Dátum: Štvrtok 08.12.2016 Dnes oslavuje:

Marína Zajtra: Izabela

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Fazuľa podporuje chudnutie a predlžuje život

Zdroj: Báječná žena/ Jana Brožíková 23. novembra 2012, 09:00
Foto: Profimedia.sk Fazuľa vám pomôže zhodiť nadbytočné kilogramy

Chutná strukovina podporuje chudnutie, zlepšuje kondíciu a predlžuje život.

Jedným z dôvodov, prečo naši predkovia takmer nepoznali civilizačné ochorenia, bolo úplne iné zloženie stravy. Mäso sa jedlo raz týždenne, prevládali jedlá z kapusty, mrkvy a zo zemiakov, hlavným zdrojom bielkovín boli strukoviny. Skvelú ochranu proti mnohým chorobám modernej doby vám aj dnes poskytne obyčajná fazuľa – zrelé zrnká aj zelené strúčiky.

Fazuľa chráni pred rakovinou

Fazuľa, podobne ako ostatné strukoviny, obsahuje veľké množstvo dôležitých vitamínov, minerálov a stopových prvkov, rastlinných bielkovín a vlákniny. Patrí medzi výborné zdroje mangánu, horčíka, vápnika, fosforu, železa, draslíka, medi a vitamínov skupiny B, najmä kyseliny listovej. Fazuľa neobsahuje žiadny cholesterol, navyše pomáha znižovať hladinu tukov v krvi. Má nízky glykemický index a dokáže kontrolovať hladinu cukru v krvi. Energia z diétneho fazuľového jedla sa neukladá v tele do tukových zásob, preto odborníci odporúčajú fazuľu aj pri redukčných diétach a ako prevenciu nadváhy.

Keď si pri varení pokrmov z fazule dáte pozor na množstvo tuku a vysokoenergetických prísad, môžete si dopriať chutné krémové polievky, prívarky a kaše. Dobrá správa pre vegetariánky: v správnej kombinácii s obilninami a so zeleninou nahradí aj mäso.

Dôležitá vláknina

Viete, čo sa deje v tele, keď máte málo vlákniny v strave? Natrávená potrava sa v čreve posúva veľmi pomaly, čím sa predlžuje kontakt škodlivých látok so sliznicou. Často vzniká aj zápcha, v horšom prípade aj rakovinové bujnenie. Zo žlčových kyselín sa totiž v čreve môžu tvoriť rakovinotvorné látky. Ak budete jesť fazuľu, vláknina zabráni premene žlčových kyselín na rakovinotvorné látky, skráti čas prechodu tráveniny cez hrubé črevo a obmedzí kontakt karcinogénnych látok s jeho sliznicou. Zároveň na seba priamo viaže karcinogény, ktoré sa potom vylúčia stolicou.

Fazuľa slúži tiež ako zdroj obživy pre probiotické baktérie, podporuje ich rast a rozmožovanie. Ak ešte nejaké karcinogény v čreve zostali, probiotické baktérie si s nimi poradia. Najviac vlákniny má biela fazuľa – 24,5 g/100 g. Fazuľa obsahuje aj iné látky, ktoré chránia pred rakovinou. Napríklad kyselina listová stabilizuje DNA a predchádza jej mutáciám, čo je veľmi dôležité pri prevencii nádorových ochorení. Fytáty – látky, ktoré fazuli slúžia ako zásobárne fosforu, patria k silným antioxidantom a majú schopnosť vychytávať voľné radikály.

Viete, že...

... odborníci odporúčajú jesť strukoviny minimálne 4-krát do týždňa? Rýchle riešenie: fazuľa v konzerve. Jedna plechovka fazule (2 porcie) obsahuje:

  • 80 % dennej dávky vlákniny 
  • 4 0 % dennej dávky kyseliny listovej 
  • 35 % dennej dávky draslíka
  • 40 % dennej dávky horcíka 
  • 20 % dennej dávky vápnika

Radí výživová odborníčka a lekárka Alexandra Frolkovičová

  • Pravidelnou konzumáciou fazule môžete znížiť hladinu svojho cholesterolu až o 20 percent! Stačí, ak denne pridáte do jedál 100 až 150 g fazule. Mechanizmov na likvidáciu cholesterolu má fazuľa hneď niekoľko. Príklad: vláknina a látky, ktoré sa volajú saponíny, na seba v čreve viažu cholesterol, ktorý sa takto nevstrebe a vylúči sa z tela von. Navyše fazuľa sama skoro žiadne tuky neobsahuje.
  • Fazuľa obsahuje veľa draslíka a horčíka, ktoré majú významný vplyv na prenos nervových vzruchov a relaxáciu svalových vláken. To umožňuje cievnej stene správnu relaxáciu (vazodilatáciu) a nenastáva zvyšovanie krvného tlaku. Tento efekt posilňuje aj aminokyselina arginín, ktorá sa v tele mení na oxid dusnatý, veľmi silný vazodilatátor.
  • Ľudia, ktorí pravidelne jedia potraviny bohaté na vlákninu, majú zriedka cukrovku. Fazuľa však nemá pozitívny vplyv na hladinu cukru iba pre vysoký obsah vlákniny. Významný vplyv majú aj fytáty a taníny, ktoré už v ústach blokujú prácu enzýmov rozkladajúcich škroby. Hladina cukru sa zvyšuje pomaly a nevyčerpáva sa tak pankreas. Aj u diabetika fazuľa pomôže zabezpečiť pozvoľné stúpanie hladiny cukru, vďaka čomu klesá spotreba inzulínu alebo antidiabetík a oddiali sa nástup komplikácií cukrovky.



 

Naj z glancu

 

Vaše diétne tipy

Anna a jej tajomstvo na boj s tukom: Pod jej dozorom schudla klientka 47 kíl!

Pribrala som štyri konfekčné veľkosti – hovorí Anna Stráňavská (48). Schudla...
 

Stihnite to do Vianoc: Vylepšite si svoju figúru 2 lyžicami tohto zázraku

Aj vy sa čudujete, kde sa vzal ten faldík na bruchu? Do Vianoc s ním ešte stíhate...
 

Nedarí sa vám schudnúť? Za vašu hmotnosť nemôže ani vek ani boľavé kolená

Málo pohybu, zlá životospráva a takmer žiaden šport. Spoznali ste sa? Aj...
 

Netrápte sa diétami: 5 prírodných spaľovačov tukov, o ktorých musíte vedieť!

Pri pohľade na váhu sa chytáte za hlavu, že je najvyšší čas začať niečo robiť?...
 

Diéta na zohriatie: V chladných dňoch si naservírujte zeler a čakanku!

Čo by ste mali teraz jesť, aby ste mali dostatok živín a nepribrali?
 

Naše časopisy