Dátum: Pondelok 16.01.2017 Dnes oslavuje:

Kristína Zajtra: Nataša

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Nebojte sa vajíčok so slaninou: Sú to najzdravšie raňajky!

Zdroj: ŠARM/ Katarína Čulenová 22. apríla 2013, 13:00
Foto: profimedia.sk Slanina má jeden z najvyšších pomerov bielkovín k tukom zo všetkých potravín: štyri k jednej.

Rána sú ešte chladné, zohrejte sa na úvod dňa vajíčkami so slaninou. Sú to vraj najzdravšie raňajky.

Máme dobrú správu pre všetkých milovníkov démonizovanej slaniny. „Medzinárodný časopis Obesity publikoval štúdiu expertov z Alabamy, podľa ktorej sú vajíčka so slaninou najzdravšími raňajkami. Prvé jedlo vraj programuje náš metabolizmus a rozhoduje o jeho fungovaní počas dňa. Tučné jedlo na začiatku preto znamená, že telo bude rýchlejšie odbúravať a tráviť tuky.

Kto si dopraje ráno množstvo sacharidov, jeho telo môže prestať s aktivitami štiepiacimi tuky, čo postupne vedie k vzniku obezity, ochoreniam srdca a diabetu,“ hovorí PhDr. Iveta Pochylá, odborníčka na životosprávu a chudnutie. Okamžite však dodáva: „Slanina nepatrí na tanier každé ráno a treba ju kombinovať so správnymi potravinami!“

S vitamínom C

Aby ste si mohli slaninu dopriať, dodržte tieto pravidlá: 1. Denný príjem soli treba udržiavať na úrovni 1,5 až 2,3 gramu. Slanina je bohatá na soľ, preto ak ste si ju dopriali ráno, počas zvyšku dňa už uprednostňujte len čerstvé potraviny bez prídavných látok a konzervantov. 2. Bojíte sa karcinogénnych látok? Je pravda, že mikroorganizmy v tráviacom trakte a v potravinách premieňajú dusičnany na dusitany.

Niektoré z nich vplyvom ďalších chemických procesov tvoria nebezpečné nitrozamíny. Preto sa musí na vyváženie dostať k slovu zelenina plná antioxidantov. Odborníci odporúčajú zapiť slaninové jedlo pomarančovým džúsom ako zdrojom vitamínov. V niektorých krajinách sa do slaniny pridáva vitamín C. Ak máte radi prepečenú slaninu, pridajte si k jedlu papriku, kapustu, brokolicu či šťavu z citrusov.

Proti atakom hladu

„Slanina je cenným zdrojom vitamínov skupiny B, zinku, fosforu, horčíka a železa. Výraznejšie vás zasýti, takže nebudete pociťovať náhle poklesy hladiny cukru a ataky hladu, ako je to pri potravinách plných sacharidov. Obsahuje omega-3 mastné kyseliny, ktoré majú pozitívny vplyv na srdce a cievy, oproti našej strave plnej omega-6 mastných kyselín,“ vymenúva odborníčka. Niektoré výskumy podľa nej poukazujú na to, že pár plátkov slaniny môže ochrániť srdce a cievy pred ochorením a zmierňuje aj prejavy diabetu. Skúste si teda z času na čas dopriať slaninové raňajky.

Tip: Teplý raňajkový šalát Na lyžici olivového oleja orestujte lístky ružičkového kelu. V miske zmiešajte kel, rukolu, nesmažené kúsky slaniny, vlašské orechy a sušené brusnice. Pokvapkajte citrónovou šťavou a podľa uváženia aj olejom, dochuťte čiernym korením. Vyskúšajte slaninu z mangalice, ošípanej, ktorá údajne neobsahuje cholesterol. Má vraj skvelú chuť.



 

Naj z glancu

 

Vaše diétne tipy

Oklamte jouly: 5 tipov ako si udržať a uzde denný energetický príjem

Nemučte sa hladovkou, malé triky dokážu viac.
 

4 nepriatelia štíhlej línie: TIETO potraviny už viac neraňajkujte

Raňajkujete či vôbec? To, čím odštartujete deň môže do veľkej miery ovplyvniť...
 

Osvojte si overené triky: TAKTO sa konečne dopracujete k štíhlejšej postave

Nezačnite nový rok diétou, ktorú o pár dní aj tak porušíte.
 

Diéta šťastia: Naservírujte si antistresové maškrty a energizujúci obed

Prežívate stresové obdobie? Vyskúšajte diétu, ktorá uvoľňuje napätie,...
 

Drinky, ktoré naštartujú váš metabolizmus: Namixujte si zdravé smoothie!

Prehnali ste to cez sviatky s dobrotami? Vaše telo potrebuje detox a naštartovať...