Tip redakcii
 

Fazuľa podporuje chudnutie a predlžuje život

Chutná strukovina podporuje chudnutie, zlepšuje kondíciu a predlžuje život.

23. novembra 2012, 09:00
Fazuľa vám pomôže zhodiť nadbytočné kilogramy

Fazuľa vám pomôže zhodiť nadbytočné kilogramy

Autor: Profimedia.sk

Jedným z dôvodov, prečo naši predkovia takmer nepoznali civilizačné ochorenia, bolo úplne iné zloženie stravy. Mäso sa jedlo raz týždenne, prevládali jedlá z kapusty, mrkvy a zo zemiakov, hlavným zdrojom bielkovín boli strukoviny. Skvelú ochranu proti mnohým chorobám modernej doby vám aj dnes poskytne obyčajná fazuľa – zrelé zrnká aj zelené strúčiky.

Fazuľa chráni pred rakovinou

Fazuľa, podobne ako ostatné strukoviny, obsahuje veľké množstvo dôležitých vitamínov, minerálov a stopových prvkov, rastlinných bielkovín a vlákniny. Patrí medzi výborné zdroje mangánu, horčíka, vápnika, fosforu, železa, draslíka, medi a vitamínov skupiny B, najmä kyseliny listovej. Fazuľa neobsahuje žiadny cholesterol, navyše pomáha znižovať hladinu tukov v krvi. Má nízky glykemický index a dokáže kontrolovať hladinu cukru v krvi. Energia z diétneho fazuľového jedla sa neukladá v tele do tukových zásob, preto odborníci odporúčajú fazuľu aj pri redukčných diétach a ako prevenciu nadváhy.

Keď si pri varení pokrmov z fazule dáte pozor na množstvo tuku a vysokoenergetických prísad, môžete si dopriať chutné krémové polievky, prívarky a kaše. Dobrá správa pre vegetariánky: v správnej kombinácii s obilninami a so zeleninou nahradí aj mäso.

Dôležitá vláknina

Viete, čo sa deje v tele, keď máte málo vlákniny v strave? Natrávená potrava sa v čreve posúva veľmi pomaly, čím sa predlžuje kontakt škodlivých látok so sliznicou. Často vzniká aj zápcha, v horšom prípade aj rakovinové bujnenie. Zo žlčových kyselín sa totiž v čreve môžu tvoriť rakovinotvorné látky. Ak budete jesť fazuľu, vláknina zabráni premene žlčových kyselín na rakovinotvorné látky, skráti čas prechodu tráveniny cez hrubé črevo a obmedzí kontakt karcinogénnych látok s jeho sliznicou. Zároveň na seba priamo viaže karcinogény, ktoré sa potom vylúčia stolicou.

Fazuľa slúži tiež ako zdroj obživy pre probiotické baktérie, podporuje ich rast a rozmožovanie. Ak ešte nejaké karcinogény v čreve zostali, probiotické baktérie si s nimi poradia. Najviac vlákniny má biela fazuľa – 24,5 g/100 g. Fazuľa obsahuje aj iné látky, ktoré chránia pred rakovinou. Napríklad kyselina listová stabilizuje DNA a predchádza jej mutáciám, čo je veľmi dôležité pri prevencii nádorových ochorení. Fytáty – látky, ktoré fazuli slúžia ako zásobárne fosforu, patria k silným antioxidantom a majú schopnosť vychytávať voľné radikály.

Viete, že...

... odborníci odporúčajú jesť strukoviny minimálne 4-krát do týždňa? Rýchle riešenie: fazuľa v konzerve. Jedna plechovka fazule (2 porcie) obsahuje:

  • 80 % dennej dávky vlákniny 
  • 4 0 % dennej dávky kyseliny listovej 
  • 35 % dennej dávky draslíka
  • 40 % dennej dávky horcíka 
  • 20 % dennej dávky vápnika

Radí výživová odborníčka a lekárka Alexandra Frolkovičová

  • Pravidelnou konzumáciou fazule môžete znížiť hladinu svojho cholesterolu až o 20 percent! Stačí, ak denne pridáte do jedál 100 až 150 g fazule. Mechanizmov na likvidáciu cholesterolu má fazuľa hneď niekoľko. Príklad: vláknina a látky, ktoré sa volajú saponíny, na seba v čreve viažu cholesterol, ktorý sa takto nevstrebe a vylúči sa z tela von. Navyše fazuľa sama skoro žiadne tuky neobsahuje.
  • Fazuľa obsahuje veľa draslíka a horčíka, ktoré majú významný vplyv na prenos nervových vzruchov a relaxáciu svalových vláken. To umožňuje cievnej stene správnu relaxáciu (vazodilatáciu) a nenastáva zvyšovanie krvného tlaku. Tento efekt posilňuje aj aminokyselina arginín, ktorá sa v tele mení na oxid dusnatý, veľmi silný vazodilatátor.
  • Ľudia, ktorí pravidelne jedia potraviny bohaté na vlákninu, majú zriedka cukrovku. Fazuľa však nemá pozitívny vplyv na hladinu cukru iba pre vysoký obsah vlákniny. Významný vplyv majú aj fytáty a taníny, ktoré už v ústach blokujú prácu enzýmov rozkladajúcich škroby. Hladina cukru sa zvyšuje pomaly a nevyčerpáva sa tak pankreas. Aj u diabetika fazuľa pomôže zabezpečiť pozvoľné stúpanie hladiny cukru, vďaka čomu klesá spotreba inzulínu alebo antidiabetík a oddiali sa nástup komplikácií cukrovky.

Autor: Báječná žena/ Jana Brožíková
 


 

Vaše diétne tipy

FOTO: Takúto postavu ešte nemala! Zuzana Plačková sa zaťala a zhodila 14 kíl

Hviezda nákupných maniačok priznala, že prvý mesiac sa nedotkla ani len...
 

Bez celulitídy aj po štyridsiatke. Silvia Lakatošová pozná recept, ako na to

Silvia Lakatošová hovorí, že za to, ako vyzerá, nemôžu dobré gény. Po dvoch...
 

Fit pred letom: Voňavé chudnutie

Aj vás trápia kilá navyše po dlhej a chladnej zime? Dá sa to vyriešiť jednoducho...
 

Prečo tieto ženy vyzerajú božsky? Pijú olej a jedia vývar z kostí

Už roky majú náš obdiv, páči sa nám ich postava aj pokožka. Skúste dať na ich...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.