Tip redakcii
 

Nedarí sa vám schudnúť? Skúste to s vlákninou

Ak sa vám nedarí schudnúť alebo si potrebujete upraviť zažívanie, mali by ste zvýšiť príjem vlákniny. Poradíme vám, ktoré potraviny jej obsahujú najviac.

13. februára 2013, 13:00
Vláknina je prospešná pri zhadzovaní nadbytočných kíl a pomáha nám udržiavať si pevné zdravie.

Vláknina je prospešná pri zhadzovaní nadbytočných kíl a pomáha nám udržiavať si pevné zdravie.

Autor: Profimedia.sk

S pojmom vláknina sa stretávame pomerne často. Je prospešná pri zhadzovaní nadbytočných kíl a pomáha nám udržiavať si pevné zdravie. Čo to však tá vláknina je, čím nám prospieva a koľko jej potrebujeme?

Vláknina je nestráviteľná a tiež kaloricky nevyužiteľná zložka z rastlinných zdrojov. Potraviny, ktoré sú bohaté na vlákninu, sú ideálne pri diétach, pretože navodzujú pocit sýtosti a pritom neobsahujú žiadnu energiu. Vláknina navyše pomáha pohybu potravy v tráviacej sústave.

Vláknina tiež znižuje hladinu cholesterolu, znižuje riziko srdcových chorôb, cukrovky a niektorých druhov rakoviny.

Pozor, s vlákninou to však nepreháňajte, pretože pri nadmernom príjme môže dôjsť k plynatosti a hrozí tiež riziko zníženia vstrebávania niektorých minerálov zo stravy. Väčšina ľudí jej však má nedostatok. Denne by jej mal dospelý človek prijať 20 až 35 gramov.

Predstavujeme vám potraviny, ktoré sú bohaté na vlákninu.

Celozrnné pečivo

Ako je už dobre známe, tmavé celozrnné pečivo je zdravšie ako biele. V celozrnnej múke sú zachované všetky živiny, ktoré sa skrývajú vo vonkajšom obale zrna. Celozrnné pečivo preto obsahuje veľa vitamínov, minerálov, esenciálnych mastných kyselín a tiež vlákninu.

Ovsené vločky

Ovsené vločky obsahujú špeciálny druh vlákniny, ktorá znižuje hladinu cholesterolu a posilňuje imunitný systém. Vločky sú tiež bohaté na bielkoviny, vitamín B1, B6 a E, železo a vápnik. Jedna šálka ovsených vločiek obsahuje asi 8 gramov vlákniny. Výborne chutia spolu s jogurtom.

Pohánka

Ďalším zdrojom vlákniny je pohánka, ktorá je bohatá aj na vitamíny a minerálne látky. Obsahuje tiež látku rutín, ktorá má priaznivý vplyv na kardiovaskulárny systém, zvyšuje pevnosť cievnych stien a pomáha v prevencii a liečbe kŕčových žíl. 

Jablko

Jablko obsahuje veľmi málo kalórií, no je dobrým zdrojom vlákniny a vitamínu C, ktorý posilňuje imunitný systém. Jablká sú tiež plné minerálnych látok ako draslík, vápnik, fosfor a železo.

Fazuľa

Takmer všetky druhy fazule sú bohaté na vlákninu, bielkoviny a železo. Päťdesiat gramov červenej fazule obsahuje asi osem gramov vlákniny. Čím je fazuľa tmavšia, tým sú jej bielkoviny stráviteľnejšie. Keďže konzumácia fazule môže spôsobiť nafukovanie a zažívacie problémy, odporúčame zvykať si na jej príjem postupne. Začnite s čo najtmavšou, prejdite na červenú a na koniec si nechajte bielu.

Brokolica

Brokolica patrí k veľmi zdravým potravinám. Pomáha bojovať proti rakovine a obsahuje veľké množstvo vlákniny. Z jednej šálky varenej brokolice získate približne 5 gramov tejto látky. Brokolicu je potrebné šetrne pripraviť, pretože varením stráca zdraviu prospešné látky.

Avokádo

Na vlákninu je bohatá aj dužina avokáda. Dve lyžice avokáda obsahujú asi 2 gramy vlákniny a celý plod asi 8 gramov. Je tiež dobrým zdrojom zdravých tukov, ktoré pomáhajú znižovať cholesterol a riziko srdcových chorôb. Navyše, zo všetkých druhov ovocia obsahuje najviac vitamínu E.

Autor: glanc.sk
 


 

Vaše diétne tipy

Známej speváčke šaman zachránil život. Prečo takto skončila?

Marcella Molnárová (52) tvrdí, že ani v tomto veku sa nemusí v jedle obmedzovať....
 

Máte radi husté polievky a omáčky? Vyskúšajte namiesto múkovej zápražky sliz

Hľadáte ideálnu diétnu potravinu? Uvarte si okru.
 

Čitateľky, ktoré chudli so Šarmom: Opäť majú chuť žiť!

Naše čitateľky Martina Konfederáková (38) a Anna Krupská (57) po dvojmesačnom...
 

Podovolenkový detox: Nápoj z 2 surovín prečistí črevá a naštartuje trávenie

Prehnali ste to s dobrotami počas dovolenky? Vráťte telo do normálu pomocou...
 

Špecialistka na zdravú výživu Tina Zlatoš Turnerová radí: Hladovka je prospešná!

Niektorí špecialisti na zdravú výživu tvrdia, že by sme mali jesť päťkrát...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.