Dátum: Štvrtok 08.12.2016 Dnes oslavuje:

Marína Zajtra: Izabela

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Maškrťte zdravo: Skúste celozrnné pečenie

Zdroj: Báječná žena/Zuzana Petrovičová 09. septembra 2012, 09:00
Foto: Profimedia.sk Ilustračná fotografia

Máte chuť upiecť niečo zdravšie? Poradíme vám, ako na koláče s celozrnnej múky a s prírodnými sirupmi.

Celozrnná múka má oveľa viac zdraviu prospešných látok, je lepšie stráviteľná a zasýti na dlhší čas. Dokonca už pri nahradení jednej štvrtiny množstva môžete pocítiť jej blahodarné účinky na váš tráviaci systém. Oplatí sa vám vyskúšať rôzne druhy pšeničnej múky, napríklad špaldovú. Ak máte možnosť, nakupujte múku v biokvalite, nie sú v nej totiž pesticídy. V každom prípade však myslite na to, že celozrnná múka sa rýchlejšie kazí. Je to preto, lebo sa do nej melie okrem zŕn a šupiek aj klíček, ktorý obsahuje oleje. Múku skladujte na chladnom mieste do 15 stupňov Celzia, sledujte dátum spotreby a nerobte si priveľké zásoby.

Nepotrebujete nové recepty

Stačí vám upraviť svoje obľúbené a overené koláče. Na začiatok skúste nahradiť štvrtinu alebo tretinu hladkej múky jemne mletou celozrnnou. Postupne môžete pridávať viac, prípadne experimentovať aj s ovsenými vločkami a otrubami. Pripravte sa však na zásadnú zmenu. O čo viac použijete celozrnnej múky, o to viac budete musieť zvýšiť obsah tekutín.

Zabudnite na biely cukor

Väčšina odborníkov na výživu ho označuje za sladký jed. Naučte sa preto využívať buď trstinový cukor, alebo prírodné sladké sirupy, napríklad agávový či javorový. Vhodný je aj pravý včelí med. Biely rafinovaný cukor môžete vo svojich receptoch ľubovoľne nahradiť rovnakým množstvom hnedého trstinového cukru alebo uvedenými sirupmi. Takéto pečenie je síce drahšie, ale ak vám záleží na zdraví vašej rodiny a najmä detí, pečte radšej menej, ale s čo najzdravšími surovinami.

Sušienky

Zmiešajte 110 g celozrnnej hladkej múky a 80 g hladkej múky s 1 lyžičkou jedlej sódy, so štipkou soli, štipkou strúhaného muškátového oriešku a s lyžičkou mletej škorice. V druhej nádobe vyšľahajte 2 lyžice masla, 60 ml oleja, 55 g tmavého trstinového cukru a 3 lyžice kryštálového cukru. Pridajte 1 vajíčko, 1 mrkvovú alebo jablčnú detskú výživu a 1 lyžičku vanilkového extraktu. Prešľahajte a prisýpajte postupne sypkú zmes. Celé to trvá asi dve minúty. Nakoniec ručne vmiešajte pol hrnčeka ovsených vločiek, pol hrnčeka cereálnych lupienkov a za hrsť sušených brusníc a nasekaných orechov. Z lepkavého cesta robte lyžičkou na plech vystlaný papierom kopčeky, ktoré zvrchu trochu stlačte. Pečte v rúre rozohriatej na 175 stupňov Celzia asi 12 minút. Sušienky majú byť zapečené, ale vnútri mäkké.

Ovocný koláč

Budete potrebovať 150 g celozrnnej hladkej múky, 75 g masla, 1 žĺtok, 55 g agávového sirupu, 1 lyžičku vanilkového extraktu, štipku soli a 1 lyžičku sladkej smotany. Rozmixujte múku s maslom a pridajte ostatné suroviny. Z cesta sformujte guľu a nechajte ju zabalenú vo fólii pol hodiny postáť v chladničke. Potom rozvaľkajte a vložte do formy s papierom na pečenie. Popichajte a dajte predpiecť asi na 15 minút. Poukladajte ľubovoľné ovocie alebo udusené jablká. Posypte mrveničkou z 55 g celozrnnej múky, zo 40 g masla, 25 g trstinového cukru a 2 lyžíc ovsených vločiek. Dopečte ďalších 40 minút. ZUZANA PETROVIČOVÁ, foto profimedia.sk/CORBIS



 

Naj z glancu

 

Vaše diétne tipy

Anna a jej tajomstvo na boj s tukom: Pod jej dozorom schudla klientka 47 kíl!

Pribrala som štyri konfekčné veľkosti – hovorí Anna Stráňavská (48). Schudla...
 

Stihnite to do Vianoc: Vylepšite si svoju figúru 2 lyžicami tohto zázraku

Aj vy sa čudujete, kde sa vzal ten faldík na bruchu? Do Vianoc s ním ešte stíhate...
 

Nedarí sa vám schudnúť? Za vašu hmotnosť nemôže ani vek ani boľavé kolená

Málo pohybu, zlá životospráva a takmer žiaden šport. Spoznali ste sa? Aj...
 

Netrápte sa diétami: 5 prírodných spaľovačov tukov, o ktorých musíte vedieť!

Pri pohľade na váhu sa chytáte za hlavu, že je najvyšší čas začať niečo robiť?...
 

Diéta na zohriatie: V chladných dňoch si naservírujte zeler a čakanku!

Čo by ste mali teraz jesť, aby ste mali dostatok živín a nepribrali?