Tip redakcii
 

Hroznová kúra zrazí na kolená kilá aj celulitídu

Ušľachtilé ovocie urobí s vaším telom i s pleťou hotové zázraky. Práve teraz dozrieva, tak to vyskúšajte.

04. októbra 2013, 09:00
Schudnite s hroznovou diétou

Schudnite s hroznovou diétou

Autor: profimedia.sk

Hrozno je skvelé ovocie pre maškrtníčky aj pre dietárky. Okamžite dodá energiu a zaženie chuť na sladkosti. Pohár suchého bieleho vína sa toleruje dokonca aj pri redukčnej diéte, pretože obsahuje málo energie. Po troch hroznových dňoch môžete byť ľahšia aj o dve kilá.

Strapec pre zdravie i krásu

Hrozno nemá vysokú energetickú hodnotu, v priemere 270 kJ/100 g. Bobule obsahujú asi 80 percent vody, 15 až 22 percent ovocného a hroznového cukru, 1 percento rozpustnej vlákniny, provitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C, minerály a stopové prvky, najmä draslík, fosfor, kremík, mangán a železo, z ovocných kyselín prevláda kyselina jablčná a vínna.

Draslík udržiava optimálnu hladinu telesných tekutín a podporuje chudnutie. Kremík prospieva vlasom a nechtom, spevňuje pokožku a pomáha v boji proti celulitíde. V hrozne sa nachádza aj množstvo cenných rastlinných látok, najmä bioflavonoidov, ktoré posilňujú imunitu a majú protirakovinové účinky. Hroznové šupky obsahujú nestráviteľnú vlákninu, pektíny, farbivá a triesloviny, ktoré podporujú trávenie. Jadierka nevypľúvajte, okrem trieslovín je v nich aj resveratrol a malé množstvo kvalitných tukov.

Ktoré vám pristane najviac?

Biele, ružové i tmavé hrozno podporuje činnosť čriev, zlepšuje trávenie a odstraňuje zápchu, zmierňuje predmenštruačné problémy a má mierne močopudné účinky, preto dobre prečistí obličky a močové cesty. Hroznový cukor je zdrojom rýchlej energie, pomáha pri únave, vyčerpanosti a strese, napríklad počas náročného pracovného dňa. Zelené, žlté a biele odrody pôsobia priaznivo na žalúdok, pečeň, obličky a pokožku.

Na očistu organizmu a pri chudnutí sú vhodnejšie ako červené a modré druhy. Červené a modré hrozno zlepšuje krvný obeh a prečisťuje cievy, preto je výbornou prevenciou srdcovo-cievnych ochorení. Obsahuje viac prírodných antioxidantov, najmä kvercetínu, katechínu a resveratrolu.

Pohár červeného neublíži

Vo Francúzsku sa konzumuje veľa bieleho pečiva a príliš sa nešetrí tukmi, napriek tomu je tam až o 40 percent menej srdcovo-cievnych ochorení ako napríklad u nás. Údajne preto, že pravidelne popíjajú červené víno, v ktorom sa nachádza veľké množstvo resveratrolu. Tento výnimočne silný antioxidant podporuje rýchlu regeneráciu buniek poškodzovaných nezdravým spôsobom života. Vedecké výskumy ukázali, že resveratrol má aj protizápalové a protirakovinové účinky, znižuje hladinu cukru v krvi, ovplyvňuje metabolizmus tukov a spomaľuje starnutie organizmu.

Najviac prírodného resveratrolu obsahuje červené víno – 0,2 až 0,7 mg na 100 ml, presné množstvo však závisí od odrody hrozna, oblasti a od klimatických podmienok. V niektorých španielskych červených vínach je až 1,26 mg resveratrolu v 100 ml. Ak nepatríte medzi milovníčky vína, pite šťavu z červeného hrozna. Dvojdecový pohár obsahuje od 0,15 do 1,56 mg resveratrolu.

Naše tipy

  • Na desiatu, olovrant alebo na večeru zjedzte strapec hrozna – 140 gramov má len 400 kJ, čo sa zmestí aj do diétneho jedálneho lístka. 
  • Ponúknite hrozno aj partnerovi, je skvelou prevenciou vysokého tlaku. Ideálny čas na ovocný dezert: dve hodiny po jedle.
  • Sladké hrozno sa chuťovo výborne dopĺňa so syrmi. Ponúknite ho nečakaným hosťom alebo vyskúšajte namiesto večerného maškrtenia.
  • Nemiešajte hrozno s mliekom, alkoholom a s perlivou vodou. Tieto kombinácie môžu u niekoho spôsobiť žalúdočné kŕče. 
  • Červené a modré hrozno obsahuje viac polyfenolov a tanínov, ktoré u citlivých ľudí môžu byť spúšťačom migrény. 
  • Hrozno pred jedením nechajte pol hodiny pri izbovej teplote, aby sa naplno rozvinula chuť. V chladničke vydrží asi týždeň.
  • Drobné tmavé škvrny na bobuliach nie sú známkou choroby alebo nekvality. Spôsobilo ich prudké slnko, preto takéto hrozno býva sladké.
  • Ak bobule zo strapca ľahko opadávajú, nekupujte ho. Nie je čerstvé a rýchlo sa pokazí. Pozor aj na hrozno, ktoré má nahnité a plesnivé bobule. 
  • Pred konzumáciou ovocie opláchnite pod tečúcou vodou. Na neumytej šupke sa zachytáva prach aj zvyšky chemických postrekov.

Autor: Báječná žena/ Jana Brožíková
 


 

Vaše diétne tipy

Podovolenkový detox: Nápoj z 2 surovín prečistí črevá a naštartuje trávenie

Prehnali ste to s dobrotami počas dovolenky? Vráťte telo do normálu pomocou...
 

Špecialistka na zdravú výživu Tina Zlatoš Turnerová radí: Hladovka je prospešná!

Niektorí špecialisti na zdravú výživu tvrdia, že by sme mali jesť päťkrát...
 

Poznáme jediný sendvič, po ktorom schudnete!

Expresné zoštíhlenie vám zabezpečí kombinácia troch prístrojov. Výsledok...
 

Výherkyne súťaže: Naše čitateľky sú s nami odhodlané chudnúť!

Naše čitateľky Martina Konfederáková (38) a Anna Krupská (56) vyhrali...
 

Lucia Mokráňová dodržuje zaujímavú diétu: Chudne vďaka vlnám!

Exfarmárke Lucii Mokráňovej (25) ukazuje ručička na váhe mínus desať kilogramov....
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.