Tip redakcii
 

Pozor: Z Dukanovej diéty vám hrozí infarkt!

Dukanovej diéte, založenej na bielkovinovej strave, prepadli státisíce Európanov. Pred svadbou s princom Williamom ju držala aj Kate Middleton a výsledkom ohúrila celý svet. Ale pozor, nepreháňajte to s ňou! Vedci zistili, že zvyšuje riziko infarktu aj mozgovej príhody!

07. augusta 2012, 07:00
Ilustračná fotografia

Ilustračná fotografia

Autor: Profimedia.sk

Odborníci to tvrdia na základe štúdie, ktorú robili 16 rokov vo Švédsku. Do projektu sa zapojilo 43-tisíc žien vo veku 30 až 49 rokov. Išlo o ženy, ktoré na začiatku sledovania nemali príznaky srdcovo-cievnych ochorení, no v priebehu štúdie vyše 1 200 z nich postihol srdcový infarkt či mozgová príhoda. Podrobnejší rozbor životného štýlu týchto žien ukázal, že držali populárnu bielkovinovú – Dukanovu diétu.

Extrém sa nevypláca

Pri Dukanovej diéte si „dopujeme“ telo mliečnymi výrobkami, syrom, jogurtom či tvarohom a takisto hydinovým mäsom a hovädzinou. V jedálnom lístku úplne chýbajú sacharidy, napríklad cestoviny, zemiaky, sladkosti. A práve to je zle. Podľa švédskych výskumníkov riziko srdcového infarktu a mozgovej príhody stúpa vtedy, keď znížime príjem sacharidov a zvýšime príjem bielkovín.

„Problém je v tom, že pri týchto diétach celkový podiel bielkovín na celkovom príjme energie presahuje 35 percent, čo je dvakrát viac, ako sa uvádza v odporúčaniach zameraných na prevenciu civilizačných chorôb,“ upozornil známy český dietológ Pavel Suchánek.

Opäť sa ukázalo, že akýkoľvek extrém v strave nie je zdravý. Človek potrebuje prijímať vyváženú stravu, teda musia byť v nej zastúpené bielkoviny, škroby, tuky, vitamíny i minerálne látky. Telo jednoducho neoklamete. Dukanova diéta vám v snahe rýchlo schudnúť pomôže, ale dlhodobo ju držať je hazard.

Potrápia sa aj obličky

Bielkovinové diéty, v ktorých si môžeme dopriať mäsa do sýtosti, poškodzujú pri dlhodobom dodržiavaní obličky. Pozrite sa, aké ďalšie riziká pre naše zdravie prinášajú. Množstvo živočíšnych bielkovín, ktoré je pri týchto diétach bežné, zvládne za normálnych okolností len zdravý človek, ktorý navyše pravidelne a veľmi intenzívne športuje. Pre nás ostatných je poriadnou záťažou pre obličky.

Zvýšená konzumácia červeného mäsa sa pri bielkovinovej diéte spája aj s rizikom zvýšenia hladiny cholesterolu. Súvisí to s tým, že prijímame viac nasýtených mastných kyselín, ktoré v živočíšnych tukoch prevládajú. Hrozí takisto cukrovka 2. typu. Varuje i ďalšia štúdia vedcov, podľa ktorej každodenná konzumácia 50 gramov červeného mäsa alebo údenín zvyšuje riziko rakoviny pankreasu až o 19 percent.

Autor: Plus Jeden den/oz
 


 

Vaše diétne tipy

Výherkyne súťaže: Naše čitateľky sú s nami odhodlané chudnúť!

Naše čitateľky Martina Konfederáková (38) a Anna Krupská (56) vyhrali...
 

Lucia Mokráňová dodržuje zaujímavú diétu: Chudne vďaka vlnám!

Exfarmárke Lucii Mokráňovej (25) ukazuje ručička na váhe mínus desať kilogramov....
 

FIT do plaviek: TIETO potraviny môžete jesť do zbláznenia a nepriberiete!

Leto nám už nezadržateľne klope na dvere a preto sa treba dostať čo najrýchlejšie...
 

Máte tučné brucho? Choďte na rannú prechádzku. Slnko medzi ôsmou a deviatou ráno dokáže vytopiť tuk!

Prijali ste ako fakt, že svoje staré džínsy už nezapnete a od istého veku...
 

FOTO: Takúto postavu ešte nemala! Zuzana Plačková sa zaťala a zhodila 14 kíl

Hviezda nákupných maniačok priznala, že prvý mesiac sa nedotkla ani len...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.