Tip redakcii
 

Dôverujte jablkám: Zachránia vám postavu aj imunitu

Ak sa chcete zbaviť tukových vankúšikov a zlepšiť si pamäť, denne schrúmte aspoň dve.

11. októbra 2012, 07:00
Ilustračná fotografia

Ilustračná fotografia

Autor: Profimedia.sk

Odborníci na výživu odporúčajú zjesť každý deň minimálne jedno surové jablko. Ideálne by bolo, keby ste ich za mesiac zjedli rovné tri kilá. Zregenerujú a detoxikujú celé telo, posilnia imunitu, srdce a cievy, upravia krvný tlak i hladinu cholesterolu a tukov. Ovocný cukor – fruktóza – stabilizuje cukor v krvi, preto sú jablká vhodné aj pre diabetikov. Postrúhané liečia katary žalúdka, prekyslenie, kŕče, hnačku i zápchu, pečené zas pomáhajú pri migréne a závratoch.

Proti nadváhe i skleróze

Pre nízku energetickú hodnotu – 220 až 260 kJ/100 g, mierne močopudné účinky a schopnosť rozhýbať lenivý organizmus sa jablká odporúčajú pri ochoreniach kĺbov aj pri nadváhe. Vysoký obsah draslíka zlepšuje odvádzanie prebytočných tekutín, čo pomáha udržiavať optimálny krvný tlak, prečisťuje obličky a zároveň chráni pred celulitídou, vitamín C zas podporuje spaľovanie tuku.

Pri redukčnej diéte môžete raz alebo dvakrát do týždňa zaradiť jablkový odľahčovací deň – 1,5 až 2 kilá jabĺk a nič viac. Horčík, vápnik, železo, kremík, draslík, fosfor, síra, vláknina a vitamíny B, E a C posilňujú svaly aj nervovú sústavu a znižujú riziko mŕtvice. Vysoké množstvo antioxidantov a stopových prvkov, napríklad bóru, podporuje mozgovú aktivitu, prospieva pamäti a spomaľuje starnutie mozgových buniek. Najefektívnejšia je v tomto smere čerstvo vylisovaná jablková šťava. Jej priaznivé účinky pocítite, keď denne vypijete 2 až 3 poháre, prípadne zjete 4 jablká.

Viete, že…

… aj na jablká môžete byť alergická?
Alergiou na ne trpia najmä obyvatelia strednej a severnej Európy, ktorí sú zároveň alergickí na peľ brezy.

... budúce mamičky, ktoré počas tehotenstva jedia jablká, chránia dieťatko pred astmou?
Škótski vedci zistili, že optimálne množstvo sú štyri jabĺčka za týždeň. Pravdepodobnosť rozvoja astmy je až o 50 percent nižšia ako u detí mamičiek, ktoré jedli menej ako jedno jablko týždenne.

Na farbe nezáleží

Akú farbu jabĺčok si vyberiete, to závisí len od vás. Červené bývajú spravidla sladšie a dlhšie si udržia nezmenenú chuť. Pre vyšší obsah betakaroténu a kremíka sú vraj lepšie na pleť. Zelené plody sú zväčša kyslejšie a lepšie osviežia. Účinnejšie odbúravajú kyselinu močovú, preto sú vhodnejšie pri liečbe dny. Najcennejšie látky sa koncentrujú v šupke a tesne pod ňou, preto ak môžete, jablká jedzte surové a neolúpané. Pri dusení a pečení sa ochudobníte až o 70 percent vitamínu C. Okrem toho hryzenie šupky spevňuje ďasná a chráni pred paradentózou.

Naše rady 

  • Letné jablká sa dajú skladovať približne 2 týždne, jesenné 5 až 10 týždňov, zimné by mali vydržať asi 4 mesiace, odolnejšie odrody až do jari. 
  • Postrúhanými jablkami môžete chuťovo vylepšiť dusenú sladkú aj kyslú kapustu a zemiakový šalát. 
  • Pri pečení bravčového mäsa, kačice alebo kuraťa pridajte do pekáča štvrtky jabĺk. Mäso získa pikantnejšiu chuť, no bude aj jemnejšie a voňavejšie.

Radí nutričná poradkyňa Denisa Lysinová

  • Pravidelná konzumácia jabĺk v čerstvom stave mimoriadne pozitívne vplýva na zvyšovanie odolnosti organizmu proti rôznym ochoreniam, najmä srdcovo-cievnym, nádorovým a cukrovke.
  • Vďaka nízkej energetickej hustote, vysokému obsahu antioxidačne pôsobiacich rastlinných farbív, vitamínu C, draslíka a vlákniny môžeme tieto sýte, šťavnaté a osviežujúce plody pokojne zaradiť medzi najlepšie a najzdravšie desiate vôbec.
  • Enzýmy obsiahnuté v jablkách napomáhajú dobré trávenie. V ľudovom liečiteľstve sa zrelé surové plody využívajú aj proti zápche a, naopak, dusené jablká majú pomôcť proti hnačke a gastroenteritíde. Mnohé z ochranných látok sa nachádzajú v šupke, preto je lepšie jablká nelúpať!

Autor: Báječná žena/Jana Brožíková

video

 


 

Vaše diétne tipy

Táto sladká strukovina vás zbaví kíl! Skúste týždňovú DIÉTU so zeleným hráškom

Prvý zelený hrášok sa už objavil v obchodoch. Vyskúšajte týždňovú diétu...
 

Chcete úspešne chudnúť? Jedzte potraviny, ktoré stimulujú hormóny sýtosti

Máte pri diéte problém s pevnou vôľou? Skúste raňajkovať ovsená kašu. Pokusy...
 

Chlebová diéta: Z nopálového chleba nepriberiete, dokonca vám pomôže spáliť tuk

Aj keď to znie neuveriteľne, toto pečivo vás zbaví nadbytočných kíl.
 

SUPER TIP: Tieto naklíčené semienka nesmú chýbať na jarnom šaláte. Majú zázračné účinky

Propagátorka kvalitnej stravy Anetta Vaculíková sa správnym zložením...
 

Trénerka zo šou Najväčší víťaz odhalila svoj jedálniček. Vieme, prečo na jej tanieri mäso nenájdeme!

Soňa Sedláčková sa zbavila nadváhy, napriek tomu sa dráždi hranolčekmi....
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.
 
 
Dôverujte jablkám: Zachránia vám postavu aj imunitu
Báječná žena/Jana Brožíková