Tip redakcii
 

Počuli ste už o RAW strave? Vyskúšajte surové jedlo inak

Surová strava – to nie je iba zelený šalát. Patria do nej aj koláče bez múky a vajec, chutné dezerty, párty dipy i nepečená pizza.

26. septembra 2013, 08:00
Vyskúšajte raw diétu

Vyskúšajte raw diétu

Autor: profimedia.sk

Počuli ste už o novom trende v stravovaní, ktorý sa označuje ako raw alebo raw vegan food? Ide o surovú bezmäsitú stravu, bez živočíšnych produktov. Jedlo sa pripravuje bez tepelnej úpravy, preto zostávajú zachované všetky výživné zložky potravín. Surová strava je v porovnaní s klasickou živočíšnou rovnako plnohodnotnou alternatívou.

Prečo jesť surové?

Pri varenej strave prichádzate o značné množstvo vitamínov a minerálov, čo znamená, že ich často musíte dopĺňať výživovými doplnkami. Kým živočíšna strava vytvára v organizme väčšinou kyslé prostredie, obsahuje zdroj skrytého cholesterolu a nasýtených mastných kyselín, raw strava je zásaditá s dostatkom vlákniny. Zároveň chráni aj pred civilizačnými chorobami, ako sú cukrovka a obezita.

„V porovnaní s varenou stravou sa v jedle v surovom stave nachádzajú významné enzýmy. Potrava sa tak spracúva sama, tým šetrí energiu organizmu, napomáha rýchlejšie a zdravšie trávenie, preto je jedlo ľahšie stráviteľné. Pri tepelnej úprave (už pri 40 až 50 stupňoch Celzia) sa tieto enzýmy ničia a organizmus je nútený využívať pri trávení vlastné enzýmy,“ vysvetľuje nutričný poradca a lektor raw kurzov Eduard Polakovič.

Zážitok chutí

Surová kuchyňa ponúka všetko možné od zelených nápojov z listovej zeleniny a ovocia (smoothies) cez polievky, hlavné jedlá, rastlinné mlieko, jogurty a syry, ovsenú kašu až po chutné dezerty aj párty dipy. Pri príprave jedál sa využívajú takzvané enzymatické procesy, napríklad klíčenie obilnín, cereálií a orechov i kvasenie rôznych druhov zeleniny. Dnes je už možné niektoré výrobky pre vitariánov zakúpiť v bioobchodoch, dokonca sa otvárajú aj špeciálne raw reštaurácie.

Ideálne je naučiť sa vhodne kombinovať suroviny a „variť“ nasurovo aj doma. Aj vo vlastnej kuchyni môžete vytvoriť napríklad rastlinné mlieko, raw nutelu, čokoládu, zmrzlinu alebo cheesecake... Všetko, o čom ste si doteraz mysleli, že sa bez múky, vajec a tepelnej úpravy pripraviť nedá.

Ako na to

1. Nezačínajte samy na vlastnú päsť. D ajte si poradiť od skúsenejších vegánov alebo sa choďte inšpirovať na kurzy Vita Food School.

2. Nemusíte sa hneď vzdať všetkých obľúbených jedál, svojmu zdraviu prospejete, aj keď si jedálny lístok len trochu osviežite.

3. Ak sa rozhodnete pre úplný prechod z klasickej na raw stravu, malo by ísť o postupnú cestu.

SMOOTHIE – recept pre začiatočníkov

Očistite banán, jablko a štvrť ananásu. Pokrájajte a spolu s dvoma hrsťami špenátu, so šťavou z pomaranča a z pol limety dajte do mixéra a dobre premixujte. Podávajte s ľadom a so slamkou.

Autor: Báječná žena/ Valéria Polakovičová

video

 


 

Vaše diétne tipy

NAHRADÍ CUKOR aj TUK. Nejde o žiadny zázrak, ale opäť o niečo, čo nám ponúka príroda

Neviete sa rozhodnúť medzi medom, stéviou či javorovým sirupom? Skúste...
 

Neuveriteľné! Toto jedli hollywoodske hviezdy na galavečere odovzdávania ocenení Zlatý glóbus!

Pozrite sa, čo skončilo na ich rozmaznaných jazýčkoch. Žeby im nezáležalo...
 

Brzda pre roztiahnuté žalúdky: Skúste sa desať dní stravovať podľa zakladateľa makrobiotiky

Máme za sebou polovicu januára a vy stále nezačali s diétou, hoci ste si to...
 

TIPY od fitnestrénerov: Tieto dobroty môžete jesť bez výčitiek

Manželia Tina a Vlado Zlatošovci ponúkajú vo svojej knihe aj zdravé recepty....
 

Teraz to vyjde! Začínate nový rok chudnutím? Takto dosiahnete trvalé výsledky

To, ako definitívne skoncovať s nadváhou a tukovými vankúšikmi alebo...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.