Dátum: Pondelok 05.12.2016 Dnes oslavuje:

Oto Zajtra: Mikuláš

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Ochutený ocot: Ktorý sa hodí do omáčok a ktorý na chudnutie?

Zdroj: Báječná žena/Zuzana Petrovičová 30. mája 2013, 10:00
Foto: Profimedia.sk Naučíme vás, ako si vyrobíte vlastný ocot.

Viete, ktorý druh sa hodí na ovocie, ktorý do omáčky a z ktorého schudnete? Naučíme vás, ako si ich vyrobíte a správne využijete.

Hroznový

Dostanete ho kúpiť ako balzamový ocot. Vynikne s ním chuť šalátov, filé i kačacích pŕs. Ocot z červeného vína ochutí tmavé omáčky a je perfektnou prísadou do marinády na pečené mäso.

Malinový

Ocot z malinového vína nie je bežný, ale ak milujete letné šaláty s ovocím, oplatí sa zohnať si ho. Dobre sa dá kombinovať aj s jemnými omáčkami na hydinové mäso.

Recept: Do 100 ml malinového sirupu primiešajte 150 ml bežného octu a na šiesty deň prefiltrujte. Keďže jeho farba postupne vybledne, môžete ho prifarbiť čerešňovou šťavou alebo potravinárskym farbivom.

Orechový

Chuťovo výrazný ocot pridá „šťavu“ jedlám zo surovej alebo z naparovanej zeleniny a čerstvým šalátom. Oceníte ho aj v marináde na divokú hydinu.

Šalotkový

Vyskúšajte ho napríklad do majonézových šalátov. Podčiarkne jemnú cibuľovú chuť aj bez pridania surovej cibule, ktorá robí mnohým ľuďom tráviace problémy.

Jablkový

Pridajte ho za lyžičku do pohára s vodou a vypite pred každým jedlom alebo po ňom. Kilogramy pôjdu dole samy od seba! Vynikajúci je aj na ovocné šaláty a na zvýraznenie chuti medového melóna. Okrem toho s jablkovým octom vynikne chuť marinovaných rýb a hydiny.

Estragónový

Jeho intenzívna bylinková vôňa osvieži každý zelený listový šalát. Okrem toho sa hodí aj do každej bylinkovej omáčky a dresingu z kyslej smotany.

Ktoré bylinky?

Do vínneho octu môžete naložiť aj bazalku, bobkový list, kôpor, fenikel, medovku, majorán, mätu, rozmarín, tymian, saturejku, pažítku, aníz, rascu, koriander a podobne.

Bylinky nasekajte, vložte do čistých fliaš a zalejte teplým octom. Uzavrite a dajte na slnečné miesto. Po 2 týždňoch preceďte alebo pridajte ďalšie bylinky a nechajte ďalej stáť. Podľa toho, aký aromatický chcete ocot mať.

Ktoré kvety?

Do ovocných šalátov je skvelý kvetinový ocot. Pred tým, než pridáte kvety do octu, ich zbavte stoniek a listov. Môžete vyskúšať všetky jedlé kvety, napríklad čiernu bazu, levanduľu či lístky ruží.



 

Naj z glancu

 

Vaše diétne tipy

Netrápte sa diétami: 5 prírodných spaľovačov tukov, o ktorých musíte vedieť!

Pri pohľade na váhu sa chytáte za hlavu, že je najvyšší čas začať niečo robiť?...
 

Diéta na zohriatie: V chladných dňoch si naservírujte zeler a čakanku!

Čo by ste mali teraz jesť, aby ste mali dostatok živín a nepribrali?
 

Maximálny účinok za minimum času: Schudnite za 5 dní 3 kilá s týmto nápojom

Potrebujete sa rýchlo dostať do obľúbených šiat? Vyskúšajte tento super...
 

Orechové maslo: Doma si ho urobíte za pár minút a zaženie chuť na sladké

Chcete spraviť niečo pre svoje zdravie? Nahraďte živočíšne tuky orechovým...
 

Premôžte neprekonateľnú chuť na sladké: Stačí, ak si osvojíte tieto návyky!

Bojujete a vždy boj prehráte? Vieme, ako si určiť hranice a na posedenie...