Dátum: Štvrtok 08.12.2016 Dnes oslavuje:

Marína Zajtra: Izabela

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Schudnite s mrazenou zeleninou: Je zdravá a cenovo dostupná

Zdroj: Báječná žena/ Jana Brožíková 09. mája 2013, 12:00
Foto: profimedia.sk Mrazená zelenina vám pomôže schudnúť

Ak ste práve rozbehli jarnú diétu, stavte na mrazenú zeleninu.

Akej zelenine teraz dávate prednosť – čerstvej, mrazenej či z konzervy? Na čerstvú mladú zeleninu z domácej produkcie si ešte musíte počkať. V tej, ktorá celú zimu ležala v skladoch, už veľa vitamínov neostalo, sterilizovaná zas obsahuje konzervačné látky, veľa soli, niekedy aj cukru a tepelnou úpravou prišla o väčšinu živín.

Prečo je výhodná?

Mrazená zelenina si v kuchyni stále hľadá svoje miesto. Častejšie po nej siahajú zaneprázdnené mladšie ženy, ktorým na varenie neostáva veľa času. Hlboko zmrazená zelenina má svoje prednosti. Vždy je poruke, nemusí sa zdĺhavo čistiť, rýchlo a ľahko sa pripravuje a často vyjde lacnejšie, pretože z nej nie je žiadny odpad. Keď ju správne pripravíte, vyzerá príťažlivo, farebne a skvelo chutí.

Otázne je, či sa obsahom živín aspoň trocha blíži čerstvej zelenine, keď niekoľko týždňov leží v mraziacom boxe. Kvalita mrazenej zeleniny závisí od času zberu a od rýchlosti mrazenia. Na zmeny teplôt pri spracovaní najcitlivejšie reagujú tri vitamíny – kyselina listová, tiamín a vitamín C. Odborníci ich preto používajú ako testovacie „markery“. Ak sa tieto tri vitamíny podarí v mrazenej zelenine zachovať v čo najvyššom množstve, aj ostatné živiny a vitamíny sú v poriadku.

Ide o minúty

Najviac cenných látok sa stráca pri príprave na mrazenie, preto táto fáza spracovania musí nasledovať okamžite po zbere. Najnižšie straty sú vtedy, keď sa pri výrobe namiesto vody používa blanšírovanie parou a vzápätí sa zelenina prudko zmrazí rozložená v jednej vrstve. Najkvalitnejšia zelenina bola zmrazená do niekoľkých hodín po zbere. Pri zelenej fazuľke, špenáte či hrášku je časový limit iba 3 hodiny.

Z hľadiska obsahu živín a vitamínov teda mrazená zelenina môže byť ešte čerstvejšia ako čerstvá zelenina. Dokázali to novozélandskí vedci, ktorí urobili jednoduchý test. Rozborom zistili, že mrazený hrášok, ktorý bol rok uložený v mrazničke, si po tepelnej úprave v mikrovlnke zachoval viac vitamínu C ako rovnako pripravený čerstvý hrášok, ktorý stál tri dni pri izbovej teplote.

Tip: Mrazenú zeleninu nerozmrazujte! Vložte ju rovno do hrnca s vriacou vodou či na panvicu, podľa toho, či z nej uvaríte polievku, alebo ju udusíte. Najzdravší a najšetrnejší spôsob prípravy mrazenej zeleniny je krátke sparenie – dochrumkava. Zachová si živiny aj peknú farbu.

Radí nutričná poradkyňa Denisa Lysinová

  • Zeleninu by ste do svojich jedálnych lístkov mali zaraďovať denne a vo všetkých podobách – surovú vo forme čerstvých šalátov alebo šetrne tepelne upravenú ako hlavné jedlo či prílohu.
  • Osobitnú kategóriu tvorí zelenina konzervovaná mrazením. Pri teplote mínus 18 stupňov Celzia sa zastaví činnosť mikroorganizmov a kvalita produktu sa ďalej prakticky nemení. Pre jej zachovanie zeleninu skladujte v mrazničke až do okamihu spotreby.
  • Čo sa týka straty nutričných hodnôt, pri vitamínoch je to okolo 30 percent, pri vitamíne C o niečo viac. Mrazenie však väčšinou neovplyvňuje obsah minerálnych látok, v prípade železa sa dokonca zvýši jeho využiteľnosť až o 50 percent. Významnejšie straty živín však môžu nastať pri nesprávnom pomalom rozmrazovaní na vzduchu.

Naše rady

  • Kontrolujte očami aj prstami. Balíček nesmie byť osrienený a obsah zlepený námrazou do neforemnej masy. Ak kúsky nedokážete oddeliť, vyberte si iný.
  • Na spodku otvoreného mraziaceho boxu je najmenšie riziko, že obsah bol náhodne rozmrazený a opäť zmrazený.
  • Mrazenú zeleninu skladujte pri teplote mínus 18 stupňov Celzia alebo pri nižšej, vydrží niekoľko mesiacov.
  • Rozmrazenú zeleninu nikdy nedajte znova zmrazovať, ale hneď ju spotrebujte. Zabránite rozmnoženiu nežiaducich baktérií. 
  • Ak mrazená zelenina aj po krátkej tepelnej úprave stratí farbu, zhnedne alebo zhorkne, zrejme dlho čakala na spracovanie alebo bola medzitým rozmrazená.



 

Naj z glancu

 

Vaše diétne tipy

Stihnite to do Vianoc: Vylepšite si svoju figúru 2 lyžicami tohto zázraku

Aj vy sa čudujete, kde sa vzal ten faldík na bruchu? Do Vianoc s ním ešte stíhate...
 

Nedarí sa vám schudnúť? Za vašu hmotnosť nemôže ani vek ani boľavé kolená

Málo pohybu, zlá životospráva a takmer žiaden šport. Spoznali ste sa? Aj...
 

Netrápte sa diétami: 5 prírodných spaľovačov tukov, o ktorých musíte vedieť!

Pri pohľade na váhu sa chytáte za hlavu, že je najvyšší čas začať niečo robiť?...
 

Diéta na zohriatie: V chladných dňoch si naservírujte zeler a čakanku!

Čo by ste mali teraz jesť, aby ste mali dostatok živín a nepribrali?
 

Maximálny účinok za minimum času: Schudnite za 5 dní 3 kilá s týmto nápojom

Potrebujete sa rýchlo dostať do obľúbených šiat? Vyskúšajte tento super...