Dátum: Nedeľa 22.01.2017 Dnes oslavuje:

Zora Zajtra: Miloš

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Je zdravšia varená či surová zelenina? Závisí to od druhu

Zdroj: Glanc.sk 07. januára 2014, 10:00
Foto: Profimedia.sk Je zelenina lepšia surová či tepelne upravená?

V oblasti zdravej výživy sa názory odborníkov často rozchádzajú. Takmer všetci však odporúčajú jesť veľa zeleniny, ktorá obsahuje zdraviu prospešné látky. Je lepšie ju jesť surovú alebo tepelne upravenú?

Konzumácia surovej a varenej zeleniny má svoje pre a proti. Zo zeleniny v surovom stave získame vysoké množstvo enzýmov, antioxidantov, vitamínov a vody, navyše pôsobí účinnejšie proti rakovine. Je však ťažšie stráviteľná ako varená, preto sa po jej konzumácii môžu vyskytnúť zažívacie problémy.

Pri varení sa vďaka narušeniu štruktúry zo zeleniny uvoľnia vitamíny a v organizme sú tak lepšie využiteľné. Nevýhodou je oxidácia vitamínu C, kyseliny listovej a vitamínov skupiny B. Záleží však na dĺžke a teplote spracovania.

Na varenie je vhodná najmä zelenina, ktorá má tuhú štruktúru. Naopak, zeleninu s vyšším obsahom vody je lepšie jesť surovú. Ako je to s jednotlivými druhmi?

Paradajky

Paradajky obsahujú vysoké množstvo lykopénu, ktorý sa lepšie uvoľní pri tepelnom spracovaní. Tento rastlinný pigment znižuje riziko rakoviny a ďalších chorôb. Vyskúšajte teda paradajkové džúsy, pretlaky či omáčky. Surové rajčiny obsahujú aj vitamín C, ktorý sa však varením ničí.

Brokolica

Brokolica je druh zeleniny, ktorý by sme mali pravidelne konzumovať v surovej aj varenej podobe. Surová obsahuje rastlinný enzým myrozinázu, ktorý sa pretvára na sulforafan – vysoko účinnú protirakovinovú látku. Enzým myrozináza je však deaktivovaný pri teplotách nad 80 °C. Pri tepelnej úprave brokolice sa ale nezničia prospešné fytochemické látky, ktoré pomáhajú brániť rastu nádorových buniek.

Cibuľa

Cibuľu jedzte surovú, pokiaľ z nej chcete dostať čo najviac alicínu, teda látky s protiplesňovými a antibakteriálnymi účinkami. Ak váš organizmus potrebuje antioxidant, ktorý pôsobí proti zápalom, chráni pred srdcovými ochoreniami a niektorými typmi rakoviny, tepelne ju upravte. Pokiaľ ju však budete variť dlhšie ako päť minút, stratí všetky živiny.

Cesnak

Takmer všetky pozitívne účinky cesnaku sa pri tepelnej úprave úplne strácajú, preto je najzdravší v surovom stave. V niektorých prípadoch však môže spôsobiť podráždenie žalúdka, preto nie je vhodné ho jesť samotný. Čerstvý cesnak pridajte do jedla tesne pred koncom varenia alebo do hotového jedla.



 

Naj z glancu

 

Vaše diétne tipy

Dostaňte sa do formy: Zalejte si čaj na očistu a navarte superobed!

Stačí zmeniť lenivé sviatočné návyky a nový rok začnete plná energie.
 

SÚŤAŽ: Schudnite s profíkmi a zbavte sa konečne kíl!

Stále skúšate nejaké diéty a nové metódy chudnutia, no ručička na váhe stále...
 

Milujete cheesecake? Máme pre vás recept, z ktorého nepriberiete!

Rovnaký motív ako veľa žien - maškrtiť a zostať štíhla, mala Lucia Gulišová...
 

Oklamte jouly: 5 tipov ako si udržať a uzde denný energetický príjem

Nemučte sa hladovkou, malé triky dokážu viac.
 

4 nepriatelia štíhlej línie: TIETO potraviny už viac neraňajkujte

Raňajkujete či vôbec? To, čím odštartujete deň môže do veľkej miery ovplyvniť...