Tip redakcii
 

Ochutený ocot: Ktorý sa hodí do omáčok a ktorý na chudnutie?

Viete, ktorý druh sa hodí na ovocie, ktorý do omáčky a z ktorého schudnete? Naučíme vás, ako si ich vyrobíte a správne využijete.

30. mája 2013, 10:00
Naučíme vás, ako si vyrobíte vlastný ocot.

Naučíme vás, ako si vyrobíte vlastný ocot.

Autor: Profimedia.sk

Hroznový

Dostanete ho kúpiť ako balzamový ocot. Vynikne s ním chuť šalátov, filé i kačacích pŕs. Ocot z červeného vína ochutí tmavé omáčky a je perfektnou prísadou do marinády na pečené mäso.

Malinový

Ocot z malinového vína nie je bežný, ale ak milujete letné šaláty s ovocím, oplatí sa zohnať si ho. Dobre sa dá kombinovať aj s jemnými omáčkami na hydinové mäso.

Recept: Do 100 ml malinového sirupu primiešajte 150 ml bežného octu a na šiesty deň prefiltrujte. Keďže jeho farba postupne vybledne, môžete ho prifarbiť čerešňovou šťavou alebo potravinárskym farbivom.

Orechový

Chuťovo výrazný ocot pridá „šťavu“ jedlám zo surovej alebo z naparovanej zeleniny a čerstvým šalátom. Oceníte ho aj v marináde na divokú hydinu.

Šalotkový

Vyskúšajte ho napríklad do majonézových šalátov. Podčiarkne jemnú cibuľovú chuť aj bez pridania surovej cibule, ktorá robí mnohým ľuďom tráviace problémy.

Jablkový

Pridajte ho za lyžičku do pohára s vodou a vypite pred každým jedlom alebo po ňom. Kilogramy pôjdu dole samy od seba! Vynikajúci je aj na ovocné šaláty a na zvýraznenie chuti medového melóna. Okrem toho s jablkovým octom vynikne chuť marinovaných rýb a hydiny.

Estragónový

Jeho intenzívna bylinková vôňa osvieži každý zelený listový šalát. Okrem toho sa hodí aj do každej bylinkovej omáčky a dresingu z kyslej smotany.

Ktoré bylinky?

Do vínneho octu môžete naložiť aj bazalku, bobkový list, kôpor, fenikel, medovku, majorán, mätu, rozmarín, tymian, saturejku, pažítku, aníz, rascu, koriander a podobne.

Bylinky nasekajte, vložte do čistých fliaš a zalejte teplým octom. Uzavrite a dajte na slnečné miesto. Po 2 týždňoch preceďte alebo pridajte ďalšie bylinky a nechajte ďalej stáť. Podľa toho, aký aromatický chcete ocot mať.

Ktoré kvety?

Do ovocných šalátov je skvelý kvetinový ocot. Pred tým, než pridáte kvety do octu, ich zbavte stoniek a listov. Môžete vyskúšať všetky jedlé kvety, napríklad čiernu bazu, levanduľu či lístky ruží.

Autor: Báječná žena/Zuzana Petrovičová

video

 


 

Vaše diétne tipy

NAHRADÍ CUKOR aj TUK. Nejde o žiadny zázrak, ale opäť o niečo, čo nám ponúka príroda

Neviete sa rozhodnúť medzi medom, stéviou či javorovým sirupom? Skúste...
 

Neuveriteľné! Toto jedli hollywoodske hviezdy na galavečere odovzdávania ocenení Zlatý glóbus!

Pozrite sa, čo skončilo na ich rozmaznaných jazýčkoch. Žeby im nezáležalo...
 

Brzda pre roztiahnuté žalúdky: Skúste sa desať dní stravovať podľa zakladateľa makrobiotiky

Máme za sebou polovicu januára a vy stále nezačali s diétou, hoci ste si to...
 

TIPY od fitnestrénerov: Tieto dobroty môžete jesť bez výčitiek

Manželia Tina a Vlado Zlatošovci ponúkajú vo svojej knihe aj zdravé recepty....
 

Teraz to vyjde! Začínate nový rok chudnutím? Takto dosiahnete trvalé výsledky

To, ako definitívne skoncovať s nadváhou a tukovými vankúšikmi alebo...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.