Tip redakcii
 

Pozor: Z Dukanovej diéty vám hrozí infarkt!

Dukanovej diéte, založenej na bielkovinovej strave, prepadli státisíce Európanov. Pred svadbou s princom Williamom ju držala aj Kate Middleton a výsledkom ohúrila celý svet. Ale pozor, nepreháňajte to s ňou! Vedci zistili, že zvyšuje riziko infarktu aj mozgovej príhody!

07. augusta 2012, 07:00
Ilustračná fotografia

Ilustračná fotografia

Autor: Profimedia.sk

Odborníci to tvrdia na základe štúdie, ktorú robili 16 rokov vo Švédsku. Do projektu sa zapojilo 43-tisíc žien vo veku 30 až 49 rokov. Išlo o ženy, ktoré na začiatku sledovania nemali príznaky srdcovo-cievnych ochorení, no v priebehu štúdie vyše 1 200 z nich postihol srdcový infarkt či mozgová príhoda. Podrobnejší rozbor životného štýlu týchto žien ukázal, že držali populárnu bielkovinovú – Dukanovu diétu.

Extrém sa nevypláca

Pri Dukanovej diéte si „dopujeme“ telo mliečnymi výrobkami, syrom, jogurtom či tvarohom a takisto hydinovým mäsom a hovädzinou. V jedálnom lístku úplne chýbajú sacharidy, napríklad cestoviny, zemiaky, sladkosti. A práve to je zle. Podľa švédskych výskumníkov riziko srdcového infarktu a mozgovej príhody stúpa vtedy, keď znížime príjem sacharidov a zvýšime príjem bielkovín.

„Problém je v tom, že pri týchto diétach celkový podiel bielkovín na celkovom príjme energie presahuje 35 percent, čo je dvakrát viac, ako sa uvádza v odporúčaniach zameraných na prevenciu civilizačných chorôb,“ upozornil známy český dietológ Pavel Suchánek.

Opäť sa ukázalo, že akýkoľvek extrém v strave nie je zdravý. Človek potrebuje prijímať vyváženú stravu, teda musia byť v nej zastúpené bielkoviny, škroby, tuky, vitamíny i minerálne látky. Telo jednoducho neoklamete. Dukanova diéta vám v snahe rýchlo schudnúť pomôže, ale dlhodobo ju držať je hazard.

Potrápia sa aj obličky

Bielkovinové diéty, v ktorých si môžeme dopriať mäsa do sýtosti, poškodzujú pri dlhodobom dodržiavaní obličky. Pozrite sa, aké ďalšie riziká pre naše zdravie prinášajú. Množstvo živočíšnych bielkovín, ktoré je pri týchto diétach bežné, zvládne za normálnych okolností len zdravý človek, ktorý navyše pravidelne a veľmi intenzívne športuje. Pre nás ostatných je poriadnou záťažou pre obličky.

Zvýšená konzumácia červeného mäsa sa pri bielkovinovej diéte spája aj s rizikom zvýšenia hladiny cholesterolu. Súvisí to s tým, že prijímame viac nasýtených mastných kyselín, ktoré v živočíšnych tukoch prevládajú. Hrozí takisto cukrovka 2. typu. Varuje i ďalšia štúdia vedcov, podľa ktorej každodenná konzumácia 50 gramov červeného mäsa alebo údenín zvyšuje riziko rakoviny pankreasu až o 19 percent.

Autor: Plus Jeden den/oz
 


 

Vaše diétne tipy

Neuveriteľné! Toto jedli hollywoodske hviezdy na galavečere odovzdávania ocenení Zlatý glóbus!

Pozrite sa, čo skončilo na ich rozmaznaných jazýčkoch. Žeby im nezáležalo...
 

Brzda pre roztiahnuté žalúdky: Skúste sa desať dní stravovať podľa zakladateľa makrobiotiky

Máme za sebou polovicu januára a vy stále nezačali s diétou, hoci ste si to...
 

TIPY od fitnestrénerov: Tieto dobroty môžete jesť bez výčitiek

Manželia Tina a Vlado Zlatošovci ponúkajú vo svojej knihe aj zdravé recepty....
 

Teraz to vyjde! Začínate nový rok chudnutím? Takto dosiahnete trvalé výsledky

To, ako definitívne skoncovať s nadváhou a tukovými vankúšikmi alebo...
 

To najlepšie z kúpeľní! Pripomeňme si intímne triky najkrajších Sloveniek

Po celý rok vám známe krásky prezrádzali triky pre krásne telo, pleť a vlasy....
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.