Tip redakcii
 

Mrkvová diéta: Za týždeň sa zbavíte prebytočných kíl

Odrazili sa večerné grilovačky na vašej línii? Nasaďte si týždennú mrkvovú diétu. Spolieha sa na ňu aj česká herečka Mahulena Bočanová, keď sa na ňu nalepí nejaké to kilo navyše.

26. júla 2013, 10:00
Na týždennú mrkvovú diétu sa spolieha aj česká herečka Mahulena Bočanová.

Na týždennú mrkvovú diétu sa spolieha aj česká herečka Mahulena Bočanová.

Autor: Archív

Vďaka mrkvovej diéte môžete za týždeň zhodiť od dvoch do šiestich kíl. Dlhšie ju však určite nedržte! Jednostranná strava je pre organizmus vhodná len na krátky čas. Na rýchle schudnutie je však ideálna.

Oranžová má zelenú

Mrkvová diéta funguje na princípe výrazného zníženia kalórií, keďže mrkva má nízku energetickú hodnotu. Navyše má vysoký podiel vlákniny, ktorá pomáha rýchlemu odbúravaniu tuku a znižuje pocit hladu. Preto môžete počas diéty zjesť akékoľvek množstvo mrkvy, surovej alebo uvarenej. Vždy ju ale dochuťte lyžičkou panenského olivového oleja, aby telo dokázalo spracovať cenný vitamín A.

Povolené a zakázané

Najväčší úbytok hmotnosti dosiahnete, ak budete jesť výhradne mrkvu ochutenú malým množstvom olivového či sezamového oleja, citrónom, štipkou soli, prípadne troškou strúhaného zeleného jablka. Miernejšia verzia povoľuje celozrnné pečivo, chudé mäso, nízkotučné mliečne výrobky a ovocie. Absolútne však zabudnite na alkohol, biele pečivo, sladkosti a živočíšne tuky.

Neprežeňte to!

Mrkva je bohatým zdrojom karoténu, vitamínov skupiny B, C, D, E a K. Telu dodá vápnik, horčík, kremík, fosfor a síru. Je účinným antioxidantom, neutralizuje v tele voľné radikály a odvádza toxíny, ktoré spôsobujú rakovinu. Spomaľuje starnutie pokožky, navyše pôsobí blahodarne na zrak a znižuje krvný tlak.

Napriek týmto pozitívam, mrkvovú diétu nedržte dlhšie než týždeň! Pre nedostatok bielkovín a sacharidov si zaťažíte obličky, ubudne vám zo svalovej hmoty a budete pociťovať únavu. Takisto hrozí zápcha, hnačka a žalúdočné ťažkosti a veľké množstvo karoténu môže spôsobiť žlto-oranžový nádych pokožky či očného bielka.

Jedálny lístok

Mrkvu môžete jesť surovú, nakrájanú na hranolčeky, strúhanú. Môžete ju odšťaviť, spraviť z nej kokteil, variť ju, udusiť alebo zapiecť. Ideálne je kombinovať teplé pokrmy s odšťavenou mrkvou a chrúmaním očistenej mladej mrkvy, kedykoľvek pocítite hlad.

Prísna verzia

Držte ju maximálne štyri dni, potom prejdite na miernejšiu verziu.

Raňajky: šálka čerstvej mrkvovej šťavy a strúhanej mrkvy ochutenej citrónom a olivovým olejom

Obed: šálka čerstvej mrkvovej šťavy, strúhanej mrkvy, nízkotučný jogurt a celozrnná žemľa alebo plátok celozrnného chleba

Večera: pohár čerstvej mrkvovej šťavy a miska ochutenej strúhanej mrkvy

Celý deň jedzte surovú mrkvu vždy, keď pocítite hlad, a môžete zjesť jedno zelené jablko denne.

Miernejšia verzia

Raňajky: šálka mrkvovej šťavy alebo kokteilu, strúhaná mrkva ochutená citrónom či strúhaným jablkom, grilovaný plátok celozrnného chleba pokvapkaný olivovým olejom a potretý cesnakom na spôsob hrianky

Desiata: mrkvová šťava alebo kokteil

Obed: mrkvová polievka, dusená karotka s hráškom, jeden zemiak upečený v šupke, lyžica nízkotučného tvarohu alebo jogurtu s bylinkami alebo uvarená a roztlačená mrkva na spôsob zemiakovej kaše, grilovaný plátok chudého mäsa, zeleninový šalát alebo uvarené mladé mrkvičky pokvapkané olivovým olejom, ochutené soľou a bylinkami

Olovrant: nastrúhaná mrkva s jednou nastrúhanou hruškou alebo so zeleným jablkom, lyžica ovsených vločiek, lyžička medu

Večera: pečená mrkva s cviklou pokvapkaná olivovým olejom, troškou medu, citróna, posypaná lyžicou posekaných semiačok alebo orechov – s výnimkou búrskych alebo šalát z uvarenej cvikly s postrúhanou mrkvou, plátkami pomaranča alebo z grapefruitu, ochutený jogurtom, bylinkami a semiačkami a olivovým či sezamovým olejom

Mrkvový kokteil 


Potrebujete: 150 g mrkvy, 150 ml vody alebo minerálky, 50 ml bieleho jogurtu, šťava z polovice citróna, pol lyžičky olivového oleja, pol lyžičky hroznového cukru alebo medu

Postup: Mrkvu rozmixujeme, pridáme ostatné zložky a dáme vychladiť.

Mrkvová polievka

Potrebujeme: viazaničku mrkvy, soľ, 1 lyžičku olivového oleja, muškátový oriešok, mleté biele korenie, trochu kurkumy alebo strúhaného zázvoru, 3 lyžice sušeného sójového mlieka, 1 lyžičku balzamového octu (nemusí byť)

Postup: Mrkvu očistíme, nakrájame na kúsky a uvaríme domäkka. Ak použijeme zázvor, postrúhame ho a pridáme k mrkve. Uvarenú mrkvu rozmixujeme s malým množstvom vody, aby sme dosiahli krémovú konzistenciu. Osolíme, okoreníme a dochutíme sójovým mliekom, prípadne balzamovým octom.

Autor: Šarm/Barbora Dvořáková
 


 

Vaše diétne tipy

Strava ma vyliečila, tvrdí autorka stravovacieho hitu Antónia Mačingová. Naozaj to funguje u každého?

„Keď ma lekárka otestovala, zistila, že som alergická hádam na všetko…...
 

TAKTO to robí Dara Rolins! Ženy sa chcú obliekať ako ona, mať jej postavu aj frajera. Speváčka svoje finty netají

Návod, ako vyzerať skvele, poskytla Dara Rolins (44) opäť vo svojom novom...
 

Ryža pri chudnutí? Prečo nie! Táto 1 surovina zníži jej obsah kalórií

Zahájili ste boj s kilami navyše? Ak ste na druhú koľaj dočasne odsunuli...
 

SCHUDLA 45 kíl a dnes si už na sladkosti ani nespomenie. Miriam prezradila, ako sa jej to podarilo

V šou Extrémne premeny Slovensko sa podarilo zmeniť životný štýl aj bývalej...
 

Rudo urobil pred svadbou to, čo robia budúce nevesty. Životnú zmenu si nevie vynachváliť!

Keď sa dnes už manželov Kučákovcov spýtate, kedy sa dali dokopy, Rudo okamžite...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.