Tip redakcii
 

Tmavý chlieb a pečivo vôbec nemusia byť celozrnné!

Keď vymeníte biele pečivo za tmavé, ručička na váhe sa určite pohne nadol.

05. marca 2014, 07:00
Keď vymeníte biele pečivo za tmavé, ručička na váhe sa určite pohne nadol.

Keď vymeníte biele pečivo za tmavé, ručička na váhe sa určite pohne nadol.

Autor: Profimedia.sk

Energetická hodnota bieleho a celozrnného chleba je približne rovnaká, pri celozrnnom dokonca aj mierne vyššia. Prečo by ste ho teda mali uprednostniť, keď chcete schudnúť?

Čím sa líšia

Rozdiel medzi bielymi a celozrnnými pekárenskými výrobkami je v ich biologickej hodnote, to znamená v obsahu zdraviu prospešných látok, najmä vitamínov, minerálov a vlákniny, kde jednoznačne vedú celozrnné výrobky.

Biele pečivo sa vyrába z bielej múky, ktorá sa melie z vnútornej časti obilných zŕn. Z hľadiska výživy je biela múka menej hodnotná, pretože obsahuje oveľa menej vitamínov, minerálnych látok a vlákniny ako celozrnná, ktorá obsahuje aj vonkajšie časti zŕn. Biele pečivo vás zasýti na krátky čas, pretože má vyšší glykemický index. Rozkolíše hladinu cukru a organizmus má väčší sklon k ukladaniu podkožného tuku.

Celozrnný chlieb má nižší glykemický index, preto zasýti na dlhší čas, a vďaka vysokému obsahu vlákniny sa vaše črevá dôkladne vyprázdnia. Vláknina nedodáva telu žiadnu energiu a viaže na seba vodu, čím dodáva pocit sýtosti, preto by mala byť súčasťou každej redukčnej diéty.

Chlebová diéta

Mýtus o priberaní z chleba sa pokúša vyvrátiť takzvaný breadness program. Pri tomto spôsobe stravovania hrá dôležitú úlohu celozrnný chlieb. Zmenu jedálneho lístka však musí dopĺňať primeraná pohybová aktivita.

Podozrivé signály

Keď nájdete chlieb alebo pečivo označené ako cereálne, zbystrite pozornosť. Cereálny neznamená nič viac ako obilný a takýto výrobok nemusí byť automaticky vyrobený z celozrnnej múky.

Ani tmavá farba pečiva nie je zárukou, že je naozaj celozrnné. Biela múka môže byť efektne zafarbená opraženou ražou, karamelom alebo potravinárskymi farbivami. Rožky, žemle i chlieb z takejto múky majú rovnaké vlastnosti ako obyčajné biele. Nedajte sa popliesť ani slovom „viaczrnný“, ktoré môže znamenať iba to, že pečivo obsahuje múku z viacerých druhov obilnín – zo pšenice, z jačmeňa, raže a podobne. Oklamať vás môže aj pohánka a semienka – ľanové, slnečnicové alebo sezamové, ktorými často býva posypané aj biele pečivo.

Celozrnná múka nie je hnedá, ale viacfarebná, pretože sú v nej zomleté zrná aj so šupkami. Má plnšiu chuť, vyšší obsah živín a výrobky z nej sú hutnejšie, pretože vysoký obsah vlákniny brzdí kysnutie.

Viete že..? 100 g bieleho pečiva obsahuje okolo 3 g vlákniny, rovnaké množstvo celozrnného až trikrát viac. Pri zvýšenom príjme vlákniny treba zvýšiť aj príjem tekutín.

Radí Melita Aziriová, odborníčka na klinickú a fyziologickú výživu

Pre ľudský organizmus má veľký význam vláknina – nestráviteľný neškrobový polysacharid, ktorý má výborný sýtiaci efekt. Podľa účinku rozdeľujeme vlákninu na rozpustnú a nerozpustnú. Odporúčaná denná dávka je 25 až 35 g vlákniny, čo predstavuje asi 400 g zeleniny a ovocia.

  • Rozpustná vláknina (napríklad pektín, inulín) spomaľuje prechod potravy v tenkom čreve. Pozitívne tým ovplyvňuje vstrebávanie sacharidov (pomalé uvoľňovanie cukrov), ale aj hospodárenie s cholesterolom a odvádzanie škodlivých látok z tela, ktoré na seba naviaže. Nachádza sa najmä v ovocí, zelenine, strukovinách a v ovsených vločkách.
  • Nerozpustná vláknina (lignín, celulóza a podobne) spolu s dostatočným príjmom tekutín zväčšuje objem, zlepšuje peristaltiku čriev, čím znižuje koncentráciu toxických látok v črevnom obsahu a zároveň urýchľuje ich vylúčenie z organizmu. Nachádza sa v otrubách, vo vonkajšom obale zŕn, v nestráviteľných častiach zeleniny, ovocia či strukovín, ako sú zrniečka, šupky, drevnaté časti.

Mechanické dráždenie nerozpustnou vlákninou treba vylúčiť pri ochoreniach a operáciách žalúdka, čreva, žlčníka, pečene, pankreasu či po akútnej koronárnej príhode. Aj keď nemáte obmedzenie v stravovaní, dbajte na vyváženú a pestrú stravu. Prehnane vysoký príjem vlákniny môže mať negatívny efekt – naviaže na seba aj ochranné látky (vitamíny a minerály), ktoré organizmu budú chýbať.

Autor: Báječná žena/Jana Brožíková

video

 


 

Vaše diétne tipy

NAHRADÍ CUKOR aj TUK. Nejde o žiadny zázrak, ale opäť o niečo, čo nám ponúka príroda

Neviete sa rozhodnúť medzi medom, stéviou či javorovým sirupom? Skúste...
 

Neuveriteľné! Toto jedli hollywoodske hviezdy na galavečere odovzdávania ocenení Zlatý glóbus!

Pozrite sa, čo skončilo na ich rozmaznaných jazýčkoch. Žeby im nezáležalo...
 

Brzda pre roztiahnuté žalúdky: Skúste sa desať dní stravovať podľa zakladateľa makrobiotiky

Máme za sebou polovicu januára a vy stále nezačali s diétou, hoci ste si to...
 

TIPY od fitnestrénerov: Tieto dobroty môžete jesť bez výčitiek

Manželia Tina a Vlado Zlatošovci ponúkajú vo svojej knihe aj zdravé recepty....
 

Teraz to vyjde! Začínate nový rok chudnutím? Takto dosiahnete trvalé výsledky

To, ako definitívne skoncovať s nadváhou a tukovými vankúšikmi alebo...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.