Dátum: Sobota 10.12.2016 Dnes oslavuje:

Radúz Zajtra: Hilda

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Ryža je dokonalá obilnina: Poznáme dôvody, prečo by ste ju mali jesť často

Zdroj: Báječná žena/ Jana Brožíková 23. októbra 2013, 13:00
Foto: profimedia.sk Vieme, prečo by ste mali jesť ryžu

Chutne pripravená ryža je zdravá a ľahko sa s ňou chudne bez hladovania.

Ak vám ryža nechutí, možno ste ju nejedli správne pripravenú alebo ste pri varení konkrétneho jedla použili nevhodný typ.

Dokonalá obilnina

Najhodnotnejšou zložkou maličkých zŕn sú komplexné sacharidy, z ktorých pochádza až 85 percent energie. Pritom ryža má nízky glykemický index (GI), to znamená, že nerozkolíše hladinu cukru v krvi. Natural je na stupnici od 0 do 100 presne v polovici, biela má GI 64. Okrem toho je ryža bohatá na vitamíny skupiny B a na minerálne látky a stopové prvky, najmä fosfor, draslík a železo.

Nachádza sa v nej viac kvalitných rastlinných bielkovín ako v pšenici a neobsahuje lepok ani tuk, preto ju môžete jesť aj pri celiakii a problémoch s cholesterolom. Nelúpaná ryža má oproti lúpanej a bielenej ryži viac živín a vysoký obsah vlákniny a antioxidantov, ktoré chránia pred rakovinou hrubého čreva, prsníka a prostaty.

Ktorá je aká?

Skôr ako sa vyberiete na nákup, mali by ste vedieť, ktorá ryža sa na čo hodí. Podľa tvaru zrna sa delí na guľatozrnnú, krátkozrnnú a dlhozrnnú. Guľatozrnná ryža obsahuje viac škrobu, zrnká sú po uvarení mäkké a lepia sa. Pripravíte z nej nákypy, mliečne kaše, ryžové knedličky a sladké placky. Dlhozrnná ryža je výborná na rizoto, prílohy i samostatné jedlá. To, či je surová ryža biela, žltkastá, alebo hnedá, závisí od spôsobu úpravy. Biela ryža sa najprv olúpe a potom brúsi a leští. Béžovú farbu má pololúpaná ryža, z ktorej je šupka obrúsená iba čiastočne.

Najtmavšia je hnedá ryža, označovaná aj natural. Je naozaj prírodná, nebrúsená a neleštená. Zachováva si všetky vitamíny, minerály i vlákninu, no má aj jednu nevýhodu. Šupky obsahujú kyselinu fytovú, ktorá bráni vstrebávaniu vápnika a železa, preto by ste ju občas mali striedať s inými typmi. Varí sa oveľa dlhšie ako biela ryža a aj potom je tvrdšia, ako by ste očakávali.

POZOR!

Ryža parboiled nie je predvarená. Je to kompromis medzi bielou ryžou a natural a z hľadiska výživy je veľmi cenná. Upravuje sa špeciálnou technológiou v tlakových nádobách. Až 80 percent cenných látok zo šupiek sa pod tlakom pretlačí do zrniečok, potom sa ryža brúsi a leští. Za surova je žltkastá, po uvarení pekne zbelie. Pri varení absorbuje viac vody.

Ryžové špeciality

Neviete si správne vybrať? Jednotlivé typy sa líšia aj podľa miesta pestovania a vhodnosti použitia.

  • Arborio pochádza z Talianska a pripravíte z nej pravé talianske rizoto. Guľaté perličkové zrnká sa po uvarení spoja na krémovitú hmotu, pretože vstrebávajú veľa vody.
  • Basmati má dlhé zrná a výraznú orieškovú arómu. Považuje sa za výnimočne kvalitný typ. Pripravujú sa z nej najmä jedlá indickej kuchyne.
  • Carnaroli sa podobá na arborio. Biele krátke zrnká sa varením ešte väčšmi zaguľatia. Dobre vstrebáva vodu a hodí sa najmä na prípravu rizota.
  • Červená ryža, nazývaná aj bhutánska, má jemné zrnká, ktoré už pri varení príjemne voňajú orieškami.
  • Indiánska alebo „divá ryža“ nie je pravá ryža. Dlhé čiernohnedé semená patria americkej vodnej tráve zizanii. Majú vysoký obsah vitamínov skupiny B a pridávajú sa do ryže basmati. Čierno-biela zmes vyzerá efektne v šalátoch aj ako príloha.
  • Jazmínová ryža sa podobá na basmati, ale väčšmi sa lepí. Má žltohnedú farbu a výraznú kvetinovú vôňu. Využijete ju najmä v čínskej kuchyni.
  • Nišiki sa používa na prípravu pravého suši, pretože je správne lepivá.

Radí nutričná poradkyňa Denisa Lysinová

  • Hoci pestovanie ryže nie je pre našu oblasť typické, jej konzumáciu ocenia najmä celiatici. Ryža vo všeobecnosti patrí medzi najmenej alergénne potraviny a dobre ju znášajú deti i dospelí s tráviacimi problémami.
  • Keďže existuje nespočetné množstvo druhov ryže, buďte dôsledné aspoň v tom, že uprednostníte prírodnú a nelúpanú ryžu, čiže natural. Obsahuje časť šupiek a klíčkov, kde sú uchované všetky biologicky hodnotné živiny – vláknina, vitamíny skupiny B, vitamín E, draslík, horčík, nenasýtené mastné kyseliny.

Zdravotné benefity

  • Ryža nenadúva, preto je ideálna pre deti, starších ľudí a pri žalúdočnej a žlčníkovej diéte.
  • Ryžový odvar pomáha pri vysokých teplotách a zápaloch, zmierňuje hnačku i zápchu, lieči tráviace a črevné problémy.
  • Ryža mierne odvodňuje, zbavuje telo škodlivín a je dobrou prevenciou obličkových kameňov.

Ryžu môžete bez obáv jesť, aj keď si strážite hmotnosť. Sto gramov surovej ryže má priemerne 365 kJ, ale pri varení trojnásobne zväčší svoj objem. Na zasýtenie vám bohato stačí aj polovičné množstvo, napríklad keď ju zamiešate do zeleninového šalátu.



 

Naj z glancu

 

Vaše diétne tipy

Anna a jej tajomstvo na boj s tukom: Pod jej dozorom schudla klientka 47 kíl!

Pribrala som štyri konfekčné veľkosti – hovorí Anna Stráňavská (48). Schudla...
 

Stihnite to do Vianoc: Vylepšite si svoju figúru 2 lyžicami tohto zázraku

Aj vy sa čudujete, kde sa vzal ten faldík na bruchu? Do Vianoc s ním ešte stíhate...
 

Nedarí sa vám schudnúť? Za vašu hmotnosť nemôže ani vek ani boľavé kolená

Málo pohybu, zlá životospráva a takmer žiaden šport. Spoznali ste sa? Aj...
 

Netrápte sa diétami: 5 prírodných spaľovačov tukov, o ktorých musíte vedieť!

Pri pohľade na váhu sa chytáte za hlavu, že je najvyšší čas začať niečo robiť?...
 

Diéta na zohriatie: V chladných dňoch si naservírujte zeler a čakanku!

Čo by ste mali teraz jesť, aby ste mali dostatok živín a nepribrali?