Tip redakcii
 

Jedzte hrozno! Budete krásna, štíhla a bez celulitídy

Šťavnaté bobule urobia divy aj s vašou postavou. Napnú pokožku, vyhladia celulitídu a zoštíhlia pás a boky.

29. septembra 2012, 10:00
Ilustračná fotografia

Ilustračná fotografia

Autor: profimedia.sk

Sladké, zrelé hrozno je skvelá náhrada sladkostí, z takejto maškrty však určite nepriberiete. Obsahuje okolo 80 percent vody a v priemere 18 percent ovocného a hroznového cukru, ktorý na rozdiel od rafinovaného cukru v keksoch či zákuskoch uvoľňuje energiu postupne a neukladá ju do zásob vo forme tuku. Pomalé rozkladanie hroznového cukru udržiava pozornosť a zvyšuje fyzickú i psychickú aktivitu, preto je toto ovocie ideálne na zobkanie počas pracovného dňa. Strapec šťavnatého hrozna po obede vás povzbudí možno viac ako obvyklá káva.

Denná porcia zdravia

Energetická hodnota hrozna je okolo 280 kJ/100 g. Hrozno obsahuje asi 1 percento rozpustnej vlákniny a celý rad dôležitých bioaktívnych látok, najmä flavonoidov, ktoré podporujú imunitu a majú protirakovinové účinky.

V bobuliach sa nachádza provitamín A, vitamíny B, C a E, rôzne minerálne látky a stopové prvky, najmä draslík, vápnik, fosfor, kremík, meď, mangán a železo. Ovocné kyseliny podporujú trávenie a pomáhajú pri prekyslení žalúdka. Kyselina vínna má močopudné účinky, čo urýchľuje vyplavovanie škodlivých látok z tela.

Vysoký obsah draslíka podporuje chudnutie, stimuluje činnosť obličiek a prospieva aj kĺbom a srdcu, pretože pomáha odvádzať z tela prebytočné tekutiny. Kremík zasa zlepšuje kvalitu vlasov a nechtov, pokožke dodáva pevnosť a pružnosť a je skvelým pomocníkom v boji proti celulitíde.

Báječný tip

Na desiatu a na olovrant zjedzte menší strapec hrozna – asi 140 gramov. Nemá viac ako 400 kJ, čo sa považuje za ideálny snack aj pri diéte.

Rozdiel nielen vo farbe

Hrozno vo všeobecnosti zlepšuje trávenie a peristaltiku čriev, odstraňuje zápchu, zmierňuje predmenštruačné problémy a prečisťuje obličky i močové cesty. Hroznový cukor je zdrojom rýchlej energie, preto pomáha pri únave, vyčerpanosti a v stresových situáciách. Medzi farebnými variantmi hrozna sú určité rozdiely. Zelené, žlté a biele odrody pôsobia priaznivo na žalúdok, pečeň, obličky a pokožku. Na očistu organizmu a pri chudnutí sú vhodnejšie ako hrozno s tmavou šupkou.

Červené, ružové a modré hrozno je bohatšie na antioxidanty, najmä na kvercetín, katechín a resveratrol. Odporúča sa ako prevencia srdcovo-cievnych ochorení, pretože zlepšuje krvný obeh a čistí cievy.

Šupky a jadierka nevypľúvajte. V šupkách sa nachádza nestráviteľná vláknina, ktorá chráni pred rakovinou čriev, a skvelý antioxidant resveratrol, ktorý zabraňuje tvorbe krvných zrazenín a upchávaniu ciev. Jadierka obsahujú okrem trieslovín aj malé množstvo kvalitných tukov.

Viete, že…

... resveratrol – prírodná látka zo skupiny polyfenolov – je výbornou prevenciou cukrovky? Tvrdia to kanadskí vedci, ktorí účinky resveratrolu laboratórne skúmali. Zistili, že konzumácia plodov s vysokým obsahom resveratrolu počas tehotenstva môže zabrániť vzniku metabolických porúch a diabetu u detí.... podľa kalifornských vedcov výťažok z hroznových jadierok znižuje krvný tlak a cholesterol? Zároveň upravuje hladinu cukru a rozpúšťa tukové čiastočky v krvi. Prospieva aj pri cukrovke a kŕčových žilách. Jadierka obsahujú aj vitamín F, ktorý regeneruje pokožku a chráni pečeň.

Naše rady

Pred konzumáciou hrozno nechajte postáť pri izbovej teplote, aby sa rozvinula vôňa i chuť. Navyše studené bobule môžu vyvolať kŕče.

Po hrozne sa neodporúča piť sýtené nápoje, alkohol ani mlieko, mohol by vás rozbolieť žalúdok alebo by ste mohli dostať hnačku.

Ak trpíte migrénami, jedzte radšej biele hrozno a menšie porcie. Vysoký obsah polyfenolov a tanínov v tmavom hrozne môže spustiť záchvat.

Presne pred tromi rokmi stál 1 kg bieleho hrozna v supermarketoch od 0,89 do 1,79 €, tmavé hrozno sa predávalo od 0,98 do 1,69 € za kilogram.

Autor: Bájená žena/ Jana Brožíková
 


 

Vaše diétne tipy

Šokujúce priznanie z Extrémnych premien: Jána už unesie aj výťah

Paradoxne, obezita priniesla do života Jána Hodoňa (39) popularitu aj...
 

Máte po 40tke? 5 najčastejších chýb, prečo ženy v tomto veku nevedia schudnúť

Snažíte sa bez úspechu? Možno robíte niektorú z týchto chýb. Prehodnoťte...
 

4 nepriatelia štíhlej línie: TIETO potraviny už viac neraňajkujte

Raňajkujete či vôbec? To, čím odštartujete deň môže do veľkej miery ovplyvniť...
 

Známej speváčke šaman zachránil život. Prečo takto skončila?

Marcella Molnárová (52) tvrdí, že ani v tomto veku sa nemusí v jedle obmedzovať....
 

Máte radi husté polievky a omáčky? Vyskúšajte namiesto múkovej zápražky sliz

Hľadáte ideálnu diétnu potravinu? Uvarte si okru.
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.