostať v kontakte s klientom aspoň dva roky,“ naznačuje s úsmevom Mgr. Čemická to, že kto sa dá na génovú diétu, len tak ľahko sa jej prísneho dohľadu nezbaví.

„Ľudia potrebujú aj psychohygienu. Ak sa napríklad zistí, že majú vysokú dedičnú predispozíciu na obezitu, nie je to povzbudivé. Nakoniec však pochopia, že šancu veľa ovplyvniť majú aj sami,“ hovorí. Mimochodom, o diétach vie svoje. Priznáva, že aj ona si kedysi nezmyselne týrala telo: „Bola som schopná žiť šesť týždňov na dvoch šalátových listoch denne. Chyba! Môj organizmus mi to dáva dnes pocítiť.“

Aký ste typ?

Vďaka takzvanému IPPM gentestu je možné zistiť, aká diéta je pre človeka najvhodnejšia.

1. Nízkosacharidový typ – Znamená to, že vaše telo ľahko premieňa sacharidy v potrave na tuky a ukladá si ich. Týka sa to všetkých typov cukrov, jednoduchých aj zložených. Nestačí teda odpustiť si len čokoládu alebo kocku cukru v káve, ale pozor treba dať aj na sacharidy v obilninách a ovocí. Takto budete obmedzovať množstvo cirkulujúcej glukózy v krvi a ľahšie spaľovať tukové zásoby.

2. Vysokosacharidový typ – Váš metabolizmus je nastavený tak, že ľahšie a prednostne vstrebávate tuky z potravy. So sacharidmi si nemusíte robiť ťažkú hlavu, ak, samozrejme, dodržíte rovnováhu medzi príjmom a výdajom energie. Zabudnite na vysmážané jedlá a dávajte si pozor aj na skryté tuky v potravinách.

3. Zónový typ – Vo zvýšenej miere premieňate sacharidy na tuky a zároveň viac vstrebávate tuk z potravy. Musíte teda obmedziť cukry, ale aj sledovať príjem tukov.



 

Naj z glancu

 

Vaše diétne tipy

Nedarí sa vám schudnúť? Za vašu hmotnosť nemôže ani vek ani boľavé kolená

Málo pohybu, zlá životospráva a takmer žiaden šport. Spoznali ste sa? Aj...
 

Netrápte sa diétami: 5 prírodných spaľovačov tukov, o ktorých musíte vedieť!

Pri pohľade na váhu sa chytáte za hlavu, že je najvyšší čas začať niečo robiť?...
 

Diéta na zohriatie: V chladných dňoch si naservírujte zeler a čakanku!

Čo by ste mali teraz jesť, aby ste mali dostatok živín a nepribrali?
 

Maximálny účinok za minimum času: Schudnite za 5 dní 3 kilá s týmto nápojom

Potrebujete sa rýchlo dostať do obľúbených šiat? Vyskúšajte tento super...
 

Orechové maslo: Doma si ho urobíte za pár minút a zaženie chuť na sladké

Chcete spraviť niečo pre svoje zdravie? Nahraďte živočíšne tuky orechovým...