Dátum: Sobota 01.10.2016 Dnes oslavuje: Arnold Zajtra: Levoslav

Práve číta: 32665

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Ovocné nápoje sú skrytou pascou chudnutia

Zdroj: Báječná žena/Jana Brožíková 26. máj 2013, 07:00
Foto: Profimedia.sk Viete, čo pijete?

Skôr ako vložíte škatuľu s „džúsom“ do košíka, overte si, koľko ovocia obsahuje. Namiesto ovocnej šťavy môžete domov doniesť sladkú vodu s príchuťou ovocia.

Keď sa pozriete na regál s ovocnými šťavami, všetky vyzerajú napohľad lákavo, obsahom sa však môžu dramaticky odlišovať.

Atraktívnu chuť a vzhľad dodáva ovocným nápojom kombinácia ovocných štiav, aróm, farbív, konzervantov a ďalších prísad. Podiel ovocia nie je presne určený predpismi, najčastejšie je to okolo dvanásť percent. Sladia sa cukrom alebo glukózovo-fruktózovým sirupom, ktoré zvyšujú ich energetickú hodnotu. V jednom pohári tak vypijete aj päť kociek cukru, ale so sebazaprením usrkávate neosladenú kávu, ktorá vám vôbec nechutí.

Chcete piť „light“?

V diétnejších ovocných nápojoch časť cukru nahrádzajú umelé sladidlá. Sladkosť sa nezmení, ale zníži sa energetická hodnota, aby oslovili väčšiu skupinu zákazníkov. Pre vašu postavu sú isto lepšou voľbou, ale podľa odborníkov nápoje s umelými sladidlami podporujú chuť na sladké a odrádzajú od pitia vody, jediného nápoja, ktorý organizmus naozaj potrebuje.

Najvďačnejšími konzumentmi nápojov s ovocnými šťavami sú deti. Z pohľadu zdravej výživy by ste im však nemali dávať nápoje sladené cukrom a už vôbec nie umelými sladidlami.

Hitom je stévia

Sladidlo nového tisícročia alebo sladký zázrak. Toto sú len dva z mnohých komplimentov, ktoré dostala juhoamerická rastlinka s medovými lístkami – stévia. Je 300-krát sladšia než cukor a nemá takmer žiadne kalórie. Nedvíha hladinu krvného cukru, práve naopak, pomáha ju stabilizovať, preto je skvelá pre diabetikov a všetkých, ktorí milujú sladké, ale chceli by schudnúť.

Prírodné sladidlo zo stévie čoraz častejšie nájdete nielen v limonádach, ale aj v jogurtoch, ľadových čajoch a v ovocných šťavách.

Stavte na kvalitu

V ovocných nektároch musí byť minimálne 25 percent ovocnej zložky, niektoré jej majú až 50, prípadne 60 percent. Dosládzajú sa cukrom, povolené sú pridané vitamíny a minerály či kyselina citrónová, ale nesmú obsahovať farbivá, konzervanty ani iné aditíva.

V 100-percentných šťavách (džúsoch) sa nenachádzajú žiadne konzervanty, umelé sladidlá, farbivá či iné prídavné látky, iba prírodné cukry, vitamíny a minerály. Vyrábajú sa riedením z koncentrátu – zahustenej ovocnej šťavy – a sú pasterizované, aby sa nekazili.

Džúsy s označením „fresh“ sa najviac približujú doma pripravenej šťave. Lisujú sa za studena z čerstvého ovocia a nesmú sa do nich pridávať žiadne látky ani cukor. Majú krátky čas trvanlivosti – okolo 2 týždne – a v obchode musia byť uložené v chladiacich vitrínach. Za vyššiu kvalitu si však musíte priplatiť. Liter „fresh“ šťavy stojí takmer dvakrát viac ako liter bežnej stopercentnej šťavy z koncentrátu.

Konzervované tlakom

Úplnou novinkou sú čerstvé stopercentné šťavy lisované za studena a upravené novou technológiou – paskalizáciou. Na rozdiel od pasterizácie sa nekonzervujú pôsobením tepla, ale vysokého tlaku, preto sa v nich zachová maximum cenných látok. Šťavy sa musia skladovať v chladiacich vitrínach a čerstvosť si zachovajú až tri týždne.

Pozor na grepy!

Keď beriete lieky, nepite grapefruitovú šťavu. Grapefruit obsahuje látky -furanokumaríny, ktoré tlmia účinky niektorých enzýmov. Jeden z nich bežne odbúrava časť účinných látok z liekov ešte skôr, ako sa vstrebú. Keď však furanokumaríny výrazne pribrzdia aktivitu tohto enzýmu, koncentrácia účinných látok v krvi sa môže až niekoľkonásobne zvýšiť. Najnebezpečnejšia je kombinácia grapefruitovej šťavy a imunosupresív, liekov na vysoký tlak, cholesterol, poruchy srdcového rytmu, nespavosť, kŕče, úzkosť, depresiu, epilepsiu a poruchy erekcie.

Radí nutričná poradkyňa Denisa Lysinová

  • Ovocné šťavy predstavujú zdravý doplnok pitného režimu, no iba vtedy, keď sú vyrobené z čerstvo odšťavených plodov. Alternatívou môžu byť hotové, šetrne upravené šťavy so stopercentným ovocným podielom. Takéto šťavy sú bohaté najmä na vitamíny C a E, kyselinu listovú, na rôzne rastlinné farbivá, ale aj na horčík či draslík.
  • Mnohí ľudia si stopercentné ovocné šťavy mýlia s limonádami a nektármi, ktoré sú zvyčajne aj lacnejšie, pretože pozostávajú hlavne z vody, cukru, farbív, aróm a z konzervačných látok. Na vytvorenie dokonalej ilúzie zdravého nápoja bývajú vylepšené pridanými vitamínmi.
  • Ak máte problémy s nadváhou, berte do úvahy fakt, že nie všetko, čo je zdravé, je vhodné aj na redukciu hmotnosti. Čisté ovocné šťavy majú vyššiu energetickú hodnotu, preto sa denne odporúča vypiť iba okolo 200 ml. Ideálne je, keď ich zriedite vodou a striedate či kombinujete rôzne druhy.


 

Naj z glancu

Vaše diétne tipy

Menej kalórií = viac kíl dole: 10 superpotravín, ktoré majú menej ako 250 kJ

Chcete schudnúť? Zostavte si chutný jedálny lístok s minimálnou energetickou,...
 

Máte po 40tke? 5 najčastejších chýb, prečo ženy v tomto veku nevedia schudnúť

Snažíte sa bez úspechu? Možno robíte niektorú z týchto chýb. Prehodnoťte...
 

Straťte centimetre v páse: TENTO nápoj je zázrakom pre ploché bruško

Aj vašou problémovou partiou je bruško? Vieme, ako sa dostanete do obľúbených...
 

Utajení (ne)priatelia: Dominantný hormón tvaruje vašu postavu. Aký ste typ?

Nemáte postavu podľa svojich predstáv? Na vine sú hormóny. Prispôsobte...
 

Namiesto chudnutia priberáte? TOTO je 5 vitamínov, ktoré za to môžu!

Kým vy sa snažíte chudnúť, kilá sa na vás lepia? Možno bude za tým nedostatok...