Dátum: Sobota 03.12.2016 Dnes oslavuje:

Oldrich Zajtra: Barbora

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Kamarátka vláknina: Navodí pocit sýtosti aj s minimom kalórií!

Zdroj: ŠARM/ BR 19. januára 2016, 15:30
Foto: Profimedia.sk Strukoviny sú jedny s potravín, ktoré obsahujú veľa vlákniny.

Vláknina vráti vášmu roztiahnutému žalúdku pôvodné rozmery.

Sviatky sú definitívne za nami, bohužiaľ, následky pretrvali. Najmä u tých, čo cez voľné zimné dni hlavne ležali doma pred televízorom s miskou medovníčkov. Ak ste sa aj vy poriadne „rozožrali“ a teraz nie a nie začať s diétou, hoci to bol hneď prvý bod na zozname novoročných predsavzatí, nevešajte hlavu. Poradíme vám, ako oklamať mozog a žalúdok, aby mali pocit sýtosti a nenútili vás naďalej nekontrolovateľne maškrtiť. Je to jednoduché, začnite jesť potraviny s čo najväčším obsahom vlákniny, prípadne nimi zahusťujte polievky, omáčky, alebo z nich varte kaše.

Prospešná lož

Vláknina je klamárka. Najmä v prvých dňoch diéty dokáže telo oklamať, že dostalo poriadne veľkú dávku jedla, tak ako bolo zvyknuté, pritom je to len pocit navodený vďaka jej schopnosti napučať a dlho udržať pocit sýtosti. Ďalší bonus je, že urýchli trávenie, takže to, čo do seba dáte, rýchlo zase pôjde z tela von. A nebude vás trápiť zápcha, neželaný efekt mnohých diét.

Majorán ju umravní

Existujú dva druhy vlákniny. Rozpustná, ktorá sa v črevách celkom rozpustí, a nerozpustná, ktorá v nich, hlavne v spojení s vodou, napučí. Má výhodu, že vďaka znásobenému objemu máte dlho pocit sýtosti, nevýhoda je, že môže nadúvať. Preto je dobré kombinovať ju napríklad s majoránom, ktorý neželaný efekt trochu potlačí.

Vlákninové bomby

Ktoré potraviny obsahujú najviac vlákniny? Určite strukoviny, karfiol, kel, zeler, cuketa, ľanové a semienka chia, orechy, celozrnné obilniny, zemiaky, ovocie… Okrem toho, že pomôžu schudnúť, upravujú aj cholesterol, znižujú riziko kardiovaskulárnych chorôb, cukrovky, dokonca chránia pred niektorými nádormi. A čo sú vyslovene vlákninové bomby?
Sušené figy, slivky a marhule – výborne pomáhajú pri zápche
Kukurica – je plná minerálov. Môžete ju jesť aj vo forme neochutených pukancov.
Mandle – sú veľmi zdravé, ale majú dosť kalórií. Nikdy ich nepripravujte na oleji a nelúpte ich.
Jablká – posilnia imunitný systém, viažu ťažké kovy.
Hrušky – najviac prospešných látok je v šupke, preto ich nešúpte. Majú močopudné účinky a sú plné sacharidov, preto uspokoja chuť na sladké.
Hnedá ryža – má oveľa viac vlákniny než biela ryža, na jej špecifickú chuť si však treba zvyknúť. Nesmiete ju rozvariť.
Celozrnné pečivo – na rozdiel od bielej múky má všetky cenné živiny.
Šošovica, cícer, fazuľa – ak máte sklon k plynatosti, uprednostňujte tmavšie druhy fazule a k bielej sa dopracujte postupne. Nezabudnite ani na červenú šošovicu.
Brokolica – je veľmi zdravá, no vyžaduje minimálnu tepelnú úpravu, lebo stráca cenné vlastnosti.
Pohánka – zvyšuje pevnosť cievnych stien.
Avokádo – má najviac vitamínu C zo všetkých plodín a je plné zdravých olejov.

Nedarí sa vám schudnúť po sviatkoch? Vyskúšajte 5 dní v štýle makrobiotiky



 

Naj z glancu

 

Vaše diétne tipy

Výkonný spaľovač tukov: 3 suroviny, vďaka ktorým oblečiete obľúbené džínsy

S hrôzou ste po lete zistili, že neoblečiete svoje obľúbené džínsy alebo...
 

Načasujte si chudnutie: Vieme, kedy a čo jesť aby vaše kilá zmizli

Ruku na srdce. Snažíte sa jesť pravidelne alebo vám stačia len dve jedlá...
 

Manukové tajomstvo: Vyskúšajte diétne tipy tenistu Novaka Djokoviča

Za skvelú formu vďačí manukovému medu.
 

Menej kalórií = viac kíl dole: 10 superpotravín, ktoré majú menej ako 250 kJ

Chcete schudnúť? Zostavte si chutný jedálny lístok s minimálnou energetickou,...
 

Máte po 40tke? 5 najčastejších chýb, prečo ženy v tomto veku nevedia schudnúť

Snažíte sa bez úspechu? Možno robíte niektorú z týchto chýb. Prehodnoťte...