Dátum: Pondelok 05.12.2016 Dnes oslavuje:

Oto Zajtra: Mikuláš

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Týždeň na odľahčenie po sviatkoch: Takto sa ručička váhy pohne nadol

Zdroj: Šarm/Katarína Čulenová 04. apríla 2013, 13:00
Foto: Profimedia.sk Po veľkonočnom hodovaní si naplánujte týždeň, ktorý uľaví nielen žalúdku, ale poteší vás aj pohľadom na ručičku váhy.

Po veľkonočnom hodovaní si naplánujte týždeň, ktorý uľaví nielen žalúdku, ale poteší vás aj pohľadom na ručičku váhy.

Možno to nebudete chcieť počuť, ale odborník na optimálnu výživu a extrémnu kondíciu Vladimír Zlatoš spolu s manželkou Tinou hneď na úvod hovoria: „Bez cvičenia neurobí ani to najsofistikovanejšie zloženie potravín žiadne zázraky.“ Takže počas odľahčeného týždňa si skúste nájsť aspoň trikrát jednu hodinu na bicykel, švihadlo, beh alebo plávanie. „Počas tréningu aspoň osemkrát vyskúšajte striedanie rýchleho a pomalého tempa. Na tridsať sekúnd zrýchlite napríklad beh na maximálnu možnú rýchlosť, potom bežte deväťdesiat sekúnd pomaly. Pohybová činnosť však musí byť pre vás bezpečná, preto ju zvoľte s ohľadom na svoju kondíciu a zdravotný stav,“ odporúča odborník.

Jesť do polosýta

Pri vzorovom jedálnom lístku vás možno poteší, že v ňom nenájdete žiadne gramáže. Treba však upozorniť, že je len zdravým modelom a nie je optimálne nastavený na individuálne zvláštnosti každého z nás. Vlado Zlatoš sa spolieha na vašu sebadisciplínu: „Každý človek je nastavený na iné množstvo potravy. Ak chcete dobre spoznať svoje telo, určitým pokusom a omylom sa nevyhnete. Jedzte len toľko, aby ste pri jedení nemali pocit preplneného žalúdka a aby ste do ďalšieho jedla vyhladli. Hlad je veľmi dôležitý, a preto sa nebojte ostať hladný aj viac hodín za deň, bude to pre vás prospešné.“

Pite najmä medzi jedlami, najlepšie denne dva až tri litre pramenitej a minerálnej vody s nízkym obsahom minerálov.

Pondelok

Raňajky: ovsené vločky uvarené vo vode – môžu tvoriť maximálne 30 % objemu jedla – so škoricou, s maslom, orechmi, so syrom cottage – 40 % objemu jedla – a s trochou medu

Desiata: polovica avokáda

Obed: steak z morčacieho mäsa – môže byť opečený na kokosovom oleji, zeleninový listový šalát s parmezánom a vlašskými orechmi

Olovrant: ciabatta z vodového pečiva s rukolou, eidamom alebo s parmezánom a olivovým olejom

Večera: dusená zelenina – artičoky, hrášok, mrkva, petržlen, cuketa a brokolica, s parmezánom a orechmi

Utorok

Raňajky: pohánková palacinka s trochou domáceho džemu s veľkým množstvom orechov

Desiata: sušené marhule a hrozienka zaliate bielym jogurtom

Obed: dusené kuracie mäso, rukolový šalát s olivovým olejom, orechmi a parmezánom

Olovrant: neúdené syry pokvapkané olivovým olejom a rajčinový šalát s bazalkou a olivovým olejom

Večera: omeleta z dvoch vajíčok, opečená na kokosovom oleji, uhorkový šalát so zálievkou z octu, symbolického množstva cukru, soli a korenia

Streda

Raňajky: biely jogurt s jablčnou vlákninou, orechmi a so semiačkami

Desiata: mrkvový šalát so zálievkou z medu, olivového oleja a citrónovej šťavy

Obed: lososový steak, ako príloha dusené špenátové listy, soľ, korenie a citrónová šťava

Olovrant: šalát z listovej zeleniny, olív, rajčín a parmezánu s trochou špaldových cestovín

Večera: zelenina – brokolica, hrach, baby mrkva – dusená vo woku, s orechmi, so semienkami a syrom cottage

Celý článok nájdete v najnovšom čísle týždenníka Šarm, ako aj v pokračovaní článku ako súčasť Piana.

Štvrtok

Raňajky: ovsené vločky uvarené vo vode, so škoricou, s maslom, orechmi, so syrom cottage a s trochou medu

Desiata: hrsť mandlí a polovica banánu

Obed: prírodný bravčový rezeň marinovaný v pive so zeleninovým šalátom a s orechmi

Olovrant: neúdené syry a uhorkový šalát

Večera: hustá fazuľová polievka (bez chleba)

Piatok

Raňajky: biely nesladený jogurt s malinami a orechmi

Desiata: syr cottage so strúhanou mrkvou a s uhorkou.

Obed: na kokosovom oleji dusená cuketa s baklažánom a so syrom, posypaná parmezánom

Olovrant: ciabatta z vodového pečiva s rukolou, parmezánom, tvrdým syrom, trochou masla a olivovým olejom

Večera: špenátové listy dusené s cesnakom s volským okom

Sobota

Raňajky: celé zrelé avokádo

Desiata: šalát z mrkvy a ananásu so zálievkou zo škorice, z päť gramov jablčnej vlákniny, posypaný orechmi

Obed: praženica z dvoch, troch vajec, opečená na kokosovom oleji, so zeleninovým šalátom – šalát lollo rosso, olivový olej, orechy, pár kvapiek sójovej omáčky

Olovrant: uhorkový šalát s olivovým olejom a so syrom cottage

Večera: rajčinová polievka bez zápražky s parmezánom

Nedeľa

Raňajky: čerstvá zeleninová šťava z mrkvy, zo zeleru, z cvikly a citróna

Desiata: biely jogurt s orechmi, jablčnou vlákninou a so semiačkami

Obed: vývar z mäsa a zo zeleniny ochutený pastou miso a sójovou omáčkou

Olovrant: šalát z listovej zeleniny a olív, ochutený olivovým olejom, parmezánom, vlašskými orechmi a kvapkou sójovej omáčky.

Večera: grilovaný hermelín, šalát z papriky a rajčín so zálievkou z olivového oleja a medu



 

Naj z glancu

 

Vaše diétne tipy

Netrápte sa diétami: 5 prírodných spaľovačov tukov, o ktorých musíte vedieť!

Pri pohľade na váhu sa chytáte za hlavu, že je najvyšší čas začať niečo robiť?...
 

Diéta na zohriatie: V chladných dňoch si naservírujte zeler a čakanku!

Čo by ste mali teraz jesť, aby ste mali dostatok živín a nepribrali?
 

Maximálny účinok za minimum času: Schudnite za 5 dní 3 kilá s týmto nápojom

Potrebujete sa rýchlo dostať do obľúbených šiat? Vyskúšajte tento super...
 

Orechové maslo: Doma si ho urobíte za pár minút a zaženie chuť na sladké

Chcete spraviť niečo pre svoje zdravie? Nahraďte živočíšne tuky orechovým...
 

Premôžte neprekonateľnú chuť na sladké: Stačí, ak si osvojíte tieto návyky!

Bojujete a vždy boj prehráte? Vieme, ako si určiť hranice a na posedenie...