Tip redakcii
 

Kamarátka vláknina: Navodí pocit sýtosti aj s minimom kalórií!

Vláknina vráti vášmu roztiahnutému žalúdku pôvodné rozmery.

19. januára 2016, 15:30
Strukoviny sú jedny s potravín, ktoré obsahujú veľa vlákniny.

Strukoviny sú jedny s potravín, ktoré obsahujú veľa vlákniny.

Autor: Profimedia.sk

Sviatky sú definitívne za nami, bohužiaľ, následky pretrvali. Najmä u tých, čo cez voľné zimné dni hlavne ležali doma pred televízorom s miskou medovníčkov. Ak ste sa aj vy poriadne „rozožrali“ a teraz nie a nie začať s diétou, hoci to bol hneď prvý bod na zozname novoročných predsavzatí, nevešajte hlavu. Poradíme vám, ako oklamať mozog a žalúdok, aby mali pocit sýtosti a nenútili vás naďalej nekontrolovateľne maškrtiť. Je to jednoduché, začnite jesť potraviny s čo najväčším obsahom vlákniny, prípadne nimi zahusťujte polievky, omáčky, alebo z nich varte kaše.

Prospešná lož

Vláknina je klamárka. Najmä v prvých dňoch diéty dokáže telo oklamať, že dostalo poriadne veľkú dávku jedla, tak ako bolo zvyknuté, pritom je to len pocit navodený vďaka jej schopnosti napučať a dlho udržať pocit sýtosti. Ďalší bonus je, že urýchli trávenie, takže to, čo do seba dáte, rýchlo zase pôjde z tela von. A nebude vás trápiť zápcha, neželaný efekt mnohých diét.

Majorán ju umravní

Existujú dva druhy vlákniny. Rozpustná, ktorá sa v črevách celkom rozpustí, a nerozpustná, ktorá v nich, hlavne v spojení s vodou, napučí. Má výhodu, že vďaka znásobenému objemu máte dlho pocit sýtosti, nevýhoda je, že môže nadúvať. Preto je dobré kombinovať ju napríklad s majoránom, ktorý neželaný efekt trochu potlačí.

Vlákninové bomby

Ktoré potraviny obsahujú najviac vlákniny? Určite strukoviny, karfiol, kel, zeler, cuketa, ľanové a semienka chia, orechy, celozrnné obilniny, zemiaky, ovocie… Okrem toho, že pomôžu schudnúť, upravujú aj cholesterol, znižujú riziko kardiovaskulárnych chorôb, cukrovky, dokonca chránia pred niektorými nádormi. A čo sú vyslovene vlákninové bomby?
Sušené figy, slivky a marhule – výborne pomáhajú pri zápche
Kukurica – je plná minerálov. Môžete ju jesť aj vo forme neochutených pukancov.
Mandle – sú veľmi zdravé, ale majú dosť kalórií. Nikdy ich nepripravujte na oleji a nelúpte ich.
Jablká – posilnia imunitný systém, viažu ťažké kovy.
Hrušky – najviac prospešných látok je v šupke, preto ich nešúpte. Majú močopudné účinky a sú plné sacharidov, preto uspokoja chuť na sladké.
Hnedá ryža – má oveľa viac vlákniny než biela ryža, na jej špecifickú chuť si však treba zvyknúť. Nesmiete ju rozvariť.
Celozrnné pečivo – na rozdiel od bielej múky má všetky cenné živiny.
Šošovica, cícer, fazuľa – ak máte sklon k plynatosti, uprednostňujte tmavšie druhy fazule a k bielej sa dopracujte postupne. Nezabudnite ani na červenú šošovicu.
Brokolica – je veľmi zdravá, no vyžaduje minimálnu tepelnú úpravu, lebo stráca cenné vlastnosti.
Pohánka – zvyšuje pevnosť cievnych stien.
Avokádo – má najviac vitamínu C zo všetkých plodín a je plné zdravých olejov.

Nedarí sa vám schudnúť po sviatkoch? Vyskúšajte 5 dní v štýle makrobiotiky

Autor: ŠARM/ BR
 


 

Vaše diétne tipy

Šokujúce priznanie z Extrémnych premien: Jána už unesie aj výťah

Paradoxne, obezita priniesla do života Jána Hodoňa (39) popularitu aj...
 

Máte po 40tke? 5 najčastejších chýb, prečo ženy v tomto veku nevedia schudnúť

Snažíte sa bez úspechu? Možno robíte niektorú z týchto chýb. Prehodnoťte...
 

4 nepriatelia štíhlej línie: TIETO potraviny už viac neraňajkujte

Raňajkujete či vôbec? To, čím odštartujete deň môže do veľkej miery ovplyvniť...
 

Známej speváčke šaman zachránil život. Prečo takto skončila?

Marcella Molnárová (52) tvrdí, že ani v tomto veku sa nemusí v jedle obmedzovať....
 

Máte radi husté polievky a omáčky? Vyskúšajte namiesto múkovej zápražky sliz

Hľadáte ideálnu diétnu potravinu? Uvarte si okru.
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.