Tip redakcii
 

Tekvicová diéta: Každý deň o pol kila menej!

Typická jesenná zelenina vám pomôže v boji s tukovými vankúšikmi.

09. októbra 2012, 14:00
Ilustračná fotografia

Ilustračná fotografia

Autor: Shutterstock

Tekvica je spoľahlivým partnerom pre vaše trávenie, zasýti vás a dodá vám množstvo vitamínov, antioxidantov, minerálov aj vlákniny. V 100 g tejto plodiny sa skrýva približne len 55 kJ a väčšinu z jej objemu tvorí voda. Tekvicové jadierka chránia cievy, nervy a mozog. Pokojne si ich pridajte do šalátu alebo nimi nahraďte slané maškrty pri sledovaní televízie.

Ako na to?

Diétu držte 3 až 7 dní, za každý deň sa zbavíte približne pol kila. Na obed a večeru si dajte jedlo z niektorého druhu tekvice, samozrejme, pripravené bez zbytočného tuku či ťažkej omáčky. Raňajky by mali byť ľahké, ideálny je ovocný šalát s dvomi lyžicami ovsených otrúb a nízkotučným bielym jogurtom alebo vajíčko natvrdo a čerstvá zelenina. Na desiatu si dajte ovocie a na olovrant pohár nízkotučného acidofilného mlieka. Nezabudnite si sledovať pitný režim.

Tipy na tanier

Tekvicovo-cibuľová polievka

2 porcie

Očistite jednu menšiu cukinu, prerežte ju pozdĺžne na polovicu, odstráňte jadierka a nakrájajte ju na polcentimetrové kúsky. Dve menšie cibule očistite, prekrojte na polovice a nakrájajte na plátky. Cukinu aj cibuľu orestujte na lyžici kvalitného oleja, pridajte lyžicu paradajkového pretlaku a zalejte 0,7 litra zeleninového vývaru. Varte asi 12 minút, podľa chuti pridajte štipku soli, muškátový oriešok a mleté biele korenie.

Pikantné pyré so syrom

2 porcie

Jednu menšiu tekvicu hokkaido očistite, odstráňte jadierka a nakrájajte na kocky. Dajte do hrnca, pridajte jeden na kocky nakrájaný zemiak, dva očistené strúčiky cesnaku, trochu soli, bobkový list a dve guľôčky nového korenia. Varte, kým tekvica nezmäkne, približne 15 minút. Vyberte bobkový list a korenie, zlejte vodu tak, aby jej ostalo len trochu na dne. Pridajte podľa chuti mleté čili a rozmixujte. Nakoniec do pyré vmiešajte 50 gramov nastrúhaného nízkotučného tvrdého syra a lyžičku kvalitného oleja. Jedzte samotné alebo s kúskom grilovaných kuracích pŕs.

Pečená zelenina

Očistite a na rovnaké kúsky nakrájajte dve menšie cvikle, jednu maslovú tekvicu a dve mrkvy. Pridajte päť očistených strúčikov cesnaku. Zeleninu premiešajte v miske s dvomi lyžicami olivového oleja, so štipkou soli a mletého čierneho korenia. Rozložte ju na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryte alobalom a pečte asi 30 minút prikryté vo vyhriatej rúre a ďalších 10 minút odokryté. Podávajte s dresingom z čerstvých byliniek, cottage syra a nízkotučného bieleho jogurtu.

Nátierka so šunkou

Nastrúhajte jeden očistený patizón alebo malú cukinu a osmažte ho na troške kvalitného oleja do mäkka. Osoľte a nechajte trochu vychladnúť. Patizón zmiešajte s nízkotučným tvarohom, pridajte 50 gramov nadrobno nasekanej chudej šunky a nasekaný čerstvý kôpor. Jedzte s hriankami z celozrnného chleba, pripravenými nasucho.

Autor: Báječná žena/ Alena Jurisová
 


 

Vaše diétne tipy

Fit pred letom: Voňavé chudnutie

Aj vás trápia kilá navyše po dlhej a chladnej zime? Dá sa to vyriešiť jednoducho...
 

Prečo tieto ženy vyzerajú božsky? Pijú olej a jedia vývar z kostí

Už roky majú náš obdiv, páči sa nám ich postava aj pokožka. Skúste dať na ich...
 

Chudnete? Osviežte si jedálniček výbornými smoothie, ktoré vám pri zhadzovaní kíl pomôžu

Máme pre vás tri skvelé recepty na chutné a zdravé nápoje.
 

Ivane Christovej sa podarilo schudnúť. Máme pre vás tip, ako to môžete dokázať aj vy!

Bývalá misska nikdy nepatrila medzi vychudnuté krásky a aj za čias najväčšej...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.