Dátum: Sobota 10.12.2016 Dnes oslavuje:

Radúz Zajtra: Hilda

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Slovenské vedkyne vyvinuli mafiny, z ktorých sa nepriberá!

Zdroj: Šarm/Galina Lišháková 19. februára 2014, 11:00
Foto: Michal Šebeňa Slovenské vedkyne vyvinuli sladkosť, po ktorej nebudete mať pocit, že ste zhrešili. Ľudskému organizmu dokonca ich funkčné mafiny prospievajú!

Slovenské vedkyne vyvinuli sladkosť, po ktorej nebudete mať pocit, že ste zhrešili. Ľudskému organizmu dokonca ich funkčné mafiny prospievajú!

Tím vedkýň z Výskumného ústavu potravinárskeho v Bratislave, na čele s chemickou inžinierkou Zuzanou Ciesarovou, v spolupráci s Fakultou chemickej a potravinárskej technológie a so súkromnou firmou s podobným zameraním vyvinuli dva druhy funkčných mafinov, jedny z ovsenej múky, druhé z pohánkovej. Recepty na ich výrobu však držia v tajnosti, lebo si ho chcú dať patentovať. Dovolili nám zúčastniť sa aspoň na pečení mafinov z ovsenej múky.

Zázračný ovos

V kuchyni, ktorá je súčasťou chemického pracoviska, už členky tímu nalievajú cesto do formy na mafiny. Chcú ich upiecť sto, lebo na druhý deň budú prvýkrát zisťovať, ako budú na ne reagovať potenciálni spotrebitelia na známom gastronomickom veľtrhu.

„S nápadom vyvinúť sladkosť, po ktorej by človek nemal pocit, že zhrešil, k nám prišli kolegyne Lucia Mikušová a jej diplomantka Veronika Hanáková, ktorá bola zároveň fitnestrénerkou. Ale aj prieskum medzi celiatikmi nám potvrdil, že by takýto produkt prijali,“ vysvetľuje Zuzana Ciesarová.

Obzerám sa okolo seba. Je tu množstvo prístrojov na analýzu zloženia a vlastností potravín. Kým doma zväčša netušíme, čo okrem pocitu sýtosti jedlo na tanieri vyvolá, tu to dokážu do detailov zistiť, odmerať, a teda aj namiešať tak, aby splnilo vopred daný cieľ, napríklad funkčnosť.

Nie je teda ani náhoda, že pri tvorbe receptu na funkčnú potravinu siahli vedkyne práve po celozrnnej ovsenej múke. „Ovos má veľký obsah vlákniny prospešnej pre trávenie, zvyšuje pocit sýtosti a vďaka vysokému obsahu betaglukánov prispieva k udržaniu normálnej hladiny cholesterolu v krvi a aj k tomu, že sa v nej hladina glukózy uvoľňuje postupne.“ Jednoducho povedané, pocit energie vám nevyskočí prudko a iba na chvíľu. Na rozdiel od bežnej sladkosti, ktorá zväčša obsahuje priveľa bieleho cukru.

Tajomstvo bielej hmoty

Tajomstvo receptúry funkčných mafinov sa však ukrýva v bielej hmote z ovsenej múky fermentovanej mliečnymi baktériami, ktorú mi vedkyne ukazujú v kuchynskej nádobe. „Fermentáciou sa premieňajú jednotlivé zložky múky v potravine. Napríklad sa štiepi škrob alebo bielkoviny, čím sa stávajú lepšie stráviteľnými. Zároveň sa uvoľňujú aj ďalšie výživné látky potrebné pre ľudský organizmus. Zlepšuje sa výživová hodnota potraviny, jej trvanlivosť, chuť aj vôňa, zvyšuje sa stráviteľnosť škrobov. Uvoľňujú sa bielkoviny aj minerálne látky a odbúravajú sa antinutričné zložky, ktoré zabraňujú vstrebávaniu týchto výživných látok v organizme. V našich krajinách sa síce ovos zvyčajne nefermentuje, ale v iných, ako napríklad v Turecku alebo v Rumunsku, sa bežne robia z fermentovaných cereálií nápoje aj kaše.“

Kuchyňou sa šíri intenzívna príjemná vôňa kakaa, znak toho, že prvá várka pečiva je hotová. Siaham po nej, ešte kým je teplá. Prvý dojem je, že moje chuťové poháriky nezaslepil cukor, ktorý zväčša prekryje ostatné chute. Síce ho nevynechali, ale dali ho do cesta len minimum. Vďaka tomu rozpoznávam nuansy ovsa aj sušených brusníc a ich spojenie si väčšmi vychutnávam.

Výskumníčky zatiaľ rozmýšľajú, ako mafiny ozdobia, aby na veľtrhu pritiahli návštevníkov aj vzhľadom. Kontrastná biela čokoláda na tmavom ceste, ktorú navrhuje náš fotograf, by síce pútala pozornosť, nie je však dosť zdravá. Uvažujú o čerstvom ovocí, oriešku či o mätovom lístku, alebo o horkej čokoláde. Napokon zvíťazil posledný variant a na gastronomickom veľtrhu sa vraj po mafinoch len tak zaprášilo. Väčšina ľudí ich hodnotila ako výborné alebo veľmi dobré a zastavil sa aj jeden výrobca, ktorý by chcel s výskumným tímom spolupracovať. Azda sa teda čoskoro dostanú na trh a budete ich môcť ochutnať aj vy.

Vedeli ste..?

... čo je funkčná potravina?

Kým dajme tomu funkčné bežecké nohavice ovplyvňujú správne držanie svalov či odvádzanie potu pri behu, ten istý prívlastok v spojení s potravinami znamená priaznivý vplyv na telesné fyziologické funkcie, napríklad na krvný tlak alebo na hladinu cholesterolu. Ich vývoju venuje svet čoraz väčšiu pozornosť.

Foto: Michal Šebeňa, Profimedia.sk



 

Naj z glancu

 

Vaše diétne tipy

Anna a jej tajomstvo na boj s tukom: Pod jej dozorom schudla klientka 47 kíl!

Pribrala som štyri konfekčné veľkosti – hovorí Anna Stráňavská (48). Schudla...
 

Stihnite to do Vianoc: Vylepšite si svoju figúru 2 lyžicami tohto zázraku

Aj vy sa čudujete, kde sa vzal ten faldík na bruchu? Do Vianoc s ním ešte stíhate...
 

Nedarí sa vám schudnúť? Za vašu hmotnosť nemôže ani vek ani boľavé kolená

Málo pohybu, zlá životospráva a takmer žiaden šport. Spoznali ste sa? Aj...
 

Netrápte sa diétami: 5 prírodných spaľovačov tukov, o ktorých musíte vedieť!

Pri pohľade na váhu sa chytáte za hlavu, že je najvyšší čas začať niečo robiť?...
 

Diéta na zohriatie: V chladných dňoch si naservírujte zeler a čakanku!

Čo by ste mali teraz jesť, aby ste mali dostatok živín a nepribrali?