Dátum: Nedeľa 22.01.2017 Dnes oslavuje:

Zora Zajtra: Miloš

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Pozor: Z Dukanovej diéty vám hrozí infarkt!

Zdroj: Plus Jeden den/oz 07. augusta 2012, 07:00
Foto: Profimedia.sk Ilustračná fotografia

Dukanovej diéte, založenej na bielkovinovej strave, prepadli státisíce Európanov. Pred svadbou s princom Williamom ju držala aj Kate Middleton a výsledkom ohúrila celý svet. Ale pozor, nepreháňajte to s ňou! Vedci zistili, že zvyšuje riziko infarktu aj mozgovej príhody!

Odborníci to tvrdia na základe štúdie, ktorú robili 16 rokov vo Švédsku. Do projektu sa zapojilo 43-tisíc žien vo veku 30 až 49 rokov. Išlo o ženy, ktoré na začiatku sledovania nemali príznaky srdcovo-cievnych ochorení, no v priebehu štúdie vyše 1 200 z nich postihol srdcový infarkt či mozgová príhoda. Podrobnejší rozbor životného štýlu týchto žien ukázal, že držali populárnu bielkovinovú – Dukanovu diétu.

Extrém sa nevypláca

Pri Dukanovej diéte si „dopujeme“ telo mliečnymi výrobkami, syrom, jogurtom či tvarohom a takisto hydinovým mäsom a hovädzinou. V jedálnom lístku úplne chýbajú sacharidy, napríklad cestoviny, zemiaky, sladkosti. A práve to je zle. Podľa švédskych výskumníkov riziko srdcového infarktu a mozgovej príhody stúpa vtedy, keď znížime príjem sacharidov a zvýšime príjem bielkovín.

„Problém je v tom, že pri týchto diétach celkový podiel bielkovín na celkovom príjme energie presahuje 35 percent, čo je dvakrát viac, ako sa uvádza v odporúčaniach zameraných na prevenciu civilizačných chorôb,“ upozornil známy český dietológ Pavel Suchánek.

Opäť sa ukázalo, že akýkoľvek extrém v strave nie je zdravý. Človek potrebuje prijímať vyváženú stravu, teda musia byť v nej zastúpené bielkoviny, škroby, tuky, vitamíny i minerálne látky. Telo jednoducho neoklamete. Dukanova diéta vám v snahe rýchlo schudnúť pomôže, ale dlhodobo ju držať je hazard.

Potrápia sa aj obličky

Bielkovinové diéty, v ktorých si môžeme dopriať mäsa do sýtosti, poškodzujú pri dlhodobom dodržiavaní obličky. Pozrite sa, aké ďalšie riziká pre naše zdravie prinášajú. Množstvo živočíšnych bielkovín, ktoré je pri týchto diétach bežné, zvládne za normálnych okolností len zdravý človek, ktorý navyše pravidelne a veľmi intenzívne športuje. Pre nás ostatných je poriadnou záťažou pre obličky.

Zvýšená konzumácia červeného mäsa sa pri bielkovinovej diéte spája aj s rizikom zvýšenia hladiny cholesterolu. Súvisí to s tým, že prijímame viac nasýtených mastných kyselín, ktoré v živočíšnych tukoch prevládajú. Hrozí takisto cukrovka 2. typu. Varuje i ďalšia štúdia vedcov, podľa ktorej každodenná konzumácia 50 gramov červeného mäsa alebo údenín zvyšuje riziko rakoviny pankreasu až o 19 percent.



 

Naj z glancu

 

Vaše diétne tipy

Dostaňte sa do formy: Zalejte si čaj na očistu a navarte superobed!

Stačí zmeniť lenivé sviatočné návyky a nový rok začnete plná energie.
 

SÚŤAŽ: Schudnite s profíkmi a zbavte sa konečne kíl!

Stále skúšate nejaké diéty a nové metódy chudnutia, no ručička na váhe stále...
 

Milujete cheesecake? Máme pre vás recept, z ktorého nepriberiete!

Rovnaký motív ako veľa žien - maškrtiť a zostať štíhla, mala Lucia Gulišová...
 

Oklamte jouly: 5 tipov ako si udržať a uzde denný energetický príjem

Nemučte sa hladovkou, malé triky dokážu viac.
 

4 nepriatelia štíhlej línie: TIETO potraviny už viac neraňajkujte

Raňajkujete či vôbec? To, čím odštartujete deň môže do veľkej miery ovplyvniť...