Tip redakcii
 

Jarná zelenina plná vitamínov: Vzpruží, skrášli, zoštíhli!

Reštartujte sa chrumkavou mladou zeleninou a sviežimi zelenými vňaťami.

08. apríla 2013, 12:00
Reštartujte sa chrumkavou mladou zeleninou a sviežimi zelenými vňaťami.

Reštartujte sa chrumkavou mladou zeleninou a sviežimi zelenými vňaťami.

Autor: Profimedia.sk

Cítite nedostatok energie? Jarná únava síce nie je diagnóza, ale dokáže poriadne znepríjemniť život. Na vine je nedostatok pohybu a nadbytok jedla. Ak ste už vymenili zimnú bundu za jarnú, skúste niečo podobné aj v stravovaní. Odľahčite jedálny lístok napríklad tým, že začnete jesť viac surovej mladej zeleniny a čerstvých vňatí, ktoré sú práve teraz plné vitamínov, minerálov a enzýmov.

Voňavé vňatky

Zelené vňate prevoňajú a osviežia aj celkom obyčajné pokrmy. Posypte nimi šaláty, chlebíčky, varené zemiaky, plátky mäsa, polievky i omáčky.

Petržlenová vňať zlepšuje chuť do jedla, čistí krv i močové cesty, stará sa dobrý zrak a zdravé sliznice, zlepšuje kvalitu pleti, nechtov i vlasov. Budúce mamičky by však mali byť opatrné, pretože obsahuje apiol, ktorý prekrvuje maternicu, a nadmerné dávky by mohli spôsobiť komplikácie.

Aromatická pažítka podporuje tvorbu tráviacich štiav, zabíja črevné parazity a znižuje krvný tlak. Obsahuje cenné rastlinné bielkoviny, éterické oleje, vitamíny B2 a C, sodík, železo, vápnik a fosfor. Zvýrazní slanosť pokrmu, preto ho stačí menej osoliť. Najhodnotnejšia je surová, ale môžete ju pridať aj do varených pokrmov. Urobte tak až na konci varenia, pretože teplo zničí jemnú chuť i vitamíny.

Pikantná žerucha sa pýši množstvom vitamínu C, medi a železa. Osvedčila sa pri málokrvnosti aj pri jarnej únave, pretože podporuje obnovu červených krviniek. Pôsobí tiež močopudne a dezinfekčne. Pozor! Denne by ste nemali zjesť viac ako lyžicu žeruchy.

Štíhlejšia a zdravšia

Chcete sa rýchlejšie zbaviť zimných kíl? Každý deň si urobte šalát z červených reďkoviek. Priaznivo vplývajú na činnosť žlčníka, pečene a žalúdka. Mladé listy sú rovnako chutné a zdravé, takže aj tie môžete posekať do šalátu. Červené i biele reďkovky obsahujú množstvo cenných látok, z minerálov a zo stopových prvkov najmä vápnik, fosfor, železo, síru, mangán a draslík, z vitamínov kyselinu listovú a vitamíny B a C. Nachádzajú sa v nich sírnaté silice, ktoré vás zbavia škodlivých baktérií v žalúdku a črevách. Horčičné oleje zodpovedné za štipľavosť zas pomáhajú pri prechladnutí a ochoreniach dýchacích ciest.

Mladá cibuľka má v porovnaní s jesennou cibuľou jemnejšiu arómu a surová menej zaťažuje žalúdok, antibiotické účinky sú však podobné. Navyše v zelenej vňati je veľa provitamínu A, vitamínu C a kyseliny listovej. Jedzte ju surovú v nátierkach, šalátoch alebo jej kolieskami ozdobte chlieb s maslom. Skvelú chuťovú kombináciu tvorí s červenou reďkovkou.

Dôverujte šalátom

Listové šaláty sú výborným zdrojom vitamínov A, B, C a E, minerálnych látok a stopových prvkov najmä horčíka, vápnika, zinku, mangánu a chrómu. Obsahujú aj veľké množstvo flavonoidov – silných rastlinných antioxidantov, ktoré chránia bunky pred škodlivým účinkom voľných radikálov, a vlákniny, ktorá podporuje trávenie a správnu činnosť čriev. Listy obsahujú chlorofyl – zelené farbivo, ktoré na seba viaže horčík a zlepšuje tak jeho využiteľnosť v organizme. Strava bohatá na chlorofyl posilňuje imunitu a pomáha zneškodňovať vírusy a baktérie.

Hlávkový šalát má v porovnaní s ostatnými druhmi vyšší obsah železa, draslíka a vitamínu K, červenolistý obsahuje viac betakaroténu a kyseliny listovej, valeriána poľná je bohatšia na rutín a betakarotén. V jarnej ponuke nájdete hlávkový, listový, ľadový, kučeravý, rímsky, dubový list, rukolu i valeriánu.

Chrumkavé a šťavnaté

Mladá mrkvička obsahuje skvelý mix zdraviu prospešných látok, ktorý zregeneruje celé telo a zrevitalizuje pleť. Je chutným zdrojom betakaroténu, ktorý pomáha zneškodňovať voľné radikály, zlepšuje ostrosť videnia, chráni pred šeroslepotou a infekciami.

Kaleráb vám dodá jedinečnú kombináciu vitamínov B, C a E, minerálov a vzácnych fytochemikálií. Inositol zabraňuje rozvoju sklerózy, selén chráni pred voľnými radikálmi, síra zabíja baktérie, biotín vyživuje pokožku a vlasy. Schrumkajte denne jeden šťavnatý kalerábik, pomôže vám lepšie sa sústrediť v práci, zlepší náladu a odbúra nahromadený stres.

Radí nutričná poradkyňa Denisa Lysinová

  • Žiadna potravinová skupina sa nevyznačuje takou rozmanitosťou chuti, vône, farby, tvaru a textúry ako zelenina. Napriek významným antikarcinogénnym, antivírusovým, antibakteriálnym a antioxidačným účinkom je spotreba zeleniny u nás stále neuspokojivá.
  • Denne treba zjesť aspoň 400 gramov zeleniny, aby sa prejavil jej obrovský potenciál. Zdravotné benefity získate z jarných vňaťových druhov, ako je pažítka, z mladej cibuľky, reďkovky, zo skorej mrkvy a z listového šalátu. Podceňovanou jarnou zeleninou je kaleráb, pritom jeho biologická hodnota patrí k nadpriemerným.

Autor: Báječná žena/Jana Brožíková
 


 

Vaše diétne tipy

FOTO: Takúto postavu ešte nemala! Zuzana Plačková sa zaťala a zhodila 14 kíl

Hviezda nákupných maniačok priznala, že prvý mesiac sa nedotkla ani len...
 

Bez celulitídy aj po štyridsiatke. Silvia Lakatošová pozná recept, ako na to

Silvia Lakatošová hovorí, že za to, ako vyzerá, nemôžu dobré gény. Po dvoch...
 

Fit pred letom: Voňavé chudnutie

Aj vás trápia kilá navyše po dlhej a chladnej zime? Dá sa to vyriešiť jednoducho...
 

Prečo tieto ženy vyzerajú božsky? Pijú olej a jedia vývar z kostí

Už roky majú náš obdiv, páči sa nám ich postava aj pokožka. Skúste dať na ich...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.