Tip redakcii
 

Tip-top postavu dosiahnete s vlákninou: Čo ju obsahuje?

Čo majú spoločné? Extra porciu vlákniny, živín a skvelej chuti.

04. júla 2013, 08:00
Vďaka vláknine budete mať tip-top postavu.

Vďaka vláknine budete mať tip-top postavu.

Autor: Profimedia.sk

Ak ste pri pohľade do zrkadla kriticky zistili, že by to chcelo ubrať ešte pár centimetrov v páse a bokoch, ale vaša hmotnosť sa akosi zasekla, možno stačí malá zmena v jedálnom lístku. Našli sme päť zaujímavých tipov, ako sa rýchlo a chutne zbavíte tukových vankúšikov.

Kivi

Chĺpkaté ovocie patrí medzi ozajstné vitamínové bomby. Jeden gram obsahuje až jeden miligram vitamínu C. V dužine sa nachádza aj veľké množstvo vitamínu E a horčíka. Kombinácia antioxidačných vitamínov a protistresového minerálu vás vzpruží, uvoľní napätie a zrýchli látkovú premenu. Kivi je nenahraditeľné aj pri chudnutí, pretože vitamín C podporuje spaľovanie tukov a draslík zabraňuje zadržiavaniu telesných tekutín.

Čo získate?

Dva väčšie plody vám dodajú iba 240 kJ, 5 g vlákniny a päťnásobok dennej potreby vitamínu C.

Tip do kuchyne: Kivi môžete jesť nielen čerstvé, ale aj tepelne upravené. Keď chcete čerstvé kivi pridať do jogurtu, tvarohu alebo do šľahačky, hneď ho zjedzte alebo podávajte, pretože kivi obsahuje enzým, ktorý zráža mlieko.

Hrušky

V hruškovej dužine sa nachádza až 80 percent vody, vitamíny A, B a C, kyselina kremičitá, vápnik, draslík, železo, zinok, horčík, fosfor a rôzne stopové prvky. Pektín, triesloviny, draslík a rozpustná vláknina sa starajú o dobré trávenie, nízky cholesterol a optimálny pomer tekutín v tele. Táto skvelá kombinácia pôsobí prečisťujúco a pomáha pri chudnutí aj pri udržiavaní hmotnosti. Navyše, hrušky spôsobujú oveľa menej alergií ako iné druhy ovocia.

Čo získate?

Jedna veľká, 100-gramová hruška má len 240 kJ, 3 g vlákniny a 116 mg draslíka.

Tip na desiatu: Na chudnutie sú najlepšie čerstvé hrušky so šupkou, pretože v nej sa nachádza najviac vlákniny. Hrušková šťava má chladivé účinky, preto výborne osvieži najmä v lete.

Ružičkový kel

Chutná zelenina tvarom pripomína miniatúrne kapustičky, obsahom živín, napríklad vlákniny a bielkovín, kapustu dokonca prevyšuje. Bohato zastúpené sú aj minerálne látky – vápnik, železo, draslík, a vitamíny B, C a E. Zo všetkých druhov zeleniny práve ružičkový kel obsahuje najviac bielkovín, preto je skvelou potravinou pre vegetariánky. Pre vysoký obsah vápnika by ho mali pravidelne jesť aj ženy, ktorým hrozí osteoporóza.

Čo získate?

V 200-gramovej porcii sparených ružičiek kelu zjete iba 358 kJ, ale až 7,6 g vlákniny a 6,8 g bielkovín.

Tip do kuchyne: Ružičkový kel pripravte na pare alebo chvíľu poduste na masle či na olivovom oleji, aby ste nezničili cenné látky. Hotový je vo chvíli, keď kovová ihlica ľahko prejde stredom.

Letné tekvice

Keď máte nadváhu alebo chcete zhodiť len kilo-dve, spoľahnite sa na tekvicovú zeleninu. Vyberte si podľa chuti a jedzte ich, koľko chcete – cuketu, patizón, špagetovú tekvicu i oranžové druhy. Pri všetkých tvorí dužinu prevažne voda – 90 až 95 percent, preto sú extrémne nízkoenergetické – od 55 do 75 kJ/100 g. Tekvice obsahujú aj veľké množstvo vlákniny, betakaroténu, vitamínov B, D, E a K a dôležitých minerálnych látok – draslíka, horčíka, sodíka a železa.

Čo získate?

V jednej porcii diétne pripravenej tekvice zjete až 7 g vlákniny a poriadnu dávku draslíka.

Tip do kuchyne: Tekvicové jedlo vyžaduje trošku tuku, aby sa mohli dobre vstrebať vitamíny A, D, E a K. Najvhodnejší je extra panenský olivový olej, stačí pridať jednu lyžičku.

Artičoky

Zelené ružice tejto stredomorskej rastliny sa jedia ako zelenina. Vo vitamínovom kokteile prevažuje vitamín K, z palety minerálnych látok je najviac prítomný sodík, horčík a fosfor. Artičoky podporujú tvorbu tráviacich enzýmov, zrýchľujú metabolizmus, zabraňujú ukladaniu cholesterolu v cievach, znižujú hladinu krvného cukru a čistia pečeň. Výborne pomáhajú aj pri liečbe ekzémov a majú protialergické účinky. Nemali by sa jesť iba pri ťažkých poruchách obličiek, inak sú bezpečné, zdravé a chutné.

Čo získate?

Jedna veľká artičoka (100 g) obsahuje 8,6 g vlákniny a len 211 kJ.

Tip do kuchyne: Veľmi chutné sú plnené artičoky, no dávajte pozor, z čoho urobíte náplň. Namiesto strúhanky vyskúšajte bulgur, ktorý ešte zvýši obsah vlákniny, a namiesto mäsa pridajte mix nadrobno pokrájanej zeleniny.

Autor: Báječná žena/Jana Brožíková
 


 

Vaše diétne tipy

Známej speváčke šaman zachránil život. Prečo takto skončila?

Marcella Molnárová (52) tvrdí, že ani v tomto veku sa nemusí v jedle obmedzovať....
 

Máte radi husté polievky a omáčky? Vyskúšajte namiesto múkovej zápražky sliz

Hľadáte ideálnu diétnu potravinu? Uvarte si okru.
 

Čitateľky, ktoré chudli so Šarmom: Opäť majú chuť žiť!

Naše čitateľky Martina Konfederáková (38) a Anna Krupská (57) po dvojmesačnom...
 

Podovolenkový detox: Nápoj z 2 surovín prečistí črevá a naštartuje trávenie

Prehnali ste to s dobrotami počas dovolenky? Vráťte telo do normálu pomocou...
 

Špecialistka na zdravú výživu Tina Zlatoš Turnerová radí: Hladovka je prospešná!

Niektorí špecialisti na zdravú výživu tvrdia, že by sme mali jesť päťkrát...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.