Dátum: Piatok 20.01.2017 Dnes oslavuje:

Dalibor Zajtra: Vincent

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Tučné ryby sú zdravé, zoštíhľujú a skrášľujú

Zdroj: Báječná žena/ Jana Brožíková 26. decembra 2012, 06:00
Foto: Profimedia.sk Nebojte sa tučných rýb, môžu vám pomôcť schudnúť

Jete ryby iba na štedrú večeru, aby ste dodržali tradíciu? Chyba! Mali by ste ich mať dva razy do týždňa.

Najcennejšie mäso je rybacie, tvrdia odborníci na výživu. Je ľahko stráviteľné a bohaté na kvalitné bielkoviny a tuky, vitamíny i minerálne látky. Dietológovia zaraďujú pokrmy z rýb aj do prísnych redukčných diét.

Nebojte sa tuku

Nekupujete ryby, pretože zo zásady jete len nízkotučné potraviny? Hoci niektoré morské ryby, napríklad sleď a makrela, obsahujú v 100 g mäsa až 20 g tuku, nemusíte mať obavy, že z nich priberiete. Rybí tuk prospieva srdcu, mozgu, nervom i kĺbom. Viažu sa naň nielen vitamíny rozpustné v tukoch, ale aj vápnik. Rybí tuk obsahuje esenciálne nenasýtené mastné kyseliny omega-3 a omega-6, ktoré chránia pred srdcovým infarktom, mozgovou mŕtvicou a inými civilizačnými ochoreniami.

Zlepšujú prietok krvi v cievach, zabraňujú tvorbe krvných zrazenín a znižujú cholesterol. Strava bohatá na tieto mastné kyseliny chráni mozog a nervové bunky pred poškodením, preto môže byť dobrou prevenciou sklerózy multiplex i stareckej demencie. Najviac nenasýtených mastných kyselín omega-3 a omega-6 obsahujú morské ryby, hlavne sleď, makrela a tuniak.

Štíhlejšia a mladšia

Ryby sú tiež skvelým zdrojom kvalitných bielkovín, ktoré sú dôležité aj pri chudnutí, vitamínov A, B, C, D a E, minerálov a stopových prvkov, najmä vápnika, fosforu, železa, selénu, Koľko stoja morské a sladkovodné ryby v supermarketoch? zinku a jódu. Antioxidanty v rybacom mäse spomaľujú starnutie pleti a tvorbu vrások. Jedinečná kombinácia bioaktívnych látok vyživuje pleť zvnútra a vracia jej sviežosť a pružnosť, zlepšuje kvalitu vlasov a nechtov. Ak si chcete udržať štíhlu postavu a mladistvý vzhľad, mali by ste ryby konzumovať pravidelne a striedať druhy i spôsob úpravy. Najmenej kalórií majú ryby dusené, pripravené na pare a pečené v rúre.

Báječný tip

Prenasleduje vás depka? Urobte si rybací týždeň. Keď je v tele nízka hladina kyselín omega-3, zároveň býva nízka aj hladina hormónu dobrej nálady – sérotonínu. Výskumy ukázali, že ženy, ktoré často jedia ryby, nemávajú depresie, muži sú zas menej agresívni.



 

Naj z glancu

 

Vaše diétne tipy

Dostaňte sa do formy: Zalejte si čaj na očistu a navarte superobed!

Stačí zmeniť lenivé sviatočné návyky a nový rok začnete plná energie.
 

SÚŤAŽ: Schudnite s profíkmi a zbavte sa konečne kíl!

Stále skúšate nejaké diéty a nové metódy chudnutia, no ručička na váhe stále...
 

Milujete cheesecake? Máme pre vás recept, z ktorého nepriberiete!

Rovnaký motív ako veľa žien - maškrtiť a zostať štíhla, mala Lucia Gulišová...
 

Oklamte jouly: 5 tipov ako si udržať a uzde denný energetický príjem

Nemučte sa hladovkou, malé triky dokážu viac.
 

4 nepriatelia štíhlej línie: TIETO potraviny už viac neraňajkujte

Raňajkujete či vôbec? To, čím odštartujete deň môže do veľkej miery ovplyvniť...