Tip redakcii
 

Stravujte sa diétne a zdravo a spomalíte aj svoj vek: Vieme ako!

Zostavte si jedálny lístok z piatich skupín potravín, z ktorých schudnete a omladnete.

09. augusta 2013, 11:00
So správnou stravou spomalíte starnutie

So správnou stravou spomalíte starnutie

Autor: profimedia.sk

Ktorú ženu pri pohľade do zrkadla občas neprepadnú chmúrne myšlienky? Čas je neúprosný a keďže ani vedci doteraz neobjavili kľúč k večnej mladosti, musíte si poradiť samy. Existujú potraviny, ktoré síce nezastavia starnutie, ale dokážu zlepšiť celkové zdravie a vitalitu. Keď si z nich šikovne zostavíte stravovací plán a budete poctivo cvičiť, vaša dobrá kondícia sa prejaví aj navonok – pestovanou postavou, hladkou pleťou a optimistickou náladou.

Ovocie a zelenina

Päť porcií ovocia a zeleniny denne by malo byť samozrejmosťou. Nad touto kategóriou potravín vôbec nemusíte premýšľať. Všetky druhy sú chudobné na kalórie a bohaté na živiny a vlákninu. Niektoré však majú výnimočné vlastnosti a potvrdili to aj vedecké výskumy. Podmienkou je ich diétna úprava: k ovociu nepridávajte cukor, k zelenine zasa zbytočný tuk.

Bobuľové ovocie – maliny, černice, čučoriedky a ríbezle – zlepšuje pamäť aj ďalšie funkcie mozgu. Množstvo antioxidantov chráni bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Bobule sú plné vitamínu C, ktorý takisto pôsobí antioxidačne a vyhladzuje pokožku.

Listová zelenina, napríklad špenát, je bohatá na luteín a zeaxantín – rastlinné pigmenty, ktoré chránia pred stareckou slepotou, a na vitamín K, ktorý spevňuje kosti a znižuje riziko zlomenín.

Hlúbová zelenina – brokolica, karfiol, kapusta, kel – majú vedecky dokázané protinádorové účinky a sú výbornou prevenciou rakoviny močového mechúra, žalúdka, kože, prsníka u žien a prostaty u mužov.

Bielkoviny

Patria medzi tri základné zložky stravy a ich príjem začne byť kriticky nedostačujúci po štyridsiatke, keď telo prirodzene stráca jedno percento svalovej hmoty za rok. V dôsledku toho sa spomalí metabolizmus a telo má sklon ukladať tuk do zásoby. Nadváha zasa zvyšuje riziko zdravotných problémov. Vo vašom jedálnom lístku preto nesmie chýbať diétne kuracie a morčacie mäso, vajcia, strukoviny a morské plody, nízkotučné mlieko, syry a ďalšie mliečne výrobky, ktoré súčasne doplnia vápnik, fosfor a draslík. Dôležité: Vápnik sa nedokáže zabudovať do kostí, keď nejete dostatok bielkovín. Podľa vedcov z Univerzity v Omahe je odporúčaná dávka 140 g bielkovín denne pre 70-kilovú ženu príliš nízka. Podľa nich by mala byť dvojnásobná.

Kvalitné tuky

Zdravé tuky sú dôležité pre správne fungovanie srdcovo-cievnej sústavy a nevyhnutné pre vstrebávanie vitamínov A, D, E a K, ktoré sú rozpustné v tukoch. Chránia telo pred chronickými zápalmi a pôsobia aj v mozgovej oblasti – zlepšujú náladu. A keď sa budete cítiť fit, dobrá nálada sa prejaví aj na vašom vzhľade. Najkvalitnejšie tuky obsahuje olivový olej, morské ryby a plody, vlašské orechy a rôzne semienka – ľanové, slnečnicové, tekvicové.

Celozrnné obilniny

Na udržanie optimálnej hmotnosti musíte do stravovacieho plánu pridať aj ovsené vločky, hnedú ryžu a celozrnné pekárenské výrobky. Majú nízky glykemický index a zasýtia na dlhší čas ako napríklad biela ryža a pečivo. Chránia pred cukrovkou, rakovinou hrubého čreva, vysokým tlakom a zápalmi ďasien. Vysoký obsah vlákniny kontroluje apetít a zabraňuje nekontrolovanému jedeniu. Nezanedbateľné je aj množstvo vitamínov a minerálov.

Zdravé nápoje

Prečo niektoré stravovacie režimy a diéty povoľujú pohár červeného vína? Červené víno obsahuje najviac antioxidačného resveratrolu, ktorý chráni cievy. Laboratórne výskumy potvrdili, že zabraňuje odumieraniu srdcových a mozgových buniek, čo môže významne predĺžiť život. Denné maximum je 150 mililitrov. Nealkoholickou alternatívou je šťava z červeného hrozna. Keď nemáte rady víno, uvarte si kávu alebo zelený čaj. Nemusíte si ich odopierať ani vo vyššom veku, pretože okrem kofeínu obsahujú celý komplex rôznych antioxidantov. Káva je skvelou prevenciou cukrovky a Parkinsonovej choroby, podľa najnovších poznatkov dokonca aj srdcovo-cievnych ochorení. Zelený čaj zlepšuje imunitu, chráni pred infarktom, zubným kazom a zabraňuje strate pamäti v seniorskom veku. Bylinkovým čajom tieto vlastnosti chýbajú.

Radí nutričná poradkyňa Denisa Lysinová

  • Aby vaše úsilie malo význam, mali by ste nekompromisne patriť k nefajčiarom. Samozrejmosťou by mala byť pravidelná fyzická aktivita a dostatok kvalitného spánku.
  • Čo sa týka výživy, okrem vhodného pitného režimu venujte osobitnú pozornosť zloženiu jedálneho lístka. Mladistvý a zdravý vzhľad podporíte vtedy, keď budete jesť čo najviac pestrofarebnej zeleniny a ovocia (antioxidanty), tučných rýb (ω-3 mastné kyseliny), celozrnných sacharidov (vláknina) a kyslomliečnych výrobkov (bielkoviny, probiotiká).
  • Energetická hodnota jedla by mala byť najväčšia ráno a na obed. Večera by mala tvoriť už len asi 20 percent z denného energetického príjmu. Stravujte sa pestro, striedmo a vyvážene a dajte stop rôznym pseudodiétam.

Autor: Báječná žena/ Jana Brožíková
 
 

 

Vaše diétne tipy

Ivane Christovej sa podarilo schudnúť. Máme pre vás tip, ako to môžete dokázať aj vy!

Bývalá misska nikdy nepatrila medzi vychudnuté krásky a aj za čias najväčšej...
 

Zbavte sa prebytočných kíl správnou vôňou

Už zopár kvapiek oleja vám pomôže odbúrať tuk.
 

V 30tke nosila Petra veľkosť 3XL: Ako sa jej podarilo schudnúť neuveriteľných 60 kíl?

Jedlo víťazilo nad všetkým – prezrádza sesternica herca Mariána Mitaša...
 

Chudnite s prehľadom: 4 diétne omyly, ktorým raz a navždy prestaňte veriť!

Uverili ste niektorým tvrdeniam, čo kedy jesť, aby ste rýchlo schudli?...
 

Obrovská pomoc pre Slovákov na diéte: Táto tabuľka vám výrazne uľahčí život!

Neovládli ste sa a zhltli ste ku káve nugátový croissant? Vychodíte ho za...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.