Tip redakcii
 

Dôverujte jablkám: Zachránia vám postavu aj imunitu

Ak sa chcete zbaviť tukových vankúšikov a zlepšiť si pamäť, denne schrúmte aspoň dve.

11. októbra 2012, 07:00
Ilustračná fotografia

Ilustračná fotografia

Autor: Profimedia.sk

Odborníci na výživu odporúčajú zjesť každý deň minimálne jedno surové jablko. Ideálne by bolo, keby ste ich za mesiac zjedli rovné tri kilá. Zregenerujú a detoxikujú celé telo, posilnia imunitu, srdce a cievy, upravia krvný tlak i hladinu cholesterolu a tukov. Ovocný cukor – fruktóza – stabilizuje cukor v krvi, preto sú jablká vhodné aj pre diabetikov. Postrúhané liečia katary žalúdka, prekyslenie, kŕče, hnačku i zápchu, pečené zas pomáhajú pri migréne a závratoch.

Proti nadváhe i skleróze

Pre nízku energetickú hodnotu – 220 až 260 kJ/100 g, mierne močopudné účinky a schopnosť rozhýbať lenivý organizmus sa jablká odporúčajú pri ochoreniach kĺbov aj pri nadváhe. Vysoký obsah draslíka zlepšuje odvádzanie prebytočných tekutín, čo pomáha udržiavať optimálny krvný tlak, prečisťuje obličky a zároveň chráni pred celulitídou, vitamín C zas podporuje spaľovanie tuku.

Pri redukčnej diéte môžete raz alebo dvakrát do týždňa zaradiť jablkový odľahčovací deň – 1,5 až 2 kilá jabĺk a nič viac. Horčík, vápnik, železo, kremík, draslík, fosfor, síra, vláknina a vitamíny B, E a C posilňujú svaly aj nervovú sústavu a znižujú riziko mŕtvice. Vysoké množstvo antioxidantov a stopových prvkov, napríklad bóru, podporuje mozgovú aktivitu, prospieva pamäti a spomaľuje starnutie mozgových buniek. Najefektívnejšia je v tomto smere čerstvo vylisovaná jablková šťava. Jej priaznivé účinky pocítite, keď denne vypijete 2 až 3 poháre, prípadne zjete 4 jablká.

Viete, že…

… aj na jablká môžete byť alergická?
Alergiou na ne trpia najmä obyvatelia strednej a severnej Európy, ktorí sú zároveň alergickí na peľ brezy.

... budúce mamičky, ktoré počas tehotenstva jedia jablká, chránia dieťatko pred astmou?
Škótski vedci zistili, že optimálne množstvo sú štyri jabĺčka za týždeň. Pravdepodobnosť rozvoja astmy je až o 50 percent nižšia ako u detí mamičiek, ktoré jedli menej ako jedno jablko týždenne.

Na farbe nezáleží

Akú farbu jabĺčok si vyberiete, to závisí len od vás. Červené bývajú spravidla sladšie a dlhšie si udržia nezmenenú chuť. Pre vyšší obsah betakaroténu a kremíka sú vraj lepšie na pleť. Zelené plody sú zväčša kyslejšie a lepšie osviežia. Účinnejšie odbúravajú kyselinu močovú, preto sú vhodnejšie pri liečbe dny. Najcennejšie látky sa koncentrujú v šupke a tesne pod ňou, preto ak môžete, jablká jedzte surové a neolúpané. Pri dusení a pečení sa ochudobníte až o 70 percent vitamínu C. Okrem toho hryzenie šupky spevňuje ďasná a chráni pred paradentózou.

Naše rady 

  • Letné jablká sa dajú skladovať približne 2 týždne, jesenné 5 až 10 týždňov, zimné by mali vydržať asi 4 mesiace, odolnejšie odrody až do jari. 
  • Postrúhanými jablkami môžete chuťovo vylepšiť dusenú sladkú aj kyslú kapustu a zemiakový šalát. 
  • Pri pečení bravčového mäsa, kačice alebo kuraťa pridajte do pekáča štvrtky jabĺk. Mäso získa pikantnejšiu chuť, no bude aj jemnejšie a voňavejšie.

Radí nutričná poradkyňa Denisa Lysinová

  • Pravidelná konzumácia jabĺk v čerstvom stave mimoriadne pozitívne vplýva na zvyšovanie odolnosti organizmu proti rôznym ochoreniam, najmä srdcovo-cievnym, nádorovým a cukrovke.
  • Vďaka nízkej energetickej hustote, vysokému obsahu antioxidačne pôsobiacich rastlinných farbív, vitamínu C, draslíka a vlákniny môžeme tieto sýte, šťavnaté a osviežujúce plody pokojne zaradiť medzi najlepšie a najzdravšie desiate vôbec.
  • Enzýmy obsiahnuté v jablkách napomáhajú dobré trávenie. V ľudovom liečiteľstve sa zrelé surové plody využívajú aj proti zápche a, naopak, dusené jablká majú pomôcť proti hnačke a gastroenteritíde. Mnohé z ochranných látok sa nachádzajú v šupke, preto je lepšie jablká nelúpať!

Autor: Báječná žena/Jana Brožíková
 


 

Vaše diétne tipy

Známej speváčke šaman zachránil život. Prečo takto skončila?

Marcella Molnárová (52) tvrdí, že ani v tomto veku sa nemusí v jedle obmedzovať....
 

Máte radi husté polievky a omáčky? Vyskúšajte namiesto múkovej zápražky sliz

Hľadáte ideálnu diétnu potravinu? Uvarte si okru.
 

Čitateľky, ktoré chudli so Šarmom: Opäť majú chuť žiť!

Naše čitateľky Martina Konfederáková (38) a Anna Krupská (57) po dvojmesačnom...
 

Podovolenkový detox: Nápoj z 2 surovín prečistí črevá a naštartuje trávenie

Prehnali ste to s dobrotami počas dovolenky? Vráťte telo do normálu pomocou...
 

Špecialistka na zdravú výživu Tina Zlatoš Turnerová radí: Hladovka je prospešná!

Niektorí špecialisti na zdravú výživu tvrdia, že by sme mali jesť päťkrát...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.