Dátum: Utorok 06.12.2016 Dnes oslavuje:

Mikuláš Zajtra: Ambróz

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Schudnite vďaka riasam

Zdroj: ŠARM/ Katarína Čulenová 06. októbra 2012, 07:00
Foto: profimedia.sk Ilustračná fotografia

Väčšina týchto vzácnych morských plodov je pre nás užitočná. Pozor však na riasu hijiki, môže totiž kumulovať arzén a opatrní by mali byť aj srdciari pre sodík.

Ročne sa z mora vyťažia stovky ton morských rias. Dostanú sa do téglikov s kozmetikou, pretože vďaka obsahu minerálnych látok sú doslova skrášľovacou a omladzovacou bombou. Vyrábajú sa z nich aj lieky a bežne sa objavujú na tanieroch Japoncov, Číňanov či Kórejčanov. U nás ešte stále dáme prednosť radšej zelenému listovému šalátu ako chaluhám, ale milovníci suši na ne nedajú dopustiť. Na riasy existujú len samé chvály. Obsahujú fytoestrogény, vlákninu, vitamíny B, horčík, zinok, dokonca vraj obsahujú desaťkrát viac vápnika ako mlieko a osemkrát viac železa ako hovädzina. Vedia zabojovať so zápalom, s plesňami, so zlým cholesterolom, pomáhajú pri astme, artróze, alergiách. Skrátka, už pri tomto neúplnom výpočte nadobudnete dojem, že by ste sa mali riasami zakonzervovať a budete žiť večne, navyše krásni.

Pozor na sodík a ťažké kovy

Gastroenterológa – internistu MUDr. Miloša Bubána sme sa však opýtali, či našiel na riasach aj nejaké negatívum.

„Morské riasy absorbujú z vody, v ktorej žijú, aj minerálne látky a stopové prvky. Je pravda, že môžu mať viac železa alebo vápnika, či jódu. Ale rovnako môžu mať aj schopnosť akumulovať ťažké kovy, ktoré by mohli nepriaznivo vplývať na zdravie človeka. Napríklad sa neodporúča konzumovať riasu hijiki, ktorá môže kumulovať arzén. Znečistenie vôd, v ktorých riasy žijú, môže mať teda aj vplyv na obsah týchto látok v riase,“ hovorí. Upozorniť treba podľa neho aj ľudí, ktorí by mali menej soliť vzhľadom na ich srdcovo-cievne ochorenia. V niektorých riasach môže byť vyšší obsah sodíka, ktorí by mali niektorí pacienti konzumovať len obmedzene.

Ako často ich jesť?

Riasa Kelp napríklad obsahuje veľa jódu. Ako často a v akých množstvách by sme mali riasy jesť, aby sme sa nepredávkovali týmto inak užitočným minerálom? „Zdravým ľuďom by nemala škodiť ani denná konzumácia rias. Významne sa to však mení u ľudí s ochorením štítnej žľazy. V tomto prípade je vhodné konzultovať obsah stravy i množstvo s endokrinológom,“ upozorňuje primár odborných ambulancií ŽNaP Bratislava.

Mletá či čerstvá?

Riasy sa predávajú v rôznych formách, či už sušené, konzervované, v nálevoch či drvené v prášku. Ako si správne vybrať, aby mali tú správnu výživovú hodnotu? „Použitie morských rias pri príprave jedál je široké a nezáleží ani tak na tom, v akom sú stave, ako na tom, čo obsahujú. Ak vám chutia, vedzte, že sú vhodné najmä pre zdroj vlákniny, minerálov a vitamínov,“ hovorí odborník.

Prednosť má ryba

Existuje názor, že riasy sú lepšie než ryby, pretože neobsahujú tuk a na rozdiel od rýb nekumulujú ťažké kovy. „Myslím si, že ak sú riasy v mori, ktoré nie je znečistené chemickými prvkami, netreba sa obávať. Ja osobne by som riasy aj tak ako gurmán neuprednostňoval pred rybami. Nielen kvôli chuti a množstvu spôsobov úpravy, ale aj vzhľadom na omega-3 mastné kyseliny,“ odporúča doktor Bubán. V jeho domácej kuchyni morské riasy nenájdete, pretože nepatria k jeho obľúbeným jedlám, ale celkovo používa málo surovín. Dáva totiž prednosť reštauráciám. „Občas zájdem aj do japonskej na suši a maki, takže sa k riasam dostanem. Do zásoby som si ich vychutnal aj v Japonsku a Kórei a v iných prímorských krajinách.“

Podporujú trávenie

Kto chce, aby mu dobre trávilo, aj aby schudol, mal by sa s riasami priateliť. „Obsahujú rozpustné vlákniny – algináty, karagenan a agar, ktoré majú blahodarný vplyv na zažívací trakt. Okrem toho aj zvyšujú pocit nasýtenosti, čo ocenia najmä ľudia strážiaci si svoju hmotnosť. Dávka ôsmich gramov suchej riasy dodá asi jednu osminu odporúčanej dennej dávky vlákniny pre dospelého,“ teší všetkých vyznavačov štíhlej línie lekár.

Populárne riasy

Nori – červená riasa, balí sa do nej hlavne suši, ale pridáva sa aj do polievok, ryže, cestovín alebo šalátov. Má nižší obsah soli, pred použitím ju treba uvariť alebo popražiť.

Dulse – červená riasa s orieškovou príchuťou, ktorú netreba variť. Do šalátu aj do polievok.

Kombu – hnedá riasa, pridáva sa do polievok, zvýrazňuje chuť. Sušenú treba pol hodiny máčať vo vode a desať minút variť.

Wakame – jesť sa môže surová v šalátoch alebo varená s rybami alebo s mäsom. Má sladkastú chuť. Sušená a drvená je výborným korením.

Kelp – obsahuje veľa jódu, pomáha spaľovať tuky.

Arame – hnedá riasa s vysokým obsahom manitolu, vhodného pre diabetikov, jemne sladká.



 

Naj z glancu

 

Vaše diétne tipy

Nedarí sa vám schudnúť? Za vašu hmotnosť nemôže ani vek ani boľavé kolená

Málo pohybu, zlá životospráva a takmer žiaden šport. Spoznali ste sa? Aj...
 

Netrápte sa diétami: 5 prírodných spaľovačov tukov, o ktorých musíte vedieť!

Pri pohľade na váhu sa chytáte za hlavu, že je najvyšší čas začať niečo robiť?...
 

Diéta na zohriatie: V chladných dňoch si naservírujte zeler a čakanku!

Čo by ste mali teraz jesť, aby ste mali dostatok živín a nepribrali?
 

Maximálny účinok za minimum času: Schudnite za 5 dní 3 kilá s týmto nápojom

Potrebujete sa rýchlo dostať do obľúbených šiat? Vyskúšajte tento super...
 

Orechové maslo: Doma si ho urobíte za pár minút a zaženie chuť na sladké

Chcete spraviť niečo pre svoje zdravie? Nahraďte živočíšne tuky orechovým...