Tip redakcii
 

Vajce a špenát: Spolu zlepšujú pamäť aj zrak

Osud týchto potravín nebol jednoduchý. Jednu zakazovali, druhú propagovali. Aká je pravda?

26. marca 2013, 13:00
Jedinečná kombinácia látok v špenáte chráni mozog pred oxidačným stresom, zlepšuje pamäť a motorické zručnosti.

Jedinečná kombinácia látok v špenáte chráni mozog pred oxidačným stresom, zlepšuje pamäť a motorické zručnosti.

Autor: Shutterstock

V polovici minulého storočia boli slepačie vajcia považované za ideálnu súčasť výživy, reklamný slogan dokonca odporúčal denne zjesť jedno vajce. Nárast obezity a srdcovo-cievnych ochorení odštartoval skúmanie príčin a po objavení negatívnych účinkov cholesterolu dostali aj vajcia nálepku nezdravej potraviny. V jednom žĺtku je totiž toľko cholesterolu, koľko smieme zjesť za jeden deň.

Zdravému neuškodia

Dnes už je známe, že cholesterol vo vajciach nemá až taký vplyv na celkový cholesterol v krvi, ako sa pôvodne tvrdilo, pretože žĺtok zároveň obsahuje látky, ktoré hladinu cholesterolu znižujú. Vyplýva to z výskumu americkej lekárskej spoločnosti, ktorá sa zaoberá ochoreniami srdca. Lekári z Harvardovej univerzity skúmali účinky vajec na 100 000 zdravých mužoch a ženách a neobjavili žiadne dôkazy, že by umiernená konzumácia vajec zvyšovala riziko infarktu či mŕtvice.

Ak netrpíte ochorením, pri ktorom sa vajcia musia obmedzovať, podľa nových odporúčaní môžete zjesť až štyri celé vajíčka týždenne. Najľahšie stráviteľné je vajíčko uvarené namäkko, nasleduje praženica, trávenie najviac zaťaží vajce uvarené natvrdo a volské oko.

Energetická hodnota surového vajca veľkosti M je približne 350 kJ. Z nutričného hľadiska je vaječný bielok vynikajúcim zdrojom bielkovín, žĺtok je dokonalý kokteil vitamínov B1, B2, B3, B6, B12, C, D a E, minerálov a stopových prvkov i ďalších potrebných látok.

Asi tretinu žĺtka tvoria fosfolipidy – látky, ktoré sú súčasťou bunkových membrán. Patrí k nim aj cholín, ktorý podporuje trávenie, znižuje ukladanie tuku v cievach, priaznivo pôsobí na pečeň, zlepšuje pamäť a má aj protirakovinové účinky. Sfarbenie žĺtka spôsobujú farbivá xantofyly, ktoré patria medzi karotenoidy. Pre oči sú z nich najdôležitejšie luteín a zeaxantín, ktoré chránia pred sivým zákalom a stareckou slepotou.

Omega vajcia

Vzhľadom ani energetickou hodnotou sa nelíšia od ostatných vajec. Omega vajce obsahuje približne šesťkrát viac esenciálnych nenasýtených mastných kyselín omega-3 a štyrikrát viac vitamínu E.

Železný omyl

Špenát sa na prvé miesto v rebríčku potravín bohatých na železo dostal omylom. Na chybu v desatinnej čiarke vedci prišli až po sto rokoch. Mal obsahovať až 30 mg/100 g, teda desaťkrát viac ako ostatná listová zelenina, v skutočnosti je na tom rovnako – 3 mg/100 g. Napriek tomu špenát patrí k zelenine s vysokou biologickou hodnotou.

Medzi najcennejšie látky patria flavonoidy, ktoré majú silné antioxidačné schopnosti a môžu byť účinnou prevenciou rakoviny. Karotenoid neoxantín chráni mužov pred rakovinou prostaty, kempferol znižuje u žien riziko rakoviny vaječníkov, luteín a zeaxantín chránia oči pred sivým zákalom a stareckou slepotou. Špenát obsahuje veľa betakaroténu, vitamínov B7, C, E a K, z minerálnych látok je to najmä horčík, vápnik, fosfor, draslík, mangán a železo. Nezanedbateľné je aj množstvo vlákniny.

Jedinečná kombinácia látok v špenáte chráni mozog pred oxidačným stresom, zlepšuje pamäť, motorické zručnosti a spomaľuje postupné znižovanie mozgových funkcií v dôsledku starnutia. Špenát je tiež vynikajúcim zdrojom folátov – zlúčenín kyseliny listovej, ktoré zneškodňujú homocysteín. Táto látka je vo vysokých koncentráciách nebezpečná pre srdce i cievy.

Naše rady

  • Kupujte iba vajcia s pečiatkou, čisté a nepoškodené. Aj na trhovisku musia mať rovnaké označenie ako v obchode.
  • Na farbenie veľkonočných vajec používajte výhradne potravinárske farby, pretože prenikajú až k bielku.
  • Čerstvý, neumytý špenát môžete skladovať v zeleninovom boxe chladničky. Zabalený do mikroténového vrecka vydrží asi 5 dní.
  • Chuť špenátu sa dopĺňa nielen s cesnakom a olivovým olejom, ale aj s píniovými orieškami, parmezánom a s čerstvou citrónovou šťavou.
  • Uvarte len toľko špenátu, koľko zjete, pretože státím mení chuť aj arómu.

Radí nutričná poradkyňa Denisa Lysinová

  • Slepačie vajce je v podstate gigantická pohlavná bunka, slúžiaca na rozmnožovanie hydiny, preto je jeho nutričná hodnota nastavená tak, aby poskytlo všetky potrebné živiny vyvíjajúcemu sa kurčaťu. Obsah cholesterolu v jednom žĺtku je však trocha nižší, ako sa pôvodne udávalo – okolo 200 mg.
  • Vajíčka sú výborným zdrojom kvalitných bielkovín. Okrem toho, že sú zdrojom cholesterolu, obsahujú aj lecitín, ktorý jeho hladinu v krvi znižuje. Z vitamínov sú prítomné A, D, E a K a celý komplex vitamínov skupiny B vrátane vitamínu B12, nevyhnutného pre dobre fungujúci nervový systém. Vajcia sú bohaté aj na minerálne látky, najmä železo, fosfor, síru, draslík a horčík, zo stopových prvkov prevláda zinok, meď, mangán, bróm a jód.
  • Spotreba slepačích vajec na Slovensku je asi 200 kusov ročne na jedného obyvateľa. Sortiment je dnes naozaj široký, napríklad biovajcia z ekologických chovov, vajcia s vyšším obsahom selénu alebo n-3 mastných kyselín. V každom prípade kupujte len vajíčka z bezpečných zdrojov, to znamená také, ktoré prešli veterinárnou kontrolou.

Autor: Báječná žena/Jana Brožíková
 


 

Vaše diétne tipy

Šokujúce priznanie z Extrémnych premien: Jána už unesie aj výťah

Paradoxne, obezita priniesla do života Jána Hodoňa (39) popularitu aj...
 

Máte po 40tke? 5 najčastejších chýb, prečo ženy v tomto veku nevedia schudnúť

Snažíte sa bez úspechu? Možno robíte niektorú z týchto chýb. Prehodnoťte...
 

4 nepriatelia štíhlej línie: TIETO potraviny už viac neraňajkujte

Raňajkujete či vôbec? To, čím odštartujete deň môže do veľkej miery ovplyvniť...
 

Známej speváčke šaman zachránil život. Prečo takto skončila?

Marcella Molnárová (52) tvrdí, že ani v tomto veku sa nemusí v jedle obmedzovať....
 

Máte radi husté polievky a omáčky? Vyskúšajte namiesto múkovej zápražky sliz

Hľadáte ideálnu diétnu potravinu? Uvarte si okru.
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.