Tip redakcii
 

Nič nejete, no ani nechudnete? Máte lenivý metabolizmus

Takmer nič nejete a vôbec nechudnete? Nespaľujete. Naštartujte svoj lenivý metabolizmus.

23. januára 2013, 12:00
Prebuďte svoj lenivý metabolizmus

Prebuďte svoj lenivý metabolizmus

Autor: Profimedia.sk

Ale pozor! Nie tak, že radikálne znížite energetický príjem. Váš rafinovaný metabolizmus si pomyslí, že sa blýska na chudobnejšie časy, preto spomalí spaľovanie tukov a energiu si začne ukladať do zásoby. Odborníci radia, že by ste mali prijať najmenej toľko energie, koľko spálite pri celodennom leňošení v posteli. Napríklad: ak ste štyridsiatnička, meriate 165 cm a vážite 68 kg, denne potrebujete prijať aspoň 5 600 kJ.

Zahriať a dotankovať

Ani ranné vynechávanie jedla neprispieva k chudnutiu, skôr naopak. Keď sa naraňajkujete, váš vnútorný termostat sa zahreje na pracovnú teplotu a postará sa o dobré spaľovanie prijatej energie po celý deň. Pozor si dávajte na to, co jete. Biele pečivo s maslom a džemom vymeňte za ovsenú kašu s mandľami a ovocím alebo za müsli s medom a vlašskými orechmi.

Večné dietárky robia zásadnú chybu, keď jedia nepravidelne a veľa. Najjednoduchší spôsob chudnutia - menšie porcie, ale často. Váš metabolizmus totiž udrží celý deň v chode práve jedlo. Ale to neznamená, že sa máte neustále niečím napchávať. Trik spočíva v malých porciách, pričom jedna by nemala obsahovať viac ako 1200 kJ.

Hlad má veľké oči

V tele funguje špeciálny kuriér, ktorý prenáša informácie medzi žalúdkom a mozgom. Keď začnete jest, žalúdok vysiela mozgu signály, že ho práve napĺňate potravou. Informácia, že je žalúdok dostatočne plný, však docestuje do mozgu najskôr po 15 až 20 minútach. Ak jete príliš rýchlo, žalúdok nemá dosť času, aby informoval mozog, že už je naplnený. A práve to vedie k prejedaniu. Keď budete jesť pomaly, podarí sa vám kontrolovať veľkosť porcií, prípadne aj znížiť množstvo jedla. Naučíte sa tiež včas zaregistrovať pocit sýtosti.

Znížte hustotu

Existuje ešte jeden spôsob, ako sa najesť dosýta a nepriberať. Znížiť energetickú denzitu, čiže hustotu jedla. Hoci to vyzerá zložito, je to úplne jednoduché. Najprv si musíte uvedomiť rozdiel medzi energetickou hodnotou a energetickou denzitou stravy. Energetickú hodnotu potravín zistíte z ich obalov alebo z kalorických tabuliek.

Udáva sa v kilojouloch alebo v kilokalóriách. Uhorka má energetickú hodnotu 50 kJ/100 g, olej 3 800 kJ/100 g. Ostatné potraviny sa nachádzajú niekde medzi tým. Potraviny však nikdy nejete jednotlivo, ale rôzne ich kombinujete. Energetická hustota je množstvo energie v danom objeme stravy. V praxi to znamená, že by ste mali jest viac nízkoenergetických potravín s väčším objemom.

Spomaľte jedenie, ak...

  • ... zhltnete raňajky skôr ako za 10 minút
  • ... obedujete alebo večeriate kratšie ako štvrť hodiny 
  • ... naberáte veľké kúsky a jedlo si nestačíte vychutnať
  • ... väčšinou dojete skôr ako ostatní pri stole 
  • ... často cítite ťažobu v žalúdku z rýchlo zjedeného jedla.

Radí nutričná poradkyňa Denisa Lysinová

  • Pojem metabolizmus – zjednodušene povedané – zahŕňa všetky chemické reakcie v tele, ktoré nastávajú po trávení a vstrebaní živín z potravy. Jeho hlavnou úlohou je získavanie energie i ostatných látok pre bezchybné fungovanie organizmu. Hladovaniu sa vie prispôsobiť naštartovaním takzvaného šetrenia, keď vystačí aj s malým množstvom energie, čo potom (po skončení obmedzovania), paradoxne, vedie k priberaniu.
  • Sedavým spôsobom života, prejedaním alebo, naopak, vynechávaním jedla, zmenšovaním porcií, neustálym držaním alebo striedaním rôznych pseudodiét, si metabolizmus môžete spomaliť až tak, že ani drastická redukcia kalorického príjmu nebude stačiť na to, aby ste schudli. Telo sa jednoducho naučí vystačiť s málom a každú kalóriu navyše si starostlivo uloží – pre prípad ďalšieho hladovania.
  • Dobrému fungovaniu metabolizmu jednoznačne prospieva stravovanie v pravidelných intervaloch vrátane raňajok; konzumácia jedál bohatých na kvalitné nízkotučné bielkoviny na posilnenie svalovej hmoty, dodržiavanie pravidelného a dostatočného pitného režimu a primeranej fyzickej aktivity. Samozrejmosťou by mala byť denná konzumácia zeleniny, celozrnných výrobkov a mliečnych výrobkov s obsahom probiotík.

Autor: Báječná žena
 
 

 

Vaše diétne tipy

Ivane Christovej sa podarilo schudnúť. Máme pre vás tip, ako to môžete dokázať aj vy!

Bývalá misska nikdy nepatrila medzi vychudnuté krásky a aj za čias najväčšej...
 

Zbavte sa prebytočných kíl správnou vôňou

Už zopár kvapiek oleja vám pomôže odbúrať tuk.
 

V 30tke nosila Petra veľkosť 3XL: Ako sa jej podarilo schudnúť neuveriteľných 60 kíl?

Jedlo víťazilo nad všetkým – prezrádza sesternica herca Mariána Mitaša...
 

Chudnite s prehľadom: 4 diétne omyly, ktorým raz a navždy prestaňte veriť!

Uverili ste niektorým tvrdeniam, čo kedy jesť, aby ste rýchlo schudli?...
 

Obrovská pomoc pre Slovákov na diéte: Táto tabuľka vám výrazne uľahčí život!

Neovládli ste sa a zhltli ste ku káve nugátový croissant? Vychodíte ho za...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.