Tip redakcii
 

Jarná zelenina plná vitamínov: Vzpruží, skrášli, zoštíhli!

Reštartujte sa chrumkavou mladou zeleninou a sviežimi zelenými vňaťami.

08. apríla 2013, 12:00
Reštartujte sa chrumkavou mladou zeleninou a sviežimi zelenými vňaťami.

Reštartujte sa chrumkavou mladou zeleninou a sviežimi zelenými vňaťami.

Autor: Profimedia.sk

Cítite nedostatok energie? Jarná únava síce nie je diagnóza, ale dokáže poriadne znepríjemniť život. Na vine je nedostatok pohybu a nadbytok jedla. Ak ste už vymenili zimnú bundu za jarnú, skúste niečo podobné aj v stravovaní. Odľahčite jedálny lístok napríklad tým, že začnete jesť viac surovej mladej zeleniny a čerstvých vňatí, ktoré sú práve teraz plné vitamínov, minerálov a enzýmov.

Voňavé vňatky

Zelené vňate prevoňajú a osviežia aj celkom obyčajné pokrmy. Posypte nimi šaláty, chlebíčky, varené zemiaky, plátky mäsa, polievky i omáčky.

Petržlenová vňať zlepšuje chuť do jedla, čistí krv i močové cesty, stará sa dobrý zrak a zdravé sliznice, zlepšuje kvalitu pleti, nechtov i vlasov. Budúce mamičky by však mali byť opatrné, pretože obsahuje apiol, ktorý prekrvuje maternicu, a nadmerné dávky by mohli spôsobiť komplikácie.

Aromatická pažítka podporuje tvorbu tráviacich štiav, zabíja črevné parazity a znižuje krvný tlak. Obsahuje cenné rastlinné bielkoviny, éterické oleje, vitamíny B2 a C, sodík, železo, vápnik a fosfor. Zvýrazní slanosť pokrmu, preto ho stačí menej osoliť. Najhodnotnejšia je surová, ale môžete ju pridať aj do varených pokrmov. Urobte tak až na konci varenia, pretože teplo zničí jemnú chuť i vitamíny.

Pikantná žerucha sa pýši množstvom vitamínu C, medi a železa. Osvedčila sa pri málokrvnosti aj pri jarnej únave, pretože podporuje obnovu červených krviniek. Pôsobí tiež močopudne a dezinfekčne. Pozor! Denne by ste nemali zjesť viac ako lyžicu žeruchy.

Štíhlejšia a zdravšia

Chcete sa rýchlejšie zbaviť zimných kíl? Každý deň si urobte šalát z červených reďkoviek. Priaznivo vplývajú na činnosť žlčníka, pečene a žalúdka. Mladé listy sú rovnako chutné a zdravé, takže aj tie môžete posekať do šalátu. Červené i biele reďkovky obsahujú množstvo cenných látok, z minerálov a zo stopových prvkov najmä vápnik, fosfor, železo, síru, mangán a draslík, z vitamínov kyselinu listovú a vitamíny B a C. Nachádzajú sa v nich sírnaté silice, ktoré vás zbavia škodlivých baktérií v žalúdku a črevách. Horčičné oleje zodpovedné za štipľavosť zas pomáhajú pri prechladnutí a ochoreniach dýchacích ciest.

Mladá cibuľka má v porovnaní s jesennou cibuľou jemnejšiu arómu a surová menej zaťažuje žalúdok, antibiotické účinky sú však podobné. Navyše v zelenej vňati je veľa provitamínu A, vitamínu C a kyseliny listovej. Jedzte ju surovú v nátierkach, šalátoch alebo jej kolieskami ozdobte chlieb s maslom. Skvelú chuťovú kombináciu tvorí s červenou reďkovkou.

Dôverujte šalátom

Listové šaláty sú výborným zdrojom vitamínov A, B, C a E, minerálnych látok a stopových prvkov najmä horčíka, vápnika, zinku, mangánu a chrómu. Obsahujú aj veľké množstvo flavonoidov – silných rastlinných antioxidantov, ktoré chránia bunky pred škodlivým účinkom voľných radikálov, a vlákniny, ktorá podporuje trávenie a správnu činnosť čriev. Listy obsahujú chlorofyl – zelené farbivo, ktoré na seba viaže horčík a zlepšuje tak jeho využiteľnosť v organizme. Strava bohatá na chlorofyl posilňuje imunitu a pomáha zneškodňovať vírusy a baktérie.

Hlávkový šalát má v porovnaní s ostatnými druhmi vyšší obsah železa, draslíka a vitamínu K, červenolistý obsahuje viac betakaroténu a kyseliny listovej, valeriána poľná je bohatšia na rutín a betakarotén. V jarnej ponuke nájdete hlávkový, listový, ľadový, kučeravý, rímsky, dubový list, rukolu i valeriánu.

Chrumkavé a šťavnaté

Mladá mrkvička obsahuje skvelý mix zdraviu prospešných látok, ktorý zregeneruje celé telo a zrevitalizuje pleť. Je chutným zdrojom betakaroténu, ktorý pomáha zneškodňovať voľné radikály, zlepšuje ostrosť videnia, chráni pred šeroslepotou a infekciami.

Kaleráb vám dodá jedinečnú kombináciu vitamínov B, C a E, minerálov a vzácnych fytochemikálií. Inositol zabraňuje rozvoju sklerózy, selén chráni pred voľnými radikálmi, síra zabíja baktérie, biotín vyživuje pokožku a vlasy. Schrumkajte denne jeden šťavnatý kalerábik, pomôže vám lepšie sa sústrediť v práci, zlepší náladu a odbúra nahromadený stres.

Radí nutričná poradkyňa Denisa Lysinová

  • Žiadna potravinová skupina sa nevyznačuje takou rozmanitosťou chuti, vône, farby, tvaru a textúry ako zelenina. Napriek významným antikarcinogénnym, antivírusovým, antibakteriálnym a antioxidačným účinkom je spotreba zeleniny u nás stále neuspokojivá.
  • Denne treba zjesť aspoň 400 gramov zeleniny, aby sa prejavil jej obrovský potenciál. Zdravotné benefity získate z jarných vňaťových druhov, ako je pažítka, z mladej cibuľky, reďkovky, zo skorej mrkvy a z listového šalátu. Podceňovanou jarnou zeleninou je kaleráb, pritom jeho biologická hodnota patrí k nadpriemerným.

Autor: Báječná žena/Jana Brožíková
 
 

 

Vaše diétne tipy

Ivane Christovej sa podarilo schudnúť. Máme pre vás tip, ako to môžete dokázať aj vy!

Bývalá misska nikdy nepatrila medzi vychudnuté krásky a aj za čias najväčšej...
 

Zbavte sa prebytočných kíl správnou vôňou

Už zopár kvapiek oleja vám pomôže odbúrať tuk.
 

V 30tke nosila Petra veľkosť 3XL: Ako sa jej podarilo schudnúť neuveriteľných 60 kíl?

Jedlo víťazilo nad všetkým – prezrádza sesternica herca Mariána Mitaša...
 

Chudnite s prehľadom: 4 diétne omyly, ktorým raz a navždy prestaňte veriť!

Uverili ste niektorým tvrdeniam, čo kedy jesť, aby ste rýchlo schudli?...
 

Obrovská pomoc pre Slovákov na diéte: Táto tabuľka vám výrazne uľahčí život!

Neovládli ste sa a zhltli ste ku káve nugátový croissant? Vychodíte ho za...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.