Tip redakcii
 

Hroznová kúra zrazí na kolená kilá aj celulitídu

Ušľachtilé ovocie urobí s vaším telom i s pleťou hotové zázraky. Práve teraz dozrieva, tak to vyskúšajte.

04. októbra 2013, 09:00
Schudnite s hroznovou diétou

Schudnite s hroznovou diétou

Autor: profimedia.sk

Hrozno je skvelé ovocie pre maškrtníčky aj pre dietárky. Okamžite dodá energiu a zaženie chuť na sladkosti. Pohár suchého bieleho vína sa toleruje dokonca aj pri redukčnej diéte, pretože obsahuje málo energie. Po troch hroznových dňoch môžete byť ľahšia aj o dve kilá.

Strapec pre zdravie i krásu

Hrozno nemá vysokú energetickú hodnotu, v priemere 270 kJ/100 g. Bobule obsahujú asi 80 percent vody, 15 až 22 percent ovocného a hroznového cukru, 1 percento rozpustnej vlákniny, provitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C, minerály a stopové prvky, najmä draslík, fosfor, kremík, mangán a železo, z ovocných kyselín prevláda kyselina jablčná a vínna.

Draslík udržiava optimálnu hladinu telesných tekutín a podporuje chudnutie. Kremík prospieva vlasom a nechtom, spevňuje pokožku a pomáha v boji proti celulitíde. V hrozne sa nachádza aj množstvo cenných rastlinných látok, najmä bioflavonoidov, ktoré posilňujú imunitu a majú protirakovinové účinky. Hroznové šupky obsahujú nestráviteľnú vlákninu, pektíny, farbivá a triesloviny, ktoré podporujú trávenie. Jadierka nevypľúvajte, okrem trieslovín je v nich aj resveratrol a malé množstvo kvalitných tukov.

Ktoré vám pristane najviac?

Biele, ružové i tmavé hrozno podporuje činnosť čriev, zlepšuje trávenie a odstraňuje zápchu, zmierňuje predmenštruačné problémy a má mierne močopudné účinky, preto dobre prečistí obličky a močové cesty. Hroznový cukor je zdrojom rýchlej energie, pomáha pri únave, vyčerpanosti a strese, napríklad počas náročného pracovného dňa. Zelené, žlté a biele odrody pôsobia priaznivo na žalúdok, pečeň, obličky a pokožku.

Na očistu organizmu a pri chudnutí sú vhodnejšie ako červené a modré druhy. Červené a modré hrozno zlepšuje krvný obeh a prečisťuje cievy, preto je výbornou prevenciou srdcovo-cievnych ochorení. Obsahuje viac prírodných antioxidantov, najmä kvercetínu, katechínu a resveratrolu.

Pohár červeného neublíži

Vo Francúzsku sa konzumuje veľa bieleho pečiva a príliš sa nešetrí tukmi, napriek tomu je tam až o 40 percent menej srdcovo-cievnych ochorení ako napríklad u nás. Údajne preto, že pravidelne popíjajú červené víno, v ktorom sa nachádza veľké množstvo resveratrolu. Tento výnimočne silný antioxidant podporuje rýchlu regeneráciu buniek poškodzovaných nezdravým spôsobom života. Vedecké výskumy ukázali, že resveratrol má aj protizápalové a protirakovinové účinky, znižuje hladinu cukru v krvi, ovplyvňuje metabolizmus tukov a spomaľuje starnutie organizmu.

Najviac prírodného resveratrolu obsahuje červené víno – 0,2 až 0,7 mg na 100 ml, presné množstvo však závisí od odrody hrozna, oblasti a od klimatických podmienok. V niektorých španielskych červených vínach je až 1,26 mg resveratrolu v 100 ml. Ak nepatríte medzi milovníčky vína, pite šťavu z červeného hrozna. Dvojdecový pohár obsahuje od 0,15 do 1,56 mg resveratrolu.

Naše tipy

  • Na desiatu, olovrant alebo na večeru zjedzte strapec hrozna – 140 gramov má len 400 kJ, čo sa zmestí aj do diétneho jedálneho lístka. 
  • Ponúknite hrozno aj partnerovi, je skvelou prevenciou vysokého tlaku. Ideálny čas na ovocný dezert: dve hodiny po jedle.
  • Sladké hrozno sa chuťovo výborne dopĺňa so syrmi. Ponúknite ho nečakaným hosťom alebo vyskúšajte namiesto večerného maškrtenia.
  • Nemiešajte hrozno s mliekom, alkoholom a s perlivou vodou. Tieto kombinácie môžu u niekoho spôsobiť žalúdočné kŕče. 
  • Červené a modré hrozno obsahuje viac polyfenolov a tanínov, ktoré u citlivých ľudí môžu byť spúšťačom migrény. 
  • Hrozno pred jedením nechajte pol hodiny pri izbovej teplote, aby sa naplno rozvinula chuť. V chladničke vydrží asi týždeň.
  • Drobné tmavé škvrny na bobuliach nie sú známkou choroby alebo nekvality. Spôsobilo ich prudké slnko, preto takéto hrozno býva sladké.
  • Ak bobule zo strapca ľahko opadávajú, nekupujte ho. Nie je čerstvé a rýchlo sa pokazí. Pozor aj na hrozno, ktoré má nahnité a plesnivé bobule. 
  • Pred konzumáciou ovocie opláchnite pod tečúcou vodou. Na neumytej šupke sa zachytáva prach aj zvyšky chemických postrekov.

Autor: Báječná žena/ Jana Brožíková
 
 

 

Vaše diétne tipy

Ivane Christovej sa podarilo schudnúť. Máme pre vás tip, ako to môžete dokázať aj vy!

Bývalá misska nikdy nepatrila medzi vychudnuté krásky a aj za čias najväčšej...
 

Zbavte sa prebytočných kíl správnou vôňou

Už zopár kvapiek oleja vám pomôže odbúrať tuk.
 

V 30tke nosila Petra veľkosť 3XL: Ako sa jej podarilo schudnúť neuveriteľných 60 kíl?

Jedlo víťazilo nad všetkým – prezrádza sesternica herca Mariána Mitaša...
 

Chudnite s prehľadom: 4 diétne omyly, ktorým raz a navždy prestaňte veriť!

Uverili ste niektorým tvrdeniam, čo kedy jesť, aby ste rýchlo schudli?...
 

Obrovská pomoc pre Slovákov na diéte: Táto tabuľka vám výrazne uľahčí život!

Neovládli ste sa a zhltli ste ku káve nugátový croissant? Vychodíte ho za...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.