Dátum: Pondelok 05.12.2016 Dnes oslavuje:

Oto Zajtra: Mikuláš

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Počuli ste už o RAW strave? Vyskúšajte surové jedlo inak

Zdroj: Báječná žena/ Valéria Polakovičová 26. septembra 2013, 08:00
Foto: profimedia.sk Vyskúšajte raw diétu

Surová strava – to nie je iba zelený šalát. Patria do nej aj koláče bez múky a vajec, chutné dezerty, párty dipy i nepečená pizza.

Počuli ste už o novom trende v stravovaní, ktorý sa označuje ako raw alebo raw vegan food? Ide o surovú bezmäsitú stravu, bez živočíšnych produktov. Jedlo sa pripravuje bez tepelnej úpravy, preto zostávajú zachované všetky výživné zložky potravín. Surová strava je v porovnaní s klasickou živočíšnou rovnako plnohodnotnou alternatívou.

Prečo jesť surové?

Pri varenej strave prichádzate o značné množstvo vitamínov a minerálov, čo znamená, že ich často musíte dopĺňať výživovými doplnkami. Kým živočíšna strava vytvára v organizme väčšinou kyslé prostredie, obsahuje zdroj skrytého cholesterolu a nasýtených mastných kyselín, raw strava je zásaditá s dostatkom vlákniny. Zároveň chráni aj pred civilizačnými chorobami, ako sú cukrovka a obezita.

„V porovnaní s varenou stravou sa v jedle v surovom stave nachádzajú významné enzýmy. Potrava sa tak spracúva sama, tým šetrí energiu organizmu, napomáha rýchlejšie a zdravšie trávenie, preto je jedlo ľahšie stráviteľné. Pri tepelnej úprave (už pri 40 až 50 stupňoch Celzia) sa tieto enzýmy ničia a organizmus je nútený využívať pri trávení vlastné enzýmy,“ vysvetľuje nutričný poradca a lektor raw kurzov Eduard Polakovič.

Zážitok chutí

Surová kuchyňa ponúka všetko možné od zelených nápojov z listovej zeleniny a ovocia (smoothies) cez polievky, hlavné jedlá, rastlinné mlieko, jogurty a syry, ovsenú kašu až po chutné dezerty aj párty dipy. Pri príprave jedál sa využívajú takzvané enzymatické procesy, napríklad klíčenie obilnín, cereálií a orechov i kvasenie rôznych druhov zeleniny. Dnes je už možné niektoré výrobky pre vitariánov zakúpiť v bioobchodoch, dokonca sa otvárajú aj špeciálne raw reštaurácie.

Ideálne je naučiť sa vhodne kombinovať suroviny a „variť“ nasurovo aj doma. Aj vo vlastnej kuchyni môžete vytvoriť napríklad rastlinné mlieko, raw nutelu, čokoládu, zmrzlinu alebo cheesecake... Všetko, o čom ste si doteraz mysleli, že sa bez múky, vajec a tepelnej úpravy pripraviť nedá.

Ako na to

1. Nezačínajte samy na vlastnú päsť. D ajte si poradiť od skúsenejších vegánov alebo sa choďte inšpirovať na kurzy Vita Food School.

2. Nemusíte sa hneď vzdať všetkých obľúbených jedál, svojmu zdraviu prospejete, aj keď si jedálny lístok len trochu osviežite.

3. Ak sa rozhodnete pre úplný prechod z klasickej na raw stravu, malo by ísť o postupnú cestu.

SMOOTHIE – recept pre začiatočníkov

Očistite banán, jablko a štvrť ananásu. Pokrájajte a spolu s dvoma hrsťami špenátu, so šťavou z pomaranča a z pol limety dajte do mixéra a dobre premixujte. Podávajte s ľadom a so slamkou.



 

Naj z glancu

 

Vaše diétne tipy

Netrápte sa diétami: 5 prírodných spaľovačov tukov, o ktorých musíte vedieť!

Pri pohľade na váhu sa chytáte za hlavu, že je najvyšší čas začať niečo robiť?...
 

Diéta na zohriatie: V chladných dňoch si naservírujte zeler a čakanku!

Čo by ste mali teraz jesť, aby ste mali dostatok živín a nepribrali?
 

Maximálny účinok za minimum času: Schudnite za 5 dní 3 kilá s týmto nápojom

Potrebujete sa rýchlo dostať do obľúbených šiat? Vyskúšajte tento super...
 

Orechové maslo: Doma si ho urobíte za pár minút a zaženie chuť na sladké

Chcete spraviť niečo pre svoje zdravie? Nahraďte živočíšne tuky orechovým...
 

Premôžte neprekonateľnú chuť na sladké: Stačí, ak si osvojíte tieto návyky!

Bojujete a vždy boj prehráte? Vieme, ako si určiť hranice a na posedenie...