Tip redakcii
 

Kamarátka vláknina: Navodí pocit sýtosti aj s minimom kalórií!

Vláknina vráti vášmu roztiahnutému žalúdku pôvodné rozmery.

19. januára 2016, 15:30
Strukoviny sú jedny s potravín, ktoré obsahujú veľa vlákniny.

Strukoviny sú jedny s potravín, ktoré obsahujú veľa vlákniny.

Autor: Profimedia.sk

Sviatky sú definitívne za nami, bohužiaľ, následky pretrvali. Najmä u tých, čo cez voľné zimné dni hlavne ležali doma pred televízorom s miskou medovníčkov. Ak ste sa aj vy poriadne „rozožrali“ a teraz nie a nie začať s diétou, hoci to bol hneď prvý bod na zozname novoročných predsavzatí, nevešajte hlavu. Poradíme vám, ako oklamať mozog a žalúdok, aby mali pocit sýtosti a nenútili vás naďalej nekontrolovateľne maškrtiť. Je to jednoduché, začnite jesť potraviny s čo najväčším obsahom vlákniny, prípadne nimi zahusťujte polievky, omáčky, alebo z nich varte kaše.

Prospešná lož

Vláknina je klamárka. Najmä v prvých dňoch diéty dokáže telo oklamať, že dostalo poriadne veľkú dávku jedla, tak ako bolo zvyknuté, pritom je to len pocit navodený vďaka jej schopnosti napučať a dlho udržať pocit sýtosti. Ďalší bonus je, že urýchli trávenie, takže to, čo do seba dáte, rýchlo zase pôjde z tela von. A nebude vás trápiť zápcha, neželaný efekt mnohých diét.

Majorán ju umravní

Existujú dva druhy vlákniny. Rozpustná, ktorá sa v črevách celkom rozpustí, a nerozpustná, ktorá v nich, hlavne v spojení s vodou, napučí. Má výhodu, že vďaka znásobenému objemu máte dlho pocit sýtosti, nevýhoda je, že môže nadúvať. Preto je dobré kombinovať ju napríklad s majoránom, ktorý neželaný efekt trochu potlačí.

Vlákninové bomby

Ktoré potraviny obsahujú najviac vlákniny? Určite strukoviny, karfiol, kel, zeler, cuketa, ľanové a semienka chia, orechy, celozrnné obilniny, zemiaky, ovocie… Okrem toho, že pomôžu schudnúť, upravujú aj cholesterol, znižujú riziko kardiovaskulárnych chorôb, cukrovky, dokonca chránia pred niektorými nádormi. A čo sú vyslovene vlákninové bomby?
Sušené figy, slivky a marhule – výborne pomáhajú pri zápche
Kukurica – je plná minerálov. Môžete ju jesť aj vo forme neochutených pukancov.
Mandle – sú veľmi zdravé, ale majú dosť kalórií. Nikdy ich nepripravujte na oleji a nelúpte ich.
Jablká – posilnia imunitný systém, viažu ťažké kovy.
Hrušky – najviac prospešných látok je v šupke, preto ich nešúpte. Majú močopudné účinky a sú plné sacharidov, preto uspokoja chuť na sladké.
Hnedá ryža – má oveľa viac vlákniny než biela ryža, na jej špecifickú chuť si však treba zvyknúť. Nesmiete ju rozvariť.
Celozrnné pečivo – na rozdiel od bielej múky má všetky cenné živiny.
Šošovica, cícer, fazuľa – ak máte sklon k plynatosti, uprednostňujte tmavšie druhy fazule a k bielej sa dopracujte postupne. Nezabudnite ani na červenú šošovicu.
Brokolica – je veľmi zdravá, no vyžaduje minimálnu tepelnú úpravu, lebo stráca cenné vlastnosti.
Pohánka – zvyšuje pevnosť cievnych stien.
Avokádo – má najviac vitamínu C zo všetkých plodín a je plné zdravých olejov.

Nedarí sa vám schudnúť po sviatkoch? Vyskúšajte 5 dní v štýle makrobiotiky

Autor: ŠARM/ BR
 


 

Vaše diétne tipy

Fit pred letom: Voňavé chudnutie

Aj vás trápia kilá navyše po dlhej a chladnej zime? Dá sa to vyriešiť jednoducho...
 

Prečo tieto ženy vyzerajú božsky? Pijú olej a jedia vývar z kostí

Už roky majú náš obdiv, páči sa nám ich postava aj pokožka. Skúste dať na ich...
 

Chudnete? Osviežte si jedálniček výbornými smoothie, ktoré vám pri zhadzovaní kíl pomôžu

Máme pre vás tri skvelé recepty na chutné a zdravé nápoje.
 

Ivane Christovej sa podarilo schudnúť. Máme pre vás tip, ako to môžete dokázať aj vy!

Bývalá misska nikdy nepatrila medzi vychudnuté krásky a aj za čias najväčšej...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.