Tip redakcii
 

Originálne silvestrovské menu: Navarte si podľa Žideka a Nigelly

Chcete mať Štedrý večer a Silvester originálny? Zaraďte do slávnostného menu recepty Jaroslava Žídeka a Nigelly Lawsonovej.

30. decembra 2012, 06:00
Novoročná šošovica

Novoročná šošovica

Autor: Archív

O krásnej Nigelle sa vraví, že je kuchynskou bohyňou, Jarda Žídek sa zas stará ľuďom o nebíčko v papuľkách. Preto sme vo vianočnom Šarme siahli práve po nich. Najmä, keď vo svojich kuchárkach myslia aj na kulinárske vyvrcholenie roka. Vybrali sme recept tradičný, ako je liptovský kubo, čarovný – novoročnú šošovicu, čo zaručí dostatok peňazí – či francúzsky rozmarné varenie s pochúťkami ako sekt a slimáky.

Novoročná šošovica

Potrebujeme: 1 veľkú mrkvu, stonku zeleru, cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 100 g prerastenej slaniny, 3 PL olivového oleja, 500 g šošovice, 300 ml červeného vína, 750 ml vody, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie, 2 bobkové listy, 2 lyžičky dijonskej horčice, petržlenovú vňať

Postup: Mrkvu, cesnak, zeler, cibuľu a slaninu posekáme v mixéri a asi 10 minút restujeme vo veľkej panvici na rozpálenom oleji. Primiešame šošovicu, horčicu a bobkové listy. Prilejeme vodu a víno, musia zmes celkom pokryť. Varíme, kým šošovica nezmäkne. Ochutíme soľou, korením, olivovým olejom a posypeme vňaťou. Podávame samostatne alebo s údeninami.

Slimáky zapekané v šampiňónoch

Potrebujeme: hrsť petržlenovej vňate, 46 strúčikov cesnaku, 4 sardelky, 3 šalotky, 500 g masla, soľ, mleté čierne korenie, 1 lyžičku worcesterskej omáčky, 32 malých šampiňónov, olej, mletá rasca, 32 uvarených slimákov, 5 lyžíc strúhanky

Postup: Petržlenovú vňať, cesnak, sardelky a šalotky najemno nakrájame, zmiešame s maslom izbovej teploty, osolíme, okoreníme, pridáme worcesterskú omáčku. Na šampiňónoch vykrojíme nožičky, nasekáme ich nadrobno a opekáme na troche oleja, kým sa neodparí tekutina. Ochutíme rascou, soľou a korením, rozdelíme do klobúčikov a pridáme slimačie mäso. Navrch dáme ochutené maslo, opraženú strúhanku a zapekáme asi 15 minút. Podávame s chrumkavým chlebom.

Foto: Archív

Vianočný Kubo

Potrebujeme: 3 lyžice masla alebo masti, 1 cibuľu, 46 strúčikov cesnaku, 150 g sušených húb, 500 g jačmenných krúp, soľ, mleté čierne korenie, majorán

Postup: Na rozpálenej panvici rozpustíme tuk, opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. K podusenej cibuli pridáme polovicu nakrájaného cesnaku a vopred namočené a domäkka uvarené huby. Zmes pridáme do uvarených krúp, pridáme nakrájaný zvyšný cesnak, osolíme, okoreníme a dobre premiešame. Pridáme majorán a nakladieme maslo, zamiešame a vo vyhriatej rúre asi 30 minút zapekáme.

Rizoto so sektom

Potrebujeme: 1 malú stonku zeleru, 2 póry, 75 g masla, 1 lyžičku olivového oleja, 375 ml sektu, 7 850 ml slepačieho alebo zeleninového vývaru, 250 g ryže na rizoto, 10 g postrúhaného parmezánu, mleté biele korenie

Postup: Rozpustíme 50 g masla na olivovom oleji a pridáme zeleninu nakrájanú nadrobno. Necháme zmäknúť, primiešame, prilejeme 125 ml sektu a miešame, kým nevsiakne. Znížime teplotu a po lyžiciach prilievame nálev zo zvyšného sektu a z horúceho vývaru, opäť miešame, kým všetko nevsiakne. Ak je po 20 minútach ryža ešte tvrdá, pridáme trochu vývaru či horúcej vody. Nakoniec ochutíme korením, pridáme zvyšok masla a parmezán a keď sa roztopia, podávame.

Autor: Barbora Dvořáková
 


 

Vaše diétne tipy

FOTO: Takúto postavu ešte nemala! Zuzana Plačková sa zaťala a zhodila 14 kíl

Hviezda nákupných maniačok priznala, že prvý mesiac sa nedotkla ani len...
 

Bez celulitídy aj po štyridsiatke. Silvia Lakatošová pozná recept, ako na to

Silvia Lakatošová hovorí, že za to, ako vyzerá, nemôžu dobré gény. Po dvoch...
 

Fit pred letom: Voňavé chudnutie

Aj vás trápia kilá navyše po dlhej a chladnej zime? Dá sa to vyriešiť jednoducho...
 

Prečo tieto ženy vyzerajú božsky? Pijú olej a jedia vývar z kostí

Už roky majú náš obdiv, páči sa nám ich postava aj pokožka. Skúste dať na ich...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.