Dátum: Streda 28.09.2016 Dnes oslavuje: Václav Zajtra: Michal, Michaela

Práve číta: 25706

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Hroznová kúra zrazí na kolená kilá aj celulitídu

Zdroj: Báječná žena/ Jana Brožíková 04. október 2013, 09:00
Foto: profimedia.sk Schudnite s hroznovou diétou

Ušľachtilé ovocie urobí s vaším telom i s pleťou hotové zázraky. Práve teraz dozrieva, tak to vyskúšajte.

Hrozno je skvelé ovocie pre maškrtníčky aj pre dietárky. Okamžite dodá energiu a zaženie chuť na sladkosti. Pohár suchého bieleho vína sa toleruje dokonca aj pri redukčnej diéte, pretože obsahuje málo energie. Po troch hroznových dňoch môžete byť ľahšia aj o dve kilá.

Strapec pre zdravie i krásu

Hrozno nemá vysokú energetickú hodnotu, v priemere 270 kJ/100 g. Bobule obsahujú asi 80 percent vody, 15 až 22 percent ovocného a hroznového cukru, 1 percento rozpustnej vlákniny, provitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C, minerály a stopové prvky, najmä draslík, fosfor, kremík, mangán a železo, z ovocných kyselín prevláda kyselina jablčná a vínna.

Draslík udržiava optimálnu hladinu telesných tekutín a podporuje chudnutie. Kremík prospieva vlasom a nechtom, spevňuje pokožku a pomáha v boji proti celulitíde. V hrozne sa nachádza aj množstvo cenných rastlinných látok, najmä bioflavonoidov, ktoré posilňujú imunitu a majú protirakovinové účinky. Hroznové šupky obsahujú nestráviteľnú vlákninu, pektíny, farbivá a triesloviny, ktoré podporujú trávenie. Jadierka nevypľúvajte, okrem trieslovín je v nich aj resveratrol a malé množstvo kvalitných tukov.

Ktoré vám pristane najviac?

Biele, ružové i tmavé hrozno podporuje činnosť čriev, zlepšuje trávenie a odstraňuje zápchu, zmierňuje predmenštruačné problémy a má mierne močopudné účinky, preto dobre prečistí obličky a močové cesty. Hroznový cukor je zdrojom rýchlej energie, pomáha pri únave, vyčerpanosti a strese, napríklad počas náročného pracovného dňa. Zelené, žlté a biele odrody pôsobia priaznivo na žalúdok, pečeň, obličky a pokožku.

Na očistu organizmu a pri chudnutí sú vhodnejšie ako červené a modré druhy. Červené a modré hrozno zlepšuje krvný obeh a prečisťuje cievy, preto je výbornou prevenciou srdcovo-cievnych ochorení. Obsahuje viac prírodných antioxidantov, najmä kvercetínu, katechínu a resveratrolu.

Pohár červeného neublíži

Vo Francúzsku sa konzumuje veľa bieleho pečiva a príliš sa nešetrí tukmi, napriek tomu je tam až o 40 percent menej srdcovo-cievnych ochorení ako napríklad u nás. Údajne preto, že pravidelne popíjajú červené víno, v ktorom sa nachádza veľké množstvo resveratrolu. Tento výnimočne silný antioxidant podporuje rýchlu regeneráciu buniek poškodzovaných nezdravým spôsobom života. Vedecké výskumy ukázali, že resveratrol má aj protizápalové a protirakovinové účinky, znižuje hladinu cukru v krvi, ovplyvňuje metabolizmus tukov a spomaľuje starnutie organizmu.

Najviac prírodného resveratrolu obsahuje červené víno – 0,2 až 0,7 mg na 100 ml, presné množstvo však závisí od odrody hrozna, oblasti a od klimatických podmienok. V niektorých španielskych červených vínach je až 1,26 mg resveratrolu v 100 ml. Ak nepatríte medzi milovníčky vína, pite šťavu z červeného hrozna. Dvojdecový pohár obsahuje od 0,15 do 1,56 mg resveratrolu.

Naše tipy

  • Na desiatu, olovrant alebo na večeru zjedzte strapec hrozna – 140 gramov má len 400 kJ, čo sa zmestí aj do diétneho jedálneho lístka. 
  • Ponúknite hrozno aj partnerovi, je skvelou prevenciou vysokého tlaku. Ideálny čas na ovocný dezert: dve hodiny po jedle.
  • Sladké hrozno sa chuťovo výborne dopĺňa so syrmi. Ponúknite ho nečakaným hosťom alebo vyskúšajte namiesto večerného maškrtenia.
  • Nemiešajte hrozno s mliekom, alkoholom a s perlivou vodou. Tieto kombinácie môžu u niekoho spôsobiť žalúdočné kŕče. 
  • Červené a modré hrozno obsahuje viac polyfenolov a tanínov, ktoré u citlivých ľudí môžu byť spúšťačom migrény. 
  • Hrozno pred jedením nechajte pol hodiny pri izbovej teplote, aby sa naplno rozvinula chuť. V chladničke vydrží asi týždeň.
  • Drobné tmavé škvrny na bobuliach nie sú známkou choroby alebo nekvality. Spôsobilo ich prudké slnko, preto takéto hrozno býva sladké.
  • Ak bobule zo strapca ľahko opadávajú, nekupujte ho. Nie je čerstvé a rýchlo sa pokazí. Pozor aj na hrozno, ktoré má nahnité a plesnivé bobule. 
  • Pred konzumáciou ovocie opláchnite pod tečúcou vodou. Na neumytej šupke sa zachytáva prach aj zvyšky chemických postrekov.


 

Naj z glancu

Vaše diétne tipy

Máte po 40tke? 5 najčastejších chýb, prečo ženy v tomto veku nevedia schudnúť

Snažíte sa bez úspechu? Možno robíte niektorú z týchto chýb. Prehodnoťte...
 

Straťte centimetre v páse: TENTO nápoj je zázrakom pre ploché bruško

Aj vašou problémovou partiou je bruško? Vieme, ako sa dostanete do obľúbených...
 

Utajení (ne)priatelia: Dominantný hormón tvaruje vašu postavu. Aký ste typ?

Nemáte postavu podľa svojich predstáv? Na vine sú hormóny. Prispôsobte...
 

Namiesto chudnutia priberáte? TOTO je 5 vitamínov, ktoré za to môžu!

Kým vy sa snažíte chudnúť, kilá sa na vás lepia? Možno bude za tým nedostatok...
 

Chudnete neúspešne? Váš metabolizmus naštartuje kvalitný spánok. A nielen ten!

Aj vy patríte k ženám, ktoré dlhodobo zápasia so svojou hmotnosťou? Stačí,...