Tip redakcii
 

Pôst na ázijskú nôtu: Vedeli ste, že bambusové výhonky sú TOP pri chudnutí?

Spestrite si pôstne obdobie bambusovými výhonkami, obľúbenou surovinou ázijskej kuchyne.

02. marca 2016, 06:00
Pre vysokú nutričnú hodnotu, no nízku kalorickú hodnotu sú bambusové výhonky ideálnym pomocníkom pri chudnutí.

Pre vysokú nutričnú hodnotu, no nízku kalorickú hodnotu sú bambusové výhonky ideálnym pomocníkom pri chudnutí.

Autor: Profimedia.sk

Bambusové výhonky sú ideálnou potravinou na pôstne obdobie. Sú nízkokalorické a plné vlákniny, preto sú výborné, ak je cieľom pôstu okrem duchovna aj schudnúť a odľahčiť telu. Sú aj veľmi zdravé, preto organizmu vyšťavenému nekonečnou ponurou zimou dodajú potrebné živiny a vitamíny. A ešte sú aj dobré a v kuchyni majú všestranné využitie. Preto by bolo škoda prenechať ich len pandám alebo Číňanom, ktorí už tisícročia vedia, aký poklad im rastie pod nosom.

Diétna pomôcka

Pre vysokú nutričnú hodnotu, no nízku kalorickú hodnotu sú bambusové výhonky ideálnym pomocníkom pri chudnutí. Obsahujú veľa vlákniny, ale aj vody, takže navodzujú a predlžujú pocit sýtosti, a pomáhajú pri vyprázdňovaní a bránia zápche. Bambusy si síce môžete dopestovať aj v záhrade, ale jednoduchšie je si ich kúpiť. Buď v konzerve, no v obchodoch s ázijským tovarom zoženiete aj čerstvé. Pridávajte ich do šalátov, polievok, rizota, do jedál s tofu či do zeleniny.

Šúpané a varené

Výhonky treba vždy tepelne upraviť, pretože za surova sú horké a zle stráviteľné. Ak zoženiete čerstvé, ošúpte ich, pretože zvonka sú tvrdé a nezmäknú ani varením. Potom ich nakrájate na menšie kúsky a varte v slanej vode asi hodinu. Výhonky z konzervy stačí opláchnuť a povariť len štvrťhodinku, než ich pridáte do ľubovoľného jedla.

Vyskúšajte

Bambusový šalát

  • 1 konzerva bambusových výhonkov
  • hrsť sójových klíčkov
  • 1 sterilizovaná kukurica
  • 1 pór
  • biely jogurt
  • ak nechudnete môže byť aj majonéza
  • soľ, korenie
  • koriandrová alebo petržlenová vňať
  • čili podľa chuti, sezamový olej
    Výhonky, pórik a vňať nasekáme nadrobno, premiešame s kukuricou, so sójovými klíčkami a s jogurtom a dochutíme sezamovým olejom. Podávame vychladené buď samostane, alebo s krevetami.

Bambusové výhonky s tofu

  • 1 balíček neúdeného tofu
  • 1 plechovka bambusových výhonkov
  • huby šiitake
  • judášovo ucho alebo šampiňóny
  • pór
  • mrkva
  • hrubá paprika
  • sójové klíčky
  • čili paprička podľa chuti
  • olej
  • sójová omáčka
  • 1 lyžica škrobu
  • voda
  • Na rozpálenom oleji vo woku osmažíme nakrájanú čili papričku a mrkvu. Pridáme huby nakrájané na plátky (ak použijeme exotické, pripravíme ich podľa návodu), podlejeme troškou vody a krátko podusíme. Pridáme umyté bambusové výhonky a sójovú omáčku a dusíme domäkka. Nakoniec vlejeme trochu vody so škrobom a krátko varíme, aby vznikla rôsolovitá omáčka. Na inej panvici sprudka opečieme tofu nakrájané kocky, a keď začne zlatnúť, pridáme pór a čili nasekané nadrobno. Nasypeme späť do woku a hneď podávame s ryžovými rezancami, ryžou alebo so zeleninovým šalátom.

    Ostrokyslá polievka

    • 1 l kuracieho vývaru
    • tofu
    • huby (judášovo ucho)
    • 2 mrkvy
    • 1 petržlen
    • hrsť bambusových výhonkov a sójových klíčkov
    • pór na ozdobenie
    • ryžový ocot
    • kúsok čerstvého zázvoru
    • 4 lyžičky zemiakového škrobu
    • čili alebo sambal
    • vajce
    • soľ, cukor
    • olej
      Na oleji opečieme celé tofu, keď vychladne, nakrájame ho na malé kúsky. Huby namočíme asi na pol hodiny, ale zmäkli, a natenko nakrájame. Vo woku opražíme mrkvu a petržlen nakrájaný na pásiky. Do horúceho vývaru pridáme sójovú omáčku, cukor, sambal, zázvor a ocot, potom zeleninu, tofu, huby a sójové klíčky. Chvíľu varíme a pridáme zemiakový škrob rozmiešaný vo vode na riedku kašu. Nakoniec do vriacej polievky vyklepneme surové vajce a rýchlo ho rozmiešame vidličkou.

    Bambusové benefity

    • Podporujú trávenie, vyprázdňovanie, čistia črevá
    • Urýchľujú metabolizmus 
    • Znižujú cholesterol
    • Posilňujú imunitu 
    • Upravujú hladinu cukru v krvi
    • Hydratujú
    • Znižujú vysoký krvný tlak 
    • Zasýtia a tlmia pocity hla

    Autor: ŠARM/ BR
     


     

    Vaše diétne tipy

    Špecialistka na zdravú výživu Tina Zlatoš Turnerová radí: Hladovka je prospešná!

    Niektorí špecialisti na zdravú výživu tvrdia, že by sme mali jesť päťkrát...
     

    Poznáme jediný sendvič, po ktorom schudnete!

    Expresné zoštíhlenie vám zabezpečí kombinácia troch prístrojov. Výsledok...
     

    Výherkyne súťaže: Naše čitateľky sú s nami odhodlané chudnúť!

    Naše čitateľky Martina Konfederáková (38) a Anna Krupská (56) vyhrali...
     

    Lucia Mokráňová dodržuje zaujímavú diétu: Chudne vďaka vlnám!

    Exfarmárke Lucii Mokráňovej (25) ukazuje ručička na váhe mínus desať kilogramov....
     

    FIT do plaviek: TIETO potraviny môžete jesť do zbláznenia a nepriberiete!

    Leto nám už nezadržateľne klope na dvere a preto sa treba dostať čo najrýchlejšie...
     

    Kalkulačka kalórií

    Koľko ste zjedli?

    Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.