Dátum: Sobota 03.12.2016 Dnes oslavuje:

Oldrich Zajtra: Barbora

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Originálne silvestrovské menu: Navarte si podľa Žideka a Nigelly

Zdroj: Barbora Dvořáková 30. decembra 2012, 06:00
Foto: Archív Novoročná šošovica

Chcete mať Štedrý večer a Silvester originálny? Zaraďte do slávnostného menu recepty Jaroslava Žídeka a Nigelly Lawsonovej.

O krásnej Nigelle sa vraví, že je kuchynskou bohyňou, Jarda Žídek sa zas stará ľuďom o nebíčko v papuľkách. Preto sme vo vianočnom Šarme siahli práve po nich. Najmä, keď vo svojich kuchárkach myslia aj na kulinárske vyvrcholenie roka. Vybrali sme recept tradičný, ako je liptovský kubo, čarovný – novoročnú šošovicu, čo zaručí dostatok peňazí – či francúzsky rozmarné varenie s pochúťkami ako sekt a slimáky.

Novoročná šošovica

Potrebujeme: 1 veľkú mrkvu, stonku zeleru, cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 100 g prerastenej slaniny, 3 PL olivového oleja, 500 g šošovice, 300 ml červeného vína, 750 ml vody, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie, 2 bobkové listy, 2 lyžičky dijonskej horčice, petržlenovú vňať

Postup: Mrkvu, cesnak, zeler, cibuľu a slaninu posekáme v mixéri a asi 10 minút restujeme vo veľkej panvici na rozpálenom oleji. Primiešame šošovicu, horčicu a bobkové listy. Prilejeme vodu a víno, musia zmes celkom pokryť. Varíme, kým šošovica nezmäkne. Ochutíme soľou, korením, olivovým olejom a posypeme vňaťou. Podávame samostatne alebo s údeninami.

Slimáky zapekané v šampiňónoch

Potrebujeme: hrsť petržlenovej vňate, 46 strúčikov cesnaku, 4 sardelky, 3 šalotky, 500 g masla, soľ, mleté čierne korenie, 1 lyžičku worcesterskej omáčky, 32 malých šampiňónov, olej, mletá rasca, 32 uvarených slimákov, 5 lyžíc strúhanky

Postup: Petržlenovú vňať, cesnak, sardelky a šalotky najemno nakrájame, zmiešame s maslom izbovej teploty, osolíme, okoreníme, pridáme worcesterskú omáčku. Na šampiňónoch vykrojíme nožičky, nasekáme ich nadrobno a opekáme na troche oleja, kým sa neodparí tekutina. Ochutíme rascou, soľou a korením, rozdelíme do klobúčikov a pridáme slimačie mäso. Navrch dáme ochutené maslo, opraženú strúhanku a zapekáme asi 15 minút. Podávame s chrumkavým chlebom.

Foto: Archív

Vianočný Kubo

Potrebujeme: 3 lyžice masla alebo masti, 1 cibuľu, 46 strúčikov cesnaku, 150 g sušených húb, 500 g jačmenných krúp, soľ, mleté čierne korenie, majorán

Postup: Na rozpálenej panvici rozpustíme tuk, opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. K podusenej cibuli pridáme polovicu nakrájaného cesnaku a vopred namočené a domäkka uvarené huby. Zmes pridáme do uvarených krúp, pridáme nakrájaný zvyšný cesnak, osolíme, okoreníme a dobre premiešame. Pridáme majorán a nakladieme maslo, zamiešame a vo vyhriatej rúre asi 30 minút zapekáme.

Rizoto so sektom

Potrebujeme: 1 malú stonku zeleru, 2 póry, 75 g masla, 1 lyžičku olivového oleja, 375 ml sektu, 7 850 ml slepačieho alebo zeleninového vývaru, 250 g ryže na rizoto, 10 g postrúhaného parmezánu, mleté biele korenie

Postup: Rozpustíme 50 g masla na olivovom oleji a pridáme zeleninu nakrájanú nadrobno. Necháme zmäknúť, primiešame, prilejeme 125 ml sektu a miešame, kým nevsiakne. Znížime teplotu a po lyžiciach prilievame nálev zo zvyšného sektu a z horúceho vývaru, opäť miešame, kým všetko nevsiakne. Ak je po 20 minútach ryža ešte tvrdá, pridáme trochu vývaru či horúcej vody. Nakoniec ochutíme korením, pridáme zvyšok masla a parmezán a keď sa roztopia, podávame.



 

Naj z glancu

 

Vaše diétne tipy

Netrápte sa diétami: 5 prírodných spaľovačov tukov, o ktorých musíte vedieť!

Pri pohľade na váhu sa chytáte za hlavu, že je najvyšší čas začať niečo robiť?...
 

Diéta na zohriatie: V chladných dňoch si naservírujte zeler a čakanku!

Čo by ste mali teraz jesť, aby ste mali dostatok živín a nepribrali?
 

Maximálny účinok za minimum času: Schudnite za 5 dní 3 kilá s týmto nápojom

Potrebujete sa rýchlo dostať do obľúbených šiat? Vyskúšajte tento super...
 

Orechové maslo: Doma si ho urobíte za pár minút a zaženie chuť na sladké

Chcete spraviť niečo pre svoje zdravie? Nahraďte živočíšne tuky orechovým...
 

Premôžte neprekonateľnú chuť na sladké: Stačí, ak si osvojíte tieto návyky!

Bojujete a vždy boj prehráte? Vieme, ako si určiť hranice a na posedenie...