Dátum: Štvrtok 08.12.2016 Dnes oslavuje:

Marína Zajtra: Izabela

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Nedarí sa vám schudnúť? Skúste to s vlákninou

Zdroj: glanc.sk 13. februára 2013, 13:00
Foto: Profimedia.sk Vláknina je prospešná pri zhadzovaní nadbytočných kíl a pomáha nám udržiavať si pevné zdravie.

Ak sa vám nedarí schudnúť alebo si potrebujete upraviť zažívanie, mali by ste zvýšiť príjem vlákniny. Poradíme vám, ktoré potraviny jej obsahujú najviac.

S pojmom vláknina sa stretávame pomerne často. Je prospešná pri zhadzovaní nadbytočných kíl a pomáha nám udržiavať si pevné zdravie. Čo to však tá vláknina je, čím nám prospieva a koľko jej potrebujeme?

Vláknina je nestráviteľná a tiež kaloricky nevyužiteľná zložka z rastlinných zdrojov. Potraviny, ktoré sú bohaté na vlákninu, sú ideálne pri diétach, pretože navodzujú pocit sýtosti a pritom neobsahujú žiadnu energiu. Vláknina navyše pomáha pohybu potravy v tráviacej sústave.

Vláknina tiež znižuje hladinu cholesterolu, znižuje riziko srdcových chorôb, cukrovky a niektorých druhov rakoviny.

Pozor, s vlákninou to však nepreháňajte, pretože pri nadmernom príjme môže dôjsť k plynatosti a hrozí tiež riziko zníženia vstrebávania niektorých minerálov zo stravy. Väčšina ľudí jej však má nedostatok. Denne by jej mal dospelý človek prijať 20 až 35 gramov.

Predstavujeme vám potraviny, ktoré sú bohaté na vlákninu.

Celozrnné pečivo

Ako je už dobre známe, tmavé celozrnné pečivo je zdravšie ako biele. V celozrnnej múke sú zachované všetky živiny, ktoré sa skrývajú vo vonkajšom obale zrna. Celozrnné pečivo preto obsahuje veľa vitamínov, minerálov, esenciálnych mastných kyselín a tiež vlákninu.

Ovsené vločky

Ovsené vločky obsahujú špeciálny druh vlákniny, ktorá znižuje hladinu cholesterolu a posilňuje imunitný systém. Vločky sú tiež bohaté na bielkoviny, vitamín B1, B6 a E, železo a vápnik. Jedna šálka ovsených vločiek obsahuje asi 8 gramov vlákniny. Výborne chutia spolu s jogurtom.

Pohánka

Ďalším zdrojom vlákniny je pohánka, ktorá je bohatá aj na vitamíny a minerálne látky. Obsahuje tiež látku rutín, ktorá má priaznivý vplyv na kardiovaskulárny systém, zvyšuje pevnosť cievnych stien a pomáha v prevencii a liečbe kŕčových žíl. 

Jablko

Jablko obsahuje veľmi málo kalórií, no je dobrým zdrojom vlákniny a vitamínu C, ktorý posilňuje imunitný systém. Jablká sú tiež plné minerálnych látok ako draslík, vápnik, fosfor a železo.

Fazuľa

Takmer všetky druhy fazule sú bohaté na vlákninu, bielkoviny a železo. Päťdesiat gramov červenej fazule obsahuje asi osem gramov vlákniny. Čím je fazuľa tmavšia, tým sú jej bielkoviny stráviteľnejšie. Keďže konzumácia fazule môže spôsobiť nafukovanie a zažívacie problémy, odporúčame zvykať si na jej príjem postupne. Začnite s čo najtmavšou, prejdite na červenú a na koniec si nechajte bielu.

Brokolica

Brokolica patrí k veľmi zdravým potravinám. Pomáha bojovať proti rakovine a obsahuje veľké množstvo vlákniny. Z jednej šálky varenej brokolice získate približne 5 gramov tejto látky. Brokolicu je potrebné šetrne pripraviť, pretože varením stráca zdraviu prospešné látky.

Avokádo

Na vlákninu je bohatá aj dužina avokáda. Dve lyžice avokáda obsahujú asi 2 gramy vlákniny a celý plod asi 8 gramov. Je tiež dobrým zdrojom zdravých tukov, ktoré pomáhajú znižovať cholesterol a riziko srdcových chorôb. Navyše, zo všetkých druhov ovocia obsahuje najviac vitamínu E.



 

Naj z glancu

 

Vaše diétne tipy

Anna a jej tajomstvo na boj s tukom: Pod jej dozorom schudla klientka 47 kíl!

Pribrala som štyri konfekčné veľkosti – hovorí Anna Stráňavská (48). Schudla...
 

Stihnite to do Vianoc: Vylepšite si svoju figúru 2 lyžicami tohto zázraku

Aj vy sa čudujete, kde sa vzal ten faldík na bruchu? Do Vianoc s ním ešte stíhate...
 

Nedarí sa vám schudnúť? Za vašu hmotnosť nemôže ani vek ani boľavé kolená

Málo pohybu, zlá životospráva a takmer žiaden šport. Spoznali ste sa? Aj...
 

Netrápte sa diétami: 5 prírodných spaľovačov tukov, o ktorých musíte vedieť!

Pri pohľade na váhu sa chytáte za hlavu, že je najvyšší čas začať niečo robiť?...
 

Diéta na zohriatie: V chladných dňoch si naservírujte zeler a čakanku!

Čo by ste mali teraz jesť, aby ste mali dostatok živín a nepribrali?