Tip redakcii
 

Slovenské vedkyne vyvinuli mafiny, z ktorých sa nepriberá!

Slovenské vedkyne vyvinuli sladkosť, po ktorej nebudete mať pocit, že ste zhrešili. Ľudskému organizmu dokonca ich funkčné mafiny prospievajú!

19. februára 2014, 11:00
Slovenské vedkyne vyvinuli sladkosť, po ktorej nebudete mať pocit, že ste zhrešili. Ľudskému organizmu dokonca ich funkčné mafiny prospievajú!

Slovenské vedkyne vyvinuli sladkosť, po ktorej nebudete mať pocit, že ste zhrešili. Ľudskému organizmu dokonca ich funkčné mafiny prospievajú!

Autor: Michal Šebeňa

Tím vedkýň z Výskumného ústavu potravinárskeho v Bratislave, na čele s chemickou inžinierkou Zuzanou Ciesarovou, v spolupráci s Fakultou chemickej a potravinárskej technológie a so súkromnou firmou s podobným zameraním vyvinuli dva druhy funkčných mafinov, jedny z ovsenej múky, druhé z pohánkovej. Recepty na ich výrobu však držia v tajnosti, lebo si ho chcú dať patentovať. Dovolili nám zúčastniť sa aspoň na pečení mafinov z ovsenej múky.

Zázračný ovos

V kuchyni, ktorá je súčasťou chemického pracoviska, už členky tímu nalievajú cesto do formy na mafiny. Chcú ich upiecť sto, lebo na druhý deň budú prvýkrát zisťovať, ako budú na ne reagovať potenciálni spotrebitelia na známom gastronomickom veľtrhu.

„S nápadom vyvinúť sladkosť, po ktorej by človek nemal pocit, že zhrešil, k nám prišli kolegyne Lucia Mikušová a jej diplomantka Veronika Hanáková, ktorá bola zároveň fitnestrénerkou. Ale aj prieskum medzi celiatikmi nám potvrdil, že by takýto produkt prijali,“ vysvetľuje Zuzana Ciesarová.

Obzerám sa okolo seba. Je tu množstvo prístrojov na analýzu zloženia a vlastností potravín. Kým doma zväčša netušíme, čo okrem pocitu sýtosti jedlo na tanieri vyvolá, tu to dokážu do detailov zistiť, odmerať, a teda aj namiešať tak, aby splnilo vopred daný cieľ, napríklad funkčnosť.

Nie je teda ani náhoda, že pri tvorbe receptu na funkčnú potravinu siahli vedkyne práve po celozrnnej ovsenej múke. „Ovos má veľký obsah vlákniny prospešnej pre trávenie, zvyšuje pocit sýtosti a vďaka vysokému obsahu betaglukánov prispieva k udržaniu normálnej hladiny cholesterolu v krvi a aj k tomu, že sa v nej hladina glukózy uvoľňuje postupne.“ Jednoducho povedané, pocit energie vám nevyskočí prudko a iba na chvíľu. Na rozdiel od bežnej sladkosti, ktorá zväčša obsahuje priveľa bieleho cukru.

Tajomstvo bielej hmoty

Tajomstvo receptúry funkčných mafinov sa však ukrýva v bielej hmote z ovsenej múky fermentovanej mliečnymi baktériami, ktorú mi vedkyne ukazujú v kuchynskej nádobe. „Fermentáciou sa premieňajú jednotlivé zložky múky v potravine. Napríklad sa štiepi škrob alebo bielkoviny, čím sa stávajú lepšie stráviteľnými. Zároveň sa uvoľňujú aj ďalšie výživné látky potrebné pre ľudský organizmus. Zlepšuje sa výživová hodnota potraviny, jej trvanlivosť, chuť aj vôňa, zvyšuje sa stráviteľnosť škrobov. Uvoľňujú sa bielkoviny aj minerálne látky a odbúravajú sa antinutričné zložky, ktoré zabraňujú vstrebávaniu týchto výživných látok v organizme. V našich krajinách sa síce ovos zvyčajne nefermentuje, ale v iných, ako napríklad v Turecku alebo v Rumunsku, sa bežne robia z fermentovaných cereálií nápoje aj kaše.“

Kuchyňou sa šíri intenzívna príjemná vôňa kakaa, znak toho, že prvá várka pečiva je hotová. Siaham po nej, ešte kým je teplá. Prvý dojem je, že moje chuťové poháriky nezaslepil cukor, ktorý zväčša prekryje ostatné chute. Síce ho nevynechali, ale dali ho do cesta len minimum. Vďaka tomu rozpoznávam nuansy ovsa aj sušených brusníc a ich spojenie si väčšmi vychutnávam.

Výskumníčky zatiaľ rozmýšľajú, ako mafiny ozdobia, aby na veľtrhu pritiahli návštevníkov aj vzhľadom. Kontrastná biela čokoláda na tmavom ceste, ktorú navrhuje náš fotograf, by síce pútala pozornosť, nie je však dosť zdravá. Uvažujú o čerstvom ovocí, oriešku či o mätovom lístku, alebo o horkej čokoláde. Napokon zvíťazil posledný variant a na gastronomickom veľtrhu sa vraj po mafinoch len tak zaprášilo. Väčšina ľudí ich hodnotila ako výborné alebo veľmi dobré a zastavil sa aj jeden výrobca, ktorý by chcel s výskumným tímom spolupracovať. Azda sa teda čoskoro dostanú na trh a budete ich môcť ochutnať aj vy.

Vedeli ste..?

... čo je funkčná potravina?

Kým dajme tomu funkčné bežecké nohavice ovplyvňujú správne držanie svalov či odvádzanie potu pri behu, ten istý prívlastok v spojení s potravinami znamená priaznivý vplyv na telesné fyziologické funkcie, napríklad na krvný tlak alebo na hladinu cholesterolu. Ich vývoju venuje svet čoraz väčšiu pozornosť.

Foto: Michal Šebeňa, Profimedia.sk

Autor: Šarm/Galina Lišháková
 


 

Vaše diétne tipy

Počuli ste už o hubovej káve, hubovom latte a hubovom kakau? Oplatí sa ich vyskúšať!

Máte problémy so srdcom, alebo tlakom? Riešte to kávou. Samozrejme, bezkofeínovou....
 

Strava ma vyliečila, tvrdí autorka stravovacieho hitu Antónia Mačingová. Naozaj to funguje u každého?

„Keď ma lekárka otestovala, zistila, že som alergická hádam na všetko…...
 

TAKTO to robí Dara Rolins! Ženy sa chcú obliekať ako ona, mať jej postavu aj frajera. Speváčka svoje finty netají

Návod, ako vyzerať skvele, poskytla Dara Rolins (44) opäť vo svojom novom...
 

Ryža pri chudnutí? Prečo nie! Táto 1 surovina zníži jej obsah kalórií

Zahájili ste boj s kilami navyše? Ak ste na druhú koľaj dočasne odsunuli...
 

SCHUDLA 45 kíl a dnes si už na sladkosti ani nespomenie. Miriam prezradila, ako sa jej to podarilo

V šou Extrémne premeny Slovensko sa podarilo zmeniť životný štýl aj bývalej...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.