Dátum: Nedeľa 04.12.2016 Dnes oslavuje:

Barbora Zajtra: Oto

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Najväčšie diétne mýty: Cukor je ešte horší ako alkohol

Zdroj: EMMA/ Barbora Daxner 01. januára 2013, 08:00
Foto: Profimedia.sk Sladké jedlá vraj spôsobujú závislosť

"Cukor je zákernejší než alkohol. Je to droga dnešnej doby,“ varuje najznámejší foodbloger Viktor Klimo.

Gastronómia je v móde tak ako ešte nikdy predtým. Len sa obzrite okolo seba. Poznáte hádam niekoho, kto by sa nezaujímal o jedlo? Koľko vašich kamošiek fičí na foodblogoch, hltá relácie o varení a z dovolenky si nosí exotické ingrediencie? Napriek tomu o jedle nevieme nič. Viktor Klimo, zakladateľ kulinárskej biblie delikatesy.sk, sa nám zakorenené mýty o gastronómii nehanbí vmiesť priamo do tváre. Ste pripravené?

Mýtus č.1: Musíme jesť

Vďaka nonstop otvoreným supermarketom a dostatku jedla sme sa stali jeho otrokmi. Nesúhlasíte? Vyskúšajte dnes vynechať obed a pochopíte. Žalúdok nepotrebuje veľké množstvá, len si ho umelo rozťahujete. Ani v prírode nie je sýtosť bežná. Ak zvieratá žijú v blahobyte, nebezpečne sa premnožia. Pôstne dni majú svoj význam. Naučte sa to a prestanete byť otrokom.

Mýtus č. 2: Jedlo musí byť hneď

Ak čakáte, máte záruku, že jedlo je čerstvo pripravené. Mali by ste sa učiť od Talianov, u nich je návšteva reštaurácie zážitkom. Takže – čakajte a nepodporujte varenie z polotovarov. Ak má jedálny lístok hrúbku rozprávkovej knižky a názvy jedál sú zašifrované, čerstvé z toho nebude takmer nič.

Mýtus č. 3: Kvalita je drahá

Nie z hľadiska peňazí, príprava je náročná na čas a vôľu. Kvalitnú bryndzu nekúpite v supermarkete, musíte za ňou vycestovať na farmu. To isté platí o káve. Za tridsať eur dostanete kilo špičkovej arabicy. Toľko vás vyjde aj kilo instantnej kávy. Kvalitná arabica vás navyše stojí len výlet do pražiarní.

Mýtus č.4: Zlé tuky

Neškatuľkujte jedlo na prospešné a škodlivé, tučné a diétne. Jedlo je všetko, čo sa nachádza na tanieri. Záleží na tom, kedy ho jete, s čím ho jete a čo popritom robíte. Či jete bôčik pri počítači, alebo v pauze pri makaní v bani. V prvom scenári je bôčik nezdravým jedlom, z ktorého priberiete, v druhom drahocenným zdrojom energie.

Mýtus č. 5: Čokoláda je návyková

Ľudská energia by mala pochádzať najmä z tukov, nie z cukrov. Tie ovplyvňujú nálady. Rafinovaný biely cukor má rovnaké účinky a môže od neho vzniknúť závislosť ako od kokaínu. Ako to funguje? V tele máme viac baktérií než vlastných buniek. Bez baktérií ako laktobacily by sme napríklad nevedeli stráviť potravu. Jedna z nich, candida, pomáha štiepiť cukry. Vedľajším produktom pri tomto procese je etylalkohol, teda čistý alkohol. Zjednodušene povedané, keď candidu poriadne nakŕmite cukrom, odmení vás stopovým množstvom alkoholu a dobrá nálada je na svete!

Keď cukor nedodáte, dá vám vyžrať abstinenčné príznaky. Vďaka cukru máme návaly energie, ktoré potom zasa rýchlo klesajú a musíme ich doplniť, aby sme si udržali tempo. Skúste jazdiť s autom tak, že budete neustále pridávať plyn, brzdiť, pridávať plyn. O chvíľu by ste ho mohli zaviesť na šrotovisko. Presne to však robíte svojmu telu.

Mýtus č.6: Zas až toľko sa nestane, keď...

Ak k cukru pridáte farbivá a konzervanty, namiešate celkom dobrý fet. Šéf potravinárskej inšpekcie rozprával, ako jeho dieťa na návšteve zjedlo celý balíček cukríkov. Stalo sa hyperaktívnym a malo rozšírené zreničky presne tak, ako keby užilo extázu.

Kto je Viktor Klimo?

Po škole si zbalil kufre a s manželkou odcestovali do Austrálie. Kamarát zo školy mu dohodil miesto v marockej reštaurácii. Vypracoval sa od piky. Najprv len umýval riad a pripravoval suroviny do kuchyne. Za deň očistil a pokrájal aj desať kíl. Po vyše roku sa dostal do najstaršej talianskej kaviarne v Sydney, založil ju bývalý austrálsky šampión v boxe a rodák z Ríma, Luigi „Gigi“ Coluzzi.

Tak pričuchol ku káve. Ale aj po návrate z Austrálie Viktor ostal v lahodnom svete jedla a káv. „Počas vysokej školy sme so spolužiakmi organizovali spoločné večere. Všetci si neustále pýtali odo mňa recepty, tak som sa rozhodol založiť na internete receptár. Aby som nemusel stále niekomu prácne opisovať na papieriky postupy varenia. Vznikol z neho blog o varení v denníku a to už bol len krôčik k samostatnosti na www.delikatesy.sk.



 

Naj z glancu

 

Vaše diétne tipy

Netrápte sa diétami: 5 prírodných spaľovačov tukov, o ktorých musíte vedieť!

Pri pohľade na váhu sa chytáte za hlavu, že je najvyšší čas začať niečo robiť?...
 

Diéta na zohriatie: V chladných dňoch si naservírujte zeler a čakanku!

Čo by ste mali teraz jesť, aby ste mali dostatok živín a nepribrali?
 

Maximálny účinok za minimum času: Schudnite za 5 dní 3 kilá s týmto nápojom

Potrebujete sa rýchlo dostať do obľúbených šiat? Vyskúšajte tento super...
 

Orechové maslo: Doma si ho urobíte za pár minút a zaženie chuť na sladké

Chcete spraviť niečo pre svoje zdravie? Nahraďte živočíšne tuky orechovým...
 

Premôžte neprekonateľnú chuť na sladké: Stačí, ak si osvojíte tieto návyky!

Bojujete a vždy boj prehráte? Vieme, ako si určiť hranice a na posedenie...