Tip redakcii
 

Chcete schudnúť? Stravujte sa podľa indickej ajurvédy

Povedz mi, čo ješ, a ja ti poviem, či je to správne. Aj takto sa dá pomenovať pravidlo, ktoré platí v starej indickej medicíne nazvanej ajurvéda. Toto liečiteľstvo je staré približne 5 000 rokov a jeho hlavnou úlohou je telo najprv detoxikovať, teda zbaviť všetkých škodlivín, a začať ho správne stravovať.

16. apríla 2011, 12:00
Pozor na to, čo jete:
Niekomu robia dobre šaláty
z čerstvej zeleniny, iný potrebuje
varenú či dusenú zeleninu.

Pozor na to, čo jete: Niekomu robia dobre šaláty z čerstvej zeleniny, iný potrebuje varenú či dusenú zeleninu.

Autor: Archív

Zloženie surovín sa určí podľa troch dóš, z ktorých je vraj zložené telo – Vatha, Pitta a Kapha. Keď jedna zložka prevyšuje, treba ju eliminovať a dostať do rovnováhy s ostatnými. My vám prinášame recept, ako na to...

Problém je v jedle, nie v diétach

Na to, aby sme telo zbavili nečistôt a naštartovali metabolizmus, je potrebné diagnostikovať sa. Často ani netušíme, prečo držíme milióny diét a žiadna z nich nezaberá... Háčik môže byť v tom, že aj keď hladujeme, naše telo si nevie poradiť so surovinami, ktoré mu dávame.

„Držala som množstvo diét, no žiadna nezaberala. Napokon som sa zverila do rúk ajurvédskemu lekárovi a až ten mi vysvetlil, že moje telo nesmie prijímať takmer žiadne studené jedlá. Keď sa budem napchávať studenými zeleninovými šalátmi, tak je to zbytočné. V mojom prípade platí, že metabolizmus naštartujem len teplými jedlami, takže teplé jedlo mám ešte aj na raňajky,“ hovorí nám klientka ajurvédskeho centra v Bratislave.

Jedálny lístok na mieru

Možností, ako zistiť, ktorá dóša je u vás problematická, je niekoľko.

Ajurvédske testy možno nájsť na internete, ale najideálnejšie je dať sa „preklepnúť“ indickým ajurvédskym lekárom.

V Bratislave a na Donovaloch nedávno otvorili prvé dve ajurvédske centrá na Slovensku, kde vám odborníci poradia, ako sa správne stravovať, a jedálny lístok vám ušijú na mieru. Vyjde vás to na 50 eur.

 

Ste Vatha?

Vatha je spojená s nervovým systémom a s pohybom. Ovplyvňuje dýchanie, žuvanie, prehĺtanie, prívod živín k bunkám, vylučovanie zbytočných látok, krvný obeh, činnosť srdca

Postava: štíhla, vysoká, slabé svalstvo
Koža: chladná, slabá, suchá, hrubá
Vlasy: tmavé, vlnité, suché
Oči: malé, úzke, hnedé, sivé, modré
Hlas: tenký, vysoký
Reč:
rýchla, prerušovaná
Mentálna stránka: neurotická, náladová, bystrá

Ktoré potraviny  - NIE

  •  surová strava
  • studené jedlá a nápoje
  • čipsy, sušienky
  • sušené ovocie
  • fazuľa

Ktoré potraviny  - ÁNO

  • varené výživné jedlá
  • oleje, omáčky
  • varené obilniny ako pšenica, ryža
  • mliečne výrobky
  • sladké šťavnaté ovocie
  • biele mäso, ryby
  • teplé polievky
  • orechy a semienka
 
 

Ste Pitta?

Sídli v žalúdku, krvi, srdci, očiach a v koži. Oheň Pitty ovplyvňuje tenké črevo, pečeň, žlčník, slezinu.

Postava: stredná, priemerná svalová hmota
Koža: teplá, jemná, vlhká, množstvo materských znamienok, sklon k škvrnám, sčervenaniu
Vlasy: svetlé, rovné, predčasný sklon k šediveniu
Oči: bystré, modré alebo svetlohnedé
Mentálna stránka: podráždená, cieľavedomá, výborná pamäť, organizačné schopnosti

Ktoré potraviny NIE

  • štipľavé a ostré jedlá
  • málo sýte jedlá
  • horúce nápoje
  • kofeín
  • jogurt, syry, kyslá smotana
  • mäso, ryby, vajcia
  • orechy
  • cibuľa, cesnak, paprika, baklažán, paradajky, reďkovka, špenát

Ktoré potraviny ÁNO

  • teplé mlieko, tvaroh
  • surové zeleninové šaláty s olivovým olejom
  • ovocie
  • pšenica, jačmeň, ryža
  • biele hydinové mäso a sladkovodné ryby
  • aloe vera
 

Ste Kapha?

Poskytuje hmotu a podporu. Je spojená s fyzickým základom pre energiu Vathy a Pitty. Organizmu dodáva vodu, vyživuje kĺby a kožu, zabezpečuje imunitu.

Postava: veľká, zaoblená, vyššia svalová hmota či tuk
Koža: studená, vlhká, jemná, bledá
Vlasy: silné, husté, vlnité, hnedé
Oči: veľké, nápadné, modré či svetlohnedé
Mentálna stránka: tichá, skromná, premýšľavá, súcitná, svedomitá

Ktoré potraviny NIE

  • studené jedlá a nápoje
  • väčšie množstvo jedla
  • sladkosti, pochutiny
  • ovocné pyré
  • sýte, mastné jedlá
  • červené mäso
  • paradajky, uhorky, melón, sladké zemiaky
  • sladké ovocie ako banány, pomaranče, ananásy

Ktoré potraviny ÁNO

  • teplé korenisté jedlá
  • polotučné teplé mlieko na spanie
  • biele hydinové mäso
  • fazuľa
  • zelenina
  • jablká, hrušky, černice, čučoriedky
 

Liečivé koreniny v kuchyni

Základom ajurvédskej kuchyne je predovšetkým používanie korenín, bylín a chuťových prísad. Vďaka tomu sú jedlá nielen chutnejšie, ale aj ľahšie stráviteľné. Nie nadarmo sa nazývajú „klenotmi“ kuchyne. Netreba zabudnúť, že väčšina korenín má liečivé účinky.

Klinček

Obchoduje sa s ním už odpradávna. Klinčekový olej je antiseptický a silne aromatický. Zvyk „žuvanie klinčeka“ pri oslovovaní cisára sa začal už v Číne. Keď vládla Alžbeta I., bolo normálne, že počas jej prítomnosti hostia žuvali klinček. Táto korenina sa používa na prečistenie krvi, tiež ako zažívací stimulátor a utišujúci prostriedok pri bolesti zubov.

Kurkuma

Vyznačuje sa jasnožltou farbou. Používa sa v malom množstve, aby dodala červenú farbu a prenikavú chuť. V ajurvédskom lekárstve sa kurkuma používa na prečistenie krvi a tiež podporuje trávenie.

Zázvor

Pri výbere čerstvého zázvoru dbajte na to, aby bol skôr zaguľatený, a nie zvráskavený. Na našom trhu je k dispozícii aj práškový zázvor, no nemá také účinky ako čerstvý. Tiež sa odlišuje aj jeho vôňa. Zázvor sa v ajurvéde používa pri poruchách trávenia. Keď ho jete v malých množstvách, pomáha pri bolestiach žalúdka. Zázvorový čaj je výborným liekom pri nachladnutí.

Čo je ajurvéda?

Ide o najstarší liečebný systém na svete. Je nezastupiteľná v prevencii ochorení a dokáže pomôcť v prípade mnohých chronických ochorení. Základom je, aby sa telo uviedlo do harmónie. Podľa ajurvédskeho učenia má každý človek vlastnú zmes bioenergií, ktoré nazývame dóše. Sú to Vatha, Pitta a Kapha. V zdravom človeku sú tieto tri bioenergie v rovnováhe. Narušiť ich môže nesprávna strava, stres, psychické traumy či dokonca ročné obdobia. Dóša určuje charakter, osobnosť a choroby. Pokiaľ dominuje v tele jedna dóša, naše telo už nie je v rovnováhe a prichádzajú zdravotné či psychické komplikácie.

Zdravé jedlá

Jedlá ajurvédy sú založené hlavne na varenej či dusenej zelenine, ryži a koreninách. V prípade, že sa chystáte prejsť na tento typ liečivej stravy, mali by ste sa vyhýbať rafinovaným, chemicky spracovaným potravinám, čo je napríklad biela múka či cukor, potravinovým aditívam, teda „éčkam“, ako sú rôzne farbivá a konzervanty, a nadmernému príjmu potravy. Táto strava dokáže človeku dodať energiu, očistiť organizmus od škodlivých látok, pomáha vyvarovať sa mnohým zdravotným problémom a udržať telo mladé a v kondícii.

Autor: Plus JEDEN DEŇ/ĽUDMILA LUKÁČOVÁ

video

 


 

 

Vaše diétne tipy

Dámy, INŠPIRUJTE SA: Zhadzujte kilá ako známe celebritné krásky!

Sú dokonalé a ani po Vianociach nikdy nevyzerajú, že by ich trápili nadbytočné...
 

DIÉTA podľa ZORY CZOBOROVEJ: Táto naozaj zaberá!

Kto, ak nie Zora Illiáš Czoborová (51), vie, ako docieliť a následne si aj...
 

Dara posiela obdivovateľkám jasný odkaz: Jedzte podľa slnka!

Joga naučila Daru Rolins nielen správne cvičiť, ale aj jesť. Vyskúšajte...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.
 
 
Chcete schudnúť? Stravujte sa podľa indickej ajurvédy
Plus JEDEN DEŇ/ĽUDMILA LUKÁČOVÁ