Tip redakcii
 

Polotovary a balené potraviny: Poznáme tie, ktoré vám prospievajú

Určite ste už niekde čítali o škodlivosti polotovarov a iných balených potravín. Áno, väčšina takto upravených výrobkov skutočne obsahuje konzervanty a iné škodlivé látky, nájdu sa však medzi nimi aj výnimky.

07. februára 2013, 08:00
Nie všetky balené potraviny sú škodlivé

Nie všetky balené potraviny sú škodlivé

Autor: profimedia.sk

1. Fazuľky v konzerve

Konzervované fazuľky obsahujú rovnaké množstvo vlákniny a bielkovín ako čerstvé alebo sušené. Bonusom je, že na nevyžadujú žiadnu ďalšiu tepelnú úpravu. Pri nákupe si dobre prečítajte zloženie na etikete. Vyberajte si výrobky s minimom pridanej soli a konzervačných látok. Pred použitým je dobré ich prepláchnuť čistou vodou, čím sa odstránia zvyšky soli obsiahnuté v náleve.

2. Mrazená zelenina

Dosahuje takmer rovnaké nutričné hodnoty ako čerstvá zelenina. Postupom času sa však podiel vitamínov a minerálnych látok v mrazenej zelenine znižuje, preto by ste ju v mrazničke nemali skladovať dlhšie ako mesiac. Najviac účinných látok z nej získate, aj si ju pripravíte na pare.

3. Mrazené ovocie

Najdôležitejším faktorom, na ktorý by ste si mali dať pri kúpe mrazeného ovocia pozor, je cukor. Preto dôkladne čítajte etikety a vyberajte si tie, ktoré ho obsahujú čo najmenej. Mrazené ovocie môžete využiť na prípravu jogurtov, kokteilov alebo ovocných drení, alebo ich pridajte do cereálií a urobte si domáce müsli.

4. Müsli tyčinky

Pri ich kúpe by ste mali byť obzvlášť opatrené  a pozorne čítať zloženie. Existujú totiž tyčinky, ktoré sú len akousi zlepeninou cukru a vločiek. Stavte na kvalitné výrobky s čo najmenším obsahom cukru. Najlepšie urobíte, ak sa zameriate ka kvalitné proteínové tyčinky, ktoré prispievajú k výžive svalov.

5. Raňajkové cereálie

S cereáliami je to podobné ako s  müsli tyčinkami. Obsahujú buď veľké množstvo vlákniny, vitamínov a minerálov, alebo len veľké množstvo cukru. Vyhnite si zapekaným cereáliám, rovnako aj tým, ktoré sú ochutené čokoládou, karamelom alebo jogurtom. Najlepšie urobíte, ak stavíte na cereálie v zložení ovsené vločky, orechy a sušené ovocie.

6. Tuniak v konzerve

Tuniak z konzervy obsahuje omega-3 mastné kyseliny, bielkoviny, vitamíny D a B12 v porovnateľnom množstve ako jeho surová varianta. Je vhodný do šalátov, nátierok alebo ako chutný olovrant s krajom celozrnného chleba. Vyberajte si však tuniaka vo vlastnej šťave, olejové konzervy by pre vás mali byť tabu.

7. Jogurty

Mali by ste si vyberať nízkotučné, bez pridaných sladidiel a umelých farbív. Vždy si pozorne prečítajte etiketu a vyberajte si výrobky s čo najnižším obsahom sacharidov, a konzervantov. Veľa vám napovie aj trvanlivosť produktu. Skutočne prírodný jogurt vám nevydrží dlhšie ako dva týždne.

Autor: glanc.sk
 


 

Vaše diétne tipy

Počuli ste už o hubovej káve, hubovom latte a hubovom kakau? Oplatí sa ich vyskúšať!

Máte problémy so srdcom, alebo tlakom? Riešte to kávou. Samozrejme, bezkofeínovou....
 

Strava ma vyliečila, tvrdí autorka stravovacieho hitu Antónia Mačingová. Naozaj to funguje u každého?

„Keď ma lekárka otestovala, zistila, že som alergická hádam na všetko…...
 

TAKTO to robí Dara Rolins! Ženy sa chcú obliekať ako ona, mať jej postavu aj frajera. Speváčka svoje finty netají

Návod, ako vyzerať skvele, poskytla Dara Rolins (44) opäť vo svojom novom...
 

Ryža pri chudnutí? Prečo nie! Táto 1 surovina zníži jej obsah kalórií

Zahájili ste boj s kilami navyše? Ak ste na druhú koľaj dočasne odsunuli...
 

SCHUDLA 45 kíl a dnes si už na sladkosti ani nespomenie. Miriam prezradila, ako sa jej to podarilo

V šou Extrémne premeny Slovensko sa podarilo zmeniť životný štýl aj bývalej...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.