Tip redakcii
 

Šaláty nie sú nuda a zaručene vás zoštíhlia!

Zabudnite na zložité diéty, ktoré vás po mesiaci prestanú baviť. Pozývame vás na pestré zeleninové šaláty. Chutné, sýte, diétne a plné vitamínov a vlákniny!

10. marca 2014, 08:00
Zabudnite na zložité diéty, ktoré vás po mesiaci prestanú baviť. Pozývame vás na pestré zeleninové šaláty. Chutné, sýte, diétne a plné vitamínov a vlákniny!

Zabudnite na zložité diéty, ktoré vás po mesiaci prestanú baviť. Pozývame vás na pestré zeleninové šaláty. Chutné, sýte, diétne a plné vitamínov a vlákniny!

Autor: Profimedia.sk

Najlepšou upratovačkou tela po zime je zelenina, podľa možnosti čerstvá. Typy zeleniny, ktoré sa nedajú jesť surové, pripravujte krátko na pare, aby si uchovali peknú farbu a ostali chrumkavé.

Superdiétna

Výhodou zeleniny je, že neleží dlho v žalúdku, dokonale prečistí tráviaci trakt, zbaví ho škodlivých látok a je nízkoenergetická. Keď ju ochutíte čerstvými bylinkami, vôbec ju netreba soliť. Kombinovaním rôznych druhov zeleniny vytvoríte nekonečné variácie diétnych šalátov. Ak chcete do šalátu zamiešať cukrovú kukuricu, hrášok alebo zelenú fazuľku, uprednostnite mrazené varianty pripravené na pare. Sterilizované sú kalorickejšie, slanšie a pri spracovaní stratili veľa živín.

Priemerná energetická hodnota 250-gramovej porcie šalátu z čerstvej zeleniny sa pohybuje od 200 do 300 kJ, podľa toho, akú zeleninu použijete, takže sa môžete naozaj najesť dosýta.

Stop majonéze!

Ak ste zvykli šaláty ochucovať trochou majonézy, hľadajte diétnejšiu náhradu. Najvyššiu energetickú hodnotu – 2 600 až 3 300 kJ/100 g – majú majonézy vyrábané podľa tradičných receptúr. Pre vysoký obsah tuku – až 82 percent – a vajec sa nehodia ani pri nízkocholesterolovej, ani pri redukčnej diéte. Podstatne menej energie majú majonézy light – 1 400 až 1 600 kJ/100 g, obsahujú však rôzne stužovače a nemusia vám chutiť.

Najmenej kalorické sú šalátové dresingy na báze majonézy a jogurtu, ich energetická hodnota sa pohybuje od 900 do 1 300 kJ/100 g. Veľa kalórií ušetríte tak, že svoju obľúbenú majonézu rozmiešate s nízkotučným jogurtom v pomere 1 : 1. Alebo si pripravte domáci jogurtový dresing, ktorý vášmu šalátu dodá príjemnú sviežu chuť, a ešte aj ušetríte.

Jednoduché a chutné

Ľahká zálievka

  • lyžica olivového oleja, 2 lyžice vínneho octu alebo citrónovej šťavy, 1 lyžica vody, soľ, štipka cukru, bylinky podľa chuti
  • Všetky suroviny miešajte, kým nevznikne hustá zálievka.
  • Energia v 1 porcii/30 ml: 205 kJ

Jogurtový dresing

  • 100 ml gréckeho jogurtu, 2 lyžice olivového oleja, 2 lyžice smotany, soľ, bylinky podľa chuti
  • Suroviny spolu vyšľahajte a dresing dajte vychladiť.
  • Energia v 1 porcii/30 g: 200 kJ

Zapojte fantáziu

Z akéhokoľvek zeleninového šalátu ľahko vytvoríte plnohodnotné jedlo, keď doň zamiešate cestoviny, ryžu, chlebové krutóny, naklíčené semená, uvarené strukoviny alebo kúsky syra, kuracieho mäsa, tuniaka či lososa. O koľko zvýšia energetickú hodnotu šalátu?

  • opekaná bageta 565 kJ/30 g
  • strukovinové klíčky 430 kJ/100 g
  • bambusové klíčky 70 kJ/100 g
  • zelené olivy 290 kJ/50 g
  • uvarené cestoviny 590 kJ/100 g
  • uvarená ryža natural 540 kJ/100 g
  • uvarená biela ryža 520 kJ/100 g
  • biele tofu 240 kJ/50 g
  • mozzarella 510 kJ/50 g
  • syr feta 550 kJ/50 g
  • kuracie prsia na grile 490 kJ/100 g
  • pečené kuracie stehno 550 kJ/100 g
  • losos pečený v rúre 980 kJ/100 g
  • steak z tuniaka 940 kJ/100 g
  • tuniak vo vlastnej šťave 470 kJ/100 g
  • varené krevety 400 kJ/100 g

Foto: Profimedia.sk

Je treba vedieť..

Radí Melita Aziriová, odborníčka na klinickú a fyziologickú výživu

  • Redukcia hmotnosti by nemala byť obdobím zákazov, príkazov a obmedzení zameraných len na stratu nadbytočných kilogramov. Mal by to byť dlhodobý proces s postupnou zmenou postojov k životospráve, odstraňovaním zlozvykov a osvojovaním nových návykov, no zároveň zohľadňujúci aj príjemný zážitok z jedenia.
  • Chudnutie vyžaduje asi toľko času, koľko trvalo obdobie, v ktorom nadváha alebo obezita vznikala. V prvom rade si individuálne – podľa veku, pohlavia a fyzickej zaťaže – znížte energetický príjem o 2 000 až 2 500 kJ na deň tak, aby ostal zachovaný optimálny pomer živín. Stravu si rozdeľte na päť malých porcií a nezabúdajte na pitný režim.
  • Diéty, ktoré sú postavené na výraznom obmedzení či vynechaní niektorej zo základných živín alebo hraničia s hladovkou, sú pre organizmus vždy rizikové, pretože môžu spôsobiť nedostatok niektorých živín, minerálnych látok a vitamínov. Často po nich nasleduje takzvaný jojo efekt.

Autor: Báječná žena/Jana Brožíková
 


 

Vaše diétne tipy

Výherkyne súťaže: Naše čitateľky sú s nami odhodlané chudnúť!

Naše čitateľky Martina Konfederáková (38) a Anna Krupská (56) vyhrali...
 

Lucia Mokráňová dodržuje zaujímavú diétu: Chudne vďaka vlnám!

Exfarmárke Lucii Mokráňovej (25) ukazuje ručička na váhe mínus desať kilogramov....
 

FIT do plaviek: TIETO potraviny môžete jesť do zbláznenia a nepriberiete!

Leto nám už nezadržateľne klope na dvere a preto sa treba dostať čo najrýchlejšie...
 

Máte tučné brucho? Choďte na rannú prechádzku. Slnko medzi ôsmou a deviatou ráno dokáže vytopiť tuk!

Prijali ste ako fakt, že svoje staré džínsy už nezapnete a od istého veku...
 

FOTO: Takúto postavu ešte nemala! Zuzana Plačková sa zaťala a zhodila 14 kíl

Hviezda nákupných maniačok priznala, že prvý mesiac sa nedotkla ani len...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.